Recepti

Kako napraviti domaći sladoled – najbolji recepti

Sladoled je večita, vrhunska, staromodna i moderna u isto vreme, poslastica svih generacija. Ovaj desert ima svetsku istoriju koja se proteže širom sveta. U Indiji postoji kulfi. U Italiji, đelato. U Japanu, mochi.

Čini se da svaka zemlja ima svoj spin ovog ukusnog zamrznutog slatkiša, koje u Srbiji zovemo sladoled.

Odakle tačno potiče sladoled?

Postoji nekoliko mitova o poreklu sladoleda. Neki kažu da ga je Marko Polo doneo sa svojih putovanja na daleki Istok. Drugi kažu da ga je Katarina di Mediči predstavila Francuskoj kada se preselila i udala za kralja Anrija II. Nijedna priča verovatno nije istinita, iako su obe romantične. U stvari, sladoled ima mnogo drevniju istoriju.

Najraniji oblik ima vrlo malo sličnosti sa sladoledom koji jedemo danas. Biblijski odlomci se odnose na kralja Solomona koji je uživao u hladnim napicima u toku sezone žetve. Aleksandar Veliki, drevni Grk, voleo je da se prepusti ledenim napicima u koje su dodati med ili vino. Tokom Neronove vladavine u Rimu od 54. do 68. godine pre nove ere, led se sakupljao iz obližnjih planina i držao u “ledenim kućama” – dubokim jamama prekrivenim slamom. Ova praksa čuvanja leda kasnije će biti usavršavana.

Smatra se da su carevi dinastije Tang (618-907) bili prvi koji su jeli “zamrznutu poslasticu koja liči na mleko”. Ova verzija je pravljena od kravljeg, kozijeg ili bivoljeg melka koje je bilo zagrevano sa brašnom. Kamfor, aromatična supstanca koja je prikupljana sa zimzelenog drveća, dodavana je za poboljšanje teksture i ukusa. Mešavina je zatim stavljana u metalne cevi i spuštana u ledene bazene dok se ne smrzne. Ovaj proces je sličan načinu na koji su Indijci pravili kulfi pre nego što su izmišljeni frižideri.

U srednjem veku, Arapi su pili ledeno osvežavajuće piće pod imenom šerbet. Ovo ohlađeno piće je bilo aromatizovano trešnjom, narom ili dunjom. Vremenom, piće je postalo popularno među evropskom aristokratijom. Kaže se da su Italijani usavršili ovu tehniku, a nakon njih i Francuzi.

U 17. veku, ledeni napici su pretvarani u zaleđene deserte. Dodavanjem šećera, stvoren je sorbe. Antonino Latini (1642-1692), čovek koji je radio za španskog vicekralja u Napulju, zaslužan je kao prva osoba koja je napisala prvi recept za sorbetto. On je odgovoran i za kreiranje sorbea na bazi mleka, koji je, kako većina kulinarskih istoričara smatra, prvi oficijelni sladoled.

1686.godine, Sicilijanac po imenu Frančesko Prokopio dei Kolteli, otvorio je prvi kafé u Parizu – Il Procope. Na ovom mestu su se okupljali mnogi poznati intelektualci uključujući i Bendžamina Frenklina, Viktora Igoa i Napoleona. Kafe-restoran je francuskoj javnosti predstavio gelato, italijansku verziju sorbea. Posluživan je u malim porcelanskim činijama koje su podsećale na šoljice za kuvana jaja. Prokopio je postao poznat kao “otac italijanskog đelata”. Restoran postoji i dan danas.

Otprilike u isto vreme, Francuzi su počeli da eksperimentišu sa zamrznutim desertom pod nazivom fromaž. Francuski konditor, Nicolas Audiger, u svojoj knjizi “La maison reglée“, opisuje nekoliko fromaž recepata napravljenih od leda koji je začinjen voćem. Jedan rani recept uključuje krem, šećer i vodicu od cveta narandže. Audiger takođe predlaže mešanje leda tokom procesa zamrzavanja kako bi uveo vazduh i kreirao penastu strukturu. Uprkos imenu deserta, fromaž nije napravljen od sira. Nije do kraja jasno zašto su ga nazvali fromaž. Ta reč može da se odnosi na kalupe za sir koji su korišćeni da bi se u njima zamrzavao sladoled, ili je to uobičajen francuski izraz za svaku jestivu supstancu koja je kompresovana ili oblikovana. Šta god da je razlog, tokom 18. veka, zamrznuti fromaž postao je izuzetno popularan širom Francuske.

Nemoguće je reći kako je sladoled stigao do Amerike, ali je verovatno stigao sa evropskim doseljenicima početkom 1700-ih godina. Do tada je napravljeno više knjiga o slatkišima, uključujući i recepte za sladoled. Domaćice bi ove poslastice služile gostima u obliku povrća, voća i životinja, zahvaljujući posebnim kalupima za sladoled. Godine 1790. otvorena je prva sladoledžijska radnja u Njujorku. Tokom leta iste godine, predsednik Džordž Vašington je rekao da je potrošio 200 dolara da zadovolji svoju žudnju za ovim osvežavajućim slatkišem.

