Mršavljenje

Kupus dijeta – jelovnik, recepti, saveti i iskustva

U slučaju da ste osoba koja je nezadovoljna svojim fizičkim izgledom i vodite borbu sa svojim kilogramima, imamo rešenje za vas!  U moru dijeta o kojima se često govori, ova dijeta je vredna svakog pomena. U pitanju je kupus dijeta.

Verovatno se u vašoj glavi već stvorila slika kako konzumirate kupus non – stop, pridržavajući se pomenute dijete. Ali zapravo nije tako. U daljem tekstu pročitajte više o ovoj efikasnoj dijeti. Ona ne predstavlja režim ishrane koji možete koristiti stalno, ali u slučaju kada vam je potrebno da izgubite kilograme za kraći vremenski period, pomenuta dijeta biće pravi izbor.

Prema podacima, postoji verovanje da je ova dijeta bila poznata našim precima i da datira još iz perioda Prvog svestskog rata. U tom vremenu, osobe nisu pribegavale dijetama jer jednostavno nisu imale potrebe za time, ali su ovu vrstu ishrane koristile svakodnevno jer su bili svesni lekovitih svojstava koje sadrži.

Šta je zapravo glavni sastojak ove dijete? Svima je jasno da se radi o kupusu, ali oblik u kome ćete ga konzumirati nije ni sarma, ni salata već čorba od istog.

Možda niste ljubitelj ovog povrća, ali zahvaljujući sastojcima koji se nalaze u čorbi od kupusa, vaš metabolizam će se ubrzati a suvišni kilogrami će nestati.

Dijeta se sprovodi u periodu od sedam dana. Ukus ove čorbe nije očaravajući, da budemo iskreni, ali imajte na umu da ćete ubrzo postići željeni efekat, pa s toga, nastavite da je konzumirate.

Ova dijeta je posebno povoljna za ljude koji nemaju veliki višak kilograma i nisu ljubitelji dugoročnih promena kao što su menjanje stečenih navika u ishrani. Da biste učinili drastičnu promenu u vezi svoje ishrane, potrebno je da prođe određeno vreme, puno odricanja i samokontrole.

Kupus dijeti možete pristupiti bez bilo kakvih opterećenja, jer se radi o ishrani koja ne opterećuje, kratkoročna je a daje fenomenalne rezultate.

Postizanje željene težine, delovaće pozitivno na vaš um, pa ćete shodno tome ubuduće više voditi računa o svom jelovniku, trudeći se da bude što zdraviji i raznovrsniji.

Motivacija za postizanjem cilja je veoma važan segment uspeha, a u ovom slučaju vaš uspeh odnosno skidanje suvišnih kilograma je na samom koraku do vas.

Primena pomenute dijete trebalo bi da ne traje duže od sedam dana iz razloga što je jelovnik prilično jednoličan, a vašem organizmu su neophodni vitamin i minerali kojih ima i u drugim, niskokaloričnim namirnicama.

U slučaju da niste zadovoljni rezultatima ili pak poželite da izgubite još koji kilogram dodatno, preporučujemo vam da napravite pauzu od dve nedelje do ponovnog držanja kupus dijete.

Čorba od kupusa predstavlja neizostavan detalj ove dijete i nemojte se bojati, ona će vam utoliti glad. Možete je konzumirati do zasićenja, tako da nećete biti gladni.

Ako se pitate kako je moguće da izgubite sedam kilograma za sedam dana, daćemo vam odgovor na to pitanje. Kupus je niskokalorično povrće, tačnije u 100 grama kupusa nalaze se 23 kalorije i 5, 6 grama ugljenih hidrata. Konzumiranjem pomenutog povrća, ne dolazi do prejedanja i opterećenja vašeg želuda i creva, pa samim tim ne dolazi do gojenja. Čak i da konzumirate čorbu od kupusa u većoj meri, šanse da se ugojite su minimalne čak i nepostojeće.

Kao i kod mnogih drugih dijeta, i ova podrazumeva pridržavanje određenih pravila kako bi efekat bio zadovoljavajući.

Pravila podrazumevaju:

 • Postojanje samokontrole, poštovanje i primenu jelovnika baš onako kako je propisano ovim putem. Dodatni obroci vratiće vas korak unazad i učiniće vas nezadovoljnim.
 • Da bi dijeta bila efektna a vaš organizam funkcionisao na pravi način, neophodno je da konzumirate dva litra vode dnevno, kako ne bi došlo do dehidratacije.
 • Obzirom da su vašem telu potrebni vitamini i minerali u većoj količini, koju porcija čorbe od kupusa ne zadovoljava u potpunosti, predlažemo vam korišćenje suplemenata koji će vašem telu obezbediti energiju i savršeno funkcionisanje.

