Zdravlje

Hrana bogata cinkom i nedostatak cinka u organizmu

Medju najvažnijim mineralima, koji su neophodni našem organizmu za normalno, odnosno pravilno funkcionisanje, jeste cink. Iako je dnevna doza koja je potrebna da se namire potrebe organizma mala, cink je izuzetno važan mineral, te bi trebalo da ga unosimo kroz ishranu svakodnevno.

Svega nekoliko grama, možete uneti kroz razne vrste voća, povrća, žitarica, i pojedinih vrsti mesa. Dakle, sve što je potrebno jeste da otkrijete koje su namirnice bogate cinkom, te da ih uvrstite u svoju ishranu.

Tu smo da pomognemo, pa tako u tekstu dalje možete pročitati kako da upotpunite vašu ishranu ovim važnim mineralom, te očuvate vaše zdravlje. Hajde da najpre kažemo par reči o mineralu cinku, te zbog čega je važan i na šta je potrebno obratiti pažnju…

Zbog čega je našem organizmu potreban cink?

Pomenuli smo već da su dnevne potrebe za cinkom male, te on spada u takozvane mikroelemente. Cink se u organizmu u najvećoj koncentraciji nalazi u kostima, zatim zubima, leukocitima (belim krvnim zrncima), mišićima, jetri, testisima, a takodje i na koži kao i u kosi.

Dakle, ukoliko primetite oslabljenu funkciju neki od navedenih sistema, verovatno je da imate problema sa cinkom.

Cink, kao jedan od bitnijih elemenata sastavni je deo čak 200 proteina, te je iz tog razloga uključen u brojne procese koji su zaduženi za pravilan rast i razvoj organizma. Pa tako, veoma je bitno da deca čim pre počnu sa upotrebom namirnica koje su bogate cinkom, jer ćete im tako obezbediti pravilan rast i razvoj, kako koštanog sistema, tako i drugih sistema u organizmu.

Nedostatak cinka kod dece može ostaviti vidne posledice, a trebalo bi da trudnice unose dovoljnu količinu cinka, kako bi se sam plod u telu majke razvio i dobio na težini u pravo vreme. Dakle, od samog početka života, pa i malo pre toga, cink igra važu ulogu u našem razvoju.

Zbog toga što je sastavni deo mnogih proteina, potpomaže varenje, odnosno održava vitalnost digestivnog trakta, što je takodje od velike važnosti. Onda kada naš želudac fino vari, kada je metabolizam brz, bolje razlaže masnoće te gojaznost i sve loše stvari koje su povezane sa njom, nisu opasnost.

Cink još reguliše hormone, odnosno reguliše reproduktivni sistem, pa je to još jedan od razloga da ga redovno unosite putem ishrane. Zbog toga je cink posebno važan ženama koje imaju problem sa bolnim i obilnim menstruacijama, zatim ženama koje žele da ostanu u drugom stanju, ali i onima koji žele da održe vitalnost reproduktivnog sistema.

Muškarcima se cink preporučuje jer pospešuje potenciju i utiče na libido, te je njegova redovna upotreba od izuzetne važnosti.

Ono za šta je cink posebno zadužen, jeste očuvanje imunog sistema. Naročito tokom zimskih dana, trebalo bi da obratite pažnju da li je vaša ishrana bogata cinkom. Razlog tome jesu česte prehlade tokom zime, koje će postati vaši saputnici tih meseci, ukoliko ne unosite dovoljno cinka.

Naime, redovan unos cinka sprečiće enzim rinovirusa, koji je najčešći uzročnik svih prehlada i virusa, da se razmnožava i širi, te ćete na taj način sprečiti i dosadne prehlade. Generalno, potrebno je unositi cink u potrebnim količinama, kako biste sačuvali vaš imunitet, i tako sprečili bolesti da vas napadaju.

Usled nepravilne ishrane, i savremenog načina života, dolazi do pada imuniteta, pa se tako na organizam lepe brojni virusi, gljivice i bakterije, koje slabe organizam i mogu dovesti do potpunog kolapsa. Potreban dnevni unos cinka, ali i ostalih minerala, od velikog je značaja, ukoliko želite da sačuvate vaše zdravlje.

