Zdrava hrana

Kumin začin – upotreba za mršavljenje, probavu i zdravlje, recepti, cena

Kumin ili “Cuminum Cyminim” kako se na latinskom naziva, predstavlja vrstu začina koju ljudi na našim prostorima veoma često poistovećuju sa kimom koji se na latinskom naziva “Carum Carvi”.

Ipak, iako ima izuzetno mnogo vizuelne sličnosti sa kimom, kumin zapravo predstavlja apsolutno zasebnu vrstu začina, koja se kao takva definitivno ne može poistovetiti sa kimom.

Kao vrsta začina, kumin potiče sa prostora Azije, gde je počeo da se uzgaja pre čak oko dve hiljade godina.

Međutim, danas kada su poznata brojna lekovita svojstva ove vrste začina i kada su poznati načini na koje on pozitivno i efikasno utiče na ljudski organizam, uzgajanje kumina je sve češće i sve više rasprostranjeno u različitim delovima sveta, pa je tako proces njegovog uzgoja prisutan na gotovo svim kontinentima, uključujući i evropski kontinent.

Naime, osim što se može upotrebljavati u cilju poboljšanja arome i ukusa različitih vrsta jela, kumin se može upotrebljavati i u cilju podsticanja i ubrzavanja procesa mršavljenja, zatim u cilju uspostavljanja i održavanja normalne probavne funkcije, ali i u cilju delovanja na saniranje simptoma veoma brojnih i međusobno različitih vrsta zdravstvenih problema koji mogu nastati i koji se mogu razviti u ljudskom organizmu.

O tome na koji konkretno način se začin kumin može upotrebljavati kao sredstvo za mršavljenje, o tome na koji način se može upotrebljavati kao sredstvo za regulisanje probavne funkcije, ali i o tome na koje sve brojne oblike zdravstvenih problema začin kumin može delovati kao efikasno lekovito sredstvo, imaćete prilike da saznate ukoliko tekst koji upravo čitate, pročitate do samog kraja.

Kumin – upotreba za mršavljenje

Ukoliko imate potrebu i nameru da upotrebi kumina pristupite u cilju mršavljenja, ono što je prvo potrebno da znate, jeste da vam kroz redovnu i kroz prvenstveno pravilnu upotrebu, ova vrsta začina može pomoći da se za samo dve nedelje izborite sa viškom kilograma i da dođete do vitke linije kakvu možda već odavno priželjkujete.

Upotrebi kumina u cilju mršavljenja, možete pristupiti na više različitih načina, a odabir načina koji je najbolje prilagođen lično vama, prvenstveno zavisi od mere u kojoj želite da smršate.

Konkretnije, ukoliko vas ne muči značajno povećan broj kilograma i ukoliko samim tim želite da se oslobodite tek nekoliko kilograma, dovoljno će biti da svakog jutra, pre nego što doručkujete (bar pola sata pre doručka) popijete po jednu šolju čaja od kumina.

– Čaj od kumina – način pripreme i način upotrebe:

Čaj od kumina, priprema se na nešto drugačiji način nego što se pripremaju ostale vrste čajeva.

Naime, svake večeri neposredno pre nego što odete na spavanje u oko dvesta pedeset mililitara hladne vode, potopite dve ravne supene kašike kumina (potrebno je koristiti cele semenke kumina).

Kada ste to uradili, mešavinu hladne vode i kumina poklopite kako bi ste je zaštitili od padanja prašine i ostavite je da prenoći na sobnoj temperaturi.

Ujutru, kada se probudite, prethodno potopljenu mešavinu stavite na ringlu i sačekajte da provri. Kada mešavina provri, vaš čaj od kumina je spreman i sve što je potrebno da uradite pre nego što ga popijete, jeste da ga procedite i ostavite da se umereno prohladi.

loading...

Ukoliko svojim problemom smatrate veći broj preomernih kilograma kojih želite da se oslobodite, onda vam preporučujemo da se opredelite za drugačiji način upotrebe kumina.

Naime, u tom slučaju, umesto čaja od celih semenki kumina upotrebite kumin u prahu i to tako što ćete ga mešajući ga sa drugim, precizno određenim sastojcima ishrane pretvoriti u dijetalni dodatak ishrani.

