Mršavljenje

Mesna dijeta – jelovnik, recepti, saveti i iskustva

Razlog zbog kojeg se brojne dijete koje se sprovode u cilju mršavljenja opravdano smatraju mukotrpnim, ogleda se u tome što one podrazumevaju jako rigorozan režim ishrane koji kao takav iscrpljuje organizam i koji vremenom doprinosi razvoju osećaja umora.

Srazmerno činjenici da se u okviru sprovođenja ogromne većine dijeta ishrana koriguje na način da se iz nje isključuje upotreba svih vrsta crvenog mesa, sprovođenje ogromne većine dijeta najteže “pada” osobama koje su ljubitelji upravo crvenih vrsta mesa, tačnije osobama koje su ljubitelji obroka od crvenih vrsta mesa.

Na sreću takvih osoba, među kojima ste možda i vi, postoji i dijeta u okviru čijeg sprovođenja se ishrana koriguje na način da se svi obroci zasnivaju na mesu i to na svim vrstama mesa, pa samim tim i na crvenom mesu koje se opravdano i dokazano smatra jednim od najbogatijih i najkvalitetnijih izvora proteina.

Naime, u toku sprovođenja mesne dijete, dozvoljeno je konzumirati sve vrste mesa i to u barenoj formi, u sušenoj formi i u pečenoj formi (bilo da je meso pečeno u rerni, na roštilju ili direktno na žaru).

Pored svih vrsta mesa, u toku sprovođenja mesne dijete, dozvoljeno je konzumirati i sve vrste povrća (posebno je preporučljivo konzumirati povrće koje predstavlja bogat izvor biljnih proteina), sve vrste začina, belanca, kuvana jaja, pečurke i mladi sir.

Od napitaka, u toku sprovođenja mesne dijete, dozvoljeno je konzumirati vodu, mineralnu vodu, čaj bez šećera i kafu bez šećera.

Nasuprot namirnicama i napitaka koje je dozvoljeno konzumirati u toku sprovođenja mesne dijete, postoje i namirnice i napici koje nije dozvoljeno konzumirati u toku sprovođenja ove vrste dijete.

Konkretno, u toku sprovođenja mesne dijete, nije dozvoljeno konzumirati namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, kao što su hleb, peciva, sve vrste proizvoda od testa uključujući i testenine, zatim pirinač i proizvodi od pirinča, čokolada, slatkiši, slane grickalice, različiti dodaci jelima kao što su majonez, senf i kečap recimo, sve vrste voća, mleko i sve vrste mlečnih proizvoda koji u svom sastavu sadrže visok procenat mlečne masti.

Pored navedenih vrsta namirnica, u toku sprovođenja mesne dijete, nije dozvoljeno konzumirati ni industrijski proizvedene proizvode od mesa, tačnije mesne prerađevine kao što su paštete, salame, kobasice, viršle i slično.

Od napitaka, u toku sprovođenja mesne dijete nije dozvoljeno konzumirati gazirane sokove, niti sokove od prirodno ceđenog svežeg voća, čajeve koji su zaslađeni šećerom ili bilo kojom vrstom veštački proizvedenog zaslađivača, kafu koja je zaslađena šećerom ili bilo kojom vrstom veštački proizvedenog zaslađivača, mleko, čokoladno mleko i bilo koju vrstu alkoholnog pića.

Mesna dijeta – jelovnik

Kada je reč o jelovniku na kojem se zasniva sprovođenje mesne dijete, važno je napomenuti da on nije osmišljen po strogo zacrtanim pravilima od kojih se ne sme odstupati i koja podrazumevaju konkretno definisan izbor namirnica i konkretno definisanu količinu u kojoj se takve namirnice smeju konzumirati u toku obroka.

Drugim rečima, ukoliko želite da sprovedete mesnu dijetu, jelovnik možete osmisliti i sami uz pridržavanje pravila o dozvoljenim i o nedozvoljenim namirnicama ili napicima koje u toku sprovođenja ove vrste dijete smete, odnosno ne smete da konzumirate.

Ipak, ukoliko vam se unapred čini da bi pokušaj osmišljanja jelovnika kojeg bi ste se pridržavali u toku sprovođenja mesne dijete, bio suviše težak i komplikovan zadatak za vas, predlažemo vam da u tom slučaju iskoristite naš predlog jelovnika.

loading...

