Zdrava hrana

Koje sve vrste meda postoje?

Kao što je svima već dobro poznato, med predstavlja jedan od najčešće korišćenih i samim tim na tržištu najtraženijih pčelinjih proizvoda.

Razlog zbog kojeg je med toliko cenjen i tražen na tržištu, ogleda se u tome što on kao vrsta namirnice ispoljava brojne oblike lekovitog delovanja na ljudski organizam i što s obzirom da sadrži isključivo prirodne sastojke ne može ni na jedan jedini način delovati štetno na ljudsko zdravlje.

Antibakterijsko delovanje, antioksidantno delovanje ili antiupalno delovanje, samo su neki od oblika delovanja koje poseduje i ispoljava med.

Ono što pritom treba naglasiti, jeste da se načini na koje med deluje lekovito na ljudski organizam u određenom smislu i u određenoj meri razlikuju u odnosu na vrstu meda.

Baš zato, odlučili smo da vam otkrijemo koje sve vrste meda postoje i na koje sve načine svaka od tih vrsta meda ispoljava svoja lekovita delovanja na ljudski organizam.

Vrste meda

Različite vrste meda, osim po načinima na koje kada se konzumiraju ispoljavaju lekovita delovanja na ljudski organizam, međusobno se razlikuju prvenstveno na osnovu činjenice od koje konkretno biljne vrste nastaju.

Na osnovu takve činjenice, moguće je razlikovati čak 20 različitih vrsta meda.

U nastavku teksta, otkrićemo vam o kojim konkretno vrstama meda je reč i ukazaćemo vam kako na lekovite, tako i na brojne druge osobine svake pojedinačne vrste meda.

 • Bagremov med:

Bagremov med, osim po tome što ima karakterističnu svetlo žutu nijansu, može se prepoznati i po izuzetno blagom ukusu.

Upravo zbog toga što ima izuzetno blag ukus, bagremov med često predstavlja najomiljeniju vrstu meda među decom, kao i među ljudima koji ovu vrstu namirnice žele da konzumiraju zbog njenih zdravstvenih benefita, ali koji nisu ljubitelji njenog ukusa.

Konzumiranje bagremovog meda, preporučuje se u cilju saniranja nervoze i nervne razdražljivosti ili napetosti, u cilju saniranja nesanice, u cilju saniranja zdravstvenih problema koji zahvataju krvne sudove i u cilju saniranja opstipacije, to jest zatvora.

Osobama koje su dugogodišnji pušači, takođe se preporučuje konzumiranje bagremovog meda u cilju čišćenja pluća od naslaga duvanskog dima.

 • Lipov med:

Lipov med, karaterističan je po izrazito svetloj, gotovo potpuno prozirnoj nijansi. Ovaj med, baš kao i prethodno opisani Begremov med ima izuzetno blag ukus.

loading...

Razlozi zbog kojih je posebno preporučljivo konzumirati lipov med, ogledaju se kroz činjenicu da on deluje na saniranje simptoma gripa i prehlade, na saniranje problema sa poremećajima probavne funkcije, na saniranje bolova ili grčeva koji mogu biti izraženi u stomaku i na saniranje problema sa otežnom funkcijom bubrega

Pacijentima koji boluju od astme, od bronhitisa ili od bilo koje druge plućne bolesti, posebno se preporučuje konzumiranje lipovog meda.

Međutim, konzumiranje lipovog meda nije preporučljivo srčanim bolesnicima.

 • Kestenov med:

Kestenov med, karakterističnan je po izrazito tamnoj crveno smeđoj nijansi, ali i po jakom i po mišljenju mnogih oporom ukusu.

Baš zbog činjenice da ima jak i opor ukus, kestenov med često nije omiljen među ljubiteljima meda.

Međutim, postoje brojni razlozi zbog kojih treba konzumirati upravo kestenov med i zbog kojih treba zanemariti njegov ukus.

Naime, kestenov med, smatra se jednom od najlekovitijih vrsta meda i to zahvaljujući izuzetno snažnom antibakterijskom delovanju koje ispoljava na ljudski organizam.

Problemi sa infekcijama urinarnog sistema, problemi sa funkcijom želuca, problemi sa prisustvom žutice, problemi sa oslabljenošću srčanog mišića, problemi sa funkcijom krvnih sudova ili problemi sa prisustvom kašlja koji se javio kao posledica dugotrajnog pušenja, samo su neki od zdravstvenih problema koji se mogu sanirati ili bar značajno ublažiti posredstvom konzumiranja kestenovog meda.

 • Heljdin med:

Heljdin med predstavlja najtamniju vrstu meda koja postoji. Ova vrsta meda, baš kao i prethodno opisan kestenov med, ima izuzetno jak i po mišljenju mnogih opor ukus.