Konkretno, u cilju dobijanja delotvornog dijetalnog dodatka ishrani na bazi kumina u prahu, kumin u prahu možete mešati sa jogurtom, sa vodom i sa medom, ali i sa sastojcima kao što su đumbir, šargarepa i sok od sveže ceđenog limuna.

– Kumin sa jogurtom – način pripreme i način upotrebe:

Kumin u prahu u količini koja se može izmeriti sa jednom kafenom kašičicom, pomešajte sa oko 150 mililitara jogurta i tako pripremljenu mešavinu pojedite neposredno pre ručka.

Identičan postupak pripreme i upotrebe kumina sa jogurtom, ponavljajte u kontinuitetu ukupno dve nedelje, kako bi ste postigli maksimalne rezultate, to jest kako bi ste se maksimalno efikasno oslobodili viška kilograma.

– Kumin sa vodom i sa medom – način pripreme i način upotrebe:

Kumin u prahu, takođe u količini koja se može izmeriti sa jednom kafenom kašičicom, rastvorite u oko 200 mililitara hladne vode, a zatim toj mešavini dodajte i jednu ravnu supenu kašiku što kvalitetnijeg prirodnog meda. Sadržaj mešavine mešajte sve dok se med u njoj u potpunosti ne rastopi, a zatim tako pripremljenu mešavinu popijte takođe pre ručka (ova vrsta dijetalnog dodatka jelu, konzumira se kao zamena za mešavinu koja se priprema od kumina u prahu i jogurta).

Identičan način pripreme i upotrebe ove vrste mešavine na bazi kumina, baš kao što je to slučaj i sa mešavinom kumina i jogurta, treba ponavljati u kontinuitetu ukupno dve nedelje.

Pritom, ono što je važno napomenuti, jeste da možete pristupati naizmeničnoj upotrebi kumina sa jogurtom i kumina sa vodom i sa medom. Drugim rečima, ukoliko vam je cilj da smršate recimo svaki drugi dan možete konzumirati kumin sa jogurtom, a svaki drugi dan možete konzumirati kumin sa vodom i sa medom.

– Kumin sa đumbirom, šargarepom i sokom od limuna – način pripreme i način upotrebe:

Najpre izrendajte jednu svežu očišćenu šargarepu srednje veličine i manji komadić svežeg i očišćenog đumbira.

Navedene sastojke, prelijte sa oko 300 mililitara vode i kuvajte ih na srednje jakoj temperaturi sve do trenutka dok šargarepa potpuno ne omekne i dok đumbir ne postane polu tvrd.

Kada šargarepa omekne i kada rendani đumbir postane polu tvrd, kuvanu mešavinu pomerite sa ringle i procedite je.

Zatim, u tako pripremljenu mešavinu dodajte sok od jedne polovine sveže isceđenog limuna i jednu ravnu kafenu kašiku kumina u prahu.

Sve sastojke, temeljno sjedinite mešanjem, a zatim dobijenu mešavinu pojedite neposredno pre večere.

Kao i u prethodno opisanim slučajevima, isti postupak ponavljajte u kontinuitetu dve nedelje, kako bi ste postigli maksimalno efikasne rezultate i kako bi ste bili zadovoljni postupkom mršavljenja.

Kumin – upotreba za probavu

Bilo koja vrsta poremećaja funkcije digestivnog sistema, najčešće dovodi i do problema sa probavom. Jedan od načina da se rešite problema sa probavom, jeste da upotrebite začin kumin i to kumin u prahu.

Konkretno, uzmite jednu kafenu kašiku kumina u prahu i to rastvorite u oko 250 mililitara tople vode, a zatim popijte.

Veoma brzo, postaćete svedok činjenice da vam se probavna funkcija poboljšava, to jest da ponovo normalno funkcioniše.

Ukoliko jedno konzumiranje kumina u prahu sa toplom vodom ne bude dovoljno da vas dovede do željenih rezultata, odnosno da vas oslobodi problema sa poremećenom probavnom funkcijom, onda mešavinu pijte nekoliko dana uzastopno i tada ćete sigurno uspeti da se rešite problema sa probavom.