Pre nego što započnete svoju dijetu, pokušaćemo da vas informišemo o svim dobrobitima kupusa, kako biste bili sigurni da činite pravu stvar.

Kupus je povrće koje je od velikog značaja za naše zdravstveno stanje, zahvaljujući lekovitim svojstvima koje ima u svom sastavu. U našem jelovniku je poprilično zanemaren, ali ovo povrće u sebi sadrži velike količine vitamina C koji je neophodan za naš savršen imunitet. Kupus ima još i ulogu u uklanjanju toksina i slobodnih radikala iz našeg tela, pa samim tim znatno doprinosi našem opštem zdravlju.

Veruje se da kupus deluje antikancerogeno na naše telo, iz razloga što se žvakanjem istog oslobađaju jedinjenja poput indola i izotiocijanata.

Kada govorimo o kiselom kupusu, shvatamo da on ima ulogu prirodnog probiotika. Tokom procesa u kome se kupus kiseli, u istom se stvaraju mikroorganizmi koji imaju ulogu u pravilnom funkcionisanju naših creva, čuvajući našu crevnu floru i podstičući redovno pražnjenje kako ne bi došlo do zatvora.

Pravilan rad našeg srčanog mišića i samog krvotoka je od velikog značaja za naše opšte zdravstveno stanje. Istraživanja su pokazala da konzumiranjem kupusa, pozitivno utičemo na rad našeg kardiovaskularnog sistema. Uloga kupusa ogleda se još i u smanjenju masti koja se taloži u hrani, a veliki uticaj ima i na snižavanje lošeg holesterola koji u mnogome može ugroziti naše zdravlje.

Kuvan kupus podstiče detoksidaciju našeg tela kao i mršavljenje pa shodno tome, konzumiranjem kupus dijete oslobodićete se viška kilograma koji vam predstavlja problem.

Ako želite da smršate a da pritom ne štetite vašem zdravlju, razmislite o upotrebi pomenute dijete.

Svaka dijeta, kako god vas uveravali, ima svoje prednosti i mane. U iznošenju informacija, trudimo se da budemo tačni i realni u svojim sagledavanjima, pa shodno tome reći ćemo vam koje su prednosti i mane pomenute dijete.

Mane kupus dijete ogledaju se u jednoličnom jelovniku, koji smeta osobama koje su navikle da konzumiraju različite namirnice i nisu veliki ljubitelji pomenutog povrća.

Jedna od mana je i kratkoročni rezultat. Pod ovim pojmom podrazumeva se to što se držanjem ove dijete ne menja režim ishrane, pa po isteku predviđenog vremena, osoba koja je držala dijetu u slučaju da se vrati starim navikama, za relativno kratak period povratiće staru težinu.

Takođe, držanjem kupus dijete postoji mogućnost da osetite slabost organizma, jer ne konzumirate kaloričnu hranu za kojom vaše telo ima potrebu. U slučaju korišćenja multivitamina, ovaj problem će se sanirati.

Bez obzira na pomenute mane, ova dijeta ima i svoje prednosti koje su od velikog značaja.

Ova dijeta ne zahteva ogromne novčane izdatke. Tačnije, smatra se jednom od jeftinijih. U periodu kada je sezona kupusa, preporučljivo je držanje pomenute dijete.

Obzirom da je kupus povrće u čijem sastavu se nalazi dosta vitamina, konzumirajući ga uneće te u svoj organizam dovoljne količine istog, a takođe, nećete patiti od zatvora zbog dejstva kupusa na vaš organizam.

Dijete koje zahtevaju često spremanje, umeju da budu naporne. Osobe koje imaju dosta obaveza, nemaju previše slobodnog vremena koje bi provele u kuhinji. Prednost kupus dijete je ta što ne zahteva svakodnevno kuvanje, već možete spremiti svoju čorbu od kupusa u jednom danu u većoj količini, i konzumirati je narednih par dana.

Najveća motivacija pri držanju bilo koje dijete je gubljenje kilograma. Kada se pridržavate ishrane propisane kupus dijetom, vaša motivacija će biti na zavidnom nivou, jer će kilogrami nestajati veoma brzo. A to i jeste vaš cilj, zar ne?