Sadržaj heljdinog meda, izuzetno je bogat antioksidantima, ali i različitim mineralima, pa se ovaj med smatra jednom od najzdravijih vrsta meda.

Što se tiče načina na koje lekovito deluje na ljudski organizam, heljdin med pomaže u saniranju simptoma kašlja i značajno podstiče obnavljanje krvne tečnosti kod osoba koje boluju od anemije.

 • Dračin med:

Dračin med je karakterističan po žutoj nijansi i po umereno blagom i prijatnom ukusu.

Konzumiranje ove vrste meda, posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa funkcijom krvnih sudova, osobama koje imaju problema sa povišenim vrednostima lošeg holesterola, osobama koje imaju oslabljen imunološki sistem, osobama koje imaju problem sa impotencijom, kao i osobama koje imaju problem sa otežanim disanjem usled prisustva upornog produktivnog kašlja.

Konzumiranje dračinog meda, takođe se preporučuje i osobama kod kojih je izražen rizik od nastanka malignih oboljenja, kao i osobama koje su već suočene sa nekim oblikom malignog oboljenja.

 • Žalfijin med:

Žalfijin med ili kaduljin med, kako se ovaj med takođe naziva, karakterističan je po tome što može imati svetlo žutu do umereno zelenkastu nijansu, ali i po tome što može imati blag do umereno gorak ukus.

Konzumiranje žalfijinog meda, posebno se preporučuje osobama koje boluju od gihta, osobama koje imaju oslabljen imunološki sistem, osobama koje boluju od određene bolesti pluća, kao i osobama koje su izložene osećaju nervne napetosti i osećaju uznemirenosti.

 • Vreskov med:

Vreskov med, karakterističan je po tamno žutoj nijansi i po izrazito prijatnom ukusu koji se razlikuje od ukusa svih drugih vrsta meda.

Infekcije mokraćnog sistema, urođene ili stečene bolesti bubrega, produktivni kašalj, reumatoidni artritis, kao i drugi oblici reumatskih oboljenja, samo su neki od brojnih zdravstvenih problema čije je simptome moguće lakše i brže sanirati uz konzumiranje vreskovog meda.

 • Glogov med:

Glogov med je karakterističan po tamno smeđoj nijansi i po oporom ukusu.

Konzumiranje ove vrste meda, preporučuje se osobama koje su suočene sa emotivnom napetošću, ali se posebno preporučuje srčanim bolesnicima, osobama koje imaju povišen loš holesterol i osobama koje imaju povišen krvni pritisak.

 • Lavandin med:

Lavandin med, karakterističan je po tome što može imati svetlu do tamnu nijansu, kao i po tome što ima izražen ukus koji je praćen aromom, to jest mirisom lavande.

Konzumiranje lavandinog meda, posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa zdravljem koštanog sistema, sa propadanjem zuba i sa nedostatkom kalcijuma u organizmu.

Takođe, konzumiranje ove vrste meda, preporučuje se i trudnicama, osobama koje imaju problema sa probavnom funkcijom, osobama koje imaju problema sa plućnim bolestima i sa kašljem, kao i osobama kod kojih se javlja alergijska reakcija nakon izlaganja kože suncu.

 • Repičin med:

Repičin med je karakterističan po svetlo žutoj nijansi i po vrlo prijatnom specifičnom ukusu.

Repičin med, posebno je preporučljivo konzumirati u cilju pročišćavanja jetre, kao i u cilju pospešivanja funkcije tog organa.

 • Amorfin med:

Amorfin med ili med od bagremca kako se takođe naziva, karakterističan je po crvenkasto narandzastoj nijansi i po blagom ukusu koji je praćen takođe blagom prijatnom aromom.

Konzumiranje amorfinog meda, preporučuje se osobama čijem organizmu nedostaje optimalna koncentracija minerala i vitamina i osobama koje se iz bilo kog razloga osećaju iscrpljeno i umorno.

Takođe, konzumiranje amorfinog meda, preporučuje se i osobama koje su često ili konstantno izložene stresu i koje se usled te činjenice često nerviraju.

 • Maslačkov med:

Maslačkov med je karakterističan po intenzivno žutoj nijansi i po takođe intenzivnom ukusu.

Kolitis, opstipacija, odnosno zatvor, gastritis, različite bolesti jetre kao što su kolecistitis, ciroza ili kolelitijaza, predstavljaju vrste zdravstvenih problema u prisustvu kojih je poželjno i preporučljivo konzumirati maslačkov med.

 • Evodijin med:

Evodijin med je karakterističan po svetloj nijansi i po veoma specifičnom prijatnom ukusu koji se može opisati kao voćni ukus.

