Zdravlje

Espumisan kapi za grčeve kod beba – upotreba, iskustva i cena

Novorođenčad se već od druge, treće nedelje života se mogu suočiti sa grčevima takozvanim kolikama u stomaku zbog čega čeasto plaču i budu uznemirena što je jasan znak roditeljima da nešto preduzmu kako bi ublažili ili suzbili taj problem.

Grčevi uglavnom traju do trećeg, četvrtog meseca mada nekad to može da se oduži i do devetog meseca, a uzroci njihovog nastanka su još uvek nepotpuno razvijen digestivni trakt, zatim intolerancija beba na mleko, kako majčino tako i ono u prahu, ulazak viška vazduha u crevnu floru prilikom dojenja, hormonski disbalans.

Grčevi se uglavnom javljaju popodne nakon dojenja, a u tom slučaju beba dobija crvenu boja lica i nervozna je, plače glasno i pomera istovremeno ruke i noge ka stomaku i stiska šake u pesnice.

Postoje razni lekovi i sredstva na biljnoj bazi za suzbijanje tegoba grčeva, a jedan od najupotrebljavanijih i provereni, čijim dejstvom su korisnici zadovoljni su Espumisan kapi.

Šta su espumisan kapi, čemu služe i kako se primenjuju?

Espumisan kapi spadaju u grupu gastrointetstinalnih medikamenata i mogu ih koristiti ljudi svih uzrasta mada su najveću primenu našle protiv grčeva kod beba.

Espumisan kapi u sebi imaju aktivnu supstancu simetikon, koja razgrađuje mehuriće gasova u namirnicama koje su u procesu varenja čime se smanjuje nadutost stomaka, a grčevi su blaži ili nestaju.

U 1 mililtru emulzije Espumisan kapi, odnosno u 25 kapi, nalazi se 40 miligrama simetikona, a one se pre svega upotrebljavaju kod lečenja nadutosti i drugih tegoba kod organa za varenje, koje nastaju zbog gutanja vazduha, a neke od njih su nadimanje odnosno meteorizam i prisustvo gasova ili flatulencija.

Takođe, one se koriste i za pripremu organizma i sistema organa za varenje kod dijagnostičkih analiza stomaka – ultrazvučnog pregleda, sonografije i radiografije i kao sredstvo protiv stvaranja pene ukoliko dođe do trovanja deterdžentima.

Espumisan kapi se uzimaju bez lekarskog recepta i dobro strana je što nema utrđenih kontraidikacija i nus pojava tako da se mogu korisiti sa svim vrstama hrane, pića i drugih lekova, a mogu ih piti i trudnice i dojilje. Jedino treba da povedu računa oni koji su alergični na njihov glavni sastojak simetikon i da izbegavaju njihovu primenu bez prethodnog konsultovanja sa lekarom.

Pored simetikona u tim kapima se nalaze i druge supstance u znatno manjim količinama, a to su: gliceril-monostearat, hidroksi-propilceluloza,polietilenglikol 1500 monostearat, sorbinska kiselina, hidroksi-propilceluloza, saharin natrijum, aroma banana, zatim natrijum ciklamat, koncentrat i prečišćena voda.

Doziranje i način primene Espumisan kapi

Za suzbijanje grčeva kod novorođenčadi nakapa se u flašicu za hranjenje beba 1 mililitar odnosno 25 kapi pre ili posle svakog dojenja, Kod dece od jedne do šest stavlja se u kašičicu takođe 25 kapi koje se uzimaju oralno od tri do pet puta na dan.

loading...

Maloletna lica od šest do 14 godina mogu da piju od 25 do 50 kapi, odnosno od 1 do 2 mlilitra, i to od tri do pet puta dnevno dok ona starija od 14 godina kao i odrasli uzimaju 2 mililitra – 50 kapi takođe od tri do pet puta na dan.

Ne postoje ograničenja kod upotrebe Espumisan kapi nakon hirurških zahvata. Mogu su piti pre i posle jela kao i pred spavanje i što je najvažnije mogu se koristiti u dužem vremenskom periodu.

Ono što je bitno napomenuti je da pre upotrebe obavezno treba dobro promućkati bočicu sa Espumisan kapima.

Ukoliko ste preskočili uzimanje Espumisan kapi uradite to što pre odnosno čim se setite ili budete u prilici, a slučajevi trovanja usled uzimanja prevelike doze nisu zabeležna zato što je simetikon u celosti i hemijski i biološki neaktivan.

