Mršavljenje Zdrava hrana

Najbolji prirodni sagorevači masti i suplementi – upotreba, posledice, iskustva i cena

Onda kada su formirne i izražene u svedenoj meri, masne naslage ni na koji način ne mogu ugroziti i narušiti zdravlje organizma, niti izgled i u tom slučaju, njihovo prisustvo se čak može definisati kao pozitivno, tačnije kao korisno, jer svedena količina masnih naslaga, predstavlja svojevrstan oblik energentskih rezervi. E

nergija koja je smeštena u takvom obliku rezervi, dakle u svedeno izraženim masnim naslagama, troši se onda kada je organizam izložen pojačanoj potrošnji energije, to jest kada je mera potrošnje energije veća od mere u kojoj se organizam snabdeva novim izvorima energije.

Međutim, problem nastaje onda kada se izraženost masnih naslaga može definisati kao prekomerna.

Prekomerno formiranje masnih naslaga, direktno vodi do nastanka i do razvoja gojaznosti, koja se smatra jednom od najšire rasprostranjenih bolesti savremenog doba.

Sa nastankom i sa razvojem gojaznosti, vremenom dolazi i do nastanka i do razvoja mnogih, kako estetskih, tako i zdravstvenih posledica.

Naime, gojaznost se najpre negativno odražava na fizički izgled, a zatim i na celokupno zdravlje organizma.

Pojava povišenih vrednosti lošeg holesterola u krvi, pojava ateroskleroze, pojava različitih oblika srčanih smetnji ili pojava dijabetesa, samo su neke od zdravstvenih smetnji koje se mogu razviti i koje se veoma često razvijaju kao posledica gojaznosti.

Uz sve to, gojaznost u značajnoj meri narušava kvalitet života i to tako što ograničava i umanjuje fizičku sposobnost, tako što narušava samopouzdanje i slično.

Upravo navedene posledice gojaznosti, predstavljaju sasvim dovoljan i konkretan razlog da se gojaznost shvati kao problem na koji treba delovati, tačnije koji treba sanirati.

Postupak saniranja gojaznosti, zapravo se odnosi na postupak oslobađanja organizma od viška masnih naslaga.

Oslobađanje organizma od viška masnih naslaga, može se postići na više različitih načina, a neki od tih načina podrazumevaju konzumiranje namirnica koje se smatraju prirodnim sagorevačima masti ili konzumiranje suplemenata koji se takođe smatraju sagorevačima masti.

Kroz sadržaj teksta koji je pred vama, otkrićemo vam koje to namirnice predstavljaju najbolje prirodne sagorevače masti i koji to suplementi ispoljavaju najdelotvorniji efekat na sagorevanje masti.

Najbolji prirodni sagorevači masti

Pre nego što vam otkrijemo koji su to prirodni sagorevači masti, želimo da napomenemo da pribegavanje njihovoj upotrebi ima značajne prednosti u odnosu na pribegavanje bilo kojoj drugoj metodi oslobađanja od masnih naslaga.

O tačnosti i o pouzdanosti takve tvrdnje, svedoči činjenica da upotrebi prirodnih sagorevača masti potpuno bezbedno mogu da pristupe doslovno svi, bez obzira na pol, starosnu dob ili na zdravstveno stanje organizma.

Evo koje konkretno vrste namirnica, ali i vrste napitaka predstavljaju najefikasnije prirodne sagorevače masti:

Limun:

Limun zauzima ubedljivo prvo mesto na listi najefikasnijih prirodnih sagorevača masti. Njegovo delovanje na proces sagorevanja, to jest na proces razgradnje i topljenja masnih naslaga, odvija se zahvaljujući sastojcima kao što su limunska kiselina i vitamin C, koji su sadržani u njegovom prirodnom sastavu.

loading...

Da bi sastojci koji su sadržani u limunu ispoljili svoje delovanje i da bi efikasno doprineli topljenju masti, ono što je važno jeste da limun upotrebljavate isključivo bez šećera i bez bilo koje druge vrste zaslađivača.

Naime, jednom, do dva puta dnevno (samo ujutru pre doručka ili i ujutru i uveče) iscedite po jedan svež limun, njegov sok pomešajte sa oko 250 mililitara vode i to popijte. Pritom, ukoliko želite da vas upotreba limuna u cilju sagorevanja masti što pre dovede do zadovoljavajućih rezultata, poželjno je da njegov sok pomešate sa umereno toplom, a ne sa hladnom vodom, jer umereno topla voda dodatno stimuliše sagorevanje masti u organizmu.

