Zdrava hrana

Trešnje – kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Zanosan i doslovno očaravajuć ukus trešanja, mnogima probuđuje sećanja na bezbrižno provedene dane detinjstva i možda baš ta činjenica u velikoj meri utiče na to, što su i među odraslima, trešnje jedna od često omiljenih vrsta voća.

Ukoliko ste se u tome što smo prethodno naveli i sami pronašli i ukoliko su i vama trešnje jedna od omiljenih vrsta voća, predlažemo vam da do kraja pročitate tekst koji je pred vama jer ćete čitajući ga moći da saznate koliko kalorija je sadržano u trešnjama, koji vitamini su sadržani u trešnjama i koje su to prednosti za zdravlje zbog kojih je preporučljivo što češće konzumirati trešnje.

Koliko kalorija ima u trešnjama?

U poređenju sa brojnim drugim vrstama voća i uopšteno u poređenju sa brojnim drugim vrstama namirnica, trešnje imaju veoma nisku kalorijsku vrednost i upravo zbog toga, ona se svrstavaju u red namirnica koje možete konzumirati u doslovno neograničenoj količini, a da pritom na taj način ne utičete na povećanje broja kilograma.

Konkretno, u jednom plodu trešnjinog drveta, to jest u jednoj trešnji, sadržane su 4 kalorije.

Odatle, može se izvesti zaključak da jedna porcija trešanja, u proseku sadrži između 90 i 100 kalorija.

Ipak, kako je pomenuta kalorijska vrednost koja je sadržana u porciji trešanja definisana kao prosečna, predlažemo vam da saznate i koliko je zapravo kalorija sadržano u određenim jasno definisanim količinama trešanja:

 • U tačno 100 grama trešanja, sadržane su 63 kalorije,
 • U trešnjama sa košticama i to u količini koja može stati u jednu šolju (to je oko 140 grama), sadržano je oko 90 kalorija,
 • U trešnjama bez koštica i to u količini koja takođe može stati u jednu šolju (to je oko 155 grama) sadržano je oko 100 kalorija.

Navedene vrednosti kalorija koje su sadržane u navedenim količinama trešnji, pouzdane su isključivo ukoliko se odnose na sveže trešnje.

Proizvodi koji sadrže termički obrađene ili industrijski prerađene trešnje čak iako na primer sadrže istu količinu trešanja, imaju drugačiju kalorijsku vrednost, samim tim što ne sadrže sveže, već termički obrađene ili industrijski prerađene trešnje.

Tako recimo konzervirani kompot od trešanja bez koštica i to u količini koja se može izmeriti sa jednom šoljom (to je oko 250 grama), sadrži oko 115 kalorija.

Porcija industrijski proizvedenog fila od trešanja, koja ima oko 75 grama, sadrži oko 85 kalorija.

Zbog niske kalorijske vrednosti, porcija trešanja se preporučuje kao idealan izbor za.

Trešnje – vitamini

Najveći procenat ukupnog sadržaja trešanja čini voda. Kada su u pitanju vitamini, u sadržaju trešanja najizraženija je koncentracija vitamina C.

loading...

Konkretno, konzumiranjem porcije trešanja koja sadrži 100 grama ove vrste voća, zadovoljićete 12 % od ukupne potrebe svog organizma za dnevnim unosom vitamina C.

Osim vitamina C, trešnje u svom sastavu sadrže i brojne druge vrste vitamina, ali u značajno manjim koncentracijama.

Recimo, konzumiranjem porcije trešanja koja sadrži 100 grama ove vrste voća, ostvarićete unos sledećih vitamina u sledećim procentima dnevno preporučenih unosa:

 • Vitamin K – 3%,
 • Vitamin B1 (takođe se naziva i tiamin ili aneurin) – 2%,
 • Vitamin B2 (takođe se naziva i riboflavin) – 2%,
 • Vitamin B5 (takođe se naziva i pantotenska kiselina) – 2%,
 • Vitamin B6 (takođe se naziva i piridoksin) – 2%,
 • Vitamin A – 1%,
 • Vitamin B3 – 1%.

Kada je u pitanju koncentracija vitamina u sadržaju trešanja, treba napomenuti to da je ona u prethodno pomenutim vrednostima izražena u svežim trešnjama.

U toku termičke obrade, trešnje, kao i sve druge vrste voća, ali i povrća, gube koncentraciju nutritivnih elemenata, pa samim tim i koncentraciju vitamina u svom sadržaju. Zbog toga, trešnje treba konzumirati isključivo ili bar što češće u svežoj formi.

Trešnje – minerali

Pored vitamina, trešnje u svom sastavu sadrže i različite vrste minerala. Kada su minerali u pitanju, u sastavu trešanja, najizraženija je koncentracija kalijuma, jer konzumiranjem porcije od 100 grama trešanja, možete zadovoljiti 6% od ukupne potrebe organizma za dnevnim unosom kalijuma.

