Nega i lepota

Kako skinuti trajni lak za nokte kod kuće – postupak i saveti

Kroz godine koje su za nama, trajni lak za nokte je polako postajao sve popularniji proizvod među ženama i ta činjenica, nije se promenila ni danas, tako da iz dana u dan, sve veći broj žena pribegava upotrebi ove vrste laka za nokte.

Njegova upotreba, posebno odgovara ženama koje žele da njihovi nokti uvek izgledaju lepo i uredno, a koje ne raspolažu sa dovoljno slobodnog vremena koje bi mogle da posvete čestom lakiranju noktiju.

Naime, ono po čemu se na prvom mestu upotreba trajnog laka za nokte razlikuje u odnosu na upotrebu običnog laka za nokte, jeste njegova neuporedivo veća postojanost, zbog čega nokti i po nekoliko nedelja nakon njegove upotrebe (najčešće 2 do 3 nedelje) mogu ostati besprekorno uredno nalakirani i samim tim lepi.

Osim pomenute, upotreba trajnog laka za nokte poseduje još čitav niz prednosti u odnosu na upotrebu običnog laka za nokte.

O tim prednostima, ali i o načinu nanošenja i o tome na koje sve načine trajni lak za nokte možete skinuti sa noktiju i to kod kuće, pisaćemo u nastavku ovog teksta.

Trajni lak za nokte – prednosti njegove upotrebe

Kao što smo napomenuli, upotreba trajnog laka za nokte ima čitav niz prednosti u odnosu na upotrebu običnog laka za nokte.

Evo o kojim konkretno prednostima je reč:

– Boja na noktima ostaje postojana i po nekoliko nedelja od trenutka upotrebe ove vrste laka za nokte (to je najčešće između dve nedelje i tri nedelje),

– Ova vrsta laka za nokte nema neprijatan miris i u svom sastavu ne sadrži supstance koje bi koža oko noktiju mogla da prepozna kao alergene i na koje bi mogla da odreaguje ispoljavanjem alergijske reakcije,

– Ova vrsta laka za nokte pruža podršku prirodnim noktima i čini ih jačim i otpornijim,

– Ova vrsta laka za nokte pruža neuporedivo veći nivo sjaja i glatkoće noktima i samim tim doprinosi da nokti izgledaju lepo i uredno,

– Prilikom upotrebe trajnog laka za nokte, nokti se dodatno mogu ukrasiti različitim šljokicama, gliterima, cirkonima ili stikerima.

Trajni lak za nokte – mane njegove upotrebe

Baš kao kada je reč i o upotrebi brojnih drugih vrsta kozmetičkih proizvoda i upotreba trajnog laka za nokte, pored prednosti koje smo prethodno naveli i opisali, ima i svoje mane.

loading...

Evo o kojim manama je reč:

– U većini slučajeva, trajni lakovi za nokte su osetljivi na delovanje proizvoda koji su namenjeni za održavanje higijene prostora. Samim tim, žene koje na svojim noktima imaju trajni lak za nokte, treba da koriste zaštitne rukavice prilikom pranja sudova, to jest prilikom upotrebe deterdzenta za pranje sudova, ali i prilikom obavljanja drugih kućnih poslova koji takođe podrazumevaju upotrebu proizvoda za održavanje higijene prostora (misli se na proizvode za skidanje kamenca, na proizvode za odmašćivanje, na proizvode za održavanje podnih površina i na slične proizvode).

– Stalna, to jest neprekidna upotreba trajnog laka za nokte, može doprineti ubrzanom starenju kože na prstima, pojavi rizika od nastanka hiperpigmentacije kože na prstima i pojavi rizika od nastanka kancerogenih promena na koži (Izraženost ovog oblika uticaja stalne upotrebe trajnog laka za nokte na kožu, prisutna je iz razloga što se prilikom nanošenja trajnog laka za nokte pristupa upotrebi UV lampe, čije zračenje je štetno, pogotovo ukoliko je učestalo. Pritom, ukoliko se površina kože na prstima namaže kremom za sunčanje, odnosno kremom sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, uticaj zračenja UV lampe na kožu na prstima se može neutralisati ili bar u značajnoj meri smanjiti),