Osim problema sa probavom, mešavina od kumina u prahu i tople vode koja se priprema i upotrebljava na prethodno opisan način, može se koristiti i kao izuzetno efikasno prirodno lekovito sredstvo za saniranje stanja kao što su: otežano varenje, nedostatak apetita, osećaj mučnine koji može, ali i ne mora biti praćen povraćanjem, prisustvo gasova i slično.

Na saniranje smetnji sa probavnom funkcijom, ali i na saniranje svih prethodno navedenih oblika problema koji takođe mogu zahvatiti digestivni sistem, začin kumin deluje zahvaljujući sastojcima koji su sadržani u njegovom prirodnom sastavu, a to su prvenstveno aromatično organsko jedinjenje Cuminaldehyde i jedinjenje koje se naziva timol.

Pomenuta jedinjenja, kada se posredstvom konzumiranja kumina unesu u organizam, stimulišu lučenje pljuvačnih žlezda, stimulišu lučenje želudačne kiseline, stimulišu lučenje žučne tečnosti i stimulišu stvaranje enzima u unutrašnjosti creva.

Svi pomenuti proizvodi ličenja, kao i enzimi koji nastaju u unutrašnjosti creva, onda kada se proizvedu u dovoljnoj količini u unutrašnjosti digestivnog sistema, direktno utiču na normalno obavljanje celokupne funkcije svih organa digestivnog sistema, pa samim tim i na normalno obavljanje probavne funkcije.

Delovanje kumina na zdravlje

Osim na proces mršavljenja i osim na uspostavljanje normalne probavne funkcije, začin kumin ispoljava različite druge oblike delovanja na ljudsko zdravlje.

Konkretnije, ovu su stanja i oblici zdravstvenih promena koje mogu nastati i koje se mogu razviti unutar ljudskog organizma, a koje je moguće sanirati uz pomoć upotrebe kumina:

– Prisustvo hemoroida: Dva glavna i osnovna preduslova za nastanak i za razvoj hemoroida, bilo da govorimo o spoljašnjim ili o unutrašnjim hemoroidima, jesu izraženost opstipacije odnosno zatvora i izraženost otežanog varenja. S obzirom na činjenicu da redovno konzumiranje kumina sprečava zatvor i da ujedno reguliše funkciju varenja, jasno i nedvosmisleno se može zaključiti da ono paralelno doprinosi saniranju prisustva hemoroida.

Na saniranje prisustva hemoroida, osim zahvaljujući činjenici da sprečava zatvor i osim zahvaljujući činjenici da uspostavlja normalnu funkciju varenja, začin kumin deluje i zahvaljujući sastojcima koje sadrži.

Konkretnije, začin kumin u svom sastavu sadrži značajnu koncentraciju biljnih vlakana, kao i kuminaldehide, pirazine, ali i brojne prirodne sastojke koji ispoljavaju antimikrobna i antigljivična svojsta. Svi navedeni sastojci, pojedinačno, ali i udruženo, utiču na uspostavljanje normalne crevne flore, kao i na sprečavanje nastanka bilo kog oblika infekcija ili upala unutar creva.

Samim tim, uz takve načine delovanja sastojaka koji su sadržani u začinu kumin, dolazi do vrlo efikasne realizacije procesa lečenja hemoroida.

– Prisustvo disajnih smetnji (bilo da je reč o smetnjama koje su nastale kao posledica izraženosti astme, kao posledica izraženosti bronhitisa ili kao posledica izraženosti neke druge vrste zdravstvenog problema sa plućima): Između ostalog, začin kumin u svom sastavu sadrži značajne koncentracije kofeina koji zaustavlja proces gušenja ili otežanog disanja, kao i značajne koncentracije različitih aromatičnih esencijalnih ulja koja na disajne puteve deluju tako što ih dezinfikuju.

