Zdravlje

Plimycol krema – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Antimikotična krema Plimycol se koristi za lečenje kože koja boluje od gljivičnih oboljenja. Njen aktivni sastojak je klotrimazol, pa ona ujedno spada u grupu lekova koje nazivamo imidazoli.

Ovu kremu mogu koristiti deca iznad 12 godina starosti, kao i odrasli, da bi lečili gljivične infekcije kože.

Trudnice ili majke koje doje trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom pre upotrebe ove kreme.

Pored klotrimazola, Plimycol krema sadrži stearilni i cetilni alkohol, kao i propilenglikol. Sva tri sastojka mogu da izazovu reakcije ili nadražaje na koži.

Krema Plimycol od 10 mg klotrimazola po gramu kreme namenjena je lečenju gljivičnih infekcija i trebalo bi da smiri crvenilo i svrab, kao i da zaceli kožu koja je ispucala.

Pored Plimycol kreme u prodaji su i Plymicol vaginalete od 200 mg klotrimazola. One su namenjene gljivičnim infekcijama intimnog dela tela.

Nešto više o gljivičnim infekcijama kože

Dermatomikoze ili gljivične infekcije kože predstavljaju sve one bolesti na koži koje izazivaju razne vrste gljivica.

Najčešći tipovi gljivica koji izazivaju infekcije su kvasci, dermatofiti, kao i plesni. Simptomi infekcije se ogledaju u crvenilu, svrabu, pucanju i ljuštenju kože.

Osobe koje imaju oslabljen imunitet zbog nekih drugih zdravstvenih stanja će pre podleći gljivičnoj infekciji.

Takođe, osobe koje su se lečile antibioticima, hormonalnim kontraceptivnim tabletama ili imunosupresivnim lekovima, nešto češće dobijaju gljivične infekcije kože.

Veoma čest oblik dermatomikoze jeste Tinea pedis ili popularnije atletsko stopalo. Ovo oboljenje se ogleda u svrabu na koži stopala, kao i u ljuštenju kože na stopalu. Ime bolesti dolazi od česte pojave ovog oboljenja kod sportista jer oni nose sportsku opremu, tj. obuću više sati dnevno, a uz to se pojačano znoje na nogama, a to pogoduje razvoju gljivica.

Sportsko stopalo, atletsko stopalo, Tinea pedis je vrlo učestalo oboljenje koje je pritom i zarazno. Kada ova gljivična infekcija zahvati kožu stopala, ona počinje intenzivno da svrbi i da se ljušti.

Do atletskog stopala može doći zbog nezadovoljavajuće higijene, nošenja obuće u kojoj se stopalo slabo provetrava tokom celog dana, kao i zbog pojačanog znojenja. Osoba koja ima ovu infekciju može da postane izvor bolesti, pa je zbog toga vrlo važno ustanoviti je na vreme i pravilno je lečiti.

loading...

Bolest se lako može preneti u sportskim svlačionicama i u svim onim zajedničkim prostorijama koje su često vlažne, a podrazumevaju ljude koji hodaju bosi.

Tinea pedis se češće viđa kod muškaraca. Infekciju uglavnom izazivaju gljivice dermatofitnog tipa poput Trichophyton rubrum sensu stricto, Trichophyton interdigitale i Epidermophyton floccosum. Da bi se gljivice razmnožavale potrebna je vlažna i topla sredina. Izvor zaraze su ljuspice kože koje otpadaju sa stopala inficirane osobe.

Teži oblici atletskog stopala podrazumevaju simptome poput ranica, crvenila, jakog ljuspanja i suvoće, peckanja i teškog svraba. Promene na koži su najvidljivije između četvrtog i petog prsta na stopalu. Najteži slučajevi dovode do pojave mehurića, maceracija, zadebljanja na koži i suvih i perutavih peta.

Kada se pristupa lečenju ove infekcije, onda se vodi računa o čuvanju čistoće i suvoće zahvaćenih delova kože. Pacijentu se preporučuje da izbegava obuću koja je napravljena od veštačkih materijala.

Takođe, vrlo je važno redovno menjanje čarapa, a preporučuju se isključivo pamučne. Farmaceutsko lečenje podrazumeva upotrebu antimikotičkih krema poput Plimycol kreme, jer ona sadrži protivgljivični sastojak klotrimazol.

Pošto postoji veliki broj različitih vrsta gljivica koje mogu napraviti probleme u i na našem telu, važno je napraviti razliku između mikoza ili gljivica koje zahvataju ceo organizam i onih koje nazivamo dermatomikozama i koje podrazumevaju gljivične infekcije na koži.

Ovakve infekcije, pored navedenog Tinea pedis, mogu zahvatiti usta, vaginu, kožu, vlasište, nokte, kao i ostale delove koji su pod sluznicom. Najuobičajeniji izazovači su kvasci i dermatofiti i ređe plesni.

Karakteristika gljivica poput Microsporum, Epidermophyton i Trichophyton jeste da one razgrađuju keratin uz pomoć svog specifičnog enzima. Klinička slika infekcije će se razlikovati u zavisnosti od patogenih karakteristika određenih vrsta dermatofita, kao i od mesta gde se promene dešavaju.