– Iako u većini slučajeva trajni lakovi za nokte pružaju podršku prirodnim noktima i na taj način ih čine jačim i otpornijim, postoje i određene vrste trajnih lakova za nokte, koje u svom sastavu sadrže supstancu koja se naziva metil akrilat, a koja kod pojedinih osoba koje su na nju osetljive može dovesti do nastanka i do razvoja kontaktnog dermatitisa na površini kože oko noktiju. Takođe, ova vrsta supstance, kod pojedinih osoba vremenom može dovesti do oštećenja noktiju, to jest do pojave stanjivanja, listanja ili pucanja noktiju. Kako bi ste izbegli ovaj oblik štetnog uticaja upotrebe trajnog laka za nokte, prilikom izbora trajnog laka, obratite pažnju na njegov sastav i potrudite se da izaberete onaj trajni lak u čijem sastavu nije izraženo prisustvo metil akrilata.

Trajni lak za nokte – način upotrebe

Kako bi ste upotrebi trajnog laka za nokte pristupili na pravi način, najbolje je i preporučljivo je da to uradite u uslovima kozmetičkog salona, to jest da svoje poverenje prepustite osobi koja je za to stručna.

Razlog za prisustvo takve preporuke, ogleda se u tome što je pravilnoj upotrebi i pravilnom nanošenju trajnog laka za nokte nemoguće pristupiti bez upotrebu odgovarajuće opreme.

Onda kada se u cilju nanošenja trajnog laka za nokte obratite osobi koja je za to stručna, tačnije kada odete u kozmetički salon i zatražite ovaj vid usluge, proces nanošenja trajnog laka za nokte na vaše nokte će izgledati ovako:

Najpre će biti potrebno savršeno očistiti površinu vaših noktiju od prisustva prirodne masnoće i ispolirati svaku nokatnu ploču pojedinačno, tako da njoj nema izraženih neravnina. Takođe, biće potrebno i potisnuti kožu koja se nalazi neposredno oko svake nokatne ploče i ukloniti prisustvo zanoktica, ako je eventualno izraženo.

Nakon toga, uz same rubove vaših nokatnih pločica, biće potrebno naneti specijalnu vrstu prajmera i sačekati nekoliko minuta da se sadržaj prajmera prirodno osuši.

Kada se prajmer osušio, biće potrebno naneti sloj baze na vaše nokte i onda nokte izložiti delovanju UV lampe (delovanje UV lampe treba da traje dva minuta).

Zatim, nakon što se sloj baze osušio na noktima, pristupa se nanošenju trajnog laka za nokte. Kada se sloj trajnog laka za nokte nanese na nokte, potrebno je ponovo uključiti delovanje UV lampe, u trajanju od takođe dva minuta.

Kada se i sloj trajnog laka za nokte osuši na noktima, nokte je potrebno premazati završnim, zaštitnim slojem laka i ponovo je potrebno uključiti delovanje UV lampe, u trajanju od takođe dva minuta.

Nakon toga, nokte je potrebno isturpijati i na taj način ih oblikovati po želji, a zatim ih je potrebno premazati malom količinom ulja koje ima za cilj da deluje kako na samu površinu nokatnih ploča, tako i na površinu kože okolo njih.

Na samom kraju, nokte je potrebno blago ispolirati, kako bi do izražaja došao sjaj trajnog laka za nokte i kako bi samim tim nokti izgledali maksimalno lepo i negovano.

Trajni lak za nokte – kako ga skinuti u kućnim uslovima

Da bi ste trajni lak za nokte skinuli sa noktiju u kućnim uslovima, potrebno je da uradite sledeće:

Najpre uzmite turpiju i površinu svake nokatne ploče pojedinačno isturpijajte tako da sa njih skinete prvi sloj i tako da nokti izgledaju matirano, tačnije bez sjaja.

Nakon toga, uzmite deset komadića vate (deset vatenih tufera) i svaki od njih natopite acetonom. Tako natopljene komadiće vate, stavite na površinu svakog nokta i pričvrstite ih aluminijumskom folijom, tako što ćete je zaviti oko svakog nokta.

Kada ste to uradili, sačekajte da prođe 10 do 15 minuta, a zatim jednu po jednu foliju skidajte sa noktiju sa sve komadića vate koje ste prethodno natopili acetonom. Prilikom takvog postupka, foliju zajedno sa vatom okrećite oko nokta tako da aceton može da deluje na sloj trajnog laka i da može da ga ukloni.