Udruženo, upravo pomenuti sastojci koji su sadržani u kuminu, ne samo da zaustavljaju proces gušenja i otežanog disanja i ne samo da dezinfikuju disajne puteve, već i pospešuju i olakšavaju proces oslobađanja plućnog tkiva od prisustva sekreta koji je jedan od glavnih uzročnika nastanka i razvoja gušenja.

– Prisustvo anemije: U svakih sto grama kumina, sadržano je po čak šezdeset šest miligrama gvožđa. Kada se gvožđe koje je sadržano u kuminu unese u organizam, ono direktno utiče na stvaranje hemoglobina, a samim tim i na mogućnost obavljanja normalnog transporta kiseonika kroz sadržaj krvi i uopšteno kroz organizam. Na taj način, dolazi do saniranja anemije.

– Prisustvo prehlade: Prirodni sastav začina kumin, izuzetno je bogat vitaminom C, koji značajno doprinosi poboljšanju imonološkog sistema i sposobnosti brže i efikasnije odbrane organizma od simptoma prehlade.

– Prisustvo nesanice: Nastanak nesanice, veoma često je povezan sa nedostatkom vitamina B u organizmu. S obzirom da začin kumin u svom sastavu sadrži visoku koncentraciju vitamina B kompleksa, on vrlo značajno i što je još važnije brzo doprinosi saniranju nesanice.

– Prisustvo otežane koncentracije: Na isti način na koji deluje na saniranje nesanice, konzumiranje kumina deluje i na saniranje simptoma otežane koncentracije.

Naime, vitamini B kompleksa koji su sadržani u kuminu, direktno utiču na poboljšanje moždanih funkcija, pa samim tim i na poboljšanje koncentracije.

– Prisustvo poremećaja u funkciji imunološkog sistema: Visoka koncentracija vitamina C, koja je sadržana u kuminu, doprinosi očuvanju, kao i poboljšanju imunološkog sistema i sposobnosti odbrane organizma od različitih oblika zdravstvenih poremećaja.

– Prisustvo različitih oblika iritacija na površini kože: Različiti oblici iritacija koje mogu biti izražene na površini kože, vrlo brzo i jednostavno se mogu sanirati postupkom konzumiranja kumina.

U takve oblike iritacija, uključene su recimo pojava akni, pojava bubuljica, ali i pojava svih drugih oblika iritacija kao što su iritacije koje mogu nastati usled povređivanja kože.

Na saniranje tragova bilo kog oblika iritacija na koži, kumin deluje tako što organizmu omogućava izvor različitih i veoma brojnih sastojaka koji deluju tako što suzbijaju i onemogućavaju nastanak, ali i širenje različitih oblika štetnih mikroba koji su glavni izazivači pojave iritacija kao što su akne ili bubuljice i koji ujedno utiču na usporavanje procesa saniranja iritacija koje su nastale kao posledica povređivanja kože.

U cilju saniranja svih prethodno navedenih oblika zdravstvenih smetnji, potrebno je da začin kumin konzumirate svakodnevno i to u periodu u kojem je izraženo prisustvo zdravstvene smetnje na koju želite da delujete.

Pritom, sasvim je svejedno da li ćete kumin konzumirati recimo u formi čaja, ili tako što ćete ga jednostavno dodavati u svoje obroke. Ukoliko se odlučite da kumin dodajete u svoje obroke, predlažemo vam da se odlučite za kumin u prahu, koji osim što se jednostavnije može konzumirati, ujedno ispoljava i brže delovanje nakon što se unese u organizam.

Začin kumin – cena

Začin kumin, možete pronaći i kupiti u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. Cena ove vrste proizvoda, razlikuje se u odnosu na činjenicu da li govorimo o kuminu u semenkama ili o mlevenom kuminu, odnosno o kuminu u prahu.

Kumin u semenkama, značajno je jeftiniji od kumina u prahu, pa tako pakovanje od sto grama kumina u semenkama, košta oko 310 dinara, dok pakovanje od četrdeset grama kumina u prahu košta oko 280 dinara.

Ono na šta je potrebno da obratite pažnju prilikom kupovine kumina, jeste da bude začin bude svež, tačnije da na njegovoj ambalaži bude jasno uočljiv rok trajanja koji garantuje njegovu svežinu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...