Ponedeljak:

 • Doručak: Omlet koji je pripremljen od tri belanceta, svežeg iseckanog spanaća i od sveže iseckane paprike.
 • Užina: Sto grama pečenog ili barenog pilećeg mesa (pre termičke obrade mesa, sa mesa je potrebno ukloniti kožicu) i pola sveže paprike (preporučljivo je izabrati crvenu papriku).
 • Ručak: Porcija grilovanog pilećeg belog mesa sa prilogom od barene boranije i salata pripremljena od svežeg povrća po želji, posoljena i prelivena maslinovim uljem.
 • Užina: Sto grama pečenog ćurećeg belog mesa i salata pripremljena od jedne četvrtine svežeg krastavca, veoma malo soli, sirćeta i maslinovog ulja.
 • Večera: Sto grama pečenog ćerećeg belog mesa sa dodatkom brokolija koji je baren na pari.

Utorak:

 • Doručak: Sto grama pečenog pilećeg belog mesa sa dodatkom kelja barenog u slanoj vodi.
 • Užina: Sto grama pečenog ćurećeg belog mesa i pola sveže zelene paprike.
 • Ručak: Porcija prženih ribljih fileta (preporučuju se fileti bakalara) i zelena salata začinjena sa veoma malo soli i maslinovim uljem.
 • Užina: Sto grama pečenog ćurećeg belog mesa sa dodatkom brokolija koji je baren na pari.
 • Večera: Porcija pečenog lososa sa dodatkom barenog brokolija i sveže seckane mirođije.

Sreda:

 • Doručak: Sto grama dimljenog lososa sa dodatkom barene blitve ili barenog spanaća.
 • Užina: Sto grama pilećeg belog mesa i pola sveže žute paprike.
 • Ručak: Porcija belog pilećeg mesa pečenog na žaru i prelivenog sa pola supene kašike maslinovog ulja i salata od svežeg povrća po želji.
 • Užina: Sto grama pečenog ćurećeg belog mesa i jedna četvrtina svežeg avokada.
 • Večera: Porcija pečenog jagnjećeg mesa (jedna ili dve pečene jagnjeće šnicle) sa dodatkom barenog brokolija ili barenog spanaća.

Četvrtak:

 • Doručak: Kajgana pripremljena od tri belanceta i jednog žumanceta i salata pripremljena od svežeg paradajza i svežeg krastavca, začinjena sa veoma malo soli i prelivena maslinovim uljem.
 • Užina: Sto grama pečenog ćurećeg belog mesa i jedna četvrtina svežeg i posoljenog krastavca.
 • Ručak: Porcija pečenih fileta bakalara i salata pripremljena od svežeg paradajza i svežeg spanaća, začinjena sa veoma malo soli i prelivena maslinovim uljem.
 • Užina: Sto grama pilećeg belog mesa pečenog na roštilju i jedna polovina tikvice koja je takođe pečena na roštilju.
 • Večera: Sto grama pečenog pilećeg belog mesa prelivenog sa pola supene kašike maslinovog ulja i sa dodatkom barene kineske mešavine povrća.

Petak:

 • Doručak: Dvesta grama pečenog ćurećeg belog mesa, jedna četvrtina svežeg krastavca i jedna četvrtina svežeg avokada.
 • Užina: Dva tvrdo kuvana jajeta i pola sveže crvene paprike.
 • Ručak: 150 grama grilovanih gambora i salata pripremljena od svežeg paradajza i zelene salate, začinjena sa veoma malo soli i prelivena maslinovim uljem.
 • Užina: Sto grama pečenog ćurećeg belog mesa i pet pečenih badema.
 • Večera: Sto grama pečenog pilećeg belog mesa i brokoli baren na pari.

Subota:

 • Doručak: Porcija fileta bakalara pečenih na roštilju sa dodatkom povrća takođe pečenog na roštilju (preporuka je da se pri izboru povrća opredelite za tikvicu i za crvenu papriku).
 • Užina: Sto grama pečene ili barene piletine i jedan svež paradajz.
 • Ručak: Sto pedeset grama pečenog ćurećeg belog mesa sa dodatkom barenog brokolija i zelena salata začinjena sa veoma malo soli i prelivena maslinovim uljem.
 • Užina: Sto grama pečenog ili barenog pilećeg belog mesa i pet oraha.
 • Večera: Pečeni biftek (biftek od sto pedeset do dvesta grama) sa dodatkom barenog brokolija i barene boranije.

Nedelja:

 • Doručak: Omlet koji je pripremljen od tri belanceta, barenog spanaća i grilovanog paradajza.
 • Užina: Sto grama pečenog ćurećeg belog mesa i pet indijskih oraha.
 • Ručak: Sto pedest grama pilećeg belog mesa pečenog na roštilju, barena špargla i zelena salata.
 • Užina: Sto grama pečenog ćurećeg belog mesa i jedna četvrtina svežeg krastavca.
 • Večera: Porcija grilovanog pačijeg mesa bez kožice sa dodatkom barenog brokolija.

Mesna dijeta – recepti

Kada su u pitanju recepti za pripremu obroka kojih u toku sprovođenja mesne dijete treba da se pridržavate, sebi možete dozvoliti značajnu slobodu.