Osim što vrlo efikasno doprinosi oslobađanju organizma od masnih naslaga, limun deluje i tako što jača imunološki sistem i što na taj način doprinosi značajnom poboljšanju zdravstvenog stanja organizma.

Jedina posledica koja može nastati usled upotrebe limuna, jeste pojava blagog do nešto jačeg bola u želucu.

Međutim, ako uzmete u obzir da je takva posledica prolaznog karaktera i da može biti izražena kroz jako kratak vremenski period (isključivo neposredno nakon konzumiranja limuna), zaključićete i sami da je delotvornost limuna neuporedivo značajnija i da se posledica koju smo pomenuli može zanemariti.

Trajnost upotrebe limuna u cilju sagorevanja masti nije vremenski ograničena i treba da bude usklađena sa željenim rezultatima.

Grejpfrut:

Još jedna vrsta citrusnog voća koja se opravdano i dokazano smatra jednim od najefikasnijih prirodnih sagorevača masti, jeste grejpfrut.

U svom prirodnom sastavu, grejpfrut sadrži značajne količine vitamina C, kao i značajne količine biljnih vlakana.

Vitamin C deluje tako što direktno topi sadržaj masnih naslaga, a biljna vlakna deluju tako što pružaju i zadržavaju osećaj sitosti.

Da bi grejpfrut ispoljio svoje delovanje na sagorevanje masnih naslaga, potrebno je da se konzumira u svežoj formi i bez upotrebe šećera ili bilo koje druge vrste zaslađivača.

Posledice upotrebe grejpfruta, nisu poznate.

Jabukovo sirće:

Jabukovo sirće se decenijama unazad koristi kao veoma efikasno prirodno sredstvo za sagorevanje masnih naslaga.

Upotrebi jabukovog sirćeta treba pristupati svakodnevno i to tako što ćete jednu supenu kašiku ovog prirodnog proizvoda jednom do tri puta u toku dana (u zavisnosti od količine masnih naslaga kojih želite da se oslobodite) rastvoriti u 200 do 250 mililitara vode i popiti. Ukoliko jabukovo sirće upotrebljavate ujutru, najbolje je da to uradite pre doručka.

Posledice koje mogu nastati u okviru upotrebe jabukovog sirćeta nisu poznate.

Celer:

Eterična ulja koja su sadržana u prirodnom sastavu celera, dokazano efikasno utiču na sagorevanje masnih naslaga i to tako što podstiču normalnu funkciju razmene materija u organizmu.

Da bi ste postigli što izraženiji efekat delovanja celera na sagorevanje masnih naslaga, najbolje je da celer upotrebljavate u svežoj formi i to tako što ćete ga upotrebiti za pripremu svog omiljenog smuti (smoothie) napitka.

U smuti napitak sa celerom, možete dodati različite vrste svežeg povrća ili voća, a najbolje je da se opredelite za zelene vrste povrća ili voća jer one takođe podstiču sagorevanje masnih naslaga.

Đumbir:

Đumbir se takođe može upotrebljavati kao izuzetno efikasan prirodni preparat za sagorevanje masnih naslaga.

Na tržištu, đumbir je dostupan u više različitih formi i to svežoj formi, u formi praha, u formi čaja, pa čak i u formi tableta ili kapsula.

Bez obzira na to u kojoj konkretno formi da upotrebite đumbir, njegovo delovanje će se direktno odraziti na topljenja, a samim tim i na smanjenje izraženosti masnih naslaga.

Svoje delovanje na topljenje masnih naslaga, đumbir ispoljava zahvaljujući tome što poseduje antioksidantna i termogena svojstva.

Konkretnije, antioksidantno svojstvo đumbira, odražava se na eliminaciju oksidanasa koji su najvećim delom sadržani u masnom tkivu, a samim tim i na razgradnju masnog tkiva, to jest na razgradnju masnih naslaga.

Sa druge strane, termogeno svojstvo đumbira, odražava se na porast temperature u unutrašnjosti mišićnog tkiva i na uklanjanje preduslova za formiranje novih masnih naslaga.

Posledice koje mogu nastati usled upotrebe đumbira, nastaju i razvijaju se najčešće onda kada se đumbir upotrebljava u svežoj formi i odnose se na kratkotrajno izraženu pojavu bola u želucu i na takođe kratkotrajno izraženu pojavu osećaja nadutosti u želucu.

Ananas:

Jedan od sastojaka koji su uključeni u prirodan sastav ananasa, jeste bromelin. Bromelin je vrsta enzima koja aktivno doprinosi razgradnji masnih naslaga, kao i normalizaciji funkcije razmene materija u organizmu.