Ovu vrstu meda, preporučljivo je konzumirati u cilju regulasanja vrednosti krvnog pritiska.

Konkretnije, osobe koje imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom, takvog problema se mogu rešiti za ukupno 45 dana uz svakodnevno konzumiranje evodijinog meda u količini od 100 grama. U tom slučaju, med treba pomešati sa istom količinom mlevenih oraha.

 • Zlatošipkin med:

Zlatošipkin med je karakterističan po tome što može imati zlatno žutu do smeđe žućkastu nijansu i po tome što ima prijatan ukus, praćen specifičnim, takođe prijatnim mirisom.

Konzumiranje zlatošipkinog meda, posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa oštećenjem nervnih funkcija, osobama koje su konstantno ili učestalo izložene stresu i osobama čiji organizam je sklon pojačanom zadržavanju tečnosti.

 • Ruzmarinov med:

Ruzmarinov med je karakterističan po svetlo žutoj nijansi i po intenzivnom ukusu koji je praćen aromom ruzmarina.

Konzumiranje ruzmarinovog meda, preporučuje se u cilju podsticanja funkcije žučne kese, u cilju podsticanja funkcije jetre, u cilju snižavanja povišenog krvnog pritiska, u cilju smanjenja intenziteta simptoma koji se manifestuju u prisustvu gihta i u cilju poboljšanja probavne funkcije.

 • Suncokretov med:

Suncokretov med je karakterističan po mlečno žutoj nijansi i po veoma prijatnom ukusu koji je praćen blagim prijatnim mirisom.

Konzumiranje ove vrste meda, posebno se preporučuje osobama koje su suočene sa prisustvom bubrežnih ili plućnih oboljenja, osobama koje imaju problema sa probavnom funkcijom, osobama koje su sklone čestim pojavama upala, osobama kod kojih je izraženo sporije zarastanje rana, osobama koje osećaju nedostatak energije, kao i osobama koje boluju od srčanih oboljenja.

 • Manuka med:

Manuka med, karakterističan je po mlečno žućkastoj nijansi i po umereno intenzivnom prijatnom ukusu.

Ono  po čemu je manuka med takođe karakterističan, jeste to što se proizvodi od istoimene biljne vrste, dakle od biljke “manuka” koja raste isključivo na teritoriji Novog Zelanda.

Zbog navedene činjenice, u poređenju sa svim drugim vrstama meda, manuka med je redak na tržištu, a to ga čini i cenjenim i skupim.

Nešto što na poseban način doprinosi tome da je manuka med cenjen na tržištu i skup, jeste što se on smatra jednom od najzdravijih vrsta meda na svetu.

Naime, manuka med, smatra se jednim od najjačih i najefikasnijih prirodnih antibiotika i kao takav, koristi se u cilju saniranja najrazličitijih, pa čak i najkomplikovanijih oblika bakterijskih infekcija koje mogu biti izražene u ljudskom organizmu.

Osim u cilju saniranja bakterijskih infekcija, manuka med je preporučljivo sanirati i u cilju podizanja imunološkog sistema, to jest u cilju jačanja generalne otpornosti organizma.

 • Livadski med:

Livadski med ili cvetni med kako se takođe naziva, karakterističan je po tome što može imati izrazito svetlu do tamnu nijansu i po tome što ima veoma aromatičan, ali istovremeno blag ukus.

Konzumiranje livadskog meda, značajno doprinosi poboljšanju imunološke funkcije, a takođe se preporučuje osobama koje boluju od astme, kao i osobama koje su sklone razvoju alergijskih reakcija.

 • Šumski med:

Šumski med, karakterističan je po tamnoj nijansi i po specifičnom, prijatnom i vrlo aromatičnom ukusu.

Ovu vrstu meda, preporučljivo je konzumirati u cilju poboljšanja kvaliteta krvne tečnosti.

Takođe, konzumiranje šumskog meda se preporučuje i osobama koje boluju od dijabetesa, trudnicama, kao i osobama koje boluju od upale pluća ili koje su u neposrednoj prošlosti bolovale od upale pluća.

 • Planinski med:

Planinski med je karakterističan po tamno smeđoj nijansi i po vrlo specifičnom aromatičnom ukusu.

Konzumiranje planinskog meda, posebno se preporučuje osobama kod kojih je izražen neki oblik infekcije, bilo da je reč o bakterijskom, o virusnom ili o gljivičnom obliku infekcije.

Takođe, konzumiranje planinskog meda se preporučuje i osobama koje su izložene ginekološkim zdravstvenim smetnjama, zatim osobama koje imaju problem sa prisustvom kašlja, osobama koje imaju problem sa upalom sinusa, kao i osobama koje imaju oslabljenu imunološku funkciju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...