U svemu u životu, pa i u stvarima poput držanja dijete, važno je da imate cilj id a budete dosledni tome. U ovom slučaju vaš cilj je smanjen broj kilograma, a doslednost se ogleda u pridržavanju datih pravila.

Jelovnik

Obzirom da smo vam napomenuli da je glavni sastojak ove dijete čorba od kupusa, obradovaćemo vas informacijom da ova dijeta ne podrazumeva samo korišćenje pomenute čorbe svih sedam dana, već postoji propisani jelovnik kojeg biste trebali da se pridržavate u slučaju da želite rezultate o kojima vam govorimo.

loading...

Napomenuli smo vam da dijeta traje sedam dana, pa shodno tome navodimo vam jelovnik po danima, kako bismo vam olakšali pridržavanje novog režima vaše ishrane.

Prvi dan:

U ovom danu poželjno je da konzumirate supu od kupusa u neograničenoj količini. Ona treba da utoli vašu glad kako biste osećali sitost. Obzirom da je veoma zdrava, neće škoditi vašem organizmu ako je konzumirate u većoj meri.

Pored pomenute čorbe, ovog dana dozvoljeno je da konzumirate i voće u količini koja je dovoljna vašem organizmu. Nije preporučljivo da konzumirate banane što se tiče voća, jer su kalorične.

Pored preporučene dnevne doze vode koju morate konzumirati, dozvoljena je i upotreba nezaslađenih čajeva. Brajte čajeve koji su prirodni, kako biste uživali u njihovoj lekovitosti. Takođe, dozvoljeno je da ovog dana konzumirate i prirodne sokove, a najbolje bi bilo da to bude sok od brusnice.

Drugi dan:

Ovog dana predviđeno je da konzumirate čorbu od kupusa, ali pored toga možete konzumirati još i povrće. Preporučeno je da povrće koje jedete bude niskokalorično, odnosno lisnato. Smatra se da skrobno povrće podstiče gojenje pa bi trebalo da ga u ovom slučaju izbegavate.Drugog dana nije dozvoljeno jesti voće.

Treći dan:

Trećeg dana pored čorbe od kupusa, potrebno je da u svoj jelovnik uvrstite voće i povrće. Dakle, ovaj dan podrazumeva kombinaciju prethodna dva.

Četvrti dan:

Ovaj dan podrazumeva zadovoljavanje vaše potrebe za slatkišima. Četvrtog dana kupus dijete, konzumiraćete čorbu od kupusa, ali pored toga dozvoljeno je jesti banane u većoj količini kao i konzumiranje nemasnog mleka.

Peti dan:

Peti dan podrazumeva da u svoju čorbu od kupusa dodate još neke proizvode kako biste poboljšali njen ukus. Tačnije, dozvoljeno je da dodate 250 grama govedine ili piletine, bez kožice kao i 5 svežih paradajza. Konzumiranjem čorbe u svoj organizam unećete hranljive materije koje će dugo držati sitost vašeg organizma.

Šesti dan:

Pored supe od kupusa koja je neizostavni detalj dijete, ovog dana dozvoljeno vam je da konzumirate i povrće u meri koja vam je neophodna kao i govedinu. Voće šestog dana nije dozvoljeno.

Sedmi dan:

Sedmi dan kupus dijete podrazumeva čorbu od kupusa , al ii dodatne namirnice koje će vas držati sitim. U ovom danu imaćete mogućnost da konzumirate i smeđi pirinač, kao i različite vrste povrća. Uz sve to, dozvoljena vam je i konzumacija voćnih, nezaslađenih sokova.

Recept

Možda ste do sada konzumirali kupus u vidu sarme ili salate, ali čorba od kupusa takođe može biti zanimljiv obrok. U daljem tekstu, nudimo vam recept pomenutog jela.

Za čorbu od kupusa potrebno vam je:

 • 2 zelene paprike
 • 1 paradajz srednje veličine
 • 5 celera
 • 1 crni luk srednje veličine
 • 2 kocke za supu
 • 1 glavica kupusa, po mogućnosti veća
 • 3 čaše vode
 • 2 kašike maslinovog ulja

Da biste pripremili ovu  čorbu, ne morate biti izvrsni poznavalac kuvanja, jer je priprema krajnje jednostavna.

Povrće koje ste prethodno pripremili iseckajte na kockice srednje veličine, a potom na maslinovom ulju propržite luk. Luku dodajte i celer, paprika i paradajz a potom dinstajte par minuta. Dodajte vodu i kockice za supu i kuvajte čorbu narednih dvadeset minuta. Kupus iseckati i dodati povrću koje se dinsta, a potom ostaviti da se kuva narednih 15 minuta.

