Zdrava hrana

Kako otvoriti kokos i kako se jede kokosov orah?

Kokosova palma je tropska drvenasta biljka koja pripada porodici palmi i najviše je zastupljena na obalama Tihog i Indijskog okeana. Njeno ime vodi poreklo od grčke reči coco koja u prevodu znači zrno ili plod. Kokosova palma potiče iz Malajskog arhipelaga iako je kasnije nastanjena i odomaćena u pojasu ekvatora, a nazivaju je još i kraljicom biljaka.

Prema predanju kokosova palma iznikla je na Polinezijskim ostrvima (Havaji i druga) iz semena u koje se pretvorio siromašni momak Al koji je umro neutešan zbog nemoguće ljubavi sa Hinom, ćerkom poglavice koja ja bila veoma lepa. Stanovnici Polinezije govore da se i danas vidi lik tog mladića kada se kokosov orah oljušti.

Plod kokosove palme je kokosov orah koji je izuzetno hranljiv i lekovit. Kokosov orah ima vrlo tvrdu koru i treba znati kako da je pravilno oljuštite i skinete je sa njega. Takođe, kokosov orah ne upija morsku vodu zbog čega može da pluta na njoj i oko 4.500 kilometara, a ako dospe na zemljište ponovo će iz njega da iznikne stablo kokosove palme na kojoj će se prvi plod pojaviti nakon sedam godina dok će posle 15 do 60 godina biti od 60 do 80 kokosovih oraha.

Kokosov orah bogat je laurinskom kiselinom, koja spada u zdrave nezasićene kisele masti ima izuzetna lekovita svojstva među kojima su antibakterijska i antivirusna, a zahvaljujući kaprilnoj kiselini, takođe jednom od glavnih sastojaka kokosovog oraha, pomaže u lečenju infekcija izazvanih gljivicama kao što su kandida i druge.

Kako se otvara kokosov orah?

Prvo što treba znate prilikom kupovine kokosovih oraha je to da birate one koji su teški i nemaju po sebi brazde  i naprsnuća kao ni buđ ni vlagu ni u najmanjim tragovima, prvenstveno sa gornje strane ploda na kojoj su smeštena tri male ulegnuća. Potom kokos dobro protresite gore dole u ruci kako biste čuli zvuk kokosovog mleka koje se „bućka“ što je glavni znak da je orah zreo.

U unutrašnjosti kokosovog oraha nalaze se kokosovo meso i kokosova voda koju treba da izbacite iz njega pre nego što ga skroz otvorite, a to uraditi prvo tako što ćete oštriju odnosno špicastiju stranu oraha okrenuti ka dole. Potom ćete na oblijoj strani, okrenutoj na gore, naći tri mala ulegnuća (udubljenja), što su inače mesta na kojima je kora kokosovog oraha najmanje tvrda i najtanja.

Probušićete orah na mestima gde su ulegnuća sa otvaračem za vinom nakon čega ćete okrenuti kokosov orah i staviti ga iznad cediljke, postavljene nad odgovarajućim sudom u koji će da iscuri kokosova voda iz njega. Iako nema neki poseban ni lep ukus kokosova voda je vrlo lekovita jer sadrži u sebi dosta kalijuma pa se preporučuje da je popijete. Kokosova voda u sebi ima isti procenat elektrolita kao i krvna plazma u ljudskom organizmu zbog čega se nekad u hitnim situacijama upotrebljava za davanje transfuzije.

Kada sva voda otekne iz kokosovog oraha stavite ga u vodoravan položaj na dasku za sečenje pa udarajte po njegovoj sredini čekićem i okrećite ga i ponavljajte postupak sve dok kora ne napukne.

Nakon toga savetuje se da ga obmotate sa čistom krpom kako naprsli komadi kore ne bi ispadali okolo. Kokosov orah nakon toga presecite na dva jednaka dela i sa oštrim i većim nožem – namenjenim za sečenje mesa izrežite kokosovo meso i odvojite ga od kore.

