Uzgajanje

Judino drvo – sadnice, sadnja i uzgoj

Prema legendi, to je drvo o koje se obesio Juda Iskariotski, nakon što je izdao Isusa, a njegovi beli cvetovi su pocrveneli od sramote pošto su bili deo tog užasnog događaja. Od tada drvo ima roze-lila cvetove.

Možda je naziv drveta povezan sa ovim događajem i zato što bokori cvetova vise sa grančica, pa podsećaju na obešenog.

Ili je sve to samo rezultat jedne jezičke greške jer je francusko ime ovog drveta – drvo iz Judeje, pogrešno shvaćeno kao Judino drvo.

Legende su zaista ponekad neuhvatljive.

U svakom slučaju, ne samo zbog biblijske konotacije, ovo drvo je vredno pažnje, zbog svoje nezahtevne prirode i finih dekorativnih kvaliteta. U kasno proleće, mali, ružičasto-roze cvetići prekrivaju grane, pa čak i stablo. Biljka se menja, listovi u obliku srca, koji se pojavljuju nakon cvetova, postaju crvenkasto bronzani, a potom sivkasto zeleni i traju tako čitave sezone, sve dok u jesen ne dobiju žutu, pa i kestenjasto braon boju.

Cercis siliquastrum je član porodice Fabaceae. Veliki švedski botaničar iz 18. veka, Karl Lineus, prvi je opisao biljku i dao ime ovoj vrsti, koje dolazi od latinske reči siliqua, što znači mahuna. Ime njenog roda cercis, potiče iz drugog antičkog jezika (grčkog), a znači čunak.

Judino drvo je domaća biljka u južnoj Evropi i zapadnoj Aziji, a zna se zasigurno da je uzgajana još od pradavnih vremena, jer su pronađeni njegovi fosilni ostaci.

Može da naraste u visinu i do 10 metara i ima razgranatu strukturu, mada neke sorte daju vrlo vitko drvo, sa jednim stablom. Najbolji primerci ponikli su iz osunčanih mesta sa dobro dreniranim tlom. Cvetovi su najimpresivniji kada je prethodno leto bilo dugo i toplo.

Još jedan interesantan botanički podatak vezan za ovo drvo jeste da se kod njega može primetiti jedna posebna prirodna pojava koja se zove kauliflorija. Ta pojava opisuje cvetove koji izrastaju iz stabla drveta ili biljke, a ne samo iz grana.

Naime, ponekad se cvetanje događa iz same kore drveta. Botaničari smatraju da na ovaj način biljka prirodno obezbeđuje bolje oprašivanje.

Svakako, ova pojava doprinosi lepšem izgledu Judinog drveta i osećaju posmatrača da čitavo drvo cveta. Latice nemaju miris, ali su divne ružičaste boje i potpuno razvijeni cvetovi podsećaju na grozdove.

Na jesen, listovi opadaju, pa se na granama jave mahune.

Na engleskom jeziku se ovo drvo ponekad naziva i Mediterranean Redbud. To je zbog toga što je drvo domaće u istočnomediteranskom basenu i široko rasprostranjeno na Bliskom Istoku. Intenzivno raste u severnom i centralnom delu Izraela. Viđa se na obroncima rečnih tokova i po obroncima visokih šuma. Judino drvo može biti teško oštećeno mrazevima.

Pojedini putopisci tvrde da je Judino drvo simbol carskog Konstantinopolja, današnjeg Istanbula. Turci ga zovu Erguvan i smatraju ga zaštitnim znakom nekadašnje vizantijske prestonice. Pošto je boja ovog drveta purpurna, a to je boja carskog plašta, eto razloga zašto su stanovnici Carigrada negovali ovo drvo.

I danas, Istanbul je prepoznatljiv po Judinom drvetu. Smatraju ga svojim blagom, poput trešnje u Japanu.

Na zapadu ovo drvo vezuju za ljubav i ljubavne simbole, pa ga Španci i Italijani zovu “drvo ljubavi”, najverovatnije zbog oblika lista koji podseća na srce.

loading...

Sadnja i uzgoj Judinog drveta

Opseg svetlosti: polusenka do potpuno osunčanog mesta.

Tip zemljišta: pretežno peščano do glinastog.

