Recepti

Kako napraviti sir – pogledajte postupak za pravljenje sira

Bez obzira na to što je na tržištu moguće pronaći i kupiti zaista veliki broj različitih vrsta sireva koji su industrijski proizvedeni, domaći sir po mišljenju mnogih nema konkurenciju, bar kada je u pitanju ukus.

Domaći sir, možete kupiti u specijalizovanim radnjama koje se bave prodajom mlečnih proizvoda, na mlečnim pijacama, kao i direktno od ljudi koji ga proizvode.

Međutim, ukoliko ste pravi ljubitelj domaćeg sira, preporučujemo vam da se i sami oprobate u njegovoj pripremi, jer proces pripreme domaćeg sira u suštini nije nimalo komplikovan niti težak.

Sve što vam je potrebno da bi ste sami napravili domaći sir, jeste mleko, sirište i so, kao i nekoliko neophodnih rekvizita koji se odnose prvenstveno na odgovarajuće kuhinjsko posuđe.

Detaljno uputstvo o tome kako da sami napravite domaći sir, pronaći ćete u nastavku teksta.

Kako napraviti domaći sir?

Za pripremu domaćeg sira, potrebno vam je:

  • Četiri litra svežeg kravljeg mleka,
  • Jedna supena kašika sirišta,
  • So (u količini po ukusu).

Uz navedene sastojke koji su vam neophodni kako bi ste sami mogli da napravite domaći sir, da bi ste mogli da započnete takav postupak, biće vam potrebna i odgovarajuća dublja posuda (najbolje dublji lonac), još jedna odgovarajuća posuda koja je nešto plića od prethodne, varjača i gaza koju ćete upotrebiti za ceđenje domaćeg sira.

Pre nego što sa vama podelimo detaljno uputstvo na osnovu kojeg možete naučiti kako da sami napravite domaći sir, želimo da vam damo jedan važan savet u vezi odabira mleka koje ćete upotrebiti za postupak pripremanja domaćeg sira.

Evo o kakvom konkretno savetu je reč:

Naime, kako bi ste napravili maksimalno kvalitetan domaći sir, najbolje bi bilo da za postupak pripremanja domaćeg sira, upotrebite domaće, odnosno sveže pomuzeno kravlje mleko. Ipak, ukoliko to nije moguće, jer jednostavno niste u prilici da pronađete, tačnije da obezbedite domaće, sveže pomuzeno kravlje mleko, kao adekvatna zamena može vam poslužiti i sveže mleko koje ćete kupiti u najbližem marketu.

Prilikom kupovine mleka koje ćete upotrebiti za postupak pripremanja domaćeg sira, opredelite se za mleko koje u svom sastavu sadrži što je moguće veću koncentraciju mlečne masti. Ukoliko upotrebite mleko koje u svom sastavu sadrži nizak nivo mlečne masti, dobićete manje kvalitetan domaći sir.

Takođe je važno da znate i to da prilikom kupovine mleka koje ćete upotrebiti za postupak pripremanja domaćeg sira, treba da izbegavate pasterizovano mleko. Razlog zbog kojeg nije preporučljivo upotrebljavati pasterizovano mleko za postupak pripremanja domaćeg sira, ogleda se u tome što bi ste u tom slučaju dobili neuporedivo manju količinu domaćeg sira, nego što bi to bio slučaj ukoliko donesete odluku da upotrebite mleko koje nije pasterizovano i koje sadrži što veći procenat mlečne masti u svom sastavu.

loading...

Postupak pripreme domaćeg sira:

Kada ste obezbedili sve sastojke koji su vam neophodni kako bi ste mogli da pristupite pripremanju domaćeg sira, uradite sledeće:

Četiri litra kravljeg mleka najpre sipajte u odgovarajuću dublju posudu (najbolje u dublji lonac), a zatim tu posudu stavite na ringlu koja je uključena na srednji stepen zagrevanja i sačekajte da mleko postane umereno zagrejano, to jest mlako.

