Recepti

Domaći sok od kupusa – lekovitost i recept

Kupus je namirnica koja se kao što je opšte poznato uglavnom koristi za pripremu salata i različitih vrsta kuvanih jela.

Međutim, ukoliko maksimalno želite da iskoristite blagodeti ove namirnice i da na taj način konzumirajući je utičete višestruko pozitivno na svoje zdravlje, preporučujemo vam da to učinite tako što ćete pripremiti i konzumirati domaći sok od kupusa.

U nastavku teksta, sa vama ćemo podeliti informacije na osnovu kojih ćete otkriti kako da pripremite domaći sok od kupusa, ali i informacije na osnovu kojih će vam postati jasno zašto je korisno i zdravo konzumirati domaći sok od kupusa.

Kako pripremiti domaći sok od kupusa?

Domaći sok od kupusa, možete pripremiti potpuno jednostavno i to na sledeći način:

Uzmite glavicu svežeg kupusa i očistite je tako što ćete sa nje ukloniti površinske, oštećene listove.

Očišćenu glavicu svežeg kupusa, najpre rasecite uzdužno na pola, a zatim jednu od tih polovina rasecite takođe uzdužno na dva jednaka dela.

Jedan od tih delova, iseckajte na što sitnije komade i svaki od tih komada ubacite u sokovnik i cedite ih sve dok se iz njih ne oslobodi maksimalna količina soka.

Količina soka koju možete dobiti kroz proces ceđenja navedene količine svežeg kupusa, trebalo bi da bude tolika da njom napunite jednu polovinu čaše.

Ta količina domaćeg soka od kupusa, dovoljna je za jedno konzumiranje.

Ukoliko je količina soka od kupusa koju dobijete na prethodno opisani način pak manja, u sokovnik dodajte još kupusa.

Ovako pripremljen domaći sok od kupusa, ukoliko to želite možete razblažiti sa određenom količinom vode, koja kako bi sok zadržao svoja hranljiva svojstva ne bi trebalo da bude veća od četvrtine količine soka od kupusa.

Isto tako, domaći sok od kupusa, možete pomešati sa drugim vrstama takođe domaćih sokova.

Prema kvalitetu, prema nutritivnoj vrednosti i prema lokovitim delovanjima koja ispoljava, domaći sok od kupusa, kao i sve ostale vrste prirodno ceđenih, odnosno domaćih sokova, ne može se čak ni uporediti sa bilo kojom vrstom veštačkog, to jest industrijski proizvedenog soka.

Naime, za razliku od bilo koje vrste veštačkog soka, domaći sok od kupusa, kao i bilo koji drugi domaći sok, ne sadrži aditive, konzervanse, šećer, niti bilo koju četvrtu vrstu materije koja može delovati štetno na vaš organizam.

loading...

Domaći sok od kupusa – lekovitost

Bez obzira na to o kojoj konkretno vrsti, odnosno sorti kupusa govorimo, kupus predstavlja namirnicu koja u svom prirodnom sastavu sadrži brojne nutritivno vredne elemente koji deluju pozitivno na ljudsko zdravlje, a samim tim i na generalno stanje ljudskog organizma.

Vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, kalcijum, magnezijum, mangan i glutamin koji predstavlja jednu od važnih i za ljudski organizam korisnih aminokiselina, samo su neki od nutritivno vrednih elemenata koji su sadržani u prirodnom sastavu kupusa, a koji ispoljavaju pozitivno i lekovito delovanje na ljudsko zdravlje i na generalno stanje ljudskog organizma.

Pomenuti, ali i drugi nutritivno vredni elementi koji su sadržani u prirodnom sastavu kupusa, u izvesnoj meri ili čak potpuno se gube kroz proces termičke obrade kupusa, bilo da ta termička obrada podrazumeva barenje, prženje ili pečenje.

Iz navedenog i upravo opisanog razloga, najbolje je da kupus konzumirate u svežoj formi, odnosno termički neobrađen, a jedan od najboljih načina na koje možete konzumirati sve kupus, jeste da od njega pripremite domaći sok.

Svoju lekovitost, domaći sok od kupusa ispoljava na sledeće načine:

  • Sprečava formiranje lošeg holesterola u krvi i u unutrašnjosti krvnih sudova,
  • Doprinosi smanjenju nivoa već formiranog lošeg holesterola u krvi i u unutrašnjosti krvnih sudova,
  • Efikasno utiče na lečenje gastritisa,
  • Efikasno utiče na poboljšanje funkcije varenja, pogotovo onda kada je funkcija varenja otežana usled smanjenog lučenja želudačne kiseline,
  • Efikasno utiče na saniranje simptoma čira na želucu,
  • Efikasno utiče na proces lečenja heliko bakterije,
  • Efikasno utiče na obnavljanje sluzokože želuca,
  • Efikasno doprinosi očuvanju zdravlja jetre i pročišćavanju jetre od otrovnih i teških materija (zbog ovog načina ispoljavanja lekovitog delovanja, konzumiranje domaćeg soka od kupusa, posebno se preporučuje osobama koje su podvrgnute dugotrajnoj upotrebi bilo koje vrste medikamenata, osobama koje hrane nezdravo i koje na taj način unose različite štetne materije u organizam, osobama koje su sklone učestalom konzumiranju alkohola, kao i osobama koje su bile izložene trovanju hemikalijama),
  • Efikasno doprinosi lečenju težih oblika oboljenja jetre, kao što je na primer ciroza jetre,
  • Efikasno ubrzava proces sprovođenja dijete, odnosno proces oslobađanja organizma od viška masnih naslaga.