Da bi upravo pomenuti sastojak koji je sadržan u prirodnom sastavu ananasa mogao što efikasnije da deluje na razgradnju masnih naslaga, najbolje je da se ananas konzumira u svežoj formi. Pritom, kada kažemo ananas u svežoj formi, mislimo i na pasterizovani sveži ananas (ananas u konzervi).

Kiseli kupus:

Kiseli kupus, ali i rasol od kiselog kupusa, mogu se upotrebljavati u cilju sagorevanja masnih naslaga.

Naime i u kupusu i u rasolu od kupusa, sadržane su značajne koncentracije vitamina C, koji direktno razgrađuje masne naslage i doprinosi njihovom topljenju.

Pritom, s obzirom da za razliku od kiselog kupusa rasol od kiselog kupusa u sebi sadrži i dosta soli, između ove dve vrste prirodnih sagorevača masti, prednost ipak treba dati kiselom kupusu, koji je najbolje konzumirati u svežoj formi.

Ljuta paprika:

Ljuta paprika, takođe je jedna od namirnica koje se opravdano smatraju jednim od najefikasnijih prirodnih sagorevača masti.

Kada se konzumira, ljuta paprika ubrzava cirkulaciju, kao i sve druge funkcije u organizmu, pa samim tim i funkciju metabolizma koja je direktno povezana sa merom i brzinom formiranja i sagorevanja masnih naslaga.

Što je ljuta paprika ljuća, to je i njena moć delovanja na proces sagorevanja masnih naslaga srazmerno tome veća.

Ipak, sa merom u kojoj konzumirate ljutu papriku nikako ne smete preterati, pogotovo ukoliko niste ljubitelj ljutog ukusa, jer to može dovesti do nastanka i do razvoja posledica kao što su pojava bola u želucu, pojava iritacije sluznice u unutrašnjosti usta i grla i slično.

Biber:

Na gotovo identičan način, samo u nešto blažoj formi, na proces sagorevanja masnih naslaga u organizmu deluje i biber.

Upravo zato, ukoliko želite da se oslobodite viška masnih naslaga, što češće, tačnije u što više svojih obroka dodajte biber.

Osim u obrok, biber takođe možete dodati i u određene vrste napitaka, kao što su sokovi od sveže ceđenog voća.

Zeleni čaj:

Zeleni čaj se može okarakterisati kao jedan od najčešće korišćenih i najefikasnijih napitaka koji deluju kao sagorevači masti.

Način delovanja zelenog čaja na proces razgradje masti, vrlo je srodan načinu delovanja đumbira.

Naime, zeleni čaj je veoma snažan antioksidant i samim tim, njegova upotreba doprinosi direktnoj razgradnji i eliminaciji oksidanata koji su sadržani u masnim naslagama. Sa razgradnjom i sa eliminacijom oksidanata koji su sadržani u masnim naslagama, automatski dolazi i do razgradnje i do eliminacije samih masnih naslaga.

Zeleni čaj, treba konzumirati isključivo bez šećera, eventualno sa jednom kašičicom prirodnog meda i to u količini koja nije veća od tri šoljice dnevno.

Ukoliko zeleni čaj pijete kroz duži vremenski period, dovoljno će biti da ga pijete i samo dva puta dnevno (dva puta po 200 mililitara).

Suplementi za sagorevanje masti

Suplementi za sagorevanje masti ili sagorevači masti, kako se znatno češće nazivaju, takođe su poznati i pod nazivom termogenici.

Na tržištu, može se naći zaista mnogo različitih vrsta ovih proizvoda i pre nego što napravite odluku o tome koju konkretno vrstu ćete izbrati, bilo bi poželjno da se prethodno konsultujete sa svojim trenerom ili sa osobom koja je iskusna u sferi upotrebe takvih preparata, a koja je istovremeno upoznata sa detaljima koji se odnose na lično vaše osobine (pre svega na pol, na starost, na konstituciju, zdravstveno stanje i slično).

Dakle, generalno definisana preporuka u vezi odabira suplemenata za sagorevanje masti ne postoji.

U značajnoj meri, preporuka se razlikuje u odnosu na činjenicu da li govorimo o suplementima za sagorevanje masti za muškarce ili o suplementima za sagorevanje masti za žene.

Kada su muškarci u pitanju, veoma često se preporučuje upotreba “Animal Cuts” sagorevača masti, a kada su žene u pitanju, veoma često se preporučuje upotreba “Xenadrine” sagorevača masti.