Onda kada mleko postane mlako, pomerite lonac sa ringle i u tako zagrejano mleko sipajte jednu supenu kašiku sirišta (sirište možete pronaći i kupiti u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane).

Kada ste sipali sirište u mlako mleko, promešajte temeljno sadržaj u loncu, a zatim lonac poklopite i ostavite ga na sobnoj temperaturi da odstoji između 10 i 12 sati kako bi se mleko u njemu usirilo.

S obzirom da proces sirenja mleka traje između pomenutih 10 i 12 sati, preporučujemo vam da postupak pripremanja domaćeg sira započnete uveče, kako bi se mleko usirilo preko noći dok vi spavate i kako bi ste na taj način uštedeli na vremenu, tačnije kako bi ste manje čekali rezultate svog truda.

Nakon što prođe između 10 i 12 sati od trenutka kada ste mleko u koje ste sipali sirište ostavili da odstoji, uzmite jedan veliki komad gaze i kroz njega procedite sadržaj iz lonca.

Čvrsti deo proizvoda ceđenja treba da vam ostane u gazi i od njega treba da se formira domaći sir, a tečni deo proizvoda ceđenja treba da sačuvate u odgovarajućoj posudi, jer je to surutka koja će vam zatrebati nešto kasnije u daljem postupku pripremanja domaćeg sira.

Kada ste procedili usireno mleko kroz gazu, gazu sa sve sadržaja koji je čvrsti proizvod ceđenja, zavežite za varjaču, a zatim ubacite u prazan lonac kako bi se sadržaj u njoj dodatno ocedio.

Dodatno ceđenje treba da traje takođe između 10 i 12 sati.

Kada prođe 10 do 12 sati, primetićete da je sadržaj unutar gaze postao kompaktan, to jest da je formirao celinu i da se pri vašem pažljivom pokušaju da to učinite može odvojiti od gaze.

Kada primetite da je sadržaj unutar gaze upravo takav kakvim smo ga prethodno opisali, vreme je da ga iz gaze pažljivo prebacite u odgovarajuću posudu. Posuda u koju ćete prebaciti sadržaj iz gaze, tačnije sir, treba da bude okrugla i njen prečnik treba da bude za bar jedan centimetar veći od prečnika domaćeg sira koji će stajati u njoj.

Onda kada ste domaći sir prebacili u odgovarajuću posudu, sledeće što je potrebno da uradite, jeste da preko njega stavite posudu koja ima savršeno ravno dno i koja je napunjena vodom. Pritom, prečnik dna takve posude treba da bude toliki da pokriva celokupnu površinu domaćeg sira, a cilj stavljanja takve posude preko domaćeg sira, jeste da se domaći sir dodatno iscedi I odvoji od surutke.

Nakon nekoliko sati, potrebno je da posudu napunjenu vodom pomerite sa domaćeg sira i da domaći sir pažljivo isečete na četvrtaste komade ravnomernih ili bar približno ravnomernih dimenzija.

Prilikom sečenja domaćeg sira, obratite pažnju da isečeni komadi budu umereno krupni (kao kada kupujete sir) i da ne budu previše sitni. Ukoliko domaći sir isečete na previše male komade, takvi komadi će se brzo iskruniti i domaći sir neće dugo ostati postojan.

Kada ste isekli domaći sir, sledeće što je potrebno da uradite jeste da ga posolite po želji, a zatim da ga prelijete surutkom koju ste prethodno posolili takođe po želji, prokuvali i ohladili.

Sledeći korak kojem je potrebno da pristupite kako bi ste pravilno nastavili postupak pripremanja domaćeg sira, jeste da domaći sir preliven surutkom ostavite da odstoji 10 do 12 sati najpre na sobnoj temperaturi, a zatim još isto toliko i na mestu na kojem je temperatura niža od prosečne sobne temperature (to ipak ne treba da bude frižider).