Moramo napomenuti da je cink takodje antioksidans, te da čisti organizam od štetnih materija, i na taj način takodje čuva naše zdravlje.

Ukoliko želite da izgledate sveže, da vaša koža bude zdrava, a vaša kosa jaka, takodje notki i zubi, onda takodje morate cink unositi u dovoljnoj količini. Jača kosu, čini je sjajnom i gušćom. Takodje jača nokte te listanje i pucanje odlaze u zaborav.

Kada je u pitanju koža, čisti je od nesavršenosti, dakle sprečava akne, bubuljice i sve te neke mane, pa tako kožu čini čistom i mekanom, svežom na prvi pogled. A i na svaki drugi. Pomaže takodje u zarastanju rana, a i vidno smanjuje ožiljke, odnosno omogućava lakši oporovak kože nakon neke povrede.

I, sada je sigurno jasno zbog čega je nužno unositi cink svakodnevno.

Nedostatak cinka u organizmu

loading...

Jasno je da, kada ponestane cinka u organizmu, nastaje “kolaps”. Kada to kažemo, mislimo na to da je naš organizam jedan savršeno složeni mehanizam, te da je potrebno da svaki deo radi i obavlja svoju funkciju, kako druge ne bi trpele.

Pa tako, ukoliko nedostaje cinka, funckije pojedinih organa će postepeno slabiti, što na kraju može izazvati probleme. To kasnije utiče na druge organe, i sve tako u krug.

Zbog toga napominjemo da je važno unositi sve minerale, vitamine, odnosno sve nutrijente kako bi naš organizam mogao normalno da funkcioniše, i ne trpi posledice naše neozbiljnosti, nezdravog načina života.

Dakle, kako je sve povezano, nedostatak cinka može biti posledica neke bolesti. I obrnuto, nedostatak cinka može izazvati pojedina oboljenja. To je jedan od razloga zbog kojeg se nedostatak cinka teško primećuje, te se ponekad pogrešno leči i zapostavlja.

Nekoliko simptoma mogu ukazati na nedostatak cinka:

 • bele fleke na noktima
 • suva koža, vidno perutanje kože
 • suva kosa, opadanje kose, perut
 • oslabljeno čulo mirisa
 • oslabljeno čulo vida, oči se teško prilgadojavaju mraku
 • oslabljeno čulo ukusa, gubljenje apetita, anoreksija
 • dijareja
 • sporo zarastanje rana
 • oslabljenja koncentracija, dezorijentisanost
 • oslabljen libido, problemi sa reproduktivnim sistemom, neplodnost
 • bolovi u zglobovima i kostima, teška pokretljivost

Ukoliko primetite da su neki od simptoma vidno izraženi, morate pojačati unos namirnica koje su bogate cinkom, te tako sebi obezbedite bolje zdravlje. Kako smo pomenuli, nedostatak cinka često može da se poveže sa drugim oboljenjima, pa tako uradite detaljan test i proverite nivo cinka u organizmu. Nakon toga žete znati precizniju dijagnozu, a ovi simptomi su jasni znaci da on nedostaje.

Pomenuli smo da je cink izuzetno važan u trudnoći, jer održava zdravlje i majke a i bebe, te omogućava normalan razvoj bebe u organizmu. Ukoliko cink nedostaje tokom tog perioda, mogu da se jave problemi kod ploda, odnosno može biti nedovoljno razvijen, što kasnije sa sobom nosi brojne zdravstvene probleme.

Dnevna doza cinka

Da biste obezbedili dovoljnu količinu cinka, ne morate preterano jesti niti se opterećivati. Potrebno je samo da dnevno unesete dovoljnu količinu hrane koja je bogata cinkom, te ga tako obezbedite.

Da biste poboljšali apsorpciju cinka te tako bili sigurni da će vaš organizam da ga usvoji na pravi način, uz njega obavezno konzumirajte i dovoljne količine vitamina C (najpe, a ne zaboravite važnost drugih minerala).

