Zdravlje

Sladoled – kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Kada biste morali da odaberete omiljenu poslasticu, da li bi sladoled bio ta poslastica? Verovatno bi, naročito ako ste dete. 🙂

Medjutim, sladoled ne vole samo deca, već i odrasli, jer pruža poseban slatki užitak. Najčešće se konzumira leti, kako bi nas osvežio tokom vrelih letnjih dana. Mada, sladoled možete jesti i tokom cele godine.

Sladoled postoji u raznim varijantama – na štapiću, u kornetu, u čaši… Takodje, sladoled možete kupiti u prodavnicama, poslastičarnicama, a možete ga napraviti i u svojoj kući. Još jedna prednost sladoleda jeste ta što može da se napravi na gotovo bezbroj načina, i može imati ukus kakav volite. Voćni ili čokoladni, od vanile, ili pak sa raznim začinskim dodacima.

Sladoled možete jesti zasebno, a možete ga kombinovati uz ostale poslastice, poput palačinki i raznih kolača. Odličan je dodatak, i savršena dekoracija.

U zavisnosti od toga od čega je sladoled napravljen, on će biti manje ili više kaloričan, potpuno zdrav, ili pak potpuno nezdrav. Veoma je bitno umeti odabrati sladoled, a isto tako je bitno umeti napraviti zdrav domaći sladoled, koji je verovatno najbolje rešenje.

Sve osobe koje vode računa o kilogramima, ili su pak alergični na laktozu ili na neku vrstu voća, ne moraju se odreći ove poslastice, jer, kao što smo već rekli, sladoled se može napraviti u dosta varijanti. Tako u moru raznih ukusa, možete pronaći onaj koji volite a pritom smete da jedete.

U nastavku teksta ćemo napisati nešto detaljnije o kalorijama raznih sladoleda, kao i o prednostima za zdravlje. Postoji zabuna da sladoled nije zdrav, a mi želimo da razbijemo tu predrasudu.

Sladoled – kalorije

Kalorije su nešto što brine svakog sladokusca, jer je poznato da odredjene prazne kalorije mogu da pomognu masnoćama da se zalepe na kritične regije, i tako nas naprave gojaznim. Gotovo svi slatkiši koje danas možete kupiti po marketima, sadrže nezdrave šećere i pojedine sastojke koje nam nanose više štete nego koristi.

Sladoled je okarakterisan kao jedan od nezdravih slatkiša, zbog toga što sadrži dosta mlečnih masnoća, margarina i odredjenih emulgatora koji služe da sladoled ostane dugo svež i tako ukusan.

Ipak, sladoled možete napraviti kod kuće, na jednostavan način, i tako smanjiti broj kalorija. Generalno je domaći sladoled okarakterisan kao visokokaloričan, ali mi imamo jedan sjajan recept, uz pomoć kojeg ćete ubuduće moći da pravite savršeno ukusan i zdrav sladoled.

Naime, reč je o sladoledu koji se pravi od zamrznutog voća. Sve što je potrebno jeste da zaledite voće koje volite, i od kojeg želite da napravite sladoled. Tako zaledjeno voće izblendirajte dok ne postane tečno. I, sladoled je gotov. Možete ga jesti odmah, a možete ga dodatno zalediti ako želite da pravite kugle. Takodje, možete dodati razne dodatke, poput lešnika, kikirkija, kakao praha, i tako dalje.

Kombinujte sveže i zaledjene zdrave sastojke i voće, i tako ćete dobiti niskokaloričan sladoled, pritom veoma ukusan. Vremenom ćete otkriti omiljene ukuse i naučićete kako da radite zdrav sladoled.

Ako ipak niste vešti u kuhinji, i ne volite da eksperimentišete, onda u gotovo svim prodavnicama i poslastičarnicama možete nabaviti ukusan sladoled. U zavisnosti od toga koji odaberete, unećete u svoj organizam manje ili više kalorija.

loading...

Kalorije za sladoled na štapiću

-Čokoladni sladoled sa glazurom od čokolade ima 150 kalorija

-Sladoled od vanile sa glazurom od čokolade ima 100 kalorija

-Čokoladni sladoled sa filom od čokolade i glazurom od čokolade ima 255 kalorija

-Sladoled od vanile sa voćnim punjenjem i čokoladnom glazurom ima160 kalorija

Kalorije za sladoled u kornetu

-Vanila kornet ima 185 kalorija

-Čokolada kornet ima 190 kalorija

-Jagoda kornet ima 190 kalorija

Kalorije za sladoled na kugle

-Jedna kugla sladoleda od čokolade ima 150 kalorija

-Jedna kugla sladoleda od vanile ima 120 kalorija

-Jedna kugla sladoled od jagode ima 130 kalorija

Kada su u pitanju kugle, prosečno jedna kugla ima 66 grama, i ovo su kalorijske vrednosti za tu količinu. Ukoliko kupite više kugli, kalorije se povećavaju. Takodje, kalorije se povećavaju ukoliko kugli dodate razne čokoladne glazure i ostale dodatke.