Naime, izbor recepata koji su vam na raspolaganju je gotovo neograničen i sve čega je potrebno da se pridržavate prilikom njihovog odabira jeste da to budu recepti na osnovu kojih na različite načine možete peći ili bariti meso.

Jedino što je potrebno, jeste da izbegnete recepte koji “diktiraju” obavezu prženja mesa.

Dakle, prženje kao metod termičke obrade mesa u toku sprovođenja mesne dijete se ne preporučuje.

Ono na šta takođe treba da obratitite pažnju, jeste da prilikom izbora recepata kojih ćete se pridržavati u toku sprovođenja mesne dijete, izbegavate recepte koji bi vas doveli do odluke da prilikom pripreme obroka od mesa upotrebite bilo koju namirnicu koja je bogat izvor ugljenih hidrata i čije je konzumiranje samim tim zabranjeno u toku sprovođenja mesne dijete.

Prilikom izbora mesa koje ćete koristiti za pripremu bilo kojeg obroka koji ćete konzumirati u toku sprovođenja mesne dijete, sasvim je svejedno da koju konkretno vrstu mesa ćete odabrati.

To znači da u toku sprovođenja mesne dijete možete koristiti doslovno sve vrste mesa, počev od ribljeg mesa, preko mesa živine, pa sve do mesa krupne stoke ili mesa divljači.

Pritom, prilikom izbora mesa, potrebno je da birate komade mesa na kojima nisu uočljivi tragovi masnoće i koji samim tim ne sadrže masnoću.

Takođe, potrebno je i da sa mesa koje ste odabrali i koje ste odlučili da pripremite kao svoj obrok, uklonite kožicu pre početka termičke obrade.

Razlog zbog kojeg u toku sprovođenja mesne dijete nije dozvoljeno konzumiranje mesa na kojem su uočljivi tragovi masnoće, kao ni meso koje na sebi ima kožicu, ogleda se u tome što bi se kroz takav postupak neuutralisao efekat sprovođenja ove vrste dijete.

Konkretnije, konzumiranje mesa na kojem su uočljivi tragovi masnoće, kao i konzumiranje mesa sa kožicom, doprinelo bi pojačanom unosu ugljenih hidrata u organizam, porastu vrednosti lošeg holesterola u krvi i samim tim i neutralisanju efekta sprovođenja mesne dijete.

Iz istog, upravo pomenutog i opisanog razloga, u toku sprovođenja mesne dijete nije dozvoljeno ni konzumiranje svinjske masti, konzumiranje slanine, konzumiranje čvaraka niti konzumiranje bilo koje vrste mesnih prerađevina koje u sebi takođe sadrže određeni procenat masnoće.

Mesna dijeta – saveti

Kako bi ste mesnu dijetu sproveli uspešno i kako bi ste na taj način postali zadovoljni njenim rezultatima, potrebno je da se pridržavate određenih saveta.

Evo o kojim konkretno savetima je reč:

