Recepti

Domaći pekmez, marmelada i džem od drenjina – recepti kako se pravi

Jedna izreka kaže – Zdrav kao dren! A izreka nije slučajno nastala. Nažalost, drenjine se veoma slabo koriste, kako sveže tako i preradjene, a mi smo odlučili da tu situaciju malo promenimo.

Najpre želimo da napišemo par reči o drenjinama, kako biste saznali malo više o njihovom uzgajanju i lekovitosti. Kada budete uvideli koliko su one zapravo zdrave, brže bolje ćete poželeti da napravite sve moguće proizvode od njih…

Drenjine su zapravo veoma popularno voće još od davnina, a najčešće ih možete sresti na suvim, kamenitim i stenovitim terotirijama. Već u februaru možete zapaziti njihov cvet, a sarzevaju u periodu od jula pa sve do oktobra. Dakle, imate sasvim dovoljno vremena da iskoristite drenjine dok je njihova sezona.

Kako sadrži visok procenat pektina i tanina, preporučuje se osobama koje imaju osetljiv stomak. Pomažu bolje varenje, a dobro znamo da je zdrav digestivni trakt od velike važnosti, jer sve u našem organizmu počinje i završava se sa unosom hrane.

Pored toga, drenjine sadrže brojne vitamine i minerale, pa se tako preporučuju i osobama koje su malokrvne i koje imaju slab imuni sistem. Redovna upotreba drenjina, pomoći će vam da poboljšate krvnu sliku.

Takodje, sadrže i visok procenat prirodnih šećera, pa su tako odličan izvor energije. Ukoliko ste sportista, ili radite posao koji zahteva koncentraciju i dobro pamćenje, ili ste učenik, drenjine bi trebalo da konzumirate što češće. One čuvaju naš nervni sistem, i pomažu nam da budemo skoncentrisani i pametniji.

Dakle, iz priloženog možemo zaključiti da su drenjine zaista zdrave, te da na naš organizam deluju veoma dobro.

Njihova najveća prednost, kada je u pitanju priprema džema, pekmeza i marmelade, jeste u tome što ih možete pripremiti bez kuvanja. Svakako da možete pripremiti i verziju koja zahteva kuvanje, ali preporučujemo ovu verziju iz razloga što je daleko zdravija, a i priprema je lakša. U daljem tekstu ćemo napisati recepte za obe verzije, pa vi izaberite onu dražu. I svakako recept za preukusnu marmeladu!

Domaći pekmez i džem od drenjina – osnovni recept

Potrebni sastojci za pripremu:

  • 3 kilograma drenjina
  • 2 kilograma šećera

Postupak pripreme:

Drenjine lepo očistite i operite u nekoliko voda, kako bi se sva eventualna prljavština skinula sa njihove kožice. Prelijte ih zatim proključalom, vrelom vodom, ali pažljivo da se ne opečete. Ostavite ih u toj vodi nekih 10 minuta, da malo omeknu.

Kada fino omeknu, lakše su za čišćenje, a potrebno je da im izvadite sve koštice. Taj proces malo traje, ali je neophodno, trud će se svakako isplatiti na kraju.

Pošto im izvadite koštice, propasirajte ih uz pomoć štapnog miksera, tako da se dobije kaša. Toj kaši dodajte šećer, pa stavite da se zajedno kuvaju na umerenoj temperaturi. Biće potrebno nekih 2 sata da se džem, odnosno pekmez lepo ukuva. Kada postane fino gust, a to ćete proceniti odokativno već, sklonite sa ringle.

Džem odmah sipajte u sterilisane tegle, ali takodje pažljivo jer je veoma vruće. Tegle potom lepo zatvorite pa ostavite da se džem, to jest pekmez, ohladi na dnevnoj temperaturi. Nakon što se ohladi, odložite u špajz, odnosno na neko hladnije i tamno mesto.

Kada jednom otvorite teglu džema, držite je u frižideru, jer će se u suprotnom pokvariti.

loading...

Domaći pekmez i džem od drenjina – bez kuvanja

Potrebni sastojci za pripremu:

  • 6 kilograma drenjina
  • 4 kilograma šećera

Postupak pripreme:

Najpre drenjine dobro operite, u nekoliko voda, kako bi se sva prljavština sa njih skinula. Potom im izvadite koštice, a onda ih ispasirajte, uz pomoć štapnog miksera ili gnječilice. Sada je potrebno i da ih dobro ocedite, uz pomoć neke veće cediljke.

Kada je sve to gotovo, a proces je možda pomalo naporan, pomešajte ih sa šećerom. Verujte da će se sav trud isplatiti, jer je ovaj džem taaako ukusan.

Sada je potrebno da smesu gotovo neprestano mešate čak 2 sata, a za to će vam možda biti potrebna pomoć nekog drugog, jer je realno da će ruka zaboleti i posle pola sata. Opet ponavljamo, trud će se isplatiti, verujte. Pre svega, ovako pripremljen džem, odnosno pekmez, veoma je zdrav jer zadržava sve sastojke koje bi inače ubili kuvanjem.

Nakon tih 2 sata mešanja, trebalo bi da je smesa postala gušća i fino ujednačena. A vi probajte kašikom, pa ako vam se učini da je redak mešajte još koji minut.

Gotov džem, to jest pekmez, sipajte u dobro sterilisane tegle i takodje dobro zatvorite. Odložite na hladno i tamno mesto, a jednom otvorenu teglu uvek držite u frižideru. To je bitno jer, pored toga što nije kuvano, ne sadrži konzervanse.

Domaća marmelada od drenjina

Potrebni sastojci za pripremu:

  • 2 kilograma drenjina
  • 800 grama šećera
  • 2 kesice limontusa

Postupak pripreme:

Takodje je potrebno da drenjine lepo operete, a zatim ih sa sve košticama stavite u odgovarajuću šerpu. Kuvajte ih na umerenoj vatri nekih 20 minuta, kako bi fino omekle, i kako bi se koštice same odvojile.

Kada se to desi, sklonite sa ringle, sačekajte da se prohlade pa dobro procedite, izvadite sve koštice i propasirajte. Sada je potrebno da pasirate nešto duže kako bi se napravila tečna kaša, što će se kasnije pretvoriti u finu marmeladu.

Dobro ispasiranim drenjinama dodajte šećer, pa vratite na ringlu da se dalje kuvaju zajedno. Sada mešajte stalno kako ne bi zagorelo, a gotovo će biti za nekih 30ak minuta. Znaćete da jeste gotovo kada prodjete po dnu šerpe a smesa ostane onako razdvojena, da se vidi dno. To znači da je dovoljno gusta.

Tada sklonite šerpu sa ringle pa dodajte limontus. Mešajte dalje nekih 5 minuta da se sve lepo sjedini, i da se marmelada malo prohladi. Nakon toga gotovu marmeladicu sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Ostavite da se marmelada ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek tada odložite u frižider, špajz ili neko hladno mesto po izboru.

Saveti

Kao što smo već kroz tekst pomenuli, preporučujemo verziju u kojoj nema kuvanja, jer je zdravije. Možda vam deluje naporno da najpre sve te drenjine očistite, onda ih mešate, i mešate, i mešate… Ali, ne zaboravite da nešto što se sada čini teškim donosi dobre rezultate na kraju.

Svakako da je i verzija sa kuvanjem dobra, i razumemo da je lakša te pristupačnija mnogim domaćicama, naročito onim sa puno posla.

Na vama je da odaberete verziju koju želite, a mi se nadamo da će vam recepti i saveti biti od koristi.

Sponzorisano:

loading...
Loading...