Recepti

Dimljeni sir – kalorije, nutritivna vrednost i recept

Sir je mlečni proizvod koji zauzima bitno mesto u našoj ishrani. Ima dobar izvor kalcijuma i sadrži visoke biološke vrednosti proteina. Može se koristiti u svim obrocima kao predjelo, glavno jelo ili kao dodatak jelima.

Sir je počeo da se proizvodi još u našoj davnoj prošlosti u svim delovima sveta. Proizvodi se od mleka krave, ovce, koze i nekada je bio osnovna životna namirnica.

Način i metode pripreme sira se razlikuje u zavisnosti od podneblja i područja svake zemlje. Proizvodnja sira se razvila muljevitom brzinom od domaće radinosti u kućnim uslovima pa do industrijske proizvodnje.

Postoji preko hiljade vrsta sireva. Mnoge vrste sireva su dobili imena po mestu nastanka odnosno zemlje porekla, a razlikuju se jedni od drugih samo po obliku i načinu pripreme sira.

Jedan od najukusnijih i najpopularnijih sireva jeste dimljeni sir. Zbog specifičnosti ukusa i arome dima kombinuje sa odlično uz raznovrsnu hranu. 

Dimljeni sir i njegovo poreklo

Poreklo dimljenog sira potiče iz Finske. Nastao je tako što su starosedeoci dimili sir, da bi produžili njegov rok trajanja. Dimljenje sira je uvedena kao tradicija u Finskoj.

Sada širom sveta se koristi ta metoda za pripremu sira. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste na koji način je sir dimljen.

Neki sirevi koji kupujete u supermarketima ili obližnjim prodavnicama uopšte nisu dimljeni, već je njima samo pridodata aroma dima, što potpuno narušava njihov sastav. Pogotovo jer sadrže visok procenat zdravih proteina, minerala i vitamina.

Oni su uglavnom puni veštačkih dodataka koji su nepotrebni našem organizmu i samo mogu da učine štetu. Ukoliko ste u mogućnosti kupujte isključivo domaće sireve od proverenih osoba ili proizvođača.

Kalorijska i nutritivna vrednost dimljenog sira

Dimljeni sir je visoko kalorijska namirnica. Taj visok broj kalorija je ponekad dobrodošao, jer su našem telu neophodne, a pogotovo onim osobama koje su fizički aktivne. Naravno ne treba preterivati i treba biti umeren u svemu.

100gr dimljenog sira sadrži:

 • 303Kcal, 1269kJ
 • 23gr proteina, 27gr masti, 2gr ugljenih hidrata
 • 45mg kalcijuma, 181mg kalijuma, 1046mg natrijuma
 • 1mg gvožđa, 2mg cinka, 0,2mg bakra
 • 16mg magnezijuma, 288mg fosfora
 • 70mg holesterola, 0gr vlakna
 • 3,3gr pepela

Pogodnosti dimljenog sira

loading...

Visoke vrednosti proteina koji se nalaze u dimljenom siru, odlično pomažu u izgradnji našeg mišičnog sistema. Zbog visokog sadržaja proteina preporučuje se svima, a pogotovo sportistima i osobama koji su u treningu i koji žele da izraze svoju mišićnu masu.

Njima se preporučuje da uzimaju dimljeni sir pre i posle treninga. Pre, da bi stekli snagu i izdržljivost tokom treninga, a posle da bi se mišići obnovili i omogućili pravilan način izgradnje mišića.

Preporučuju se takodje osobama koje imaju problema sa srcem, krvnim sudovima, kostima i zubima, zbog visokog procenta kalijuma, fosfora, natrijuma i drugih minerala.

Kalijum je jedan od najvažnijih minerala koji je potreban u našem organizmu, da bi on pravilno funkcionisao. Pomaže našem telu kako bi se održala pravilna ravnoteža tečnosti i omogućava telu da vrši detoksikaciju. On čisti naše krvne sudove i sprečava gomilanje masti u njima i na taj način čini naš kardiovaskularni sistem zdravim. Takodje omogućava da krv nesmetano prolazi i pravilno pumpa kroz naš organizam putem krvnih sudova.

Fosfor za naš organizam je izuzetno bitan mineral, ima ulogu u jačanju kostiju. U saradnji sa kalcijumom čini koste jakim, elastičnim, izdržljivim i pomaže u poboljšanju gustine kostiju kod osoba koji boluju od osteoporoze.

