Nega i lepota

Švedska masaža – tehnika, iskustva i cena

Švedska masaža je jedna od najpoznatijih masaža koje se koriste u Evropi i zato se smatra klasičnom masažom. Ova masaža pomaže u tretiranju bolnih mišića, stresa, loše cirkulacije, kao i kod mnogih drugih problema koji predstavljaju našu svakodnevicu.

Švedska masaža predstavlja jednu od osnovnih usluga u većini kozmetičkih salona i fitnes klubova u svetu, ali i kod nas.

U ovom tekstu ćete imati priliku da saznate nešto više o švedskoj masaži, o tehnikama koje se pritom koriste, a reći ćemo vam i kakva su iskustva onih koji su je probali.

Takođe, u ovom tekstu ćete saznati i koja je cena švedske masaže, tako da ćete nakon svih tih informacija moći da odlučite da li i vi želite da uživate u švedskoj masaži i kakve koristi od toga možete imati.

Pre nego što krenemo na detaljnije opisivanje švedske masaže i tehnika koje se u njoj koriste, reći ćemo vam ko je tvorac ove masaže i iz kog veka ona potiče.

Poreklo švedske masaže

Tvorac švedske masaže je švedski lekar po imenu Par Henrik Ling koji je ovu masažu prvo nazvao medicinska gimnastika. Ling je razvio ovu tehniku masaže kao deo tradicionalne medicinske nege. Ova masaža je nastala krajem 19. veka i obuhvata korišćenje kolena, podlaktica i ruku kada su u pitanju površinski mišići.

Švedska masaža je namenjena opuštanju tela i eliminisanju toksina iz tela. Samim tim povećava se dotok kiseonika, koji je najvažniji za dobru cirkulaciju u našem organzmu.

Međutim, kada je u pitanju poreklo švedske masaže, treba svakako spomenuti i doktora Johana Mezgera koji je uveo francuska imena za sve tehnike koje švedska masaža obuhvata. Na taj način Johan Mezger je učinio švedsku masažu još popularnijom i jednom od omiljenih masaža širom sveta.

Ciljevi i prednosti švedske masaže

Glavna svrha švedske masaže je da se celo telo opusti i da se poboljša sveukupna cirkulacija u organizmu. Kao što smo već rekli, švedska masaža pomaže da se poveća dotok kiseonika u telu i da se organizam oslobodi svih štetnih materija i toksina.

Još jedna od važnih prednosti švedske masaže jeste što ona pomaže u oporavku mišića koji su povređeni ili koji su veoma napeti i premoreni. Uz pomoć švedske masaže može se pobediti čak i dubinska napetost mišića koja traje dugi niz godina. Da bi se to postiglo, važno je redovno primenjivati tretmane švedske masaže, kako bi telo dobijalo veću količinu kiseonika nego inače što dobija.

loading...

Postoji još dosta koristi koje nam švedska masaža nudi. Važno je pomenuti da ova masaža pomaže čak i u jačanju imunog sistema. S obzirom da se uz pomoć švedske masaže uklanjaju sve štetne materije i toksini, mišići će se znatno brže oporaviti nakon neke povrede ili intenzivnog vežbanja i napora.

Možda niste znali, ali švedska masaža ima pozitivno dejstvo i na nervni sistem pacijenta. Uz pomoć švedske masaže opuštaju se ne samo mišići tela, već i nervi. Ukoliko se švedska masaža redovno primenjuje to će pomoći u oslobađanju od napetosti i smanjenju stresa kod pacijenta, a svi znamo da je stres jedan od glavnih uzročnika mnogih bolesti u današnje vreme.

Tehnike švedske masaže

Već smo spomenuli da švedska masaža ima za cilj da poboljša cirkulaciju kod pacijenta i da pomogne da se izbace toksini iz organizma. Važno je napomenuti da se švedska masaža sastoji iz pet osnovnih tehnika i svaki pojedinačan tretman švedske masaže mora da obuhvati svih pet tehnika. Maser je dužan sve te tehnike da ujedini tokom tretmana masaže, tako da pacijent bude u potpunosti opušten, kako fizički tako i psihički.

Najvažniji deo švedske masaže su dugi pokreti koji se izvode površinski i koji mogu da budu blaži ali i jači, u zavisnosti od toga koji je cilj masaže i kakvi su zahtevi pacijenta. Ti pokreti nose francuski naziv Effleurage i oni uvek predstavljaju početni deo tretmana. Na taj način maser se polako upoznaje sa pacijentom, pa se blaži pokreti postepeno pretvaraju u jače.