 • Mesnu dijetu nikada nemojte sprovoditi duže od četrnaest dana, odnosno duže od dve nedelje. Period od četrnaest dana, u potpunosti je dovoljan kako bi mogao da se postigne maksimalni efekat sprovođenja mesne dijete. U protivnom, ukoliko se mesna dijeta sprovodi duže od navedenog preporučenog perioda, to može rezultirati pojavom određenih kontraindikacija koje se mogu razlikovati od osobe do osobe, ali koje uvek podrazumevaju izraženost određenog oblika zdravstvene kompliacije. Pojava hroničnog umora, osećaj hroničnog nedostatka energije ili slabljenje imunološke funkcije, samo su neki od mogućih oblika zdravstvenih komplikacija čijoj pojavi organizam može postati izložen ukoliko sprovođenje mesne dijete traje duže od preporučenih četrnaest dana.
 • Ukoliko u toku četrnaest dana sprovođenja mesne dijete na bilo koji način počnete da se osećate loše i da primećujete da vaše zdravlje postaje narušeno, preporučljivo je da prekinete sprovođenje mesne dijete, jer u tom slučaju to znači da vam ona ne odgovara, odnosno da u određenom smislu nije prilagođena vašem organizmu.
 • Sprovođenje mesne dijete nikada i nikako nemojte započinjati u periodu u kojem je vaše zdravlje na bilo koji način narušeno, bez obzira da li je narušeno kroz prisustvo određenog oblika trenutno izraženog i prolaznog oboljenja ili je pak narušeno kroz prisustvo određenog oblika hroničnog oboljenja koje je trenutno u aktivnoj fazi, to jest u fazi aktivnog ispoljavanja simptoma. Dakle, sprovođenje mesne dijete započnite isključivo onda kada ste zdravi i kada ste samim tim sigurni da je vaš organizam spreman i sposoban da podnese promene u ishrani.
 • S obzirom na činjenicu da količina hrane koju je potrebno, tačnije dozvoljeno konzumirati u toku obroka u okviru sprovođenja mesne dijete nije strogo i precizno određena i definisana,kriterijum na koji je potrebno da se oslonite prilikom određivanja te količine, treba da se odnosi na postizanje osećaja sitosti. Drugim rečima, u toku sprovođenja mesne dijete, svaki vaš obrok treba da sadrži onu količinu namirnica koja je potrebna i dovoljna da se osetite sito. Po završetku konzumiranja obroka, ne treba da osećate ni glad, ni prejedenost, već isključivo sitost.
 • U toku sprovođenja mesne dijete, u svaki pojedinačni dan treba da budu uključena tri glavna obroka, odnosno doručak ručak i večera i dva sporedna obroka, odnosno dve užine. Svaki pojedinačni obrok od pomenutih obroka, treba da bude sačinjen isključivo od namirnica koje je dozvoljeno konzumirati u toku sprovođenja mesne dijete. Samo jedno odstupanje od takvog pravila, može da poremeti čitav tok sprovođenja mesne dijete i da naruši mogućnost postizanja maksimalnih efekata ove vrste dijete.
 • Kako bi ste u toku i nakon sprovođenja mesne dijete mogli u potpunosti da budete zadovoljni postignutim rezultatima, potrebno je da u toku svakog dana u periodu sprovođenja ove vrste dijete popijete minimalno dva litra vode, jer ćete na taj način direktno uticati na bržu i efikasniju razgradnju masnih naslaga, na brže oslobađanje organizma od masnih naslaga, a samim tim i na postizanje boljih efekata delovanja mesne dijete.

Mesna dijeta – iskustva

Mesna dijeta, uglavnom je popularna među ženskom populacijom, ali njenom sprovođenju neretko, tačnije sve češće pribegavaju i muškarci koji žele da se oslobode viška masnih naslaga i da utiču na formiranje mišićne mase.

Bez obzira da li govorimo o ženama koje su iskusile sprovođenje mesne dijete ili o muškarcima koji su iskusili sprovođenje mesne dijete, njihova iskustva su takva da rezultiraju gotovo identičnim utiskom o ovoj vrsti dijete.

Naime, prema iskustvima ogromne većine žena i muškaraca koji su iskusili sprovođenje mesne dijete, reč je o dijeti koja za relativno kratak vremenski period rezultira maksimalno zadovoljavajućim rezultatima.

Za samo dve nedelje sprovođenja mesne dijete, moguće je osloboditi se čak 14 kilograma telesne mase.

Ono što je pritom veoma važno napomenuti, jeste da se u prvih nekoliko dana sprovođenja mesne dijete najčešće ne mogu primetiti rezultati njenog delovanja.

Takva činjenica, veliki broj osoba koje započnu da sprovode upravo ovu vrstu dijete, navede na odluku da neopravdano odustanu od nje, to jest da je prekinu.

Ipak, ukoliko budete ignorisali izostanak očekivanih rezultata u prvih nekoliko dana sprovođenja mesne dijete i ukoliko se ne predate odluci da prekinete njeno sprovođenje pre nego što prođe dve nedelje i pre nego što za to zaista bude vreme, bićete više nego zadovoljni, jer ćete u tom slučaju postići maksimalne rezultate i vaša očekivanja će u potpunosti biti ispunjena.

Razlog zbog kojem se dešava to da u prvih nekoliko dana sprovođenja mesne dijete izostaju rezultati, ogleda se u tome što mesna dijeta na organizam deluje tako što mu pomaže da se oslobodi isključivo masnih naslaga, a ne i mišićne mase.

Srazmerno činjenici da je sastav masnih naslaga neuporedivo ređi i čak tri puta lakši od sastava mišićne mase, gubitak masnih naslaga ne može odmah da se primeti i potrebno je da prođe određen broj dana kako bi mogli da se postignu očigledni rezultati delovanja dijete.

To što mesna dijeta deluje isključivo na oslobađanje organizma od masnih naslaga, a ne i na paralelno smanjenje mišićne mase, mnogi navode kao jednu od najpozitivnijih osobina sprovođenja ove vrste dijete.

U toku sprovođenja mesne dijete, ne samo da ne dolazi do smanjenja mišićne mase, već dolazi i do toga da masne naslage zapravo budu zamenjene mišićnom masom.

Ipak, neki ne budu zadovoljni sa ovom dijetom, pa žele probati nešto što daje instant rezultate. Mnogi od njih se odluče za abdominoplastiku ili liposukciju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...