Natrijum je bitan za održavanje acidobazne ravnoteže odnosno bitan je za kontrolu krvnog pritiska i volumena krvi u krvnim sudovima.

Gvožđe je bitan vitalni mineral koji je inače prisutan u svim ćelijama u telu i ima važnu ulogu u većini metaboličkih procesa. Dodatak gvožđa koji se nalazi u dimljenom siru, omogućava da se kiseonik iz pluća rasprostrani i stigne do svih tkiva i ćelija u organizmu. Učestvuje u biosintezi hemoglobulina, gde se i nalazi u najvećem broju. Jako je dobar za osobe koji pate od anemije.

Magnezijum služi za aktivaciju brojnih enzima u telu i bez njega bi bilo nemoguće pretvoriti ugljene hidrate, masti i proteine u energiju koja nam je neophodna za funkcionisanje našeg organizma. Uticaj magnezijuma na organizam ima višestruku ulogu i usled nedostatka njega može ispoljiti mnogobrojne zdravstvene probleme i tegobe.

Prednost dimljenog sira jeste u tome što može u potpunosti da zameni meso.

Postoje takođe i dimljeni biljni sirevi, pa se stoga preporučuje i vegetarijancima.

Recept za pravljenje dimljenog sira 

Dimljeni sir koji je dimljen prirodnim putem, koji zadržava sve karakteristike i nutritivne vrednosti je ujedno i pravi dimljeni sir. Kada kažemo prirodnim putem, mislimo na upotrebu drva i vatre tj. dima.

Potrebno je da se sir postepno dimi nekoliko dana pre nego što se počne sa konzumiranjem istog. Sirevi koji se mogu dimiti su svi beli sirevi, sve vrste kačkavalja, gauda i dr.

Pre dimljenja bitno je imati sveži, domaći sir. Možete ga i sami napraviti ukoliko ste u mogućnosti da nabavite domaće mleko od osoba sa sela, pijace.

Potrebno je:

 • 6 litara mleka
 • 1,5 litra surutke
 • So

Prvo je potrebno prokuvati mleko i postepeno dodavati vrelu surutku. Mešati na šporetu lagano i čim sir počne da se odvaja od surutke, skidate šerpu sa šporeta i lagano solite. Prespete sir u posude ili kalupe i ostavite da ostoje dva dana na sobnoj temperaturi da bi se stvrdnuli i dobili koricu. Nakon čitavog tog procesa, sir je spreman za dimljenje.

Dimljeni sir možete služiti uz razne salate, odnosno uz povrće. Isto tako možete ga dodati u razna jela sa mesom, bilo to bareno, prženo ili pečeno meso.

Aromatična salata sa dimljenim sirom

Potrebno je:

 • 250 gr rukole
 • 100gr šunke
 • 100gr dimljenog sira
 • Rotkvice
 • Listovi bosiljka
 • 300gr čeri paradajiza
 • Lumonovog soka
 • So i biber

Potrebno je šunku i sir iseći na male komadiće, a rotkvice na kolutiće. U posudu gde će te posluživati salatu, obložite rukolom i bosiljkom. Ukoliko su listovi bosiljka veći, iskidajte ih na manje komade. Na kraju dodajte ostale sastojke i pomešajte. Preliti limunovim sokom i začiniti sa soli i biberom.

Pošto dimljeni sir ima karakteristični ukus, odnosno miriše na dim, idealno se slaže sa svim neutralnim ukusima.

Tad njegov ukus i njegova specifičnost dolaze najviše do izražaja. Odlično ide sa običnom zelenom salatom koja je prelivena samo maslinovim uljem.

Takodje ide dobro uz sve vrste barenog mesa i barenog povrća jer oni imaju neutralniji ukus za razliku od prženog, grilovanog i pečenog mesa.

Dobro je poznato da je bareno meso najzdravije meso bilo ono pileće, ćureće, teleće i dr. Možete napraviti zdrav obrok uz kombinaciju barenog mesa sa dodatkom dimljenog sira.

Dimljeni sir će vas ostaviti sitim i zdravim, a pritom i upotpuniti vaš obrok. Vašem obroku će biti izvanredan začin i upotpuniće njegov ukus.

Sponzorisano:

loading...
Loading...