Zdravlje

Aciklovir mast – upotreba za herpes, oči, usne i zdravlje, iskustva i cena

Aciklovir je lek iz grupe antivirusnih preparata i koristi se kao takav u terapiji oboljenja izazvanih virusima Herpes Simplex (tip 1 i 2) i Varičela Zoster virusima.

Lek postoji u obliku tableta za oralnu primenu, preparata za intravensku injekciju i u obliku 5% masti/kreme koja se koristi u lokalnoj terapiji.

Kako deluje lek aciklovir i kada se primenjuje?

Kako je već napomenuto, Aciklovir je efikasno antivirusno sredstvo koje deluje na viruse iz familije Herpesvirida, tako što deluje na inhibiciju stvaranja DNK molekula, koji su neophodni za virusno razmnožavanje. Međutim, inhibicijom sinteze DNK, aciklovir ne dovodi do ubijanja virusa, ali značajno smanjuje njihov broj, pa time utiče i na smanjenje intenziteta i dužine trajanja simptoma infekcije herpes virusima.

Bitna je i šinjenica da je Aciklovir dat u bilo kom od pomenuta tri oblika, efikasan samo ako se primeni na samom početku bolesti, a najbolje kada se počnu javljati takozvani prodromalni simptomi – upozoravajući simptomi u vidu peckanja, nelagodnosti, trnjenja ili svraba na mestu gde će se ispoljiti herpetična promena.

Infekcija virusima iz familije Herpesvirida

Kako je do sada verovatno već poznato, naročito osobama koje imaju herpetičnu infekciju, ona je doživotna, i virus u organizmu miruje sve dok ne dođe do pada imunih, tj odbrambenih snaga organizma, kada dolazi do ispoljavanja bolesti u vidu recidivantne infekcije.

Postoje dve osnovene forme virusa koje pripadaju familiji DNK virusa, tj familiji Herpesvirida, a to su:

– Herpes Simplex virus, tip 1 i tip2 (HSV1 i HSV2) – koji izazivaju labijalni herpes i herpes na genitalijama

– Varičela Zoster virus (VZV) – koji kod dece izaziva ovčije boginje, a kod odraslih koji nisu imunizovani a bili su u kontaktu sa obolelom decom, dovodi do veoma ozbiljnog oboljenja koje je poznato pod nazivom herpes zoster

Primarna infekcija herpes virusima dešava se u toku trudnoće ili prilikom porođaja, kao i u periodu detinjstva do navršene 4. godine života. U kasnijem periodu života, virus koji u organizmu miruje u nervnim ganglionima, a naročito ukoliko dođe do pomenutog slabljenja imunog sistema dovodi do nastanka recidivantne infekcije koja se ispoljava u vidu neke od prethodno navedenih formi oboljenja.

Farmakološki oblici leka aciklovir

Aciklovir se može naći u tri osnovna oblika, a koja će se od njegovih farmakoloških formi primeniti, zavisi od težine bolesti, lokalizacije promena ali i uzrasta pacijenta.

1. Aciklovir tablete se koriste za oralnu primenu i mogu se naći u dozi od 200 mg, 400 mg ili 800 mg.

a) Peroralna primena aciklovira je indikovana kada postoji teška primarna infekcija herpes simplex virusom, bilo da se radi o labijalnom ili genitalnom herpesu, i kada uz lokalne postoje i izraženi opšti simptomi infekcije. Tada se aciklovir tablete primenjuju u dozi od 400 mg dnevno u trajanju od 5-10 dana, sa ciljem što bržeg izlečenje infekcije i prevencije eventualnih teških komplikacija kakvi su herpes oka (herpes cornee) i herpetična infekcija CNS-a (zahvatanje temporalnog režnja velikog mozga).

b) Za sprečavanje nastanka recidiva (ponovnog javljanja promena kod pada imuniteta), tablete aciklovira se mogu davati i u profilaktičke svrhe (tj preventivno) u dozi od 200 mg tri puta dnevno, u trajanju od nekoliko meseci.

c) Poseban terapijski problem predstavlja infekcija Varičela Zoster virusom kod odraslih , a koja se naziva Herpes Zoster, i može ukoliko se adekvatno ne leči i na vreme ne prepozna, u visokom procentu slučajeva da se završi i smrtnim ishodom. U slučaju nastanka ovakve infekcije, daju se veoma visoke peroralne doze aciklovira, i to tablete od 800 mg pet puta dnevno u trajanju od 7 dana

2. Aciklovir za intravensku primenu u vidu infuzije, koji sadrži 250 mg aciklovira na 10ml infuzionog rastvora, indikovan je pre svega kod infekcija herpes virusima kod imunokompromitovanih osoba, zatim kod teških sistemskih oblika herpetičnih infekcija, kod početnih teških formi genitalnog herpesa i kod VZV infekcija (infekcija uzrokovanih pomenutim Varičela Zoster virusom). Doze intravenskog preparata koje se u svim ovim slučajevima daju su 5mg aciklovira na kilogram telesne mase u obliku infuzija na 8 h, u trajanju od minimum 7 dana.

Ako se pak radi o imunokompromitovanim pacijentima (koji usled neke druge teške bolesti ili stanja imaju oslabljen odbrambeni sistem organizma) koji su inficirani zoster virusom, intravenske doze aciklovira je neophodno udvostručiti.

loading...

3. Aciklovir preparat za lokalnu primenu u vidu 5% krema/masti, indikovan je kod lokalizovane primarne infekcije ili recidiva labijalnog ili genitalnog herpesa, a koji su izazvani HSV1 i HSV2 virusima (herpes simplex virusi).

