Zdravlje

Krv iz uha kod dece i odraslih – uzrok i lečenje

Krv iz uha može biti simptom bezazlenih stanja kao što je ogrebotina u ušnom kanalu ili ranica od bubuljice, ali takođe ova pojava može ukazivati na ozbiljna alarmantna stanja i teža oboljenja.

Važno je da ukoliko primetite krv u uhu ne paničite i odreagujete smireno.

Najbolje je da štapićem za uši ili komadićem vate vrlo nežno očistite ušni kanal kako biste utvrdili da li je krvarenje oskudno i tačkasto ili je obilnije.

Krvarenja iz uha kao posledica ogrebotina i drugih fizičkih povreda

Krvarenja iz uha slabijeg inteziteta najčešće su izazvana fizičkim povredama ušnog kanala što se neretko događa usled njegovog nepravilnog čišćenja zbog čega treba da izbegavate štapiće za uši ili ukoliko ih već koristite da ih polako stavite u uho i ne pritiskate već blagim kružnim pokretima da očistite cerum i prljavštinu. Grubim pokretima i pritiskanjem možete povrediti bubnu opnu što može izazvati oštećenje sluha i druge komplikacije.

U ušnom kanalu ponekad se može pojaviti i bubuljica koja vas može svrbeti ili peckati pa ako je očešete sa prstom ili sa štapićem doći će do oskudnog krvarenja.

Pored bubuljica mada znatno ređe u uhu se mogu pojaviti i izrasline i to najčešće bradavice i polipi zbog čega treba da budete oprezni da ih ne povredite i raskrvarite.

Ukoliko osetite svrab ili nelagodan osećaj u uhu nemojte grubo i naglo da počešete to mesto, posebno ne noktima, već ga dodirnite jagodicama prstiju kako biste ustanovili da li postoji neko “ispupčenje” ili vas uho samo trenutno svrbi.

Ako ste osetili nešto pod vašim prstima ili ste sa štapićem prilikom čišćenja naišli na “prepreku” uzmite malo ogledalo po mogućstvu ono koje uveličava, a potom stanite ispred većeg ogledala pod adekvatnim jačim osvetljenjem kako biste što jasnije videli šta je u pitanju.

Izuzev akni i bubuljica, bradavice i druge izrasline se uglavnom uklanjaju kratkim i gotovo bezbolnim hirurškim zahvatom, a potom se šalju na biopsiju kako bi se utvrdilo da li je odstranjena izraslina maligna ili ne.

Krvarenje iz uha kod beba i dece

Kod beba i dece najčešći uzrok krvarenja iz uha pored fizičkih povreda izazvanih prisustvom stranih tela (štapića za uši, čačkalica, sitnih delova igračaka, komadića hrane i drugih) u ušnom kanalu je upala i infekcija uha. Za decu su za razliku od odraslih karakterističnine gnojne upale uha zbog slivanja sekreta iz nosnih šupljina s obzirom na to da bebe i većina male dece ne zna da izduva nos.

Ovakva zapaljenska stanja manifestuju se pojavom iznenadnog i jakog bola u uhu, a neretko i povišene telesne temperature. Bebe i mala deca koja su tek progovorila kod prisustva upale uha plaču gotovo neprestano, ne mogu da smire i često odbijaju hranu.

loading...

Lekari savetuju majkama da detetu pritisnu prstima zadnji deo uha iza ušne školjke ukoliko sumnjaju na upalu uha i ako dete odreaguje tako što vrisne ili zaplače ili se požali da ga boli verovatno se radi o upali. Curenje krvi iz uha takođe može ukazivati na zapaljenski proces.

Svakako, ukoliko dete neprestano plače, a nema simptome prehlade kao što su kijavica, zapušen nos, kašalj i slično, a pritom ima povišenu temperaturu obavezno ga treba odvesti kod lekara jer se najverovatnije radi o upali uha.

