Zdravlje

Sprej za rane – koji izabrati i koja je cena?

Naša koža predstavlja organ koji ima integrativnu ulogu. Odnosno, uloga kože je da štiti naše telo od svih negativnih uticaja iz spoljašnje sredine. Tu spadaju mehanički, termički i hemijski uticaji. Kada dođe do određenog napada, naša kože je najčešće na udaru .

Unutrašnji i spoljašnji faktori najčešće izazivaju oštećenje kože, i na taj način dolazi do pojave rana.

Što se tiče spoljašnjih faktora, do nastanka rana dolazi tako što se dešavaju mehaničke povrede. Pod mehaničkim povredama najčešće se podrazumevaju razderotine, ubodi kao i  udarci .

Kada dođe do laganog mehaničkog udarca, doći će do probijanja epiderma i izazvaće se krvarenje i bol. Kada prestane krvarenje, telo pokreće process koji utiče na zarastanje rane koja je nastala.

Komplikacije koje najčešće mogu pogoditi rane su infekcije koje utiču gnojenje rane i samim tim usporavaju proces zarastanja.

Hemijske povrede kože, mogu postati kada na njih deluje baza ili kiselina. Kiseline koje mogu izazvati teške rane su nitratna, hloridna, sulfatna i fluoridna.

Različiti poremećaji koji nastaju u telu, javljaju se u vidu čira ili ulkusa. Kada dođe do pucanja, nastaje rana koja veoma teško zarasta. Ponekad se rane javljaju i usled loše cirkulacije tela. Dijabetesne rane su jedne su od ozbiljnijih povreda.

Infekcije sprečavaju zarastanje rana, a takođe rana se može zaraziti prljavštinom. U narodu postoji verovanje da ako otkrijete ranu, ona će brže zarasti. Stručna lica su potvrdila da ta informacija nije istinita jer otvorena rana podležna je različitim iritacijama iz okoline.

Bez obzira na veličinu rane, da li je ona mala ili velika, istu treba tretirati na najbolji način kako bakterije ne bi ušle u nju i napravile štetu. Često se u našem narodu za saniranje rana koristio alkohol. Smatralo se da isti doprinosi dezinfekciji rane i da je na taj način štiti od bakterija. Lekari nas uveravaju da ovaj način čišćenja rane nije adekvatan, jer sem osećanja pečenja koji izaziva, alkohol nije preporučljiv za tretiranje tkiva koja su osetljiva.

Postojanje rane na telu, bilo da se radi o lakšoj ili ozbiljnijoj povredi, zahteva određeni tretman. Rane se najčešće leče putem flastera, masti, krema ali kao pomoć pri zarastanju istih, veoma dobro služe i sprejevi koji su namenjeni ranama.

Ovom prilikom, pokušaćemo da vas bliže upoznamo sa sprejevima koji se nalaze na našem tržištu, a koji vam mogu pomoći da ubrzate proces zarastanja vaše rane.

U daljem tekstu, predstavićemo karakteristike ovih proizvoda, a na vama je da odlučite koji ćete odabrati.

Octenisept sprej

Octenisept predstavlja vodeni rastvor, koji je isključivo namenjen za dezinfikaciju kože i sluzokože.  Ovaj preparat se primenjuje za antiseptični tretman sluznica, kao i kod okolne kože.

Ovaj sprej ima primenu kod antiseptičnog tretmana rana, a koristi se i pre operacije u predelu muških i ženskih polnih organa, u periodu pre stavljanja katetera bešike i kod dezinfekcije usne duplje.

Octenisept sprej ima antimikrobno dejstvo koje se ogleda u dejstvu protiv gljivica, bakterija i virusnih infekcija. Tu spadaju Herpes simplex, virus hepatitis B i virus HIV- a.

Ovaj sprej nanosi se tako što se direktno našprica na površinu koja obuhvata sluznicu ili pak rane. Potom se sterilnim tuferom rana očisti od prljavštine. Površinu rane dva puta prešpricati i nakon sušenja iste staviti oblogu.

Ovaj sprej se koristi i kod mladih i starih osoba, a dozvoljeno je da ga primenjuju i trudnice i dojilje.

Aktivne supstance Ocetenisept spreja se ne resorbuju , a prema iskustvima ljudi koji su ga koristili smatra se da je isti veoma delotvoran kod zarastanja rana.