Na primer Tinea koju uzrokuje Trichophyton može biti smeštena na raznim područjima na telu, tj. na koži. Tinea manus et pedis podrazumeva pucanje, crvenilo ili ljuštenje između prstiju na rukama i nogama. Tinea capitis se javlja na vlasištu i može biti duboka, površinska i favus. Kod težih oblika se javljaju mehurići sa gnojnim sadržajem, a kod lakših samo ljuske u pečatima.

Najčešći oblik gljivične infekcije koju uzrokuju kvasci jeste kandidijaza. Ovu mikozu izaziva infekcija kvascem koji pripada rodu Candida i to najčešće Candida albicans. Ova infekcija se može pojaviti na koži, sluznicama, ali i u čitavom organizmu i to uglavnom nakon pada imuniteta, posle iscrpljenosti organizma ili prethodne terapije antibioticima, citostaticima, itd.

Ako se infekcija javi na delovima tela gde dolazi do trenja kože (pazuh na primer), a ogleda se u crvenilu, svrabu i pucanju kože, onda je to Candidosis intertriginosa.

Candidosa genitalis je infekcija koja zhvata spoljni deo polnog organa, pa se kod ženskog dela populacije pojavljuje svrab, pečenje i crvenilo vulve i vagine, zajedno sa žućkastim ili beličastim iscetkom.

Kada se na sluzokoži usta i jezika pojave bele naslage sa membranom, a koje se šire i na sluzokožu ždrela i jednjaka, onda govorimo o Candidosis oralis.

Upala nokta i tkiva oko njega, koja nekada može da rezultira i gnojnim delovima, naziva se Paronychia et onychia candidomycetica.

Dijagnoza ovih infekcija se može izvršiti na više načina. Lekar bi trebalo da porazgovara sa pacijentom o istoriji bolesti, a zatim da detaljno pregleda pacijenta. Lekar mora da utvrdi patološke promene na koži i sluznici i to uz pomoć lupe ili Vudove svetiljke. Ova svetiljka poseduje dugotalasno ultravioletno svetlo pod čijim se sjajem u mračnoj sobi gljivice pojave kao svetle, pa čak i fluorescentne. Nakon toga se uzima uzorak ili bris, pa se šalje u laboratoriju kako bi se utvrdio tip gljivice koji je izazvao infekciju.

Terapija se sprovodi na različite načine, u zavisnosti od toga na kom je mestu infekcija prisutna, koliko su velike promene, da li je u poodmakloj fazi, itd.

Lečenje se obavlja uz pomoć antimikotičkih lekova. Jedan od lokalnih lekova, u obliku kreme je i Plimycol krema.

Delovanje Plimycol kreme

Kao što je već rečeno, ova krema kao svoj glavni aktivni sastojak ima klotrimazol. Klotrimazol spada u antifungalne lekove, a otkriven je 1969. godine. Od tada se nalazi na listi Svetske zdravstvene organizacije kao jedan od ključnih lekova.

Ovaj lek deluje tako što ubija pojedinačne ćelije Candide ili gljivične ćelije menjajući propusnost njihovog ćelijskog zida. Klotrimazol se veže za fosfolipide u njihovoj ćelijskoj membrani, pa na taj način spreči biosintezu ergosterola i ostalih sterola koji su neophodni da bi se proizvodila ćelijska membrana. Na taj način ćelije odumiru jer gube intracelularne elemente.

Šta je važno znati pre primene Plimycol kreme?

Ukoliko znate da ste alergični na klotrimazol ili na ostale sastojke kreme, onda nemojte da primenjujete lek. Kao i kod drugih lekova i kod ove kreme može doći do nuspojava. Alergijska reakcija na Plimycol kremu može uključivati svrab, crvenilo, koprivnjaču, a kod nekih težih slučajeva može doći do otežanog disanja, oticanja, nesvestice i velikog osipa.

Ako se dogodi da primetite bilo kakvu nuspojavu, težu ili lakšu, preporučujemo da odmah zatražite stručnu medicinsku pomoć.

Ako vam se desilo da zaboravote da primenite Plimycol kremu u zadato vreme, nemojte stavljati veću količinu sledeći put da biste nadoknadili, već jednostavno nastavite sa primenom kao da se ništa nije dogodilo.

Na koji način se obično primenjuje Plimycol krema?

Ova krema treba da se primenjuje onako kako je lekar propisao. Da bi lek imao svoje dejstvo, moraju se pratiti uputstva stručnih lica. Ukoliko kremu kupujete bez recepta, onda pratite uputstvo koje je odštampano uz kremu.

Krema Plimycol se obično primenjuje dva puta dnevno (ujutru i uveče) i to samo na spoljašnjem delu kože. Vodite računa da ne dođe u kontakt sa očima. Na čisto inficirano mesto, koje ste prethodno oprali i osušili, nanesite tanak sloj kreme, pa lagano umasirajte dok koža ne upije.

Ova krema se ne koristi duže od 4 nedelje. Iako ćete možda primetiti da se infekcija povukla nakon dve nedelje, nemojte prestajati sa nanošenjem da se infekcija ne bi povratila.

Sponzorisano:

loading...
Loading...