Upala uha se leči antibioticima koji se uzimaju oralnom suspenzijom ili daju intravenozno, a pored antibiotika u terapiju mogu biti uključene i kapi koje umiruju upalni proces i bol osim u slučaju jačeg krvarenja kada se njihova upotreba izbegava.

U ređim slučajevima krv iz uha kod dece može biti posledica frakture lobanje. Ako se dete žali na vrtoglavicu, jake bolove u glavi i slepoočnicama pokušajte da u razgovoru sa njim saznate da li se negde okliznulo i palo ili je u toku igre palo na glavu ili se udarilo od neki čvrst predmet.

Deca često skrivaju od roditelja povrede nastale tokom igranja jer se boje da ih oni ne kazne ili izgrde zbog toga zbog čega morate reagovati smireno i pričati sa njim prijateljski i otvoreno. O samoj frakturi lobanje i krvarenju iz uha biće više reči u nastavku teksta.

Ostali uzroci krvarenja iz uha

Povreda ili pucanje bubne opne

Bubna opna je tanka opna tj. membrane između spoljašnjeg i unutrašnjeg uha. Povreda ili ruptura odnosno pucanje bubne opne uglavnom izaziva krvarenje iz uha. Krvarenje može biti više ili manje obilno u zavinosti od toga šta je uzrok pucanja. Bubna opna može pući pod pritiskom stranog tela u ušnom kanalu kao što je štapić za uši ili još gore čačkalica ili neki drugi šiljat i oštar predmet kojima ljudi imaju običaj da “čačkaju” uši ne razmišljajući o posledicama.

Do rupture bubne opne može doći i usled visokog vazdušnog pritiska što je karakteristična pojava za visoke planinske predele, a kod čoveka se njen uticaj manifestuje zujanjem u ušima i osećajem “začepljenosti” ušnih kanala i oslabljenog sluha. Ova pojava naziva se barotrauma a nastaje kao posledica nemogućnosti izjednačavanja pritiska u srednjem uhu i pritiska u spoljašnjoj sredini. Ovo se najčešće dešava ljudima tokom leta avionom ili roniocima.

Takođe, preglasni i iznenadni zvukovi mogu izazvati pucanje bubne opne kao što su razne eksplozije i detonacije, pucanje iz vatrenog oružja i slično. Pored ovih faktora perforaciju bubne opne mogu izazvati i infekcije uha ako se ne leče adekvatno i na vreme, a među njima je najčešća upala srednjeg uha. Povrede i rupture bubne opne neretko oštećuju sluh. Da bi bubna opna nakon pucanja u potpunosti zarasla potrebno je oko tri meseca.

Osobe sa dijagnozom povrede ili perforacije bubne opne strogo treba da izbegavaju da kvase uho i treba redovno da se kontrolišu kako se stanje ne bi pogoršalo i iskomplikovalo. Neke bolesti uha u svoju terapiju uključuju i postavljanje aeracionih cevčica za drenažu koje u otvor koji se iseca na bubnoj opni. Rez napravljen ovim zahvatom je mali zarasta za nekoliko dana.

Polipi, bradavice i ekcemi u ušima

Pored bubuljica koje se mogu pojaviti u ušnom kanalu i izazvati krvarenje ukoliko ih povredimo sa stranim predmetom najčešće izrasline u ušima su bradavice i polipi koje ni slučajno ne treba dirati ni otkinuti što se ne preporučuje ni za bubuljice koje usled ozlede mogu da se zagnoje.

Polipi i bradavice se odstranjuju kratkotrajnim hirurškim zahvatom u lokalnoj anesteziji nakon čega se rana od operacije previja gazom, a potom se u roku od petam do sedam dana skidaju konci sa nje. Odstranjena izraslina se šalje na analizu biopsije kako bi se utvrdilo da li je u pitanju maligna ili benigna.

Fraktura lobanje i prelom slepoočne kosti

Prelom lobanje takođe može izazvati krvarenje iz uha i nosa. U ovakvim slučajevima treba hitno otići u bolnicu jer ponekad mogu biti u pitanju minuti.