Kako i koliko učestalo treba konzumirati domaći sok od kupusa?

Da bi domaći sok od kupusa maksimalno ispoljio svoja lekovita delovanja na vaš organizam, bez obzira na to koji je konkretno cilj njegove upotrebe, potrebno je da ga konzumirate uvek u svežoj formi.

Dakle, poželjno je da domaći sok od kupusa što je češće moguće pripremate neposredno pre konzumiranja.

Ukoliko niste uvek u prilici da domaći sok od kupusa pripremate neposredno pre konzumiranja, možete pristupiti i konzumiranju domaćeg soka od kupusa koji nije stariji više od dva dana, tačnije koji nije stajao duže od dva dana.

Domaći sok od kupusa koji nije stajao duže od dva dana, takođe se smatra svežim i ono što stručnjaci iz oblasti nutricionizma tvrde, jeste da u tom vremenskom periodu, ovaj sok zadržava svoju nepromenjenu nutritivnu vrednost, svežinu i lekovitost.

Nakon dva dana, domaći sok od kupusa gubi svoja prvobitna svojstva i kao takav više nije pogodan za upotrebu.

Pritom, da bi domaći sok od kupusa mogao da ostane dva dana svež i da se koristi za upotrebu, potrebno je da se čuva isključivo u frižideru i to u hermetički zatvorenoj staklenoj ambalaži ili u hermetički zatvorenoj ambalaži od tvrde plastike.

Ukoliko se domaći sok od kupusa čuva u drugačijim uslovima, on će pre promeniti svoja prvobitna svojstva i pre će postati neupotrebljiv.

Ono što je takođe poželjno, jeste da domaći sok od kupusa eventualno razblažujete sa vodom tek neposredno pre konzumiranja.

Dakle, ukoliko ste odjednom pripremili veću količinu soka od kupusa, tako pripremljen sok u periodu od dva dana čuvajte u koncentrovanoj i nerazblaženoj formi. Samo količinu koju želite odmah da konzumirate razblažite sa vodom ukoliko to želite.

Što se tiče preporučene učestalosti i trajnosti upotrebe domaćeg soka od kupusa, važno je da znate sledeće:

Najbolje rezultate delovanja na vaš organizam, domaći sok od kupusa će pokazati ukoliko ga budete konzumirali tri puta dnevno i to u količini od po pola čaše, pola sata pre doručka, pola sata pre ručka i pola sata pre večere.

Preporučena trajnost upotrebe domaćeg soka od kupusa je individualna i zavisi od konkretnog cilja njegove upotrebe.

Ukoliko domaći sok od kupusa konzumirate u cilju saniranja nekakvog trenutno izraženog zdravstvenog problema koji je kao takav prolazan, konzumiranje u tom slučaju treba da traje sve dok traju i simptomi zdravstvenog problema koji želite da sanirate.

Ukoliko domaći sok od kupusa konzumirate u cilju saniranja bilo koje vrste trajno izraženog zdravstvenog problema, u tom slučaju, konzumiranje treba da traje duže i to od 15 dana do mesec dana u kontinuitetu.

Osobe kod kojih je izražen nedostatak telesne mase i koje shodno tome žele da se ugoje, a koje pritomm imaju problem sa bilo kojim oblikom zdravstvenog problema na koji žele da deluju kroz konzumiranje domaćeg soka od kupusa, treba da budu obazrive sa trajnošću njegovog konzumiranja.

Konkretnije, takve osobe, domaći sok od kupusa ne smeju da konzumiraju duže od tri dana u kontinuitetu. Nakon tog perioda, treba da naprave pauzu od pet dana i tek onda mogu da se vrate ponovnoj upotrebi domaćeg soka od kupusa koja takođe neće trajati duže od tri dana u kontinuitetu.

Takođe, takve osobe, u periodu konzumiranja soka od kupusa, treba da se trude da povećaju količinu namirnica koje konzumiraju u toku dana.

Razlog za prisustvo takve preporuke, ogleda se u činjenici da konzumiranje domaćeg soka od kupusa efikasno pospešuje topljenje masnih naslaga, a samim tim i mršavljenje, što kod osoba kod kojih je izražen nedostatak telesne mase može povećati dimenzije problema, ukoliko se takve osobe ne pridržavaju upravo navedene preporuke.

Sponzorisano:

loading...
Loading...