Recepti

Domaći pekmez, marmelada i džem od mandarina – recepti kako se pravi

Veliki broj ljudi ne pravi razliku između pekmeza, marmelade i džema i smatra da je reč o jednom istom proizvodu.

Međutim, ukoliko se odlučite da pripremite neki od navedenih proizvoda, jako je važno da najpre naučite koje su to razlike među njima.

Naime, za razliku od marmelade i dzema, pekmez se priprema značajno duže i to isključivo od usitnjenog, odnosno od sitno seckanog voća.

Marmelada se priprema isključivo od pasiranog ili samlevenog voća i to sve dok ne dobije gustu homogenu teksturu.

Za razliku od pekmeza i za razliku od marmelade, dzem se priprema najbrže i to od celog ili od tek prepolovljenog voća koje je očišćeno od semenki.

U nastavku teksta, sa vama ćemo podeliti recepte na osnovu kojih ćete moći da pripremite domaći pekmez, domaću marmeladu i domaći dzem od mandarina.

Domaći pekmez od mandarina – recept

Za pripremu domaćeg pekmeza od mandarina, potrebno vam je:

  • Tri kilograma svežih mandarina,
  • Tri sveža limuna,
  • Dve kesice goveđeg želatina,
  • Jedan ipo kilogram šećera.

Način pripreme:

Sveže mandarine i svež limun, najpre temeljno operite, tako da sa njihove kore uklonite i poslednji trag nečistoće.

Kada ste to uradili, oljuštite mandarine i limun i sačuvajte koru od šest mandarina i od sva tri limuna.

Koru izrendajte i kuvajte je oko deset minuta, a zatim je procedite, sameljite je ili je ispasirajte u blenderu i sipajte je u odgovarajuću posudu u kojoj ćete nešto kasnije kuvati pekmez od mandarina.

Kada ste to učinili, oljuštene mandarine i oljušteni limun podelite na kriške i svaku krišku prepolovite na pola i očistite je od koštica.

Zatim, u posudu u koju ste stavili skuvane i samlevene kore od mandarina i od limuna, sipajte i prepolovljene i očišćene kriške od mandarina i od limuna.

Svemu tome, dodajte i šećer, sve temeljno promešajte i kuvajte uz često, gotovo konstantno mešanje oko 40 do 45 minuta na umereno jakoj vatri.

Pred sam kraj pripreme pekmeza od mandarina, u posudu u kojoj kuvate ovaj domaći proizvod, dodajte i sadržaj iz dve kesice goveđeg želatina koji ste razmutili prema uputstvu koje je priloženo na ambalaži.

loading...

Skuvani pekmez od mandarina, dok je još uvek vreo sipajte u staklene tegle koje ste prethodno pripremili, hermetički ga zatvorite i ostavite ga da se hladi na sobnoj temperaturi.

Ohlađeni pekmez od mandarina, odložite na hladno i tamno mesto i čuvajte ga do trenutka upotrebe.

Domaća marmelada od mandarina – recept

Za pripremu domaće marmelade od mandarina, potrebno vam je:

  • Četiri kilograma svežih mandarina,
  • Četiri sveže jabuke,
  • Dva do dva ipo kilograma šećera,
  • Dva decilitra vinskog sirćeta (preporučujemo da upotrebite blago vinsko sirće).

Način pripreme:

Sveže mandarine i sveže jabuke, najpre temeljno operite kako bi ste sa njihove kore uklonili i poslednji trag nečistoće.

Zatim, sveže mandarine i sveže jabuke oljuštite i koru mandarina sačuvajte jer će vam zatrebati u daljem procesu pripreme.

Svaku od  oljuštenih svežih mandarina podelite na kriške, a svaku krišku prepolovite na pola i iz nje izvadite semenke. Nakon toga, prepolovljene i očišćene kriške mandarina ispasirajte u blenderu, a oljuštene sveže jabuke izrendajte.

U odgovarajuću posudu u kojoj ćete nešto kasnije kuvati marmeladu, stavite očišćene ispasirane kriške mandarina i izrendane jabuke.

U istu posudu, dodajte i šećer i vinsko sirće i sve to dobro i temeljno sjedinite mešanjem, a zatim ostavite da odstoji dva sata.

Odmah nakon što ste obavili upravo opisane korake pripreme marmelade od mandarina, uzmite koru od mandarina, izrendajte je i kuvajte je deset minuta, a zatim je procedite, ohladite je pod mlazom hladne vode, sameljite je i dodajte u posudu u kojoj su ostali sastojci.

Kada prođe ukupno dva sata, sadržaj u posudi još jednom temeljno promešajte, a nakon toga na umerenoj vatri počnite da kuvate marmeladu od mandarina.

Marmeladu od mandarina, potrebno je kuvati ukupno 40 minuta, uz što češće, gotovo konstantno mešanje.

Kada je marmelada od mandarina skuvana, dok je još uvek vrela, sipajte je u unapred pripremeljene staklene tegle i hermetički je zatvorite, a zatim je ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Kada se marmelada od mandarina ohladi, možete je odložiti na mesto na kojem je želite čuvati do trenutka upotrebe.

Domaći džem od mandarina – recept

Za pripremu domaćeg džema od mandarina, potrebno vam je:

  • Dva kilograma svežih mandarina,
  • Jedan do jedan ipo kilogram šećera.

Način pripreme:

Sveže mandarine najpre dobro i temeljno operite kako na njihovoj kori ne bi ostali tragovi nečistoća.

Zatim, oprane mandarine oljuštite i svaku oljuštenu mandarinu podelite na četiri jednaka dela.

Ukupnu količinu mandarina stavite u odgovarajuću posudu, pospite šećerom i ostavite da odstoji do sutra (najbolje puna 24 sata).

Koru mandarina kuvajte deset minuta, zatim ohladite pod mlazom hladne vode, ocedite i potopite u hladnu vodu, a zatim ostavite da takođe odstoji do sutra. Dok kore stoje potopljene u vodi, nekoliko puta, tačnije na svakih 5 do 6 sati promenite vodu.

Sutradan, neposredno pre nego što ćete pristupiti kuvanju dzema od mandarina, kore mandarina koje su stajale u vodi procedite i iseckajte ih na što tanja rezanca, a zatim ih stavite u istu posudu u kojoj su sveže mandarine posute šećerom.

Mešavinu mandarina, šećera i seckanih kora, kuvajte na umereno jakoj vatri uz što češće, gotovo konstantno mešanje između 30 i 35 minuta, tačnije sve dok ne dobijete gustinu dzema koju želite.

Kada je dzem od mandarina gotov, sve što vam preostaje da uradite, jeste da ga dok je još uvek vreo sipate u unapred pripremljene staklene tegle, da ga hermetički zatvorite i da ga ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi.

Ohlađeni dzem od mandarina, odložite na tamno i na suvo mesto na kojem ćete ga čuvati do trenutka upotrebe.

Ukoliko to želite, bez obzira da li odlučite da pripremate domaći pekmez od mandarina, domaću marmeladu od mandarina ili domaći dzem od mandarina, u proizvod u cilju poboljšanja njegovog ukusa, pri samom kraju pripreme možete dodati i nekoliko kašika ruma.

Količinu ruma možete sami odrediti u zavisnosti od toga koliko naglašenu aromu ruma želite da dobijete.

Kada dodate rum, važno je da dobro promešate sadržaj domaćeg proizvoda, pre nego što ga sipate u staklene tegle, hermetički zatvorite, ohladite i odložite.

Sponzorisano:

loading...
Loading...