Zdravlje

Boja urina – kakva je normalna a kakva je ako imate neki problem

Pri okolnostima kada je osoba zdrava i kada se sve funkcije unutar njenog organizma odvijaju normalno, boja urina je karakteristična po bledo žutoj nijansi.

U sadržaju takvog urina, nalazi se čak nešto više od 95% vode, dok nešto manje od 5 procenata čine otpadne materije u koje se ubrajaju prvenstveno soli, ali i određene vrste minerala, kao i hormona.

Međutim, nijedan od prethodno pomenutih sastojaka urina, nije odgovoran za njegovu boju.

Ono što urinu daje boju, jeste urohrom. Urohrom se definiše kao oblik pigmenta koji nastaje u procesu filtracije žuči, tačnije u procesu filtracije žučne tečnosti.

Naime, 10 % od ukupne količine žučne tečnosti koja se proizvede unutar organizma, filtrira se u procesu rada bubrega i upravo u tom procesu, ta količina žučne tečnosti se pretvara u urohrom, koji dospeva u sadržaj urina i koji urinu daje boju.

Onda kada nastupi neki od brojnih mogućih oblika zdravstvenih poremećaja u organizmu, paralelno dolazi i do promene boje urina. Samim tim, jasno je da se na osnovu boje urina, može odrediti zdravstveno stanje organizma.

Ipak, ono što je u vezi pomenute činjenice potrebno znati, jeste da osim usled prisustva zdravstvenih promena, boja urina može biti promenjena i usled uticaja različitih drugih faktora, kao što su smanjeno ili pojačano konzumiranje vode, konzumiranje određenih vrsta namirnica (kao što je recimo cvekla), ali i konzumiranje određenih vrsta medikamenata.

Čak i prekomerna izloženost stresu, kao i prisustvo povišene telesne temperture, može uticati na promenu boje urina.

Pomenuti uzroci, koji mogu dovesti do promena u boji urina, mogu biti izraženi kako kod odraslih, tako i kod dece.

Takođe, promene u boji urina, neretko se mogu uočiti i u trudnoći i to najčešće u ranoj trudnoći. U tom slučaju, uzrok promene boje urina, najčešće je potpuno bezazlen i odnosi se na prisustvo povišenih vrednosti hormona u organizmu trudnice.

U nastavku teksta, pomoći ćemo da saznate koja konkretno boja, odnosno nijansa urina, može ukazivati na koje oblike zdravstvenih ili drugih promena u organizmu.

Bleda nijansa urina

Ukoliko ste primetili da vam je nijansa urina bleđa nego inače i da vam je urin samim tim gotovo u potpunosti proziran, to može ukazivati na činjenicu da ste uneli veću količinu vode u organizam i da ste na taj način uticali da vam se urin razredi i da postane bled.

Takođe, do blede nijanse urina, može dovesti i konzumiranje diuretika, to jest medikamenata koji imaju za cilj da ubrzaju proces izbacivanja vode iz organizma. Naime ukoliko konzumirate diuretike, automatski ćete češće imati potrebu za mokrenjem i vaš urin će biti bled jer pre nego što putem mokrenja bude izbačen iz vaše bešike u bešiku jednostavno neće stići dovoljna koncentracija urohroma, koji utiče na formiranje boje urina.

U tek nekoliko procenata slučajeva, uzrok pojave bledog urina može biti takozvani bubrežni dijabetes, to jest dijabetes insipidus. Ukoliko uzrok pokave bledog urina jeste bubrežni dijabetes, takva činjenica se može prepoznati na osnovu trajno izražene promene u boji urina, kao i na osnovu manifestacije drugih simptoma koji su karakteristični za zdravstveni problem kakav je bubrežni dijabetes.

Žuta boja urina

Žuta boja urina, tačnije nijansa urina koja je tek nešto tamnija nego uobičajena, može nastati usled pojačanog konzumiranja namirnica koje su bogate vitaminom B ili vitaminom C, kao i usled konzumiranja suplemenata čiji je sastav baziran na pomenutim vrstama vitamina.

loading...

Tamno žuta ili narandzasta boja urina

Tamno žuta ili narandžasta boja urina, može nastati usled delovanja više međusobno različitih faktora.

Naime, prvi faktor koji može dovesti do pojave tamno žute ili narandžaste boje urina, jeste odlaganje mokrenja, to jest zadržavanje urina u organizmu. Baš iz tog razloga, tamno žuta ili narandžasta boja urina, najčešće se može uočiti prilikom prvog jutarnjeg mokrenja kojem je prethodilo višesatno zadržavanje urina u organizmu (zadržavanje urina tokom cele noći).