Međutim, kao što smo i napomenuli, kalijum nije jedini mineral koji je sadržan u sastavu trešanja.

Konzumiranjem porcije od 100 grama trešanja, u svoj organizam ćete uneti sledeće minerale u sledećim procentima dnevno preporučenih unosa:

 • Mangan – 4%,
 • Magnezijum – 3%,
 • Bakar – 3%,
 • Fosfor – 2%,
 • Gvožđe – 2%,
 • Kalcijum – 1%.

Trešnje – prednosti za zdravlje

 • Trešnje poboljšavaju zdravlje kostiju:

Zbog činjenice da u sebi sadrže različite vrste vitamina i minerala, trešnje doprinose očuvanju zdravlja kostiju.

Naime, dokazano je da su kod osoba koje redovno ili bar često konzumiraju trešnje kosti manje krte, a samim tim i otpornije na padove ili udarce, koji su potencijali uzroci zadobijanja preloma.

 • Trešnje poboljšavaju zdravlje kože:

Na gotovo identičan način na koji deluju na zdravlje kostiju, trešnje deluju i na zdravlje kože. To znači da osobama koje redovno ili bar dovoljno često konzumiraju trešnje, značajno duže polazi za rukom da sačuvaju mlad i vitalan izgled kože i da odlože pojavu prvih bora i drugih znakova starenja.

Čak i kod osoba kod kojih je koža već zahvaćena prisustvom bora, konzumiranje trešanja se može odraziti pozitivno i to zbog toga što može sprečiti dalje širenje i novu pojavu bora.

 • Trešnje štite zdravlje srca i krvnih sudova:

Dokazano je da uticaj oksidanasa i slobodnih radikala utiče negativno na rad srca, kao i na funkciju krvnih sudova.

S obzirom da trešnje u svom sastavu sadrže antioksidanse koji neutrališu i eliminišu prisustvo oksidanasa i slobodnih radikala, jasno je da se njihovim konzumiranjem može delovati preventivno na pojavu bolesti srca, kao i na pojavu poremećaja u funkciji krvnih sudova.

 • Trešnje sprečavaju nastanak tumora:

Na identičan način na koji štite zdravlje srca i krvnih sudova, trešnje doprinose sprečavanju nastanka tumora u ljudskom organizmu.

Naime, kao što je poznato, svi oblici tumora koji mogu nastati i koji se mogu razviti u ljudskom organizmu, nastaju i razvijaju se kao posledica prisustva i delovanja oksidanasa, slobodnih radikala i drugih štetnih čestica koje deformišu građu ćelija i uslovljavaju pojavu tumoroidnih promena na njima.

Kroz konzumiranje trešanja, organizam se snabdeva sa antioksidansima koji neutrališu i eliminišu prisustvo i uticaj oksidanasa i slobodnih radikala i samim tim u organizmu se značajno smanjuje rizik od nastanka i od razvoja tumoroidnih promena.

 • Trešnje deluju protiv bolova i upala:

Određena medicinska istraživanja, pokazala su da konzumiranje 20 svežih i očišćenih trešanja od jednom, može da zameni konzumiranje aspirina.

Pomenuta količina trešanja, deluje na saniranje simptoma različitih upala koje mogu biti aktivne u ljudskom organizmu i doprinosi smanjenju intenziteta, pa čak i potpunom eliminisanju bola koji je eventualno prisutan.

Ovaj vid delovanja trešanja na ljudski organizam, tačnije na ljudsko zdravlje, izražen je zahvaljujući činjenici da su trešnje jedan od efikasnih prirodnih antiinflamatora, to jest preparata koji deluju protivupalno.

 • Trešnje mogu ubrzati proces mršavljenja:

Osobama koje u što kraćem vremenskom roku žele da se oslobode viška kilograma, konzumiranje trešanja može pomoći da to i ostvare.

Naime, trešnje u svom sastavu sadrže značajnu koncentraciju biljnih vlakana i zbog toga brzo stvaraju i dugo zadržavaju osećaj sitosti. Takva činjenica, osobama koje imaju problem sa viškom kilograma, značajno može pomoći u tome da najpre prorede svoje obroke, a onda i da smršaju.

Pritom, u poređenju sa brojnim drugim preparatima koji mogu podstaći proces mršavljenja, trešnje su apsolutno prirodne i kao takve potpuno bezbedne, a čak i korisne za zdravlje.

Da bi na što efikasniji način i što brže pospešile proces mršavljenja, preporučuje se da se trešnje konzumiraju nekoliko puta dnevno, tačnije dva puta do tri puta dnevno u manjim količinama i to između glavnih obroka.

Na taj način, obroci će postati proređeni, a unos hrane u tou obroka će postati manji.

Sponzorisano:

loading...
Loading...