Recepti

Domaći pekmez, marmelada i džem od borovnica – recepti kako se pravi

Borovnice su čista klasika kada su u pitanju letnje voćne salate, dobro poznate po svojim antioksidansnim moćima i niskom količinom kalorija.

Borovnice štite od gubitka pamćenja. Na primer, jedna studija iz 2012. godine je nagovestila da konzumiranje jedne porcije borovnica nedeljno usporava kognitivni pad za nekoliko godina.

Izgleda da one čiste toksične proteine koji se akumuliraju u mozgu.

Ovo voće jeste sićušno po veličini, ali svaka porcija sadrži u sebi ozbiljno bogatstvo kada su u pitanju hranljivi sastojci.

Pitate se koje još prednosti po zdravlje čoveka sadrže borovnice? Evo prvih sedam zdravstvenih koristi ovih ljubičastih bobica:

  1. velika količina antioksidanasa;
  2. pomoć u borbi protiv raka;
  3. pomoć pri gubitku telesne težine;
  4. poboljšava rad mozga;
  5. smanjuje upale;
  6. podržava varenje;
  7. promoviše zdravlje srca.

Antioksidansi su jedinjenja koja se bore protiv slobodnih radikala i pružaju mnogo zdravstvenih koristi.

Zapravo, antioksidansi ne samo da sprečavaju oštećenje ćelija, već štite od nekoliko tipova hroničnih bolesti, uključujući rak, bolesti srca i dijabetesa.

Borovnice su jedan od najboljih izvora antioksidanasa. Jedna studija u Kini upoređivala je antioksidativne kapacitete borovnica, kupina i jagoda i utvrdila da borovnice ne sadrže samo najveći ukupan antioksidativni kapacitet, već sadrže i više specifičnih vrsta antioksidanasa, uključujući fenole, flavonoide i antocijanine.

Divlje borovnice su posebno bogate antioksidansima.

Nedavna istraživanja otkrila su neke impresivne nalaze o sposobnosti borovnica da zaštite od određenih vrsta raka.

Na primer, jedna studija iz 2010. godine izvestila je da ekstrakt borovnice može uspešno sprečiti rast i širenje ćelija raka dojke.

Slično tome, studija iz 2007. godine pokazala je da sočni sok borovnice smanjuje rast nekoliko vrsta karcinoma, uključujući rak želuca, prostate, debelog creva i dojke.

Ako pogledate nutritivni profil borovnica, videćete zašto su one odlične kada je u pitanju gubitak kilograma. Imaju malo kalorija, ali pružaju oko 3.6 grama vlakana po porciji, što zadovoljava 14% dnevne potrebe za unosom vlakana.

loading...

Vlakna se polako kreću kroz sistem za varenje, promovišući sitost i zadržavajući osećaj ispunjenosti želuca, što pomaže u gubotku težine.

Jedna od najupečatljivijih zdravstvenih prednosti borovnica jeste njihova sposobnost da poboljšaju zdravlje mozga. Bilo je mnogo studija koje su sugerisale da konzumacija borovnica može da poboljša memoriju i kogniciju.

Iako je zapaljenje normalan imunološki odgovor koji pomaže pri zaštiti tela od bolesti i povreda, hronična upala leži u osnovi većine bolesti.

Zapravo, zapaljenje doprinosi širokom spektru stanja, uključujući rak, autoimune bolesti, srčane bolesti, pa čak i depresiju.

Zahvaljujući visokom antioksidativnom sadržaju, pokazano je da borovnice imaju značajan antiinflamatorni efekat u organizmu.

Kada se borovnice beru, trebalo bi voditi računa da budu potpuno zrele, a to ćete spoznati po tome što će one biti plave i biće dovoljan samo jedan dodir da bi otpale sa grančice. Vrlo je važno da ih dobro operete.

Borovnice danas možete naći i u zamrznutom obliku u skoro svakom bolje snabdevenom supermarketu. U toku sezone, ima ih i na pijaci.

Od borovnica se pravi izuzetan domaći sok, slatko, ali i džem, o čemu će biti više reči u nastavku teksta.

Takodje, od borovnica možete pripremiti i pekmez ili marmeladu.

Evo 3 korisna recepta za pripremu.

Pekmez, džem i marmelada od borovnica – recepti

Domaći pekmez od borovnica i meda. Za ovaj izuzetno jednostavan i zdrav recept vam je potrebno kilo svežih borovnica, pola limuna i 250 ml meda.

Prvo ćete borovnice dobro oprati, a zatim ih izgnječiti prstima. U izgnječene borovnice stavite 250 ml domaćeg meda i pola isceđenog limuna. Sve to kuvajte u širokoj šerpi na jačoj, a zatim na umerenoj toploti.

U međuvremenu pripremite staklene tegle tako što ćete ih sterilisati u rerni.

Kada se pekmez dovoljno zgusne kuvanjem, sipajte ga u tople staklene tegle i dobro zatvorite metalnim poklopcem.

Džem od borovnica sa šećerom. Za ovaj klasičan recept nabavite 2 kg svežih borovnica, 6 dl šećera i limunov sok.

Borovnice dobro operete i očistite od peteljkica, a zatim ređate u šerpu red borovnica, red šećera i tako dok ne potrošite svu količinu.

Na kraju nacedite limunov sok.

Šerpu stavljate na ringlu i zagrevate sadržaj na srednjoj temperaturi. Neka se kuva nekih četvrt sata.

Ukuvan džem sipate u tople staklene tegle, prethodno sterilisane u rerni.

Brz pekmez od borovnica i šećera bez kuvanja. Ovaj pekmez je prost zbog toga što se ne kuva. Jedina mana je što traje vrlo kratko zbog toga što ni na jedan način nije obrađen da bi mu se produžio rok trajanja, niti ima veštačke konzervanse.

Potrebni sastojci su kilogram borovnica (svežih) i kilogram i po šećera.

Staklene tegle dobro operite, a zatim ih zagrevajte u rerni na 100 stepeni kako bi se sterilisale.

Borovnice dobro operite, očistite, pa ih poređajte po čistoj platnenoj krpi da se prosuše.

U blender sipajte šećer i osušene borovnice, a zatim dobro izblendirajte dok ne budete bili zadovoljni gustinom i teksturom smese.

Ovako izmiksovane borovnice sa šećerom sipajte u tople tegle i zatvorite hermetičkim poklopcima.

Najbolje je tegle držati u frižideru kako se ne bi pokvarile.

Sponzorisano:

loading...
Loading...