Zdravlje

Karcinom, rak jezika – uzrok, simptomi i lečenje

Karcinom usne duplje obuhvata karcinom jezika, usta, desni i nepca. U ovom tekstu će biti govora o karcinomu, odnosno o raku jezika, o njegovim uzrocima, simptomima i načinu lečenja.

Karcinom ili rak jezika je vid tumora koji nije toliko čest, ali ukoliko se dogodi, onda može dovesti do raznih komplikacija i prilično ga je teško izlečiti. Prema statističkim podacima, karcinom jezika čini samo 2% od svih drugih karcinoma koji se javljaju, odnosno mnogo ređe se javlja nego recimo karcinom pluća, materice, debelog creva itd.

Ipak, u odnosu na sve ostale karcinome usne duplje, rak jezika se češće javlja i svakako ga ne treba zanemariti. Ovaj karcinom se brzo širi kroz krvotok i limfne puteve i može da se pojavi i u grlu.

Kao što smo već rekli, u nastavku ovog teksta imaćete priliku da saznate nešto više o karcinomu jezika, o uzroku, simptomima i lečenju ove bolesti.

Takođe, reći ćemo vam koje su faze ove bolesti, koje sve vrste raka jezika postoje i kako ovaj karcinom možete razlikovati od nekih dobroćudnih tumora na jeziku. Ako je možda neko u vašoj okolini patio od ove vrste raka ili ako je možda vama dijagnostikovan rak jezika, onda vas sigurno zanima da saznate više o tome i da se informišete kako na vreme da otkrijete ovu opaku bolest i kako da je pobedite.

Vrste raka jezika

Karcinom jezika može da se javi u ustima, gde ga je lako videti i osetiti. U tom slučaju rak se može lako otkriti i ukloniti hirurškim putem bez ikakvih komplikacija. To je takozvani oralni rak, odnosno rak usta i on obuhvata dve trećine jezika koje se nalaze napred.

Osim toga, rak može da se javi u grlu, odnosno na bazi jezika, i tada je obično praćen raznim simptomima. Ovaj tip raka se naziva orofaringealni rak i karakteriše poodmaklu fazu jer tumor je verovatno već zahvatio i limfne čvorove koji se nalaze u predelu vrata. Ovaj tumor koji se formirao na zadnjoj trećini jezika se često svrstava u karcinome vrata i glave. Sve češće se rak na bazi jezika povezuje sa takozvanim HPV, odnosno sa humanim papiloma virusom. Ove dve vrste raka se razlikuju po tome koji deo jezika obuhvataju.

Ipak, možemo reći da je najčešći vid raka rak takozvanih skvamoznih ćelija, koje se nalaze na sluzokoži usta i nosa, grla i štitne žlezde. Upravo u ovim ćelijama nastaje rak skvamoznih ćelija.

Uzrok

Još uvek nije definisan tačan uzrok karcinoma jezika, ali svakako postoje određeni faktori koji u manjoj ili u većoj meri mogu uticati na nastanak ove bolesti. Pre svega, treba spomenuti duvanski dim, odnosno pušenje ali i žvakanje duvana. Istraživanja su pokazala da su 90% osoba koje pate od karcinoma jezika pušači.

Zatim, velike količine alkohola se takođe ubrajaju u najvažnije faktore za nastanak raka jezika. Studije su pokazale da se karcinom jezika češće javlja kod muškaraca nego kod žena. U najvećem riziku od dobijanja raka jezika su muškarci koji koriste lulu za pušenje duvana.

Kao što smo već spomenuli, ljudski papiloma virus koji se dobija preko seksualnog kontakta može da bude jedan od glavnih uzroka raka jezika. Međutim, postoje i neki uzroci koji se ređe spominju, a to su na primer proteze koje nisu dobro postavljene, kao i kvarni zubi. Ukoliko su ivice zuba previše oštre, one mogu da povrede jezik i da na njemu naprave rane, što može dovesti do brojnih komplikacija, pa i do raka jezika.