Onda kada ste sa svih deset noktiju na ovaj način uklonili trajni lak, delove trajnog laka koji su eventualno ostali na površini noktiju, uklonite koristeći drveni štapić ili gurač za zanoktice.

Nakon toga, kao završnom koraku skidanja trajnog laka sa noktiju, pristupite upotrebi blok turpije i nežnom poliranju nokatnih ploča.

Na kraju, površinu noktiju i površinu kože oko noktiju namažite maslinovim uljem ili bademovim uljem i sačekajte da prođe 15 do dvadeset minuta kako bi ulje moglo da deluje i tek onda operite ruke i osušite ih.

Sprovođenjem ovakvog postupka, uspećete da skinete trajni lak sa svojih noktiju.

Skidanje trajnog laka za nokte bez upotrebe acetona

Gore navedeni, to jest opisani način na koji trajni lak za nokte možete skinuti sa noktiju i to u kućnim uslovima i bez odlaska u kozmetički salon, definitivno je provereno najefikasniji i najlakši za sprovođenje.

Međutim, ukoliko trajni lak za nokte želite da skinete bez acetona i da samim tim, svoje nokte poštedite njegovog agresivnog delovanja koje dovodi do pojave oštećenja noktiju, kao zamenu za aceton možete upotrebiti nekoliko različitih mešavina sastojaka koju su veoma lako dostupni i koje možda već i imate u svom domu.

O mešavinama kojih konkretno sastojaka je reč, saznaćete kroz sadržaj redova koji su pred vama:

Mešavina jabukovog sirćeta i limunovog soka

Mešavina jabukovog sirćeta i limunovog soka, priprema se veoma jednostavno i to tako što se pomešaju i dobro sjedine iste količine jabukovog sirćeta i limunovog soka.

Tako pripremljena mešavina, upotrebljava se da doslovno isti način kao i aceton i u gotovo istoj meri je efikasna kao i aceton, s tim što ne doprinosi oštećenju noktiju.

Mešavina paste za zube i limunovog soka uz prethodnu upotrebu vazelina

Još jedna mešavina uz pomoć koje brzo i jednostavno možete skinuti trajni lak za nokte sa svojih noktiju i to u kućnim uslovima, jeste mešavina paste za zube i limunovog soka.

Ova mešavina, baš kao i mešavina jabukovog sirćeta i limunovog soka priprema se krajnje jednostavno i to tako što se pomešaju jednake količine sastojaka, u ovom slučaju jednake količine paste za zube i limunovog soka.

Ova delotvorna mešavina za skidanje trajnog laka sa noktiju, upotrebljava se nakon što se svaka nokatna ploča prethodno pojedinačno namaže vazelinom i nakon što se sačeka da vazelin deluje najmanje deset minuta (a poželjno je i koji minut duže). Tek onda, mešavina paste za zube i limunovog soka, upotrebi se tako što se uz pomoć upotrebe četkice za zube temeljno utrljava na svaki nokat, sve dok se sa noktiju ne ukloni sloj trajnog laka za nokte.

Pritom, potrebno je da obratite pažnju da površinom četkice za zube ne izgrebete i da ne povredite kožu koja se nalazi oko noktiju.

Na kraju ovog tretmana, poželjno je nokte i kožu oko noktiju namazati maslinovim uljem ili bademovim uljem i sačekati da ulje deluje bar petnaest minuta, pa tek onda isprati ruke.

Bez obzira na to koji konkretno način za skidanje trajnog laka za nokte da odaberete, ono na šta je jako bitno da obratite pažnju, jeste da nikako ne pokušavate da nasilno i grubim pokretima odlepljujete ili čak kidate slojeve trajnog laka za nokte sa noktiju, jer na taj način možete samo dobiti kontra efekat i možete oštetiti nokte.

Takođe, ukoliko želite da budete sigurniji da ćete na bilo koji od navedenih i opisanih načina uspeti da skinete trajni lak za nokte sa svojih noktiju i to u kućnim uslovima i bez odlaska u kozmetički salon, ono što možete uraditi, jeste da pre počinjanja postupka skidanja laka, ruke, tačnije šake potopite u toplu vodu i to u trajanju od deset minuta.

Za to vreme, topla voda će omekšati sloj trajnog laka za nokte na vašim noktima i omogućiće njegovo lakše i brže skidanje sa površine noktiju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...