Recepti

Domaći pekmez, marmelada i džem od pomorandže – recepti kako se pravi

Svi mi znamo za mnoge zdravstvene prednosti koje nosi konzumacija pomorandži, ali njihova istorija i neke činjenice vezane za ovo voće, koje su manje poznate, prilično su interesantne i neće biti zgoreg da ih podelimo u ovom tekstu.

Narandža je vrsta bobice (hesperidia da budemo precizni).

Drva pomorandže je zimzeleno i u proseku raste do 9 m u visinu.

Kisela narandža, ili seviljanska narandža, je bila predstavljena od strane Arapa Mediterancima u 10. veku, dok je slatka pomorandža doneta u 15. veku, đenovljanskim trgovačkim putevima.

Bergamot narandža se prvenstveno uzgaja kao izvor ulja koje se koristi u kozmetičke svrhe i kao aroma za razna jela.

Oko 20% totalnog prinosa pomorandži se prodaje kao celo voće, a ostatak se koristi za pripremu soka, ekstrakata i prerađevina.

Pomorandžino drvo može da živi i više od 100 godina.

Narandže iz Valensije su pomorandže koje se gaje u najvećoj meri širom sveta.

Nasuprot uvreženom mišljenju, ovo voće nije dobilo ime po svojoj boji. Naime, reč “orange” dolazi transliteracijom od sanskritske reči “naranga“. Ova reč potiče od Tamil nuru što znači “mirisno”.

Trebalo bi da pojedete oko 7 punih činija kornfleksa da biste dobili istu količinu vlakana koju dobijete od samo jedne pomorandže srednje veličine.

Posle čokolade i vanile, pomorandža je najomiljeniji ukus na svetu.

Kristofer Kolumbo je doneo prva semena pomorandže u Novi svet na svom drugom putovanju 1493. godine.

Britanski moreplovci u 18. veku su sa sobom nosili pomorandže i drugo citrusno voće kako bi sprečili skorbut.

Jedna narandža zadovoljava u potpunosti dnevnu potrebu organizma za vitaminom C.

loading...

Narandže su četvrto najpopularnije voće na svetu, a sok od pomorandže je najpopularnije piće u Americi.

Pomorandže su poznate kao voće bogova. Smatra se da su one zapravi “zlatne jabuke” koje je Herkul ukrao.

Prednosti za zdravlje

Pomorandže i klementine – sočni agrumi koji se uglavnom jedu tokom zimskog perioda – su pravi zlatni rudnici vitamina. One sadrže vitamin C i pigment beta-kriptoksantin, a oba se smatraju moćnim antioksidansima.

Slatke, sočne pomorandže čine ukusnu užinu ili dodatak obroku. Jedna cela pomorandža sadrži oko 85 kalorija i nema masnoće, holesterol ili natrijum.

Pomorandže mogu poboljšati vaš imuni sistem i negovati kožu, a pomažu i zdravlju srca, nivoima holesterola i mnogim drugim elementima opšteg zdravlja. One mogu dodatno pomoći u smanjenju rizika od respiratornih bolesti, određenih karcinoma, reumatoidnog artritisa, ulkusa i kamena u bubregu.

Većina citrusa ima dobre količine vitamina, a narandže imaju visok nivo čak i u poređenju sa njihovim voćnim srodnicima. Vitamin C štiti ćelije tako što čisti i neutrališe slobodne radikale. Slobodni radikali mogu dovesti do hroničnih stanja kao što su rak i bolesti srca. Ne samo da pomažu u smanjenju rizika od hroničnih stanja, već mogu povećati imunitet osobe kada se suočavaju sa svakodnevnim virusima i infekcijama poput prehlade.

Vitamin C takođe pomaže da koža bude lepa, jer se bori protiv oštećenja kože koja su uzrokovana suncem i zagađenjem. To je od vitalnog značaja u proizvodnji kolagena i pomaže u smanjenju bora i poboljšava ukupnu teksturu kože.