Opseg zalivanja: suvo do vlažnog.

Judino drvo toleriše toplotu, vlažnost, sušu. Drvo se može saditi zbog lepote pejzaža, kao ukrasni grm i kao višegodišnja biljka. Karakteristike: nezahtevno za održavanje, dekorativno, dugotrajno drvo.

Fertilizacija

Kako izvršiti fertilizaciju pre sadnje? Uzgajanje Judinog drveta može imati dosta koristi od đubrenja. Prvo bacite pogled na mesto i okolinu gde želite da ga zasadite. Drvo mora biti nađubreno na svakih nekoliko godina, a grmovi i druge biljke oko njega, jednom godišnje. Testiranje i ispitivanje tla može odrediti postojeće nivoe nutritijenata u njemu.

Ako je jedna ili više hranljivih materija na niskom nivou, onda možete pridodati specifično namensko đubrivo. Đubriva koja su bogata azotom, promovisaće rast zelenolisnih biljaka. Višak azota u tlu može prouzrokovati prekomerni vegetativni rast biljaka na račun razvoja cvetnih pupoljaka. Najbolje je izbegavati đubrenje u kasnijim sezonama rasta.

Sadnja Judinog drveta je odličan način da dodate brilijantne boje vašem pejzažu. Pored toga, briga o Judinom drvetu je vrlo jednostavna. Ružičasti cvetovi pozdravljaju proleće, traju dve do tri nedelje i dodaju fantastičnu boju bilo kom pejzažu. Listovi su u obliku srca sa dugačkom drškom. Judino drvo nema veliko stablo i dostiže visinu između 6 i 9 metara. Stablo je u principu podeljeno veoma blizu tla.

Ovo drvo ne živi dugo i obično umire od bolesti u roku od 20 godina.

Najbolje je saditi Judino drvo u rano proleće. Ova ukrasna lepotica od drveta preferira dobro drenirano tlo i pomalo senovitu lokaciju. Kada odaberete lokaciju, iskopajte rupu koja je najmanje tri puta veća, tj. šira od obima korena. Kada stavite sadnicu u rupu, uverite se da je koren do kraja u zemlji. Kada zasadite sadnicu, uverite se da stoji pravo i potom dodajte zemlju u rupu, tako da je skroz napunite i pričvrstite da stoji stabilno.

Kako treba negovati Judino drvo?

Briga o Judinom drevtu zahteva minimalan napor. Stavite negde oko 8 cm malča u širinu oko stabla, ali tako da malč ne dodiruje stablo. Na taj način pomažete da se održi vlažnost.

Orežite Judino drvo na jesen kako biste održali njegov prirodni rast i odsecite mrtve grane. Neka zemlja bude vlažna, ali ne previše, dok se drvo “uspostavlja”.

Sadnja Judinog drveta – korak po korak

  1. Inicijalno sađenje. Izaberite, pre svega, dobru lokaciju. Judino drvo preferira svetlo senovito mesto, naročito leti. Drvo je prilagodljivo, ali može tolerisati i potpunu osunčanost. Zapravo, što više sunčeve svetlosti primi tokom hladnih zimskih meseci, to bolje. Jedina lokacija koju treba izbegavati je ona sa “debelim hladom”.
  2. Izmenite tlo samo ako je neophodno. Judino drvo voli rastresito, dobro drenirano zemljište, ali je u isto vreme i vrlo čvrsto drvo i može uspeti u većini vrsta zemljišta. Ako se odlučite da malo promenite teksturu zemljišta, možete to učiniti tako što ćete jednostavno izriljati zemlju. Ako je zemlja izuzetno tvrda ili glinasta, nekim grubljim peskovitim zemljištem je možete malo rastresti i tako poboljšati njenu sposobnost odvoda. Neki kažu da ne morate dodavati đubrivo, jer su stabla Judinog drveta sposobna da apsorbuju azot iz vazduha.
  3. Pribavite mladu sadnicu Judinog drveta u saksiji iz lokalnog rasadnika ili iz najbližeg garden centra. Kada kupujete u takvim prodavnicama osiguravate se da ćete dobiti sadnicu koja je prilagođena da izdrži klimu u kojoj živite. Drvo može biti teško za presađivanje ako je staro, pa bi zato trebalo da nabavite mladu sadnicu.
  4. Iskopajte rupu četiri puta veću od lopte korena. Koren zahteva dosta prostora kako bi se raširio unutar rupe. Rupa takođe treba da bude približno jednaka visini korena po dubini.
  5. Izvadite sadnicu iz saksije u kojoj ste je kupili, stavite stabalce po strani i pažljivo istresite saksiju.
  6. Postavite sadnicu u rupu i držite je uspravnom koliko je to moguće. Možete potražiti i nečiju pomoć, ako je potrebno. Vratite malo zemlje nazad, oko sadnice, kako bi stablo stajalo pravo.
  7. Napunite rupu vodom i ostatkom zemlje. Koristite crevo za zalivanje bašte kako biste napunili rupu vodom. Sačekajte da koren i okolna zemlja apsorbuju vodu pre nego što popunite rupu ostatkom zemlje, potpuno pokrivajući koren. Zalijte zemlju još jednom temeljno kako biste pomogli da se zemlja rasporedi i uokviri stablo.
  8. Dodajte malč oko stabla. Možete koristiti kupovni malč, ili ga možete sami pre toga pripremiti. Širite malč u tankom sloju oko baze stabla, ne dodirujući stablo.