Nije preporučljivo soliti supu, već u slučaju da vam se ne dopada njen ukus koji je krajnje bezukusan, preporučuje se da dodate biljne začine u cilju lepšeg ukusa.

Pojedine osobe su dodavale u ovu čorbu skrobno povrće poput krompira i šargarepe, a rezultati nisu bili odgovarajući. Zašto? Zato što je ova dijeta osmišljena tako što ima svoj tok i namirnice koje su propisane, pa nije poželjno eksperimentisanje istim i očekivanje čuda.

Saveti za sprovodjenje ove dijete

Da biste dostigli rezultat kome težite savetujemo vam da se strogo pridržavate jelovnika koji je propisan po danima, kao i recepta za pravljenje čorbe od kupusa. Možda bi vaša čorba bila ukusnija sa dodatkom soli ili nekim drugim povrćem, ali ne biste postigli željenu težinu. Zato, savet koji je na prvom mestu je da ne menjate ništa već da se pridržavate postojećeg.

Drugi savet koji bismo mogli da vam uputimo je da budete izdržljivi. Kupus dijeta nije promenjen režim ishrane na duge staze, već držanje dijete koja traje sedam dana a to je relativno kratak period. Za to vreme, nemoguće je da izbacite sve masne naslage iz svog tela, ali uradićete jedan detoks koji će svakako prijati vašem organizmu. Zahvaljujući kupusu , izbacićete višak vode iz svog organizma i samim tim smanjićete broj kilograma. Ako ste se već odlučili da pokušate, pridržavajte se istog i bićete srećni kada vaš trud postane vidljiv.

Takođe savetujemo vam da ovoj dijeti pribegavate samo kada ste u potpunosti zdravi i kad za njom zaista imate potrebe. Razlog je taj što ona može izazvati osećaj malaksalosti u pojedinim slučajevima, pa se shodno tome osobama koje su bolesne ne preporučuje držanje bilo kakve dijete.

Ove savete bi trebalo da uvažite ako želite da postignete svoj cilj, jer su svakako dobronamerni i delotvorni. Zato, ne oklevajte već pokušajte! Snaga je u vama!

Iskustva onih koji su držali ovu dijetu

Iskustva ljudi koji su se pridržavali pomenute dijete su različita. Tačnije, kilogrami koji su nestali se kreću u rasponu od 4-7 kg nedeljno, u zavusnosti od metabolizma osobe kao i od njene samokontrole i pridržavanja datih pravila.

Pojedine osobe napominju da su osećaj slabosti i jednolična ishrana bili presudni za odustajanje od kupus dijete. Jednostavno, osobe nisu bile u stanju da izdrže pomenuti režim i do željenih rezultata nije ni došlo.

Među ljudima koji su držali kupus dijetu ima i onih koji su se pridržavali istog, izgubili kilograme ali posle predviđenog vremena vratili su se ustaljenim navikama i konzumirali određene namirnice koje podstiču gojenje, pa samim tim uspeli su da za relativno kratak period povrate izgubljene kilograme.

U grupu ljudi koji su se pridržavali pomenutih saveta i pravila, nalaze se i oni koji predstavljaju ,, višnju na torti “ i koji su ispunili svoj zacrtani cilj. To su osobe koje su uspele da savladaju svoje nagone za hranom, izdržali sedam dana kupus dijete, postigli gubitak kilograma i nakon toga regulisali svoj način ishrane kako ne bi povratili staru težinu. Da biste postigli rezultate poput ovih ljudi, nije potrebno da se pridržavate samo našeg jelovnika i saveta. Važno je da radite na sebi, kako fizički tako i umno. Verujem da sve potiče iz vaše glave i da je snaga u vama, pa zato verujte u svoje moći i ostvarite svoj cilj.

Kao što vidite, iskustva ljudi su različita. Zašto? Mi smo u suštini različite osobe, i svemu pristupamo na različiti način čak i kada postoje ista pravila za sve. Različiti faktori utiču na naš krajnji rezltat.

Ako imate određen važan događaj u kome želite da izgledate divno, izazovno i zategnuto, preporučujemo vam pridržavanje pomenutog režima ishrane kako bi vaši rezultati bili primećeni.

Želimo vam da baš vi budete jedna od osoba koja će imati pozitivno iskustvo sa kupus dijetom, ona koja ispunjava svoje zacrtane ciljeve. Srećno!

Sponzorisano:

loading...
Loading...