Zdrava hrana

Zmajevo voće – kako se jede, ukus, uzgoj i cena

Ako ste u potrazi za receptima za zdravu ishranu, kao i za namirnicama odnosno biljkama koje se smatraju zdravom i super-hranom, sigurno ste čuli za pitaju. Pitaja je zapravo drugi naziv za zmajevo voće, koje postaje sve popularnije i na našim prostorima.

Pored standardnih voćki koje možemo da jedemo tokom njihove sezone, trebalo bi da povremeno uvrstimo i neke druge, nove voćkice. Pa tako, pitaju, odnosno zmajevo voće (dragon fruit) možete jesti u voćnoj salati, zasebno, ili od njega možete praviti sok, pa čak i čaj.

Na koji god način da iskoristite pitaju, nećete pogrešiti, jer će vam ona pružiti dosta vitamina, minerala i vlakana. Zbog toga se smatra super-voćkom, a takodje i jednom od najlepših.

Kako izgleda i kakvog je ukusa zmajevo voće?

Zmajevo voće, odnosno pitaja (pitaya) kako ćemo ga nazivati u tekstu dalje, zapravo je postalo popularno zbog njenog specifičnog izgleda. Veoma lepog, jer, spolja je pink boje, dok je iznutra bele sa crnim tačkicama.

Pitaja pripada porodici kaktusa, i smatra se egzotičnom voćkom. Potiče iz Meksika, odnosno iz Centralne i Južne Amerike. Medjutim, kako je ovo voće na tim prostorima dobilo veliki broj ljubitelja, vremenom se proširili i na ostale zemlje sveta. Danas se na Tajlandu, Filipinima i Tajvanu koristi kao sastavni deo ishrane, i glavni je sastojak mnogih jela.

Kako vreme odmiče ona postaje popularnija i na našim prostorima, jer je zdrava hrana ponovo u modi. Na sreću, jer svi znamo koliko je bitno šta jedemo i način na koji vodimo svoj život.

Njena luda pink boja skreće pažnju, a kada je otvorite možete videti njen nežan deo. Taj mesnati beli deo, koji u sebi sadrži male crne tačkice (poput kivija) je ono što je jestivo kada je pitaja u pitanju.

Kora se kod pitaje ne jede, štaviše nikako se ne preporučuje jer može izazvati stomačne probleme. Dok, sa druge strane, taj mesnati beli deo, obiluje nutrijentima, te se zbog toga pitaja zove super hranom. Te male crne semenke su jestive takodje, ali potrebno je dobro ih sažvakati, jer njih želudac sporije vari.

Od pitaje, dakle, možete iskoristiti taj mesnati deo. Možete je jesti zasebno, a možete je dodati u voćnu salatu, zatim od nje napraviti ukusan sok ili čaj. Kada je priprema čaja u pitanju, koriste se listovi pitaje, a kada je ostalo u pitanju koristi se taj jestivi mesnati deo. U tekstu dalje ostavićemo recepte za sok i čaj, a takodje i recepte za ukusna jela od pitaje.

Još jedna zanimljiva stvar jeste ta što pitaja može biti i slatka i slana, a ukus ove varijante je zaista veoma lep. Veličina, odnosno oblik pitaje upravo zavisi od toga koje je vrste, odnosno da li je slatka ili slana. Na našim prostorima, a i inače, dosta češće se upotrebljava slatka pitaja.

Kako se jede zmajevo voće?

Pa, veoma jednostavno, sve što je potrebno jeste da otvorite pitaju, odnosno presečete na dva dela, i taj beli mesnati deo izvadite iz kore. Njega dalje možete gnječiti, seći na komadiće i slično.

Obećali smo par recepata, pa evo nekoliko ideja kako da iskoristite mesnati deo pitaje na najbolji način:

loading...

Sok od pitaje

Veoma jednostavna priprema soka, koji je blagog i lepog ukusa. Možete mu dodati razno drugo voće po izboru, ukoliko želite intenzivniji ukus.