Kada to uradite uočićete da je meso sa unutrašnje strane bele boje, a sa spoljašnje koja je bila do kore tamnije. Taj tamniji deo obrežite sa nožem, odvojte i bacite jer nije jestiv. Kokosovo meso potom možete jesti sveže ili napraviti od njega kokosovo brašno ili mleko.

loading...

Druga metoda otvaranja kokosovog oraha podrazumeva da umesto udaraca čekićem kod otvaranja kokosovog oraha možete i primeniti metodu udaranja oraha o vrlo čvrstu podlogu kao što je mermerna ili kamena ploča. Nakon nekoliko jačih udaraca kora će sama naprsnuti na dva dela nakon čega možete otvoriti orah, iscediti vodu i izvaditi meso. Ipak, prva metoda se čekićem je sigurnija jer kod primene druge možete povrediti i nagnječiti prst ukoliko se prilikom udaranja nađe između kore i podloge pa se savetuje da kod ove metode zaštite prste sa zavojem ili sa debljim postavljenim rukavicama.

Treći način otvaranja kokosovog oraha je da ga obmotate sa papirom za pečenje i stavite ga da se zagreje u rernu na temperaturi od 200 stepeni nakon čega će kora pući. Kada ga izvadite iz rerne i malo se ohladi, možete ga udarati čekićem ili od čvrstu podlogu kako biste ga skroz otvorili. Takođe, čekićem možete da udarate tako da izlomite manje delove oraha iz kojih ćete zatim izrezati meso od kore.

Rizici i mere opreza kod postupka otvaranja kokosovog oraha

Kod svake metode bitno je biti oprezan sa upotrebom noža i sečenjem kore sa njim s obzirom na to da je ona jako tvrda i usled jačeg napora i pritiska nož može nekontrolisano da se otrgne kontroli i izleti iz vaših ruku i poseče vas ili ubode tom prilikom. Zbog toga, prilikom sečenja li udaranja oraha uvek treba da zaštite šake i prste i obmotate ih sa zavojem ili navučete deblje rukavice kako ih ne biste slučajno povredili.

Takođe, ukoliko prilikom vađenja mesa kokosovog oraha uočite žućkast deo na njemu u pitanju je buđ koju možete odstraniti ako je ima malo, a meso potom oprati pa ga pojesti ili iskoristiti za pravljenje kokosovog brašna ili mleka.

Međutim, ukoliko je žućkasti udeo u mesu veći orah morate ga baciti jer u takvom stanju nije jestiv ni preporučljiv za ishranu zbog previše buđi.

Kako se jede kokosov orah?

Kokosov orah odnosno kokosovo meso izvađeno meso iz njega možete jesti sveže tako što ćete ga iseći na manje komade i jesti samo kao hranljivu namirnicu ili ga možete koristiti i kao dodatak za pripremu drugih jela i priloga kao što su salate sa sirevima, piletinom, ribom, morskim plodovima.

Kokosovo mleko je jedna od namirnica koji se dobija od kokosovog mesa, a možete ga piti sveže ili ga upotrebljavati za pripemu kolača, torti i drugih poslastica pa čak i umesto kravljeg mleka kao dodatak kafi ili kao preliv za razna pikantna jela sa piletinom i specijalitete kineske kuhinje. Kokosovo mleko se pravi tako što se kokosovo meso iz jednog kokosvog oraha iseče na manje komade koji se potom umute u blenderu sa pola litra vode pa se dobijena smesa procedi nakon čega se dobija kokosovo mleko koje treba da naspete u staklenu flašu i čuvate ga u frižideru.

Kokosovo brašno pravi se tako što se kokosovo meso iseče na veće komade koji se potom stave da se peku u rerni 15 minuta na temperaturu od 100 stepeni kako bi se osušili. Potom se izvade iz rerne i kada se malo ohlade komadi kokosovog mesa se samelju u blenderu ili na mašini za mlevenje. Ovako dobijeno kokosovo brašno koristi se uglavnom za pravljenje kolača, torti i industriji konditorskih proizvoda, a najpopularniji i najzastupljeniji kolač sa kokosovim brašnom kod nas i u svetu su rafaelo kuglice koje proizvodi i konditorska indutrija. One se takođe pripremaju po poslastičarnicama i restoranima, a i domaćice ih vrlo rado prave. Kokosovo brašno pogodno je za dijabetičare jer ne sadrži gluten i bogato je biljnim dijetalnim vlaknima.