Takođe, na pojavu tamno žute ili narandžaste boje urina može uticati i prekomerno konzumiranje soli (slanih namirnica), kao i pojačano konzumiranje namirnica koje u svom prirodnom sastavu sadrže beta karoten (namirnica koja sadrži najveću koncentraciju beta karotena, jeste šargarepa).

Iz tog razloga, pojava tamno žute ili narandžaste nijanse urina, neretko se može primetiti kod beba i kod dece koja konzumiraju šargarepu.

U određenom procentu slučajeva, pojava narandžzaste boje urina, može biti povezana i sa prisustvom žutice.

Bela ili zamućena nijansa urina

Bela ili zamućena nijansa urina, najčešće se javlja usled prisustva bakterijskih infekcija koje su izražene unutar urinarnog sistema.

Neretko, do pojave bele ili zamućene nijanse urina, dolazi neposredno nakon intimnog odnosa.

Nešto što takođe može uticati na pojavu bele ili zamućene nijanse urina, jeste pojačano konzumiranje namirnica koje u svom sastavu sadrže visoke koncentracije kalcijuma ili fosfora (to su recimo mleko, mlečni proizvodi, morska riba ili koštunjavo voće).

Ipak ukoliko se po smanjenju mere konzumiranja namirnica koje su bogate kalcijumom i fosforom, nastavi pojava bele ili zamućene nijanse urina, potrebno je obratiti se lekaru i zatražiti laboratorijsu analizu uzorka mokraće, kako bi se došlo do zaključka koji oblik bakterijske infekcije je doveo do takve pojave.

Crvena boja urina

Crvena boja urina, može biti uzrokovana obilnim konzumiranjem cvekle, ali i izraženošću stanja koje se stručno naziva hematurija, a koje zapravo predstavlja prisustvo krvi u mokraći.

Stanje kakvo je hematurija, može nastati usled delovanja različitih uzroka koji su najčešće povezani sa zdravstvenim promenama u organizmu.

Neke od zdravstvenih promena koje mogu dovesti do hematurije, jesu prisustvo kamena u bubregu, ali i različiti drugi oblici bolesti bubrega.

Takođe, do pojave hematurije, a samim tim i do pojave crvene boje urina, mogu dovesti i određene vrste povreda, kao što su udarac u predelu bubrega, pad sa velike visine usled kojeg je došlo do povređivanja bubrega i slično.

Ukoliko niste konzumirali cveklu, a pritom ste primetili crvenu boju urina, predlažemo vam da se obratite lekaru, kako bi ste pouzdano i precizno ustanovili tačan uzrok takve pojave.

Najkomplikovaniji uzrok koji može rezultirati pojavom crvene boje urina, jeste tumor na bubregu.

Plava boja urina

Iako zvuči gotovo neverovatno, boja urina se ponekad može definisati i kao plava. Do pojave plave boje urina, može dovesti konzumiranje određenih vrsta antibakterijskih medikamenata koji su svom sastavu sadrže plavi metilen.

Takvi antibakterijski medikamenti, najčešće se upotrebljavaju u cilju lečenja urinarnih infekcija, ali i u cilju lečenja određenih oblika anemije koji su uzrokovani genetskom predispozicijom.

Takođe, do pojave plave boje urina, može dovesti i konzumiranje namirnica u okviru čije pripreme je korišćena plava prehrambena boja (to mogu biti recimo kolači ili torte sa plavom glazurom).

Zelena boja urina

Pojava zelene boje urina, može biti uzrokovana konzumiranjem određenih vrsta medikamenata koji u svom sastavu sadrže fenole. Takvi medikamenti, najčešće se upotrebljavaju u cilju lečenja Parkinsonove bolesti, ali i u cilju lečenja depresije.

Prisustvo pojedinih oblika bakterijskih infekcija koje mogu biti izražene u urinarnom traktu, takođe može izazvati pojavu zelene boje urina.

Jedan od oblika bakterisjke infekcije koji može dovesti do pojave zelene boje urina, jeste infekcija bakterijom “Pseudomonas aeruginosa” koja je uzročnik nastanka i razvoja cistitisa.

Ljubičasta boja urina

Ljubičasta boja urina, može biti uzrokovana izraženošću retke vrste genetskog poremećaja koji se naziva porfirija.

Usled izraženosti porfirije, ljudski organizam proizvodi visoke koncentracije porfirina, odnosno ljubičastog pigmenta, koji nakon što se proizvede u organizmu dospeva u sadržaj urina i daje mu ljubičastu boju.

Porfirija se može lečiti kroz upotrebu odgovarajućih medikamenata koje je potrebno da odredi i da prepiše isključivo lekar.

Braon ili crna boja urina

Braon ili crna boja urina, može nastati usled konzumiranja medikamenata koji pripadaju grupi laksativa, a koji u svom sastavu sadrže biljku sena (“Senna Alexandrina”).

Sponzorisano:

loading...
Loading...