Ukoliko curi krv iz uha moguće je da je došlo do frakture piramide kosti slepoočnice koja je jedan od bitnijih delova unutrašnjeg uha.

Sekretorni i zloćudni otitis media i otitis eksterna

Otitis eksterna ili infekcija spoljašnjeg uha je manje česta nego upala srednjeg uha i poznata je pod nazivom “plivačko uho”. Posledica upale spoljašnjeg uha može biti i krvarenje ukoliko je ona izazvana povredom sa stranim predmetom kao i u slučaju dugotrajnog lečenja.

Upala srednjeg uha ili otitis media može proizvesti niz ozbiljnih komplikacija posebno ukoliko se ne leči adekvatno i na vreme. Ukoliko je prilikom zapaljenja prisutna i sekrecija lečenje često ume da se otegne i više od pola godine zbog čega je neophodno primeniti agresivniju terapiju što podrazumeva ugradnju već pomenutih aeracionih cevčica za drenažnu koje prolaze kroz hirurški napravljen prorez na bubnoj opni. Ugradnja cevčica je zadnja opcija jer pored toga što stvaraju nelagodan osećaj u ušima i slabe čulo sluha ne smeju da se kvase jer može doći do infekcije.

U najgorim slučajevima upala srednjeg uha može zahvatiti i kosti glave što se naziva zloćudni otitis media koji može izazvati i obilnija krvarenja.

Hemoragijska groznica

Hemoragijska groznica nastaje kao posledica vrlo zaraznih i opasnih virusa i to najčešće ebole koja je prouzrokovala epidemije širokih razmera u svetu pre tri godine.

Ukoliko se ne leči na vreme i odgovarajućom terapijom ebola dovodi do “raspadanja” krvnih sudova zbog čega dolazi do curenja krvi iz otvora na telu kao što su nos, uši, usta i drugi. Ipak, nisus vi virusi koji prouzrokuju hemoragijsku groznicu i krvarenje iz uha opasni kao ebola čija je stopa smrtnih ishoda oko 90 odsto.

Lečenje i mere opreza kod krvarenja iz uha

Kao što je već rečeno krvarenje iz uha može biti bezazleno, a može biti i posledica ozbiljnih stanja zbog čega je bitno da znate da prepoznate alarmantne simptome.

Ukoliko je krvarenje blago i tačkasto proverite pomoću ogledala i nežnim dodirom jagodicama prstiju da li u ušnom kanalu imate ogrebotinu, bubuljicu, bradavicu ili neku drugu izraslinu. Ukoliko niste sigurni da li je u pitanju bubljica ili sumnjate na polipe ili ekceme  svakako idite na pregled jer će vam najverovatnije odstraniti ako je nešto od toga u pitanju.

U slučaju ogrebotine stavite na parčence vate malo troprocentnog hidrogena i blago stavite na ogrebotinu kako biste izbegli nastanak moguće infekcije. Na očešanu bubuljicu stavite neko blago sredstvo za isušivanje kože kako se ne bi zagnojila.

Ipak, ukoliko je krvarenje obilnije odnosno iz uha curi krv ili je oskudno ali imate i druge simptome kao što je povišena telesna temperatura, glavobolja, vrtoglavica, bol ili zujanje u uhu može se raditi o težim stanjima kao što je ruptura bubne opne, prelom lobanje, upala srednjeg uha i drugo.

Ukoliko primetite da imate neke od navedenih simptoma pored krvarenja iz uha obavezno idite kod vašeg izabranog lekara koji će vas uputiti na dalje analize. U slučaju da se osećate jako loše i imate jake bolove u uhu i glavi, nesvesticu i malaksalost zovite hitnu pomoć jer se može raditi o težoj frakturi lobanje i potresu mozga ili jakom pucanju bubne opne.

Sponzorisano:

loading...
Loading...