Kokosov orah – nutritivne vrednosti i lekovita svojstva

Kokosov orah, odnosno kokosovo meso, koje se iz njega vadi i najviše koristi, je izuzetno zdravo i hranljivo jer obiluje pre svega nezasićenim masnim kiselinama srednjeg lanca koje imaju razna  lekovita svojstva, a pored njih bogato je kao i brojnim mineralima.

U 100 grama mesa kokosovog oraha odnosno njegovog mesa ima 354 kalorije, zatim 33.49 grama svih masti, 15.23 grama ugljenih hidrata, 6.23 grama šećera, 20 grama soli, 9 grama biljnih vlakana, 3.3 grama. Od vitamina u manjim količinama sadrži vitamine C, K, B1, B2, B3, B5 – pantotenska kiselina, B6. Od minerala u većem procentu u kokosovom orahu ima kalijuma – 356 miligrama (mg), potom 113 mg fosfora, 32 mg magnezijuma, zatim kalcijuma 14 mg, 10.10 mg selena, 2.43 mg gvožđa, 1.50 mg mangana, 1.10 mg cinka i 0.44 mg bakra.

Lekovita svojstva kokosovog oraha

Pored pomenutih antivirusnih, antibakterijskih i antigljivičnih dejstava zahvaljujući laurinskoj i kaprilnoj kiselini kokosov orah je i prirodni lek protiv dijabetesa zato što stabilizuje izlučivanje insulina i uravnoteženo iskorišćavanje glukoze putem krvi, a podstiče i smanjivanje nivoa lošeg holesterola.

S obzirom na to da konzumiranje kokosovog oraha jača imuni sistem i štiti naš organizam od štetnih mikroorganizama ova biljka koristi se za prevenciju i suzbijanje prehlade, gripa kao i oboljenja disajnih organa kao što su bronhitis, astma, upala pluća i druga. T

akođe, kokosov orah je primenu našao i u lečenju bolesti probavnog trakta kao što zapaljenje sluzokože želuca, zatim kolitis – zapaljenje debelog creva, Kronova bolest i ostale.

Kokosov orah u ishrani ubrzava i metabolizam zbog čega se koristi u dijetama i za sprečavanje daljeg gojenja,  a pokazao je se i kao efikasan u borbi protiv bolesti bubrega i urinarnih kanala i organa kao što su zapaljenje ili infekcija mokraćnih puteva ili bešike, kamen u bubregu. Kokosov orah koristi se i za detoksikaciju tako što potpomaže izbacivanje štetnih materija iz organizma putem bubrega i jetre, a sportisti i oni koji treniraju ga koriste u ishrani jer zahvaljujući zdravim mastima obezbeđuje dosta energije organizmu koja je potrebna za naporno vežbanje.

Značajnu primenu ima i u terapiji zaraznih bolesti kao što su sida, hepatitis C, herpes, gonoreja, sifilis, gingivitis i druge. Koristi se i za negu i lečenje kože jer ublažava i suzbija opekotine, iritaciju, crvenilo, svrab, rane, podlive, otoke, osipe, ekceme, kao i kožne bolesti među kojima je i vrlo rasprostranjena psorijaza.

Kokosova voda, koja se iscedi iz oraha pre nego što se izvadi kokosovo meso, pored elektrolita, kojima snabdeva organizam zbog čega se koristi za transfuziju, upotrebljava se i za sprečavanje i razvoj infekcija, zatim za obezbeđivanje tečnosti u organizmu u slučaju dehidratacije, rastvaranje kamena u bubregu, a pomešana sa maslinovim uljem čisti creva podstičući izbacivanje patogenih mikroorganizama iz njih.

Sponzorisano:

loading...
Loading...