Lokalna terapija se u ovim slučajevima primenjuje aplikovanjem masti direktno na promene, 5 puta dnevno u trajanju od 5 dana, a terapija je najefikasnija ukoliko se započne sa pojavom upozoravajućih simptoma (pomenuti prodromalni simptomi), ili sa pojavom prvih jasnih znakova bolesti

Kako se primenjuje aciklovir mast?

Prema uputstvu proizvođača, 5% aciklovir mast se upotrebljava samo spolja, u tankom sloju, i nanosi se direktno na promenom zahvaćenu kožu i/ili sluznice. Mast se ne nanosi na zdravu kožu već isključivo na herpetičnu promenu, bilo kada se javi crvenilo i peckanje, ili pri pojavi vezikula koje su pune tečnosti u kojima je sadržan virus.

Aplikovanjem masti na pomenute mehuriće, dolazi do njihovog prskanja i stvaranja kruste pa sama promena traje kreće i ima manje izražene manifestacije.

Koje su kontraindikacije i neželjena dejstva primene aciklovir masti?

Aciklovir mast se ne sme stavljati u oči, ali ni na osetljive sluznice kakve su sluznica usne i nosne duplje i vaginalna sluznica, jer može da dovede do nastanka ranica ili ulceracija i narušavanja odbrambene funkcije sluzokože, pa time i širenja herpetične infekcije na unutrašnje organe i nastanka sistemske forme oboljenja.

Takođe, 5% aciklovir mast se ne sme koristiti kod osoba koje su alergične na bilo koji od sastojaka leka ili na samu aktivnu komponentu tj aciklovir, jer može da dođe do teških alergijskih reakcija na lekove, kakav je na primer anafilaktički šok.

Ako su pacijenti na imunosupresivnoj terapiji (kod obolelih od malignih bolesti), ili im je imunitet oslebljen usled istovremene infekcije drugim mikroorganizmima (npr virusom HIV-a), u slučaju da dođe do nastanka herpetičnih promena, takvi pacijenti se leče oralnim aciklovirom, valaciklovirom ili famciklovirom, a terapija mašću je kontraindikovana.

Preporuka je da se aciklovir mast ne primenjuje ili da se primenjuje sa posebnim oprezom i uz konsultaciju sa lekarom kod male dece, trudnica i dojilja.

Poseban oprez kod primene leka aciklovir se preporučuje starijim osobama (preko 65 godina) i osobama sa oslabljenom funkcijom bubrega, jer lek može da deluje nefrotoksično.

Lokalne neželjene reakcije na primenu aciklovir masti

Od lokalnih neželjenih reakcija na aciklovir, najčešće su zabeležene:

– kožne reakcije u vidu koprivnjače ili angioedema
– svrab, peckanje, žarenje i nelagodnost neposredno nakon aplikovanja masti
– nastanak ulceracija, rana i lokalnih krvarenja nakon primene masti na vezikulozne promene
– pojava prolaznog bola nakon primene masti na promene na usnama ili genitalijama, usled prskanja vezikula
– dermatitis – kontaktni ili alergijski, koji se manifestuje crvenilom na koži

Predoziranje 5% aciklovir mašću

Pojava predoziranja aciklovirom za lokalnu upotrebu, do sada nije poznata, jer je resorpcija leka preko kože ograničena, a njegovo dejstvo usmereno direktno na inhibiranje sinteze virusne DNK molekule.

Lek se može primenjivati više puta dnevno bez većag rizika od štetnih posledica, izuzev pomenute nefrotoksičnosti i eventualnih alergijskih ili kožnih reakcija, ako se preporučene dnevne doze prekorače.

Aciklovir mast za oči

Jedna od pomenutih komplikacija infekcije herpes virusima je herpetični keratitis, tj infekcija rožnjače oka virusom herpes simpleksa. Herpes kornee tako, može nastati autoinokulacijom virusa kod labijalnog herpesa kada su u stadijumu vezikula promene veoma infektivne i oboleli ih sam može preneti u oko bilo rukama bilo pečkirom i drugim priborom za ličnu higijenu.

Sa druge strane, herpetični keratitis može biti prva manifestacije recidivirajuće infekcije herpes virusima nakon pada imuniteta kod osobe koja je nosilac virusa.

Lečenje herpetičnog keratitisa se ranije sprovodilo 3% aciklovir kremom koji se primenjivao lokalno, 5 puta dnevno do nestanka simptoma infekcije.

Međutim, kako su se vrlo jasno i učestalo ispoljavala neželjena dejstva u smislu ozbiljnih iritacija i upalnih procesa na oku,ali i zbog potencijalno štetnog efekta na okolnu rožnjaču koja je vrlo osetljiva i na kojoj lako nastaju ožiljne promene, ispostavilo se da mnogo bolji efekat i manje komplikacije daje primena aciklovira peroralno tj u obliku tableta.

Cena aciklovir masti i gde je možete kupiti

Aciklovir mast se može kupiti u svakoj apoteci bez lekarskog recepta, a cena mu se kreće oko 200-250 dinara. Ipak je preporučljivo da se pre upotrebe aciklovira konsultujete sa svojim lekarom, jer ovaj lek može imati štetno dejstvo na bubrega, preko kojih se izlučuje nakon resorpcije preko kože.

Dobra osobina ovog leka je da se ne metaboliše, tj ne detoksikuje u jetri, već deluje direktno na same herpes viruse, tako da se može bezbedno primenjivati jer na funkcije jetre ni malo ne utiče.

Sponzorisano:

loading...
Loading...