Osim toga, kao mogući faktor za nastanak ove vrste karcinoma navodi se loša higijena usne duplje, pa zato od raka jezika često obolevaju osobe u siromašnim krajevima. Čak se i loša voda, odnosno voda koja dolazi sa nekog neispravnog izvora, navodi kao mogući faktor nastanka raka jezika.

Simptomi

Postoje razni simptomi koji vam mogu pomoći da posumnjate na ovu opaku bolest. Međutim, imajte u vidu da su simptomi za rak jezika jako slični simptmima za neki drugi rak koji se javlja u usnoj duplji. Zato morate biti obazrivi kada je u pitanju dijagnoza i morate pronaći stručnjaka koji će vam odrediti tip raka koji imate, kako se ne bi prepisala pogrešna terapija i lečenje.

loading...

Pre svega, to je fleka bele ili crvene boje koja se javlja na jeziku i koja ne prolazi. U početku se javlja fleka crvene boje koja postepeno postaje beličasta, ali u toj fazi se rak još nije sasvim razvio i moguće ga je lečiti. Zatim, hronična upala grla, kao i čvorić koji se pojavio na jeziku i koji traje duže vreme, takođe ukazuju na moguće postojanje raka jezika. Često se kod obolelih od raka jezika javlja neprijatan osećaj u grlu, odnosno osećaj da se neka prepreka nalazi u grlu i da nikako ne može da se izbaci van. Mogući simptomi su i krvarenje zuba, a često zubi počinju da ispadaju.

U kasnijim fazama raka jezika javlja se peckanje na jeziku, kao i loš zadah iz usta. Kod osoba koje imaju ovaj tumor javlja se i bol prilikom gutanja, kao i krvarenje na jeziku do kojeg dolazi iznenada. Često se javlja i utrnulost usne duplje, a moguć je i bol u uhu, mada se ovaj simptom javlja dosta retko. Ono što je takođe primećeno i što se može svrstati među simptome jeste to da se jezik krivi na obolelu stranu i da su gutanje i govor prilično otežani. Osoba koja je obolela od ovog tumora će imati drugačiji ukus prilikom konzumiranja hrane.

Jedan od najvažnijih simptoma koji se javlja već u poodmakloj fazi bolesti, kada je tumor veličine oko 2 cm, jeste otok limfnih čvorova koji se nalaze ispod donje vilice i u predelu vrata. Pošto je to uznapredovala faza, tada je rak jezika dosta teško lečiti.

Ovo su neki od mogućih simptoma koji mogu ukazati na rak, odnosno na karcinom jezika. Međutim, ovi simptomi ne moraju nužno značiti da vi imate ovu bolest, tako da je najbolje da potražite stručnu medicinsku pomoć. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma i ako posumnjate na ovu opaku bolest, posavetujte se sa svojim lekarom, kako biste bili sigurni da nije u pitanju ništa ozbiljno.

Nažalost, većina pacijenata se lekaru javi tek kada je tumor dostigao određenu veličinu i kada je bolest uzela maha. Što više vremena prođe od prvih simptoma pa do javljanja lekaru, lečenje će biti sve teže. Iako se rak jezika nalazi na prilično pristupačnom mestu i uglavnom ga je lako uočiti, većina pacijenata ne obraća pažnju na simptome koji se javljaju, sve dok ne bude kasno.

Stadijumi karcinoma jezika

Postoje tri osnovna stadijuma u razvoju ove bolesti, a to su stadijum tumora, stadijum čvorova i stadijum metastaza. Stadijum tumora se deli na četiri faze, a sada ćemo vam opisati svaku od njih. Prva faza ovog stadijuma se karakteriše tumorom koji je veličine oko 2 cm i koji se nalazi u tkivu jezika. U drugoj fazi tumor je veličine od 2 do 4 cm, dok je u trećoj fazi tumor veličine preko 4 cm. Što se četvrte faze tiče, dolazi do širenja tumora po tkivima koja se nalaze u blizini, kao što su tkiva sinusa, usne duplje, mišića vilice itd.