Razlog zbog kojeg domaći sir preliven surutkom treba da ostavite da najpre na sobnoj temperaturi odstoji 10 do 12 sati, a onda isto toliko i na temperaturi koja je nešto niža od prosečne sobne temperature, ogleda se u tome što ćete na taj način ovom proizvodu omogućiti da dostigne neophodnu zrelost.

Nakon što domaći sir na opisani način ostavite da odstoji, možete biti sigurni da je dostigao vrhunski kvalitet i tek nakon toga, možete ga prebaciti u frižider.

Ukoliko ste pak ljubitelj mladog sira, u tom slučaju, kada sir prelijete surutkom, ostavite ga da samo par sati odstoji na sobnoj temperaturi i odmah nakon toga ga prebacite u frižider.

Nešto na šta doslovno morate obraćati pažnju u toku pripremanja domaćeg sira, ukoliko želite da takav postupak obavite uspešno i da vaš trud rezultira time što ćete dobiti kvalitetan i ukusan domaći sir, jeste to da u toku celokupne pripreme ovog proizvoda koristite besprekorno čisto posuđe i da vam ruke budu takođe besprekorno čiste.

Samo na taj način, izbeći ćete to da se domaći sir pokvari i da postane neupotrebljiv za upotrebu.

Naime, sir predstavlja jednu od namirnica koja se može veoma brzo i lako pokvariti ukoliko dođe u dodir sa nečistoćom i sa bakterijama koje vrebalu u izvorima nečistoće.

Zato, ponovićemo još jednom, u toku pripremanja domaćeg sira, pobrinite se da posuđe koje koristite bude besprekorno čisto i da vaše ruke budu takođe besprekorno čiste.

Jedan od razloga zbog kojeg je domaći sir u toku trajanja pripreme potrebno prekrivati, ogleda se upravo u nameri da proizvod ostane zaštićen od potencijalnih izvora nečistoće (od prašine na primer).

Ako imate želju da dodatno poboljšate ukus domaćeg sira koji ste pripremili na način koji smo kroz sadržaj ovog teksta detaljno opisali, u posudu sa surutkom u kojoj domaći sir stoji, možete ubaciti nekoliko očišćenih svežih zelenih paprika ili nekoliko komada svežih i oljuštenih krastavaca koje ste rasekli na pola po dužini.

Na taj način, domaći sir će poprimiti prijatnu aromu povrća.

Količine sastojaka koje su vam potrebne kako bi ste napravili domaći sir prema uputstvu koje smo sa vama podelili kroz sadržaj ovog teksta, dovoljne su da dobijete približno oko 800 grama vrhunski kvalitetnog domaćeg sira.

Pritom, ukoliko želite da dobijete veću količinu domaćeg sira, količine sastojaka po potrebi možete srazmerno povećavati.

Isto tako, ukoliko želite da dobijete manju količinu domaćeg sira, količine sastojaka koje ćete upotrebiti, po potrebi možete srazmerno umanjiti.

Kada vam jednom pođe za rukom da sami napravite domaći sir i to prema uputstvu koje smo kroz sadržaj ovog teksta podelili sa vama, gotovo smo sigurni da ćete svaki naredni put kada poželite da uživate u ukusu kvalitetnog sira doneti istu odluku i da ćete pristupiti postupku pravljenja sira.

Kvalitet domaćeg sira, neuporedivo je bolji i gotovo se ne može ni uporediti sa kvalitetom sira koji možete kupiti u nekom od objekata koji se bave prodajom mlečnih proizvoda ili na mlečnim pijacama.

Uz to, ukoliko sami pripremate sir, možete biti sto posto sigurni da je taj sir proizveden u kvalitetnim uslovima i van uzloženosti bilo kojem izvoru nečistoće.

Kako bi domaći sir što je moguće duže ostao svež i kako tokom boravka u frižideru ne bi poprimio aromu drugih namirnica koje se takođe nalaze u frižideru, preporučujemo vam da ga čuvate u posudi koju ćete moći da zatvorite.

Sponzorisano:

loading...
Loading...