Recepti

Slatko od breskve – recept kako se pravi

Od breskvi se mogu praviti razne poslastice, a jedna od omiljenih je svakako slatko od breskvi.

U ovom tekstu ćete videti neke od najčešćih recepata po kojima se ovo slatko pravi.

Recepti su uglavnom slični, ali ipak se razlikuju u nekim sastojcima i načinima pripreme.

Recept 1

Sastojci:

1 kg breskvi

600 g šećera

1 pakovanje vanilin šećera

Način pripreme:

Prvo i osnovno što treba da uradite jeste da očistite breskve, a onda da ih isečete na kockice. Pospite breskve sa 2-3 kašike šećera i sačuvajte sok koje će breskve pustiti. U tom soku kuvajte komadiće breskve koje ste isekli i dodajte šećer i vanilin šećer, u količinama koje smo naveli gore.

Nakon što počne da vri, nastavite sa kuvanjem još negde oko 10 minuta na jačoj vatri, pa 10 minuta na slabijoj vatri. Nakon toga vaše slatko od breskvi je spremno i možete ga nasuti u tegle.

Recept 2

Sastojci:

1 kg breskvi

1 kg šećera

Sok od ½ limuna

1 Šipka vanile

1 čaša vode

Krečna voda

Način pripreme:

Pre svega, kada kupujete breskve da biste napravili ovo slatko, birajte one koje su što tvrđe i dobro ih očistite pre upotrebe. Potrebno je da pripremite 1 kg očišćenih breskvi i da ih isečete na komadiće. Zatim, pripremite krečnu vodu i potopite breskve u nju. Krečnu vodu ćete pripremiti tako što ćete staviti 3 kašike kreča na jedan litar vode. Pustite da odstoji oko 40 minuta, a onda izmešajte.

Zatim, uzmite šerpu i u nju stavite šećer i jednu čašu vode i ušpinujte tu smesu. Nakon toga izvadite breskve koje ste stavili u kreč i isperite ih. Potom te breskve stavite u šećer koji ste ušpinovali i kuvajte sve 15-20 minuta. Slobodno možete kuvati slatko na malo jačoj vatri, ali ono što je važno jeste da ga nikako ne mešate varjačom već samo da prodrmate šerpu povremeno.

Dakle, nakon isteka 15-20 minuta, možete skloniti šerpu sa ringle i prvo što treba da uradite jeste da skinete penu iz šerpe. Tada možete vratiti slatko na ringlu i pustiti da se kuva još malo, u proseku oko 10 minuta. Nakon toga vaše slatko od breskvi je gotovo i možete ga nasuti u tegle koje ste prethodno zagrejali. Vodite računa da čvrsto zatvorite tegle.

Recept 3

Sastojci:

1 kg breskvi

1 kg šećera

Sok od 1 limuna

1 šaka soli

1 šipka vanile

Limuntus

Način pripreme:

Ukoliko pravite slatko po ovom receptu, trebalo bi da birate bele breskve jer je kod njih lako odvojiti košticu. Najpre očistite breskve detaljno. Važno je da svaku breskvu koju ste očistili isečete na dva dela i da uklonite košticu iz nje. Onda je potrebno da kašičicom uklonite sve crvene končiće iz njene unutrašnjosti. Zatim, breskve potopite u slanu vodu, odnosno jednu šaku soli stavite na 3 l vode.

U drugoj šerpi kuvajte šećer sa jednom čašom vode, a zatim u to dodajte breskve i nastavite sa kuvanjem. Zatim dodajte i ostale sastojke, odnosno vanilu, sok od limuna i limuntus. Potrebno je da ovu smesu kuvate sve dok se ne zgusne dovoljno.

Kada je slatko kuvano sklonite šerpu sa ringle i pustite neka odstoji negde oko 15 minuta, a onda je ponovo vratite na ringlu desetak minuta. Skinite penu iz šerpe i ostavite da slatko tako prenoći, pa ga tek sutradan možete nasuti u tegle.

Recept 4

Sastojci:

1 kg breskvi

1 kg šećera

1 list rozetle

1 limun

Način pripreme:

Za pripremu slatkog od breskve pripremite malo čvršće breskve a izbegavajte one koje su previše zrele i mekane jer se može desiti da se raspadnu u toku kuvanja.

Najpre operite breskve, isecite ih na pola i dobro ih očistite. Nakon toga potopite breskve u krečnu vodu, a već smo rekli kako se krečna voda može dobiti.

U šerpu stavite šećer i vodu i kuvajte dok ne dobijete sirup koji je gust kao med otprilike. Zatim u taj sirup dodajte breskve i kuvajte slatko do gustine koja vam odgovara, ali vodite računa da to ne bude previše dugo jer može se desiti da se breskve ušećere.

Na kraju kuvanja ubacite jedan list rozetle i limun koji ste isekli na kolutove. Limun će dati posebnu aromu vašem slatku od breskvi. Nakon toga možete slatko nasuti u vrele tegle koje ste prethodno pripremili. Prijatno!

Sponzorisano:

loading...
Loading...