Rekli smo da je drugi stadijum ove bolesti takozvani stadijum čvorova, koji se takođe sastoji iz 4 osnovne faze. Naime, prva faza se karakteriše odsustvom ćelija raka u limfnim čvorovima, dok se u drugoj fazi ćelije raka nalaze u jednom od limfnih čvorova. U trećoj fazi već i drugi limfni čvorovi bivaju zahvaćeni kanceroznim ćelijama, dok je u četvroj fazi karcinom uglavnom prisutan u svim limfnim čvorovima.

Treći stadijum u razvoju raka jezika je stadijum metastaza koji se sastoji iz dve različite faze. Naime, prva faza je ona u kojoj još nije došlo do proširenja raka jezika na druge organe, dok su u drugoj fazi mnogi drugi organi zahvaćeni ovim kancerom.

Ovako otprilike izgleda razvoj kancera jezika po fazama, a svakako je uvek najbolje otkriti ovaj tumor u nekoj od najranijih faza, kako bi lečenje bilo lakše. Sada ćete videti kakve su dijagnoze kada je u pitanju rak jezika i kako izgleda lečenje ovog malignog tumora.

Dijagnoza

Dakle, kada odete kod lekara sa ciljem da utvrdite da li imate karcinom jezika ili ne, lekar će najpre pregledati vaš jezik i ispipaće limfne čvorove koji se nalaze u vašem vratu. Ukoliko se ustanovi neka izraslina, onda će se uraditi biopsija. Ona najčešće podrazumeva da se odvoji deo tkiva jezika i da se proveri da li se u njemu nalaze ćelije raka.

Takođe, karcinom jezika se može dijagnostikovati uz pomoć X zraka, koji pomažu da se vidi da li je možda kancer jezika proširen dalje na vilicu ili na pluća. U tu svrhu se često koristi i magnetna rezonanca, kao i endoskopija. Treba svakako spomenuti i takozvano PET-skeniranje, gde se pacijentu ubrizgava radioaktivni šećer. Poznato je da ćelije raka privlače šećer mnogo brže od ostalih zdravih ćelija, tako da će biti jasno da li je reč o karcinomu jezika ili ne.

Ukoliko se ustanovi da je u pitanju ovaj maligni tumor, onda je potrebno lečiti ga na adekvatan način. Kao i kod ostalih vrsta kancera, najbolje je otkriti bolest u ranoj fazi, jer su tada šanse za izlečenje najveće. Lečenje će svakako zavisiti od toga u kojoj fazi je rak otkriven, koliki tumor je u pitanju i da li se proširio na limfne čvorove u predelu vrata. U nastavku ćete saznati kako se rak jezika leči.

Lečenje

Lečenje raka jezika uključuje radioterapiju, hemoterapiju, ali i hiruršku intervenciju. Ukoliko je u pitanju manji tumor, onda će hirurška intervencija biti dovoljna i rak će se uspešno ukloniti. Međutim, ako je u pitanju veći tumor koji se proširio na okolna tkiva i limfne čvorove, onda će pored operacije svakako biti neophodna i radioterapija.

Ne samo da se mora ukloniti karcinom jezika, već i svi limfni čvorovi koji se nalaze u vratu. Na taj način će se omogućiti trajno izlečenje, odnosno smanjiće se verovatnoća da se rak ponovo vrati na istom mestu. Radioterapija se koristi nakon operacije, kako bi se uništile preostale kancerozne ćelije.

U najtežim slučajevima, odnosno kada je tumor zaista veliki, potrebno je ukloniti deo jezika ili čak ceo jezik i ta intervencija se naziva glosektomija. Nakon te operacije, osoba više neće moći da guta ni da govori i kvalitet života će biti znatno narušen.

Nakon intervencije i uklanjanja raka jezika, obavezne su redovne kontrole. Imajte na umu da se karcinom jezika nekada može i vratiti, što može dovesti do još većih komplikacija. Obično se dešava da se rak jezika vrati ukoliko nije u potpunosti uklonjen i ukoliko je na jeziku i u grlu ostalo još kanceroznih ćelija.

Što se tiče prognoza vezanih za preživljavanje nakon operacije, one variraju u zavisnosti od toga u kojoj fazi je operacija izvršena. Ukoliko se rak proširio na limfne čvorove i na okolna područja, onda je verovatnoća preživljavanja dosta mala.