Potrebna dnevna doza:

 • 11 miligrama za muškarce
 • 8 miligrama za žene (11 miligrama trudnice, 12 miligrama doilje)
 • 2 miligrama za bebe do 12 meseci
 • 3 miligrama za decu od 1-3 godine
 • 5 miligrama za decu od 4-8 godina
 • 8 miligrama za decu od 9-13 godina
 • 9-11 miligrama za decu od 13-18 godina (9mg devojčice, 11mg dečaci)

Namirnice bogate cinkom

Cink se nahčešće nalazi u mesu, te se njegova upotreba preporučuje kako biste zadovolji dnevne potrebe. Svakako da cink postoji i u povrću, voću, žitaricama, te orašastim plodovima, pa je važno hraniti se raznovrsno.

Neka vam nekim danima izvor cinka bude meso, a nekim drugim danima bilje. Njihova pravilna kombinacija obezbediće vam, kako dovoljne količine cinka, tako i dovoljne količine ostalih važnih minerala.

Hrana u kojima se nalazi cink su:

Meso – Najpre se preporučuje riba, te morski plodovi, kao najbolji izvor cinka. Obogatite ishranu lososom, ostrigama, tunom, škampima i slično, te tako sigurno obezbedite cink za danas. Meso koje se takodje rado preporučuje jeste piletina, a takodje ćuretina, zatim govedina i jagnjetina. Kombinujte ove vrste mesa sa bogatim salatama, i zdravlje je zagarantovano.

Ono što je bitno kada je u pitanju konzumiranje mesa, jeste svakako količina, zbog toga što su pojedine vrste mesa takodje bogate i masnoćama. Jedna šnicla, konzerva tunjevine ili 100 grama lososa, biće sasvim dovoljne da zadovoljite svoje dnevne potrebe za cinkom. *Uvrstite i jaja u ishranu, ali ne više od 3 nedeljno.

Žitarice – Sve vrste integralnih žitarica, odnosno žitarice celog zrna, odličan u izvor cinka te se tako rado preporučuju. Možete od njih praviti razne vrste peciva, testa ali i kolača, i tako obogati svoju ishranu na pravi način.

Belo brašno, odnosno pšenica koja je preradjena ne preporučuje se, iz dosta razloga a jedan od njih je što ona sadrži samo prazne kalorije i nikakve nutrijente. Te tako, ukoliko preferirate pšenicu, odlučite se za integralno pšenično brašno.

Orašasti plodovi – Poput kikirikija, badema, lešnika, oraha, i sve vrste semenki (lan, suncokret, bundeva), zaista su odličan izvor cinka. Jedna tacna dnevno orašastih plodova, obezbediće vam dovoljnu količinu cinka za danas, ali i brojnih drugih minerala, i važnih antioksidanata.

Manje jedite kikiriki, a više bademe i indijske orahe, jer su oni nešto manje kalorični te tako neće morati da brinite o kalorijama. Ipak, orašasti plodovi u najvećem procentu sadrže zdrave masnoće (omega 3,6,9) , što je razlog više da ih konzumirate.

Voće i povrće – Gotovo svo voće i povrće u sebi sadrži odredjenu količinu cinka, a pažnju obratite na zeleno povrće, citruse i beli luk. Takodje, cinkom je bogato i suvo voće, ali tu pripazite na količinu jer je kalorično (1-2 suve voćke dnevno). Uz svaki obrok uvek pojedite barem jednu svežu voćku, ili salatu od povrća i sebi ćete obezbediti potrebnu energiju.

Mahunarke – Možemo ih uvrstiti u povrće, ali smo želeli da posebno skrenemo pažnju jer su mahunarke izuzetno važne u ishrani. Pasulj, boranija, grašak, leblebije…sve to možete jesti slobodno, na razne načine, i tako obogatiti ishranu.

Crna čokolada – Iiii, za kraj najsladje! Kada kažemo crna čokolada mislimo na onu sa najmanje 70% kakao delova, jer je samo takva čokolada poželjna i ZDRAVA. Da, ona u sebi sadrži cink i brojne minerale, ali naravno, morate je jesti u malim količinama. Samo dve kocke ove čokolade obezbediće vam dovoljne količine cinka.

Možete pripremati razne zdrave poslastice uz pomoć crne čokolade, orašastih plodova i zdravih ulja, te tako zasladiti svoj život bez griže savesti. Recepte možete potražiti na našem sajtu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...