Ono što je potrebno da uradite jeste da pitaju presečete na pola zatim kašikom izvadite mesnati deo. Sipajte u blender, a onda po ukusu dodajte zasladjivač po ukusu. To može biti med ili smedji šećer, a svakako preporučujemo zdraviju varijantu. U krajnjem slučaju možete dodati i beli šećer.

Dodajte i malo vode, otprilike jednu čašu, pa sve izblendirajte tako da se napravi ujednačena smesa, odnosno sok. Dobijeni sok u sebi će sadržati pulpu, pa ako vam ne smeta popijte ga tako. Ako vam smeta, onda sok samo procedite kroz gustu gazu i to je to. Zapravo, sa pulpom može da se nazove šejk, dok je procedjen sok pravi sok.

Po ukusu tokom blendiranja dodajte i neko drugo voće, a odlično se slaže sa jagodama, odnosno svim crvenim voćkicama.

Salata od pitaje

Takodje jednostavna priprema salate, sve što je potrebno jeste da odaberete voće po vašem izboru. Preporučujemo miks crvenog voća, svežeg po mogućstvu. Izmešajte, a onda malom kašikom vadite beli mesnati deo pitaje i dodajte voću. Poslužiće kao sjajna dekoracija, a pritom ćete salatu obogatiti nutritivno.

Za pripremu salate ne morate koristiti više od jedne pitaje, jer je ona dovoljno hranljiva.

Čaj od pitaje

Za čaj od pitaje koriste se njeni sušeni listovi, koje možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Jednostavno kašičicu sušenih listića prelijte sa 250 mililitara vruće vode, sačekajte pet minuta pa procedite čaj i uživajte u ukusu.

Možete dodati malo limuna ili meda za intenzivniji ukus.

*Osim sveže pitaje, možete u prodavnicama zdrave hrane kupiti i sušenu pitaju, koja je odličan izbor tokom zimskih dana kada nam uglavnom nije dostupna u svežem obliku. Sušenu pitaju možete koristiti kao dodatak raznim kašama, i salatama.

Uzgoj zmajevog voća

Pitaja je voćka koja živi na ledjima druge voćke, bukvalno rečeno, jer je za njen dalji rast potrebna potpora neke druge biljke. Zbog toga se ona naziva i puzavicom. Ono što je zanimljivo jeste to što pitaju oprašuju noćni leptiri, odnosno slepi miševi.

Kratko cveta, i to najčešće samo noću, a plod može da bude težak od 100-600 grama. Dužina ploda je obično oko 12 centimetara.

Kako smo pomenili, može biti slatka i slana pitaja, a upravo od toga zavisi i njena boja, zatim veličina i oblik.

Vrste pitaje:

  • Crvena pitaja, odnosno zmajevo voće koje sadrži crvenu pulpu, a takodje i crvenu koru. Veoma lepo izgleda, te je pogodna i za razne dekoracije. Mnogima je upravo ova pitaja omiljena, baš zbog te crvene boje.
  • Žuta pitaja, odnosno žuto zmajevo voće sadrži žutu koru, ali je pulpa bela sa crnim semenkama. Takodje fino izgleda, ali je boja nežna, pa ukoliko želite da lepo izgleda na tanjiru poslužite je sa voćem jake boje.
  • Bela pitaja, odnosno zmajevo voće bele pulpe i pink kore, najpopularnija je i uglavnom se jedino ona nalazi u našim marketima. Verovatno popularnija od crvene pitaje, jer njena kora zrači, dok je plod beo i kombinacija je prava.

Pitaja koju opisujemo sve vreme upravo je ta bela pitaja, odnosno pitaja sa belom pulpom i pink korom, jer je ona dosta otpornije pa je tako njen transport lakši. Crvena i žuta su nešto osetljivije, pa je njihov transport rizičan, Upravo zbog toga je bela pitaja nazastupljenija.

Umesto da je nabavite u marketima, preporučujemo da pitaju zasadite kod kuće, što će vam svakako olakšati sve. Na dohvatu ruke imaćete zdravo, zanimljivo voće.