Sledeća tehnika koja se koristi u švedskoj masaži je takozvano gnječenje, odnosno Petrissage, koja ima za cilj da eliminiše toksine iz mišića. U tom slučaju maser blago pritiska i stiska mišiće kako bi ih u potpunosti opustio i tako doprineo poboljšanju cirkulacije u telu.

Treća po redu je takozvana Tapotement tehnika, u kojoj terapeut lagano udara, odnosno tapka mišiće, koristeći prste i dlanove. Na taj način mišići se opuštaju i eliminišu se grčevi.

Sledeća tehnika koja se koristi u švedskoj masaži jeste vibracija, ali ova tehnika je tek kasnije uključena u sam tretman švedske masaže. Vibracija podrazumeva da maser stavi svoje ruke na deo tela koji se tretira i da protrese ruke kako bi se poboljšala cirkulacija i kako bi se taj deo tela oslobodio napetosti i grčeva.

Poslednja tehnika koja se koristi u okviru švedske masaže je takozvano trenje. Kod ove tehnike maser pravi kružne pokrete uz pomoć svojih prstiju, dlanova i uz pomoć lakta. Ovi pokreti deluju dubinski u mišićima i kostima i u potpunosti ih opuštaju. Na taj  način se opuštaju mišići koji su čak i duže vreme u stanju napetosti, tako da pacijent dobija veću pokretljivost mišića i postaje fleksibilniji.

Dakle, ovo su tehnike koje se koriste u švedskoj masaži i svaki tretman masaže obuhvata svih pet tehnika. Međutim, da bi se postigli najbolji rezultati, uglavnom nije dovoljan samo jedan tretman. Nema sumnje da ćete se već posle prvog tretmana osećati znatno bolje i opuštenije, ali ipak je preporučljivo uraditi dva ili tri tretmana u seriji. Za najbolje rezultate je čak preporučljivo dva puta u toku meseca primenjivati švedsku masažu. To je najbolji i najsigurniji način da uvek budete u top formi i da se osećate dobro, kako fizički tako i psihički.

Osim tehnika koje švedska masaža obuhvata, treba napomenuti i to da se za vreme ove masaže često koriste razna ulja i losioni koji imaju dodatna opuštajuća svojstva i koji pomažu da se smanji trenje između ruku terapeuta i tela pacijenta.

Iskustva i cena

Iskustva svih onih koji su probali švedsku masažu su i više nego dobra. Ne samo da švedska masaža pomaže da se telo oslobodi napetosti i da se opuste mišići, već ima pozitivno dejstvo i na nervni sistem. Iskustva su pokazala da osobe koje redovno praktikuju ovaj vid masaže imaju znatno manje stresa u svom životu i uspevaju da ostanu opušteni i smireni bez obzira u kakvoj situaciji se nalaze. Upravo zbog toga švedska masaža se smatra jednom od najdelotvornijih tehnika za naše fizičko i psihičko zdravlje.

Klasična švedska masaža se primenjuje u većini kozmetičkih salona ali i u fitnes centrima. Cena ove masaže zavisi od toga da li se primenjuje na celom telu ili se tretiraju samo određeni delovi tela. Ukoliko se ova masaža primenjuje na celom telu, njena cena je negde oko 5000 dinara (45 e), dok je cena parcijalne švedske masaže negde oko 3500 dinara (30 e). Naravno, cene variraju od jednog do drugog salona, ali ovo su neke prosečne cene koje su prisutne kod nas.

Rezime

U ovom tekstu ste imali priliku da saznate šta je to švedska masaža i kako se ona primenjuje. Dakle, švedska masaža je klasičan vid masaže koji se koristi u Evropi, ali i u celom svetu. Ova masaža se sastoji iz pet osnovnih tehnika, o kojima je bilo reči u ovom tekstu. Sve ove tehnike imaju za cilj da opuste vaše mišiće i da ih oslobode napetosti, kao  i da poboljšaju cirkulaciju tela.

Takođe, švedska masaža je značajna jer doprinosi tome da se izbace toksini i sve štetne materije iz organizma i da se celo telo relaksira na potpuno prirodan i zdrav način. Osim toga, spomenuli smo da švedska masaža ima pozitivan efekat i na naš nervni sistem jer pomaže u opuštanju nerava i oslobađanju stresa.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ćete se i vi sigurno odlučiti da probate tretman švedske masaže. Kada vidite koliko je ovaj tretman prijatan i kako za kratko vreme može da doprinese vašem boljem psihičkom i fizičkom stanju, sigurni smo da ćete redovno praktikovati ovu masažu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...