Održavanje

Uverite se da drvo prima umerene količine vode. Kada se jednom primi, drvo može izdržati kratke periode suše, ali uvek voli da bude sa malo vlage.

Dok je još mlado, tokom prve i druge sezone nakon sadnje, trebalo bi da ga temeljno zalivate, ako je pre toga bila suša koja je trajala dve-tri nedelje.

Orezivanje

Možete orezivati Judino drvo tokom kasne jeseni ili tokom umereno hladnih dana u zimu, dok su temperature iznad tačke zamrzavanja.

Takođe, možete ga orezivati i tokom kasnog proleća, nakon što su cvetovi opali. Prvo uklonite obolele grane. Zatim isecite stare donje grane do stabla, kao i svaku granu koja je prepletena ili raste u pogrešnom pravcu. Nikada ne uklanjajte više od 1/4 drveta u jednom orezivanju.

Đubrenje

Neki stručnjaci kažu da treba preskakati đubrenje. Judino drvo raste dovoljno i samo, bez upotrebe đubriva. Štaviše, pošto ovo drvo ima sposobnost da apsorbuje azot samo, dodavanje đubriva koje je obogaćeno azotom će samo predozirati drvo.

Ako ipak mislite da treba da dodate đubrivo, izaberite đubrivo sa sporim oslobađanjem većih koncentracija fosfora i kalijuma nego azota i samo ga jednom primenite, i to na početku sezone rasta.

Vodite računa o štetočinama i bolestima. Bubice znaju da napadaju meka stabla, a postoje i poznate vrste štetočina koje jedu listove. Zdravo drvo će manje da podleže ovakvim pretnjama, pa je prevencija najbolji lek. Zaraženo drvo treba najpre učiniti zdravim pre nego što razmislite o primeni odgovarajućeg fungicida.

Koje koristi nudi Judino drvo?

Pored dekorativnih svojstava ovog neverovatno lepog drveta, poznate su još neke magične prednosti koje se danas manje koriste i za koje se uglavnom ne zna.

Na primer, cvet Judinog drveta je veoma omiljen među pčelama, što poboljšava proizvodnju meda u krajevima gde ovo drvo raste.

Postoje i neki stari recepti u kojima piše da je dobro jesti seme Judinog drveta, tako što ćete ga prokuvati, pa začiniti sirćetom i maslinovim uljem.

U mahunama, kori i korenu, prisutni su tanini. Stari narodi su ih koristili kako bi lečili dizenteriju, dijareju i zagušenost u plućima, a Indijanci su lečili kašalj uz pomoć čaja koji su kuvali od kore ovog drveta.

Zbog intenzivne boje, cvet je iskoristljiv i u tekstilnoj industriji za bojenje materijala.

Cene sadnica Judinog drveta

Niže sadnice Judinog drveta se mogu naći po ceni od 650 dinara, a formirana drvca viša rastom, po ceni od 1.500 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...