Sva vlakna u pomorandžma mogu pomoći smanjenju nivoa holesterola, jer uzimaju višak holesterolnih sastojaka u crevima koja guraju u proces eliminacije. Svakodnevno uzimanje pomorandže u trajanju od 60 dana smanjuje LDL holesterol kod ljudi sa visokim holesterolom.

Postoji bezbroj načina za upotrebu pomorandži. Mi ćemo se u nastavku teksta pozabaviti pravljenjem džema, pekmeza i marmelade od ovog korisnog citrusa.

Domaći pekmez od pomorandže – recept

Za pripremanje ovog pekmeza bilo bi dobro da nabavite pomorandže vrste jaffa. Ove pomorandže imaju deblju koru, ali su bez koštica i vrlo su sočne. Pekmez se pravi na jednostavan način, a potrebno je da nabavite 2 kg šećera, isto toliko kilograma pomorandži i 2 limuna.

Pomorandže morate dobro oprati i obrisati, a zatim pažljivo oljuštiti. Pomorandžinu koru ćete prokuvati u vodi i staviti da se iscedi, a zatim ćete je naseckati na “žilijen” (tanka rezanca). Pomorandžino meso ćete takođe naseckati na komade, pa ćete dodati šećer. Neka pomorandže sa šećerom odstoje neko vreme, kako biste ih potom stavili na ringlu, dodali rezanu koricu i kuvali sve dok se masa ne zgusne.

Na samom kraju kuvanja bi trebalo dodati isceđen limunov sok.

Kada se pekmez ukuva, sipajte ga u sterilisane staklene tegle koje ste pre toga zagrejali u rerni i zatvorite hermetičkim originalnim poklopcima. Okrenite teglice naopačke i pustite da se ohlade.

Jednostavna marmelada od pomorandži – recept

Nabavite 800 g neprskanih pomorandži, 650 g šećera i 800 ml vode. Pre početka pravljenja marmelade, pomorandže morate dobro da operete, a potom ćete cele pomorandže naliti vodom i pustiti da proključaju. Kuvajte ih 15 minuta, a potom pomerite lonac sa ringle i pustite da se ohladi.

Svaku pomorandžu ćete iseći na polovinu, pa odstraniti semenke. Nakon toga sečete pomorandže ili ih meljete u blenderu kako biste dobili finu smesu.

Voda u kojoj ste kuvali pomorandže ostaje, ne baca se, pa se u nju dodaje šećer sa izmlevenim ili iseckanim pomorandžama. Izmešana voda sa smesom i šećerom, kuva se na tihoj vatri nekih sat vremena, s tim što morate mešati neprestano.

Pre nego što ste se približili kraju, odvadite deo marmelade na tacnicu, prohladite je i utvrdite da li se dovoljno zgusnula. Kada budete sigurni da ste dobili željenu gustinu, možete sipati vruću marmeladu u staklene sterilisane tegle.

Tek kada se ohladi, zatvorite tegle hermetičkim poklopcima.

Džem od pomorandži i jabuka

Ovaj lep recept podrazumeva upotrebu 300 g sitno seckanih pomorandži, 700 g oljuštenih jabuka, 2 isceđena limuna, kašičicu limontusa, kesicu džemfiksa, 400 g žutog šećera, 4 kašike vinjaka i 125 ml vode.

Džem je vrlo aromatičan i ukusan.

Pomešajte jabuke, pomorandže, džemfiks, limontus, limunov sok i vodu, pa sve stavite da se kuva. Neprestano mešajte sve dok masa ne počne da ključa, a onda sipajte šećer i kuvajte još nekih pet minuta. Ne zaboravite da mešate sve vreme!

Sklonite lonac sa ringle, pa dodajte vinjak i izmešajte ravnomerno.

Za to vreme pripremite tegle, tj. zagrejte ih u rerni, pa ih odmah napunite vrućim džemom. Zatvorite tegle hermetički i obrnite ih naopačke.

Nakon pola sata, vratite tegle u normalan položaj, pustite da se hlade, a potom ih odložite tamo gde vam stoji zimnica.

Sponzorisano:

loading...
Loading...