Lifestyle

Prvomajski užitak i odmor u prirodi

Iako zimu ove godine nismo osetili u onom pravom smislu, ipak su pojedini dani znali da obore temperaturu i da Srbiju zaodenu belim ogrtačem.

Čini se da smo iz poslednjeg zimskog talasa izleteli naglo u leto, pa su kapute, kape i rukavice zamenile bermude i majice.

Potpuno očekivano, narod je dočekao ovakvu promenu izletevši na ulice, biciklama, rolerima, i spremio se za džoging.

Aprilski praznici oko uskrsa bili su dovoljni da se malo predahne, a već za nekoliko sedmica bliži se još nekoliko neradnih dana. To je savršena prilika da se porazmisli o destinaciji za prvomajski uranak i vikend koji mu prethodi.

Folije za plastenike su čini se saveznici pikniku, jer se upravo zahvaljuući njima razne delicije na stolu, pojavljuju mesecima ranije.

Plastenici nam donose paradajz i krastavac dosta ranije, pa ćemo konačno moći da umesto mesa i jaja, pojedemo zdravu salatu, na nekoj od izletničkih destinacija.

Još jedan izum dvedesetog veka, koji je na pikniku neizostavan jesu silikonske mušeme, koje možemo postaviti umesto stola, pa kao na Maneovoj slici doručkovati na travi.

O zanimljivim destinacijama možemo do unedogled, ali ćemo sada nabrojati neke od najpoznatijih tipova destinacija koje za prvomajske praznike mogu biti interesantne. 

Ljubitelji društva izvolite

Svako mesto u okolini grada, ima svoju prvomajsku publiku koja opstaje uprkos ponavljanjima iz godine u godinu.

Takva mesta su ona na kojima se okupljaju mladi i oni koji su željni upoznavanja i novih ljudi. Šumarice u Kragujevcu, Avala u Beogradu, Bubanj u Nišu, samo su neka od izletišta koja predstavljaju urbani način za beg sa asfalta.

Na ovakvim mestima uživaju oni koji ne mogu da se potpuno odreknu urbanog nasleđa i pobegnu u prirodu.

Dobra muzika, veselo društvo i mogućnost da upoznate nove vedre i mlade ljude, povod su da se ovakvo mesto poseti.

Dodatnu napomenu dajemo vam gratis. Ne želite da živite u prljavom i zagađenom gradu. Ne želite da zemlja koju su vam čistu ostavili bude uprljana zbog vaše neodgovornosti.

Zbog toga, nakon završenog druženja, đubre u kese pa pravo u kontejner. 

Oaze sa juga Srbije

Ukoliko poželite da se izmaknete od vreve i gužve i napravite kampovanje uz guštanje prirodnih proizvoda iz bašte i plastenika, jug Srbije vapi za vama.

Sada već čuveno Krajkovačko jezero nadomak Niša, u poslednje vreme privlači prave ljubitelje šume i prirode. Reč je o jezeru veštačkog porekla, tek nekoliko kilometara od kuća sela Krajkovac.

Iako je izvanredno za opuštanje, reč je o zaista divljem krajoliku, pa ne očekujte luksuzne plaže, već pravi pravcati raj na zemlji. Tu možete podići šator i u lepim danima prohladiti se u planinskoj vodi.

Vodopadi Stare planine takođe su primamljivi za turiste, a čitav kompleks sa ove strane granice sa Bugarskom definitivno nudi pregršt mogućnosti za roštiljanje, kupanje, pešačenje.

Ništa manje zanimljive nisu ni destinacije koje vode prema Vlasinskom jezeru, pa upravo tamo možete naći smeštaj po povoljnoj ceni, a biti u divljini daleko od grada.

Prvomajski praznici idealan su period da se sklonite iz grada, i upoznate svoju zemlju, kojoj u poslednje vreme pružamo sve manje šansi.