Zdrava hrana Zdravlje

Sojine pahuljice – nutritivna vrednost, kalorije, upotreba, priprema i cena

Kroz godine se sve više spekuliše da li je soja zdrava, ili ipak nije. Odgovor može biti i da i ne, a razlog tome jeste način na koji se soja uzgaja.

Ukoliko soju nabavite od osoba koje je proizvode organski, svakako da je ta soja zdrava i da pozitivno utiče na organizam i opšte zdravlje. Dok sa druge strane, ukoliko kupujete soju koja je GMO, odnosno genetski modifikovana, a kao takva se najčešće proizvodi u SAD, onda će ona imati mnogo štetnih uticaja na naš organizam.

Dakle, bitno je da soja bude organski proizvedena, kao i svi prozvodi od soje, kako bi naš organizam mogao da je iskoristi na pravi način. Zbog toga preporučujemo da soju kupujete od domaćih proizvodjača, za koje ste donekle sigunri kako i na koji način je uzgajaju.

U ovom tekstu najviše pažnje posvetićemo sojinim pahuljicama, koje postaju sve popularnije. Idealan su izbor za doručak, ali i užinu. Takodje, odličan su dodatak raznim, kako slanim tako i slatkim jelima.

Sojine pahljice – kalorije i nutritivna vrednost

Na 100 grama sojine pahuljice sadrže:

-450 kalorija

-20 grama masti

-30 grama ugljenih hidrata (od toga 9 grama vlakna i 7 grama šećeri)

-37 grama proteina

-10% vitamina C

-30% kalcijuma

-90% gvoždja

Kao što možete primetiti, sojine pahuljice su itekako zdrave! Obiluju proteinima, imaju sasvim pristojnu količinu ugljenih hidrata, sadrže zdrave masnoće, a takodje imaju dosta vitamina C, kao i minerala kalcijuma i gvoždja.

Sve to čini sojine pahuljice veoma zdravim, i naročito se preporučuju osobama koje imaju slab imunitet, zatim problema sa kostima i bolestima poput anemije. Preporučuje se i osobama koje vežbaju, jer sadrže proteine i ugljene hidrate, koji su nužni za rast i razvoj mišića. Zdrave masnoće pomažu kardiovaskularnom sistemu.

Velika prednost jeste ta što ne sadrži holesterol niti natrijum, pa je zbog toga pogodna i gojaznim osobama, odnosno osobama koje pate od lošeg holesterola. U tekstu dalje saznajte nešto detaljnije:

loading...

Sojine pahuljice – prednosti za zdravlje

Čuvaju kardiovaskularni sistem – Kako smo već pomenuli, sojine pahuljice mogu vam pomoći da smanjite loš holesterol. S obzirom da poseduju zdrave masnoće, podstiču normalan rad krvotoka. Postavlja se pitanje, kako?

Merilend (Medicinski univerzitet) godine 1999, dokazao je da porcija od 20 grama dnevno sojinog proteina, uz kombinovanu i zdravu ishranu, može da smanji nivo holesterola u krvi za relativno kratko vreme.

Smanjivanjem lošeg holesterola, odnosno masnoća, pomoći će vašem krvotoku da radi normalno, odnosno, onda kada je krvotok zapušen tim lošim masnoćama, krv se otežano kreće, pa tako nastaju problemi sa srcem i arterijama. Onda kada je nivo holesterola u krvi u normali, krv normalno kruži krvotokom, pa samim tim srce i ceo kardiovaskularni sistem radi na pravi način.

Dakle, redovno konzumiranje sojinih pahuljica, i generalno soje, pomoći će vam da očuvate vaše srce. Preporučuje se pre svega osobama koje imaju predispozicije za neke bolesti srca, ali i onima koji već imaju, kako bi tegobe postale manje i podnosive.

Čuvaju koštani sistem – Zbog toga što obiluju mineralom kalcijumom, sojine pahuljice su i više nego pogodne za naše kosti i zglobove. Redovno unošenje kalcijuma u dovoljnim količinama, čuva naše kosti i zglobove, pa na taj način sprečava prelome, bolove i otoke.

U samo 100 grama sojinih pahuljica, nalazi se čak 30% potrebnog dnevnog unosa kalcijuma. Zbog toga se sojine pahuljice preporučuju svim osobama koje imaju slab koštani sistem, naročito osobama starijim od 60 godina, jer godinama zglobovi i kosti slabe. Takodje se preporučuju i osobama koje su fizički aktivne, kako bi očuvale koštani sistem i smanjili rizik od povreda.