Postoje razni prirodni lekovi koji mogu da pomognu kada je u pitanju karcinom jezika. Pre svega, treba spomenuti čaj od broćike koji se može veoma jednostavno napraviti. Potrebno je samo da uzmete jednu kašičicu ove biljke i da je iseckate, a zatim da je prelijete ključalom vodom. Ostavite da čaj stoji oko 10 minuta a onda ga procedite. Potrebno je da taj čaj grgljate i mućkate u ustima neko vreme, a onda ga možete pljunuti. Ipak, stručnjaci, preporučuju i da bar poneki gutljaj ovog čaja popijete jer je on poznat po svojim lekovitim svojstvima.

Druga opcija jeste da napravite lekovitu čajnu mešavinu od bokvice i broćike. Uzmite jednu kašičicu ove biljne mešavine i prelijte je sa 2 dl ključale vode. Ostavite da čaj stoji oko 10-15 minuta, a onda ga procedite. Preporučuje se da ovaj čaj pijete 3 puta u toku dana, a najbolje je da ga pijete neposredno pre ili posle obroka. Ovaj čaj će blagotvorno delovati na vaše grlo i jezik i u velikoj meri može umanjiti bolne simptome koje uzrokuje rak jezika.

Pošto smo rekli i da je humani papiloma virus jedan od glavnih faktora za nastanak raka jezika, onda se i u tom smislu mora voditi računa. Preporučuju se zaštićeni seksualni odnosi i izbegavanje bilo kakvog rizičnog ponašanja.

Dobroćudni tumori jezika

Za kraj ćemo spomenuti i to da rak jezika nije jedini tumor koji može da se javi na jeziku. Videli ste koliko rak jezika može da bude opasan i šta sve nosi sa sobom, ali često simptomi raka jezika mogu da budu slični simptomima nekog drugog tumora. Upravo zato je važno da umete da ih razlikujete.

Pre svega, spomenućemo leukoplakiju, odnosno patološko stanje koje nastaje kao posledica dugoročnog pušenja i upotrebe alkohola. Od simptoma se ovde najčešće javlja beo jezik, ali i upala desni i sluzokože obraza. Pošto je pušenje glavni faktor nastanka ovog dobroćudnog tumora, beli jezik se često naziva i pušački jezik.

Osim pušenja, još neki faktori za nastanak ove vrste dobroćudnog tumora jesu rasne virusne infekcije ili neke hemijske supstance koje dovode do iritacije. Iako je leukoplakija svrstana u dobroćudne tumore, ona se ipak mora tretirati na određeni način i potrebno je obraćanje doktoru. Ukoliko prođe duži vremenski period, može se nažalost desiti da se stanje pogorša i da ovaj benigni tumor postane maligni nakon nekog vremena.

Još neki dobroćudni tumori jezika su papilomi, odnosno tumori koji su nalik na kondilome. Tu su hemangiomi, odnosno tumori vena i arterija koji su dosta retki, kao i adenomi, odnosno tumori koji nastaju u žlezdanim ćelijama. Svakako treba spomenuti i takozvane tiroglosalne ciste koje se javljaju na jeziku i koje su uglavnom bezopasne.

Rezime

U ovom tekstu ste mogli da vidite da se rak jezika javlja najčešće kod pušača i kod osoba koje dugi niz godina konzumiraju alkohol. Takođe, rekli smo vam da hrončne iritacije jezika, kao i humani papiloma virus mogu da imaju uticaja na nastanak ovog zloćudnog tumora.

Rak jezika se lako može prepoznati po crvenim odnosno belim flekama na jeziku, ispupčenjima na jeziku, ali i po krvarenju koje se iznenada javlja. Tu su i simptomi poput nelagodnog osećaja u grlu i utrnulosti u usnoj duplji.

Što se lečenja tiče, hirurška intervencija je neophodna, a koliko će ona biti uspešna zavisi najviše od toga u kojoj fazi se tumor nalazi.

Sponzorisano:

loading...
Loading...