Kaže se da je Tomas Džeferson imao nekoliko hladnjača, u kojima je moglo da stane 62 vagona leda.

Čak je i Linkoln imao ukus za ovu hladnu poslasticu. Pre i tokom njegovog predsednikovanja, njegova žena Meri Tod je često pravila zabave (“strawberry parties”) za prijatelje u Springfildu, Ilinoisu i Vašingtonu, kako bi proslavljali sezonu jagoda i drugih bobica. Pretpostavlja se da su se sveže zrele jagode služile sa kolačima i sladoledom.

Danas je industrija sladoleda, odnosno proizvodnje sladoleda jedna od jako razvijenih privrednih grana. Naravno, način izrade i recepture se razlikuju od zemlje do zemlje. Industrijski sladoledi se prave od mleka ili mlečnih proizvoda, kao i raznih sastojaka poput ukusa, arome, mirisa, boje, zaslađivača, emulgatora i stabilizatora. Pored svega ovoga, sladoled mora da sadrži vodu i uklopljeni vazduh koji povećava njegov volumen i umanjuje osećaj leda i hladnoće dok se jede.

loading...

Kada se sladoled pušta u prodaju, on se šalje u zamrznutom stanju do -15 stepeni. na taj način se omogućava čuvanje do godinu dana.

Sladoledi mogu biti različiti po sastavu. Postoje oni koji su mlečni, potom voćni zamrznuti deserti, krem sladoledi, itd. Krem i mlečni sladoledi imaju mleko i u njima ne sme biti biljnih masti ni proteina, a voćni deserti nemaju mlečne proteine i mast.

Kada je u pitanju tehnološki postupak pravljenja sladoleda onda tu postoje razni segmenti.

Sladoled je pre svega proizvod koji se dobija mešanjem i smrzavanjem odgovarajuće mešavine mleka u prahu, voća, voćnih prerađevina, mleka i šećera, kao i nekih sredstava za stabilizaciju. Kvalitet sladoleda zavisiće od sledećih činilaca: tehnologije izrade u svim fazama, ispravnosti zamrzavanja, temeprature u toku skladištenja, kvaliteta sirovine, kontrole sanitarnih mera.

Faze industrijske proizvodnje sladoleda podrazumevaju sledeće:

 • pasterizaciju smese;
 • homogenizaciju smese;
 • hlađenje i zrenje smese;
 • finalizaciju smese;
 • skladištenje gotovog sladoleda.

Pasterizacija se obavlja na temperaturi od 65 do 75 stepeni u roku od 30 minuta. To je zbog toga što se na ovoj temperaturi ne povišava stepen kiselosti, a u isto vreme se uništavaju uslovno patogeni organizmi. Pasterizacija je jedan od najvažnijih procesa u tehnologiji proizvodnje sladoleda. Homogenizacija je takođe neophodna. Čim se završi proces pasterizacije, dok je smesa topla, ona prolazi kroz homogenizator i to pod pritiskom od 150 do 300 atmosfera. Uz pomoć homogenizacije se razbijaju mlečne masti.

Domaći sladoled

Pored industrijskog sladoleda, mnoge domaćice vole i umeju da naprave domaći sladoled. Postoji mnog različitih načina za pravljenje odličnih domaćih sladoleda, a mi ćemo se potruditi da navedemo one najbolje.

Sladoled iz domaće radinosti je iznenađujuće lak za pravljenje, a ukus mu je fantastičan. Evo jednog lakog recepta za domaći sladoled od vanile.

Potrebni sastojci:

 • 4 žumanca;
 • 100 g šećera;
 • 1 kašika kukuruznog brašna;
 • 300 ml slatke pavlake;
 • 300 ml punomasnog mleka;
 • 1 štapić vanile.

Prvo osigurajte dovoljno prostora u zamrzivaču.

Odvojite žumanca od belanaca i stavite žumanca u veliku posudu. Dodajte šećer u žumanca i mutite sve dok ne postanu bleda i gusta.

Dodajte kukuruzno brašno i mutite dobro kako bi sjedinili brašno i jaja.

Stavite pavlaku i mleko u posudu srednje veličine.

Razrežite štapić vanile uzdužno, pa izvadite semenke, a zatim ih dodajte u mleko i pavlaku.

Zagrevajte mleko i pavlaku sa vanilom sve do tačke ključanja. Potom polako sipajte ovu smesu u jaja, šećer i brašno i sve vreme mešajte.

Sipajte mešavinu u čistu posudu i stavite je na tihu temperaturu. Sve vreme mešajte drvenom varjačom. Nakon 10 minuta, sipajte mešvinu u plitku posudu koju možete staviti u zamrzivač i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se ohladi, premestite sladoled u zamrzivač i vadite ga na svakih sat vremena, tri puta, kako biste ga izmutili električnim mikserom. Na ovaj način ćete raspršiti kristale leda i održati sladoled glatkim.

Potom ostavite sladoled u zamrzivaču za konačno zamrzavanje, sve dok ne bude potpuno čvrst.

Kada poželite da ga poslužite, izvadite ga 10 minuta pre, kako bi se lakše vadio i dekorisao.

