Nega i lepota

Regenerator za kosu – upotreba, koji odabrati i koja je cena?

Svi znamo da naša kosa zahteva negu kako bi bila zdrava i sjajna. To znači da moramo koristiti preparate koji odgovaraju našoj kosi, u zavisnosti od toga da li je ona ravna i svilenkasta, kovrdžava, talasasta, farbana, oštećena itd.

Osim što morate nabaviti šampon koji odgovara vašem tipu kose, važno je da posebnu pažnju obratite i na regenerator koji koristite. Šampon će učiniti vašu kosu čistom, ali regenerator je taj koji će je oblikovati i učiniti da vaša kosa zablista.

Prva i osnovna stvar jeste koristiti proizvode koji odgovaraju vašem tipu kose. Odabrati pravi regenerator nije nimalo lako, pa ste sigurno i sami doživeli da stojite u parfimeriji i da ne znate za koji regenerator da se odlučite.

U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o tome kako se regenerator za kosu upotrebljava, kako ga treba pravilno odabrati i koja mu je cena.

Koji sve regeneratori postoje?

Regenerator za povećanje volumena. Ako vam je kosa beživotna i samo pada niz lice, onda je potrebno povećati volumen takve kose i dati joj bujnost. Regeneratori za povećanje volumena sadrže kolagen, vitamin B i pšenični protein, koji će učiniti vašu kosu bujnijom i lepšom.

Regenerator za suvu kosu. Ovaj tip regeneratora sadržini keratinske komplekse i hranljiva ulja, pa će pomoći u hidriranju vaše kose.

Regenerator za krhku kosu. Ukoliko vam je kosa osetljiva i lako puca dok je fenirate ili češljate, onda je potrebno da ojačate kosu, odnosno da povećate čvrstinu dlake. U tom slučaju treba odabrati regenerator za kosu koji sadrži arginin i hranljiva ulja koja će ojačati koren kose i sprečiti njeno pucanje.

Regenerator za tanku kosu. Još jedan tip regeneratora su regeneratori za tanku kosu koji će joj dati volumen ali i učiniti je vitalnijom. Ako vam je kosa tanka, onda nikako ne bi trebalo da koristite preparate koji sadrže puno silikona i hranljivih ulja jer vaša kosa bi mogla postati još beživotnija.

Regenerator za sve tipove kose. Možda niste čuli ali postoji i takozvani univerzalni regenerator, odnosno regenerator koji odgovara svakom tipu kose. On u sebi ima hranljive sastojke poput aloje vere i kamilice, koji će hraniti vašu kosu i koji je neće opteretiti. Ovaj tip regeneratora se preporučuje za privremenu upotrebu, na primer dok ste na moru ili na nekom drugom putovanju, pa niste u mogućnosti da koristite svoj uobičajeni šampon ili regenerator.

Regenerator u boji. Danas postoji i takozvani regenerator u boji, koja može varirati od platinasto plave, preko crvene i tamno braon, pa sve do tamno braon i crne boje. Ovaj regenerator služi da bi se osvežila kosa između dva farbanja, a u sebi sadrži vitamine A i E, kao i ulje avokada. Ove supstance prodiru dubinski u kožu glave i hidriraju samu dlaku. Velika prednost ovog proizvoda je što ne sadrži hidrogen i amonijak. Ovaj regenerator se koristi na isti način kao i običan regenerator i na kosi ga treba držati negde od 3 do 10 minuta.

Regeneratori za muškarce. Kada se govori o regeneratorima, uglavnom se misli o onim regeneratorima koji su dobri za žene i za njihovu kosu. Međutim, postoje i regeneratori koji su specijalno namenjeni za muškarce. Jedan od najpoznatijih je takozvani Nanogen regenerator za muškarce, koji će pružiti njihovoj kosi sjaj i učiniće je gušćom i jačom. Osim toga, ovaj regenerator sprečava opadanje kose kod muške populacije.

loading...

Sada kada ste videli koje sve vrste regeneratora za kosu postoje, pokazaćemo vam i kako da odaberete pravi regenerator za vas.

Kako odabrati regenerator?

Posavetujte se sa frizerom. Prvo i osnovno jeste da se posavetujete sa svojim frizerom koji će vam dati najbolje savete kada je u pitanju izgled vaše kose. Na osnovu toga kakva vam je tekstura kose i na osnovu toga da li je kosa bila farbana ili ne, frizer će vam preporučiti koji regenerator najviše odgovara vašoj kosi i kako treba da ga koristite.

Ako se farbate, odaberite regenerator za farbanu kosu. Ukoliko farbate kosu, onda je neophodno da pronađete regenerator koji je namenjen isključivo farbanoj kosi. Na taj način uspećete duže da zadržite boju i kosa će vam biti mekana i sjajna.

Sada vas verovatno zanima kako možete da odaberete regenerator koji je namenjen farbanoj kosi. To je veoma jednostavno jer na regeneratoru postoje naznake na kojima piše da produžavaju trajanje boje ili da neguju boju.

Takođe, trebalo bi da tražite regenerator na kojem piše bez sulfata, jer na taj način kosa će se manje ispirati i boja će se zadržati duže vreme. Tu su i regeneratori na kojima piše da imaju UVA, odnosno UVB zaštitu, koji će takođe pomoći da sačuvate boju kose duži vremenski period. Naime, ovi regeneratori će sprečiti da vaša boja kose izbledi na suncu.

Ako vam je kosa kovrdžava, koristite regenerator za ispravljanje kose. Dakle, ukoliko vam je kosa previše bujna i kovrdžava, onda se preporučuje da odaberete regenerator koji će uspeti da ,,ukroti“ vašu bujnu kosu i da je ispravi.