Kada su u pitanju korneti na štapić, takodje je veoma bitno koji sladoled uzimate. Generalno su svi sladoledi sa jakim punjenjem i glazurama dosta kalorični i najmanje zdravi.

Ništa manje kalorični nisu ni sladoledi u kornetu, jer tu i kornet doprinosi kalorijama, a ukoliko dodate razne čokoladne dodatke i punjena, kalorije će samo rasti.

Zaključak je da sladoled jeste veoma kalorična namirnica, ali uvek postoji mogućnost da napravite zdrav sladoled koji je pritom veoma ukusan. Danas možete kupiti razne zdrave zasladjivače, ili zdrave čokolade i tome slično, pa tako napravite zdrav sladoled i potom uživate u njegovom ukusu.

Sladoled – nutritivna vrednost

Utvrdili smo da je sladoled kalorična namirnica, ali to ne znači nužno da je potpuno nezdrava. Naročito ukoliko ga konzumirate u manjim količinama. Ponekada su našem telu potrebne kalorije, ugljeni hidrati i masti kako bi imao više snage.

Zato se sladoled često preporučuje osobama koje su dosta fizički aktivne i kojima je tokom dana potrebno dosta energije. O prednostima za zdravlje nešto dalje u tekstu. Sada ćemo napisati nutritivnu vrednost sladoleda, kako biste se još bolje upoznali…

66 grama sladoleda od čokolade (jedna kugla) sadrži:

-19 grama ugljenih hidrata

-17 grama šećera

-3 grama proteina

-7 grama masti

Naveli smo vrednosti za sladoled od čokolade jer je on najkaloričniji, tako da su ostali sladoledi za nijansu manje kalorični. Sladoled od vanile je možda najzdravija varijanta, kada su u pitanju gotovi sladoledi. Ipak, da bi on bio posebno ukusan, uglavnom moraju da se dodaju razni prelivi, što ga takodje čini veoma kaloričnim.

Sladoled sadrži šećere i zasićene masne kiseline, koje ne pogoduju našem telu, jer se gomilaju i stvaraju višak kilograma. To kasnije povlači holesterol i kardiovaskularne probleme. Šećeri takodje mogu izazvati problem dijabetesa i slično.

Zbog toga se sladoled preporučuje u malim količinama, onim koje su potrebne našem telu. Sve što konzumiramo preterano, svakako izaziva kontra-efekat i šteti našem organizmu.

Da li u sladoledu ima vitamina i minerala?

Svakako da ima, ali to najviše zavisi od vrste sladoleda. U sladoledu mogu biti razni minerali i vitamini, kako gvoždje, magnezijum, kalcijum, bakar, tako i cink, fosfor, i tako dalje. Takodje, sladoled uglavnom sadrži dosta vitamina B, ali i K, A i C.

Ukoliko se odlučite za zdravu varijantu sladoleda od zaledjenog voća, koje smo pomenuli još na početku, onda će sladoled svakako biti malo kaloričan, i pun vitamina i minerala. Kada se voće zaledi, ne gubi ništa značajno, već zadržava. Štaviše, odredjeno voće postaje sočnije kada se odledi.

Sladoled – prednosti za zdravlje

Ne možemo da preskočimo prednosti sladoleda, jer, ipak, on nema samo lošu stranu. Nažalost, ona je daleko više izraženija, ali moramo da osvetlimo i njegovu dobru stranu.

Sladoled podiže raspoloženje – S obzirom da sadrži dosta šećera, konzumiranje sladoleda podiže nivo seratonina, pa se iz tog razloga osećamo srećno tokom i nakon konzumiranja sladoleda. Možda to može da opiše taj poseban osećaj kada jedemo sladoled. Svakako da nije poželjno da jedemo velike količine zarad toga, ali onda kada se osećate jako loše i depresivno, možete pojesti jednu kuglu sladoleda, koja može biti okidač dobrog raspoloženja.

Sladoled kao izvor energije – Već smo napomenuli da je sladoled pogodan osobama koje su fizički aktivne, jer kalorije i ugljeni hidrati pružaju snagu. Osobe koje bilduju ili žele da sagrade mišiće, uglavnom konzumiraju više proteina i kalorija, kako bi uspeli u nameri. Sladoled može biti dobra poslastica pre treninga, kako bi pružio snagu i omogućio jak trening. Medjutim, sladoled se u nekim većim količinama preporučuje isključivo onima koji dosta vežbaju, dok se onima koji su manje fizički aktivni ne preporučuje.

Sladoled je dobar za grlo – Naročito zimi! Da, da, jer onda kada jedemo i pijemo hladno tokom zime, naše telo ne doživljava temperaturni šok. Tako da sladoled zimi ipak ne utiče toliko loše na naše grlo, kao što se mislilo. Lošije utiče leti, jer kada je telo previše zagrejano doživi hladan šok, i tako nastaje problem.

Nadamo se da smo vam pomogli i razrešili odredjene nedoumice oko sladoleda…Možda vas razočarali ili obradovali, ali to bi bila istina o sladoledu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...