Pomenuli smo da pripada porodici kaktusa, pa je na sličan način morate tretirati. Znamo da kaktusi vole sunce a nikako ne podnose mraz, pa ukoliko se odlučite za sadnju, preporučujemo da je posadite u saksiji.

Tako ćete moći preko leta da je držite napolju, dok je tokom zime morate uneti unutra inače će smrznuti.

Biljka ne mora biti na jakom suncu, ali je potrebno da njeni listovi budu izloženi suncu. Koren može biti i u hladu. Jedino što je bitno, i što ćemo više puta naglasiti, jeste da ne podnosi mraz te je nikako nemojte izlagati niskim temperaturama.

Kada je zemljište u pitanju, potrebno je ono peskovito i fino drenirano, baš kao za kaktuse. Vreme sadnje nije bitno, odnosno, pitaju možete posaditi u bilo koje doba godine. Ipak, preporučujemo da to vreme bude toplo, kako bi od početka fino krenula. Postoji mogućnost da zimi neće uspeti, ili veoma teško, što vas može razočarati a to nikako ne želimo.

Veličina saksije u početku nije presudna, ali kada biljka dostigne visinu od preko 3 centimetara, potrebno je da je premesitite u neku veću saksiju, jer tada i koren postaje sve veći. Bolje je da ima više prostora, nego manje, svakako.

Pitaju, u krajnjem slučaju, možete posaditi i u bašti ukoliko nemate mesta u kući za saksiju, ali tada ne garantujemo da će uspeti, upravo zbog niskih temperatura koje su moguće. Možete probati, ali uvek savetujemo najbolju varijantu, a u ovom slučaju je to saksija.

Lekovita svojstva zmajevog voća

Kroz tekst smo više puta pomenuli da ovo voće zovu super-hranom, jer zaista to i jeste.

Naime, obiluje vitaminima od kojih je najzastupljeniji vitamin C. Znamo da je on zaslužan za jačanje i očuvanje našeg imuniteta, pa se tako pitaja preporučuje svima koji su malaksali i koji su često prehladjeni. Jak imunitet je veoma bitan, a pitaja vam može pomoći da izgradite isti. Zapravo, jak imunitet pomaže nam da se borimo protiv svih virusa, bakterija i slobodnih radikala, koji mogu narušiti naše zdravlje značajno.

Dakle, jedite pitaju i ne brinite o zdravlju. Pomoći će vam da izgradite jak imunitet, a samim tim da očistite vaše telo od svih toksina, jer je antioksidativna.

Čišćenje organizma znači njegov preporod, odnosno, tako se smanjuju šanse za pojavu bilo koje bolesti. Sve bolesti i nastaju zbog “zagadjenog organizma”, odnosno onog koji je pun toksina.

Izbacivanjem tih toksina rešićete se viška kilograma, i svega što pravi zastoje i smetnje u organizmu.

Zbog toga se pitaja preporučuje kao lek za kardiovaskularni sistem, digestivni trakt pre svega jer sadrži dosta vlakana, ali i nervni i koštani sistem. Takodje, pitaja čuva zdravlje naših očiju, jer sadrži karoten. Bogata je mineralima poput magnezijuma, gvoždja, kalicjuma i kalijuma. Svi ti minerali pomažu našem organizmu da ostane zdrav.

Redovna upotreba pitaje, uz konzumiranje pravih namirnica koje su takodje nutritivno bogate, svakako će pozitivno uticati na vaše zdravlje. Dobro zdravlje pružiće vam dosta energije za obavljanje svakodenvnih aktivnosti.

Cena zmajevog voća

U bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, kao i bolje opremljenim marketima možda ćete naići na pitaju u svežem obliku. Još uvek nije toliko zastupljena, ali kako vreme prolazi sigurno će biti. Zbog toga preporučujemo da sami zasadite ovu biljku i uživate u njenim plodovima. Svakako da je domaće najzdravije.

U prodavnicama zdrave hrane češće možete naći sušenu pitaju, ali i semenke pitaje, što takodje preporučujemo.

Cene su različite od prodavnice do prodavnice, ali svakako nije neka veća suma u pitanju. Kreće se od 100-300 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...