Pomenuti sprej izuzetno dobro deluje protiv bakterija Chlamydie i Mycoplasme, a takođe i protiv virusa kao što su HIV, HBV i protozoa. Ovaj sprej utiče i na gljivične infekcije.

Pomenuti sprej za rane deluje veoma brzo, jer njegovo dejstvo se ispoljava u roku od jednog minuta. Delotvoran je i kada postoji prisustvo sekreta.

Octenisept sprej možete kupiti u apoteci u pakovanju od 50 i 100 ml, a njegova cena je 400 din.

Cicatridina sprej

Ovaj proizvod ima veliku ulogu u ubrzavanju procesa regeneracije tkiva i podsticanju ozdravljenja istog. Uspešno se primenjuje kod sekundarno obrađenih hiruških rana, kao i kod otvorenih. Blagotvorno deluje na opekotine i dekubitalne rane, podstičući njihovo zarastanje.

Cicatridina sprej ima uticaj na atrofične rane, u koje spadaju postflebitične rane, kao i varikozne i dijabetske rane.

Primenjuje se i kod abrazije i laceracije.

U sastav Cicadrina spreja ulaze sastojci poput vitamin E 0,1 % , bademovo ulje 0,1 % , hijaluronska kiselina 0,2 % , eterično ulje čajevca 0, 1 % , eterično ulje limuna 0, 1 %  i ksimeninska kiselina 0, 1 % .

Ovaj proizvod se nanosi tako što se prska dva do tri puta u toku dana, na površinu koja obuhvata ranu.

Cicatridina sprej se nalazi u bočici koja podrazumeva pakovanje od 125 ml.

Moramo da napomenemo da ovaj sprej ne bi trebalo da koriste osobe koje su alergične na školjke kao i na salicilate.

Cena ovog proizvoda je  1368 dinara.

Oksigen sprej – aktivni kiseonik

Pomenuti sprej predstavlja tečnost koja ima jako dezinfekciono dejstvo na različite promene koje se javljaju na koži.

Zahvaljujući njegovom višestrukom delovanju na različita oboljenja kože, primenom istog uništićete gram – pozitivne i gram – negativne bakterije. Pored njih, ovaj preparat uspešno otklanja i viruse i gljivice.

Oksigen sprej se često upotrebljava u kozmetici, ali i na hirurgiji i opštoj medicini, jer ima pozitivno dejstvo.

Prema iskustvima, smatra se da Oksigen sprej povoljno utiče na definfikaciju rana kao i posekotina. Isti se primenjuje kako bi se rane očistile, a i da bi podstakao brzo zarastanje rana.

Nezavisno od uzroka koji je podstakao nastanak rane, Oksigen sprej blagotvorno deluje kako do stvaranja novih rana na telu ne bi došlo.

Smatra se da on povoljno utiče za lečenje rana kod dijabetičara, kod dekubitisa, različitih ekcema, oštećenja kože koja mogu biti mehanička i kod drugih oboljenja.

Kod opekotina, ovaj proizvod treba upotrebljavati tako što ćete neprekidno prskati na ranu da biste na taj način zaustavili bol. Najčešće bol prestane za oko četiri minuta jer ovaj sprej počne sa svojim delovanjem.

Pored korišćenja pomenutog spreja za rane, možete ga primenjivati i za različite tretmane lica, jer ima blagotvorno dejstvo pa shodno tome podstiče regeneraciju kože.

Kada želite da definfikujete kožu nakon upotrebe solarijuma, dezinfikujete grlo ili desni ili vodu za piće, oksigen sprej predstavlja pravo rešenje.

Takođe, isti možete koristiti i za probleme koji se tiču cirkulacije i proširenih vena.

Ovaj proizvod se nalazi u bočici od 200 ml. Kupuje se u apoteci, a cena istog je 384 dinara.

Proizvodi koje smo vam predstavili ovim putem, jedni su od najtraženijih koji se upotrebljavaju radi saniranja različitih vrsta rana. Sprej za rane koji vam najviše odgovara prema karakteristikama koje smo vam naveli, uvrstite u svoju kućnu apoteku, ako za istim imate potrebe.

Sponzorisano:

loading...
Loading...