Takođe, taj medikament nema uspavljujuća ni druga loša dejstva koja su štetna za vozače motornih vozila kao i za one koji upravljaju mašinama.

Postoje i Espumisan capsule protiv nadimanja i drugih stomačnih tegoba koje su prvenstveno namenjene odraslima, a efekat kod ublažavanja simptoma nadutosti je osetan već nakon 10 do 15 minuta.

Iskustva u primeni Espumisan kapi

Iskustva onih koji su primenjivali Espumisan kapi u većini slučajeva su izuzetno pozitivna zato što efikasno pomažu kod suzbijanja raznih tegoba crevnog trakta kako kod odraslih tako i kod beba.

Primetno je da je kod odraslih efekat uglavnom brži zato što je njihov digestivni sistem znatno bolje razvijen i ne postoji intolerancija na mleko dok se kod beba nekad simptomi nadutosti i prisustva grčeva sporije i teže povlače.

Naravno, roditelji ne smeju na svoju ruku povećavati dozu u slučaju da Espumisan kapi ne pokazuju željeno i očekivano dejstvo već obavezno treba da se posavetuju sa pedijatrom oko načina njihove upotrebe, ali i same ishrane novorođenčeta s obzirom na to da mahunarke poput graška, boranije, pasulja kao i crveno voće – jagode, maline i mnoge druge namirnice koje dojilje jedu izazivaju stvaranje gasova i grčeva kod beba posredstvom dojenja.

Prema tome korigovanjem ishrane porodilje koje doje mogu znatno uticati na smanjenje grčeva kod beba o čemu takođe mogu da se posavetuju sa pedijatrom i nutricionistom. Izbegavanje određenih namirnica koje utiču na pojavu stomačnih grčeva i nadutosti ne znači da je problem rešen jer treba da vode računa o unosu svih hranljivih materija koje su bebi potrebne uključujući vitamine, minerale, proteine, belančevine i druge.

U svakom slučaju Espumisan kapi mogu se upotrebljavati sa svim vrstama hrane i pića bez bojazni od pojave bilo kakvih kontraefekata, a pored te svoje pogodnosti one su i povoljne i lako dostupne jer su gotovo sve apoteke snabdevene sa njima.

Uz primenu Espumisan kapi za suzbijanje grčeva kod beba poželjna je i blaga kružna masaža stomaka novorođenčeta u smeru kazaljke na satu kako bi podstakao bolji rad digestivnog trakta kao i nežno ljuljanje kako bi se beba umirila što je jako bitno za postizanje boljeg efekta u otklanjanju i ublažavanju tegoba.

Takođe, zagrevanje trbušne regije novorođenčeta pomoću termofora, tople pamučne krpe ili peškira znatno poboljšava rad sistema za varenje zbog čega je dobro pre masaže ili ljuljanja primeniti i taj postupak.

Davanje paracetamola i drugih blagih analgetika se nikako ne preporučuje jer oni samo trenutno suzbijaju bol i tako prikrivaju pravo stanje tačnije tegobe koje su i dalje prisutne, a roditelji moraju da ih budu svesni kako bi znali kako da se ponašaju i koju terapiju da primenjuju.

I na kraju jedan od vrlo važnih saveta je vreme dojenja s obzirom na to da je oko sat vremena potrebno da se majčino mleko svari, a bebe su vrlo halapljive i mogu često da plaču, posebno kada imaju grčeve ili im rastu zubi, zbog čega ih majke najlakše smiruju tako što ih podoje.

Ipak, treba da povedu računa o tome kada su ih poslednji put podojile jer ako nije prošlo bar sat vremena od prethodnog treba da izbegavaju dojenje osim ako beba ne može da prestane da plače.

Cena i rok trajanja Espumisan kapi

Cena Espumisan kapi varira između 300 i 500 dinara, u zavisnosti u kojoj apoteci ih nabavljate.  Njihov rok trajanja je tri godine, a ukoliko otvarate bočicu morate ih upotrebiti u periodu od četiri nedelje odnosno 28 dana. Kapi se čuvaju na suvom mestu na temperaturi do 30 stepeni Celzijusovih.

Pakovanje Espumisan kapi sadrži 30 mililitara emulzije odnosno 30 doza za bebe u tamnoj staklenoj bočici sa kapaljkom. Espumisan kapi su bele boje poput mleka i imaju miris banane tako da su prijatne za oralnu upotrebu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...