Pravi domaći sladoled od čokolade

Za ovaj saldoled su vam potrebni sledeći sastojci:

 • pola kašičice ekstrakta vanile;
 • 150 g šećera;
 • malčice soli;
 • 250 ml mleka;
 • 500 ml slatke pavlake;
 • 140 g tamne čokolade;
 • 5 žumanaca;
 • 2 kašike kakaa.

Prvo se 250 ml slatke pavlake sipa u šerpu, a zatim se doda kakao. Ova dva sastojka se umute uz pomoć žice, tako da se kakao podjednako razmuti. Šerpicu sa sadržajem stavite na tihu vatru i kuvajte dok ne proključa, stalno mešajući. Kada proključa, smanjite temperaturu do najnižeg stupnja, pa ostavite da se smesa ukuva još pola minuta.

Nakon toga, sklonite šerpicu sa šporeta i u smesu dodajte čokoladu koju ste prethodno izlomili na komade. Mešajte sve vreme da bi se čokolada skroz istopila i sjedinila. Tek nakon ovoga, ubacite preostalih 250 ml slatke pavlake.

Sada već čokoladnu smesu sipajte u plastičnu posudu koju ćete spustiti u veću činiju sa ledenom vodom. Preko činije stavite cediljku.

U šerpi u kojoj ste napravili čokoladni deo, zagrevajte šećer, so i mleko. U drugoj posudici izmutite žumanca žicom. U žumanca zatim sipajte polako mleko i sve vreme mešajte kako se žumanca ne bi zgrušala. Novodobijenu smesu vratite u šerpu, pa ponovo kuvajte opet mešajući da bi se zgusnulo. Kada masa počne da se hvata za kašiku, znači da je gotovo.

Ovu smesu naspite kroz cediljku u čokoladnu smesu i pustite da se hladi. S vremena na vreme promešajte. Tek kada se masa skroz ohladila, stavite je u frižider da odstoji oko pola sata, pa tek onda premestite u zamrzivač.

Potrebno je da smesu vadite iz zamrzivača na svakih 40 minuta i da je izmutite mikserom. Tako ćete činiti sve dok se sladoled potpuno ne stegne i ne dobije željenu strukturu. Za zamrzavanje sladoleda je potrebno oko 3 sata.

Domaći sladoled bez jaja

Potrebni sastojci:

 • 1 kesica limontusa;
 • 100 g čokolade sa lešnikom;
 • 300 g šlag pene;
 • 2 kesice vanilin šećera;
 • 800 g šećera;
 • 4 supene kašike ruma;
 • 100 g suvog grožđa;
 • 100 g mlevene plazme;
 • 2 litra mleka.

Prvo sipate mleko u šerpicu, a zatim dodate šećer i vanilin šećer i pustite da se kuva. Kada se mleko skuva, ohladite ga, pa tek u ohlađeno mleko stavite kesicu limontusa. Sve to promešajte i stavite u zamrzivač.

Narednog dana potopite suvo grožđe u rum.

Potom, izmutite 300 g šlag pene sa 300 ml hladnog mleka i onda dodajete, kašiku za kašikom, zamrznutu smesu iz zamrzivača.

U velikoj činiji mutite ove dve smese.

Kada se smesa dobro izmuti, raspodelite je na više različith činija. U jednu stavite rendanu čokoladu, pa promešajte.

U drugu stavite mlevenu plazmu i suvo grožđe koje ste procedili, pa promešajte.

U treću činiju ne morati staviti ništa, a po želji možete dodati neko voće.

Svaku činiju vratite u zamrzivač i pustite da se stegne.

Domaći sladoled od banane

Deca će najviše voleti ovaj domaći sladoled od banane, a i vi, jer se brzo priprema. Evo potrebnih sastojaka:

 • 400 ml slatke pavlake;
 • 4 kašike limunovog soka;
 • 4 kašike šećera u prahu;
 • 4 banane.

Banane prvo morate iseckati na komade, pa u njih dodati limunov sok i šećer. Sastojke dobro izblendajte ili izmiksujte, a može vam poslužiti i štapni mikser. Potrebno je napraviti kašastu smesu.

Zatim umutite slatku pavlaku i u nju dodajte prethodno spremljenu kašu od banana. Trebalo bi da sve lepo sjedinite i izmiksujete.

Ovu sjedinjenu masu, sipajte u posudu i stavite u zamrzivač.

Nakon tri sata izvadite posudu, pa je izmutite mikserom kako biste razbili led. Opet vratite posudu u zamrzivač i izvadite je tek kada odlučite da je poslužite.

Domaći sladoled od jagoda – brz recept

Potrebni sastojci:

 • čaša šećera;
 • kesica vanilin šećera;
 • čaša naseckanih svežih jagoda;
 • 2 kesice šlaga koji se priprema sa mlekom;
 • 2 čaše kiselog mleka.

Šlag pripremite sa mlekom po uputstvu sa kesice, a zatim dodajte ostale sastojke i sve dobro izmiksujte u blenderu. Potom nalijte smesu u kalupe ili posude koje ste proplaknuli vodom i stavite u zamrzivač.

Sponzorisano:

loading...
Loading...