Suplementi za sagorevanje masti – upotreba

Upotreba suplemenata za sagorevanje masti, preporučuje se isključivo u kombinaciji sa treningom, jer u protivnom unapred možete biti sigurni da nećete postići očekivane rezultate i da se nećete osloboditi viška masnih naslaga.

Razlog za prisustvo takve činjenice, ogleda se u tome što većina suplemenata za sagorevanje masti deluje tako što masne naslage pretvara u direktan izvor energije u toku vežbanja.

Način upotrebe suplemenata za sagorevanje masti, individualan je koliko je individualna i preporuka u vezi načina na koji je takve suplemente potrebno da izaberete i opet zavisi od pola, od starosti, od konstitucije i od ostalih individualnih osobina osobe.

Ipak, na ambalaži svakog suplementa za sagorevanje masti, mora da postoji dealjno uputstvo u vezi načina njegove upotrebe i to uputstvo oblikovano je tako da se odnosi na više pojedinačnih grupa potrošača (u zavisnosti od visine, težine, godina i slično).

Ono što međutim važi kao generalna preporuka u vezi upotrebe suplemenata za sagorevanje masti, jeste da se oni ne smeju upotrebljavati kontinuirano kroz duži vremenski period.

Naime, takvu vrstu suplemenata, trebalo bi da upotrebljavate najviše 14 dana (dve nedelje) u kontinuitetu, a nakon toga, trebalo bi da napravite pauzu od takođe 14 dana.

Ukoliko smatrate da je potrebno, nakon 14 dana pauze, možete još jednom ponoviti upotrebu sagorevača masti u trajanju od takođe 14 dana, ali nakon toga potrebno je da napravite pauzu od 8 nedelja do eventualne ponovne upotrebe.

Nešto što se takođe odnosi na način upotreba suplemenata za sagorevanje masti, jeste da oni ne bi trebalo da se konzumiraju nakon 14h jer u tom slučaju, može doći do izraženosti nesanice u toku naredne noći.

Suplementi za sagorevanje masti – posledice

Ukoliko se ne sprovodi tačno prema uputstvu i prema preporuci koja je definisana tako da odgovara konkretno vama (u zavisnosti od pola, starosti, konstitucije i slično) upotreba suplemenata za sagorevanje masti može proizvesti nuspojave.

Takve nuspojave, to jest posledice, mogu podrazumevati sledeće:

– Nastupanje i razvoj anksioznog ponašanja (zbog toga, upotreba suplemenata za sagorevanje masti se ne preporučuje osobama koje već imaju problem sa anksioznim ponašanjem ili koje su takav problem imale u neposrednoj prošlosti),

– Nastupanje i razvoj nervoze i psihičke uznemirenosti,

– Nastupanje nesanice,

– Nastupanje glavobolje,

– Nastupanje vrtoglavice,

– nastupanje mučnine,

– Nastupanje aritmije,

– Nastupanje povišenog krvnog pritiska,

– Nastupanje srčanih smetnji.

Ukoliko primetite čak i najblaži oblik manifestacije neke od upravo navedenih posledica upotrebe suplemenata za sagorevanje masti, prekinite upotrebu tog suplementa.

Suplementi za sagorevanje masti – iskustva

Prema iskustvima osoba koje su imale prilike da upotrebljavaju suplemente za sagorevanje masti, njihova delotvornost se postiže isključivo uz ispunjavanje određenih uslova, kao što su posvećenost treningu i pravilno oblikovanje ishrane.

U protivnom, ukoliko se ovakav tip proizvoda upotrebljava bez sprovođenja optimalne i pravilno oblikovane fizičke aktivnosti i bez pravilno oblikovanog režima ishrane, rezultati mogu značajno, pa čak i potpuno izostati.

Takođe na osnovu iskustava osoba koje su imale prilike da upotrebljavaju suplemente za sagorevanje masti, kako bi takvi suplementi pravilno delovali, jako je važno da se upotrebljavaju tačno po preporuci i bez odstupanja od preporuke.

U protivnom ukoliko upotrebu suplemenata za sagorevanje masti shvatite površno i ukoliko ne vodite dovoljno brige o učestalosti i kontinuitetu upotrebe, kao i o dozama u kojim upotrebljavate ovu vrstu preparata, možete stvoriti preduslov za nastanak i razvoj posledica, ili pak možete nepotrebno smanjiti ili potpuno neutralisati efekat delovanja preparata.

Suplementi za sagorevanje masti – cena

Suplementi za sagorevanje masti, koštaju od oko 1.200 dinara do oko 4.800 dinara, u zavisnosti kod konkretne vrste, tačnije proizvodne marke proizvoda.

Sponzorisano:

loading...
Loading...