Ako vam je kosa ravna, koristite regenerator za veći volumen. Situacija je obrnuta ako imate problem sa previše tankom i ravnom kosom. U tom slučaju nikako ne bi trebalo da koristite regenerator koji će dodatno omekšati vašu kosu i učiniti je mlitavom. Zato se preporučuje da za ravnu i tanku kosu koristite neki blaži proizvod koji će malo uvećati volumen vaše kose i dati joj življi izgled.

Ako vam je kosa suva, odaberite hidratantni regenerator. Ukoliko imate problem sa suvom i oštećenom kosom, onda bi najbolje bilo da odaberete regenerator koji će hidrirati vašu kosu. U tom slučaju potrebno je da nabavite dubinski regenerator koji nećete ispirati. Preporučuje se i da jednom u toku meseca odete kod frizera i da uradite dubinsko negovanje kose.

Dodatni saveti. Ono što je od ključnog značaja kada je izbor regeneratora u pitanju jeste da uvek birate regenerator koji odgovara vašem tipu kose i problemu koji imate sa kosom. Naime, ako vam je kosa suva, onda vam neće biti ni od kakve koristi da kupujete regenerator koji služi na primer za davanje volumena ili za jačanje kose. Vama je potreban regenerator koji će tretirati suvoću vaše kose, a ne neki drugi problem.

Takođe, ako vam je kosa farbana, a vi kupujete regenerator koji nije namenjen farbanoj kosi, onda vi zapravo ništa dobro niste uradili za svoju kosu. Ona će se samo dodatno ispirati i kvalitet će joj se verovatno pogoršati.

Kako pravilno koristiti regenerator?

Kada izbarete pravi regenerator, odnosno regenerator koji odgovara vašem tipu kose, veoma je važno i pravilno ga koristiti.

Naime, prvo i osnovno pravilo pri pranju kose jeste da šampon nanosite na sam koren kose, dok regenerator treba stavljati samo na krajeve. Regeneratorom se u većini slučajeva tretira oštećena kosa i najvažnije je dobro utrljati krajeve. Regenerator možete naneti i preko cele dužine dlake, ali nikako ga nemojte stavljati na koren kose, jer u tom slučaju će se vaša kosa mnogo brže mastiti.

Naravno, nekada je neophodno dubinski tretirati sam koren kose, ali to je najbolje uraditi uz savete frizera. Ako sami perete kosu kod kuće, regenerator nanosite na krajeve pre svega, a nikako na koren kose.

Dok vam je regenerator na kosi, uzmite češalj koji je malo proređen i njime raščešljajte kosu. Na taj način ćete uspeti ravnomerno da rasporedite balzam po celoj kosi. Nakon toga regenerator je obavezno isprati sa kose.

Kao što smo već spomenuli, regenerator je neophodan i kada je u pitanju pranje muške kose. Šampon nije dovoljan da bi kosa bila meka, čvrsta i sjajna. Muškarci treba da koriste regenerator na isti način kao i žene, odnosno nakon šamponiranja kose. Regenerator je neophodno isprati na kraju. Videćete da će vam kosa uz upotrebu regeneratora biti znatno mekša i sjajnija.

Kolika je cena regeneratora za kosu?

Cena regeneratora zavisi od toga za koju marku regeneratora se opredelite, kao i od toga gde kupujete regenerator. Cena regeneratora za kosu na našim prostorima se kreće negde od 200 pa do 400 dinara. Navešćemo približne cene nekih vrsta regeneratora, pa se prema tome možete orijentisati.

U Lilly parfimerijama, gde većina ljudi kupuje kozmetičke proizvode, cena regeneratora je sledeća: Nivea Hair milk regenerator trenutno košta 309 dinara, dok je Schauma regenerator 189, odnosno 209 dinara, zavisno od toga koji tip ovog regeneratora izaberete. Cena L’Oreal Elseve regeneratora je 363 dinara, dok je Velnea regenerator dosta jeftiniji i košta 179 dinara. Ovo su samo neke približne i trenutne cene regeneratora, ali svakako treba uvek kupovati ove proizvode onda kada su na akciji.

Još jedna važna stvar jeste da ne morate uvek da kupujete regenerator koji najviše košta, jer to nije presudno za njegov kvalitet.

Ipak, to ne znači da treba da odaberete regenerator na koji prvo naiđete i koji je najjeftiniji. Trudite se da uvek birate regeneratore koji su provereni i čiji kvalitet je potvrđen, a o tome se najbolje možete posavetovati sa frizerom.

Rezime

U ovom tekstu ste imali priliku da vidite da je za negu kose osim šamponiranja neophodna i upotreba odgovarajućeg regeneratora, odnosno balzama. Najvažnije je da odaberete regenerator koji odgovara vašem tipu kose, a mi smo vam dali nekoliko korisnih saveta kada je u pitanju izbor regeneratora.

Kao što ste mogli da vidite, postoje regeneratori za suvu kosu, za masnu kosu, za tanku kosu, za oštećenu kosu, regeneratori za volumen, za farbanu kosu, regeneratori u boji, kao i regeneratori za muškarce. Na vama je da odaberete koji regenerator najviše odgovara vašoj kosi i koji će pomoći da vaša kosa bude ponovo meka i sjajna. Najbolje bi bilo da se pre odabira regeneratora koji ćete koristiti posavetujete sa vašim frizerom.

Što se upotrebe regeneratora tiče, već smo rekli da se on nanosi na vlažnu kosu koja je oprana šamponom, ali treba izbegavati da regenerator dođe do samog korena kose. Kosu je obavezno isprati nakon nanošenja regeneratora. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete sada mnogo lakše odabrati pravi regenerator i pravilno ga koristiti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...