Pomažu rast mišića – Kako sojine pahuljice sadrže dosta proteina i ugljenih hidrata, preporučuju se osobama koje žele da izgrade jak mišićni sistem. Preporučuju se za doručak, nakon treninga ili večeru. Osobe koje vežbaju znaju da su proteini od ključnog značaja za rast mišića, a kako ga sojine pahuljice na 100 grama sadrže u priličnoj količini, odnosno 37 grama, logično je da im se preporučuju kao veoma važan izvor.

Pomažu kod anemije – Sojine pahuljice na samo 100 grama sadrže čak 90% potrebne dnevne količine gvoždja! To je veoma bitna informacija svim osobama koje pate od bolesti krvi, odnosno anemije. Gvoždje je veoma važan mineral, jer putem krvi prenosi vazduh kroz naš organizam.

Onda kada njegov nivo padne, organizam postaje trom i gotovo nesposoban. Funkcije organa postaju znatno oslabljene, osoba se oseća bezvoljno i nemoćno. Logično, jer organima nedostaje kiseonik koji ima veliki udeo u njihovom pokretanju.

Zbog toga se sojine pahuljice preporučuju pod obavezno, kako biste njihovom redovnom primenom povećali nivo gvoždja u krvi i tako povratili energiju. Osobe koje su obolele mogu pojesti dve porcije sojinih pahuljica, a onda kada se nivo gvoždja unormalizuje, mogu konzumirati jednu porciju dnevno.

Veoma je bitno uz koje namirnice kombinujete sojine pahuljice, a kada je u pitanju anemija, bitno je da pahuljice natapate u vodi ili biljnom mleku, jer mleko od životinja znatno smanjuje nivo gvoždja u krvi. Takodje, sojine pahuljice konzumirajte uz dosta vitamina C, i za odredjeno vreme primetićete veoma dobre rezultate.

Sojine pahuljice – priprema i upotreba

Kada je u pitanju upotreba sojinih pahuljica, od presudnog je značaja vaša mašta. 🙂 Zaista jeste tako, jer sojine pahuljice možete upotrebiti na razne načine. Možete ih koristiti za pravljenje slasnih zdravih kolača, a isto tako može poslužiti za ukusna i zdrava slana jela.

Sojine pahuljice takodje možete dodavati u šejk, možete pripremiti od njih ukusne kaše, i tako dalje.

Na našem sajtu možete potražiti neke od zanimljivih recepata, koji za pripremu zahtevaju primenu sojinih pahuljica. Takodje, sojine pahuljice jednake su kao i sve ostale, poput zobenih ili ovsenih pahuljica, pa tako kada god naidjete na recept koji navodi njih kao sastojke, možete ih zameniti sojinim. Takodje, možete kombinovati sve tri vrste pahuljica.

Mašta je zaista sve što vam treba, i vremenom ćete naučiti da ove zdrave pahuljice upotrebite u ishrani.

Svakako su najzdravije onda kada ih potopite u vodi i ukombinujete sa nekim svežim voćem, poput banane ili jabuke. Takodje, za još sladji ukus, možete dodati neko suvo voće. poput kajsija ili groždja.

Ukoliko želite da sojine pahuljice upotrebite za pripremu slanog jela, onda možete napraviti posne sarme od sojinih pahuljica, a možete ih dodati u sva ostala glavna jela i salate.

Sojine pahuljice – Gde nabaviti, cena?

Sojine pahuljice, baš kao i skoro sve ostale, nisu skupe. Svakako zavisi od samog proizvodjača, kao i od radnje do radnje.

Preporučujemo da ih kupujete u prodavnicama zdrave hrane, gde se možete raspitati o njihovom poreklu. Važno je napomenuti ono sa početka, a to je da su zdrave jedino organiski proizvedene sojine pahuljice. One koje su genetski modifikovane, ne mogu biti jednako zdrave, jer su prskane i tretirane raznim pesticidima, koji se dugo zadržavaju u njima, tako da ih možete uneti u svoj organizam njihovom primenom.

Kao što rekosmo, nisu skupe, pa ćete za čak 1 kilogram morati da odvojite oko 200 dinara. To zaista nije skupo, jer je preporučena doza 100 grama na dan, tako će vam sojine pahuljice prilično dugo trajati.

Nešto više sojinih pahuljica otići će vam na pripremu sarma koje smo pomenuli, kolače, i tome slično, dok će vam za neke salate i kaše biti potrebno manje. Sve u svemu, za malo para dobićete porciju punu zdravlja!

Sponzorisano:

loading...
Loading...