Zdrava hrana

Kakao – kalorije, proteini, vitamini i prednosti za zdravlje

Kakao predstavlja namirnicu koja ima veoma pozitivna dejstva na naše zdravlje. Često je koristimo u našoj ishrani ali retko obraćamo pažnju na značaj iste. Ovom prilikom, rešili smo da vam približimo informacije o ovom čudesnom prahu.

Kakao nastaje kao plod drveta Theobroma cacao i vodi poreklo iz Južne Amerike. Drvo na kome raste je visine do 8m i pripada porodici Sterculiaceae, dok je plod jajolikog oblika i najčešće je težak do pola kilograma. Plod sadrži do 60 semenki i ceo plod se koristi u ishrani. Od pulpe ploda pravi se sok, dok se plod koristi za izradu kakao maslaca i kakao praha.

Zanimljivo je da se kakao smatrao dragocenom namirnicom još u periodu starih naroda. Poznato je da se nazivao još i hranom bogova, zahvaljujući švedskom botaničaru Linneu koji je imenovao biljku Theobroma cacao.

Postoji verovanje da je kakao prvi uočio Kristofer Kolumbo koji ih je nazvao čudotvornim lešnicima. U 16 veku se prvi put kakao upotrebljava u vidu napitka. Divlji kakao danas se nalazi u podnožju Anda, kao i reke Orinoko.

Visoka energetska vrednost obezbedila je kakau značajno mesto među cenjenim namirnicama indijanaca na prostorima Južne Amerike. Šolja toplog napitka pomenute namirnice, obezbeđivala je ratnicima dovoljno energije i otklanjala umor, pa shodno tome često su konzumirali kakao. Na prostorima Evrope, od 16. veka kakao se služio bez zaslađivača.

Kakao danas predstavlja neizostavni deo kolača, napitaka, čokolada i označava pravi užitak za naša čula. Veoma često se koristi i u kozmetičkim preparatima, obzirom da ima pozitivna dejstva na kožu, čineći je baršunastijom i nežnijom.

Posebnu važnost kakau daju bogata nutritivna svojstva. Tačnije, kakao obiluje mineralima, proteinima kao i dijetalnim vlaknima, pa shodno tome pozitivno deluje na naš organizam. Kakao ostavlja sličan efekat kao kafa, obzirom da u svom sastavu sadrži stimulants i treobromin.

Veoma uspešno otklanja slobodne radikale iz našeg tela koji štete zdravlju, zbog prisustva flavanoida .Sirovi kakao je bogatiji flavanoidima. Oni u mnogome utiču na naše zdravlje, tako što doprinose podsticanju boljeg mentalnog zdravlja, povećanju koncentracije i pamćenja. Istraživanje koje je sproveo Američki institut tvrdi da upotrebom kakao praha doprinosite sprečavanju bolesti koje se tiču mentalnih sposobnosti.

Minerali koji se nalaze u kakau blagotvorno utiču na naše zdravlje.

Prema podacima, u 100 grama kakaa koji je sirov naći će se 58 grama ugljenih hidrata, 33 grama dijetnih vlakana, 2 grama šećera, 14 grama masti kao i 20 grama proteina.

Kakao prah se dobija od ispečenog semena, tako što se isti samelje i smatra se veoma dragocenom namirnicom.

Kalorije – koliko kalorija ima kakao?

Kakao je namirnica koja se smatra visokokaloričnom, pa shodno tome neophodno je koristiti je u manjim količinama, pogotovo kada je reč o osobama koje imaju kardiovaskularne problem.

Kada govorimo o kakau, možemo zaključiti da se u bolje snadbevenim marketima isti može naći u dosta varijanti. To su najčešće instant pakovanja, zaslađeni ili ne.

loading...

U zavisnosti u kakvom je stanju kakao, susrećemo se sa različitim brojem kalorija koje poseduje. Tačnije, u 100 grama sirovog kakao praha naći će se 230 kalorija. U jednoj kašiki kakao praha koji je sirov, biće znatno manje kalorija, čak 12. U 100 grama instant kakao praha taj broj je dosta veći i iznosi oko 390 kalorija. Ako rešite da sami pripremite toplu čokoladu od kakao praha, vaš napitak sadržaće oko 190 kalorija.

Proteini i vitamini

Proteini i vitamini predstavljaju neophodan deo ishrane koje odgovara čoveku i njegovom zdravlju. Kada govorimo o kakau, možemo sa sigurnošću tvrditi da je ova namirnica veoma bogata pomenutim materijama, pa se samim tim smatra veoma blagotvornom u ishrani sportista i trudnica.

Kakao obiluje gvožđem, kalijumom i cinkom. U svom sastavu sadrži i magnezijum, fosfor, bakar i mangan. Niacin, riboflavin, folati, vitamin B6 kao i ostali vitamin B grupe, čine deo kakao praha i blagotvorno utiču na naše zdravlje.

Obzirom da kakao obiluje gvožđem, često se preporučuje anemičnim osobama. Minerali koji se nalaze u kakao prahu, veoma su važni za uspostavljanje ravnoteže nervnog sistema.

Prednosti za zdravlje

Pozitivna dejstva kakao praha po naše zdravlje su velika. U daljem tekstu pročitajte više o tome na koja sva oboljenja on utiče, a mi se nadamo da ćete u budućem periodu u svoju ishranu uvrstiti pomenutu namirnicu.

Reguliše krvnu sliku – Anemija predstavlja oboljenje koje može biti rizično po život ljudi u slučaju da se ne leči na adekvatan način. Do anemije dolazi kada nema dovoljne količine crvenih krvnih zrnaca u krvi. Ona predstavlja stanje koje je praćeno simptomima kao što su malaksalost, pojačan umor, osećaj hladnoće, vrtoglavica, brzo zamaranje i drugo.

Pored različitih oboljenja koji je mogu uzrokovati, do anemije dolazi i usled neadekvatne ishrane. Pored odgovarajućih medikamenata, krvna slika se reguliše i putem određenih namirnica.

Kakao u mnogome doprinosi poboljšanju krvne slike. Obzirom da obiluje gvožđem, jedan je od prirodnih preparata koji čine da anemija postane vaša prošlost.

Pozitivno deluje na mentalne sposobnosti – Svako od nas ponekad zapadne u fazu gde nema dovoljno koncentracije ni pamćenja. Usled obavljanja svakodnevnih aktivnosti, te dve mentalne stavke od velike su važnosti za naše normalno funkcionisanje. Morate priznati da bez koncentracije koja nije na dobrom nivou, kao i pamćenja, nećete biti u mogućnosti da obavljate posao za koji ste predodređeni, a ni bilo koji drugi.

Značajan uticaj na naše mentalne sposobnosti ima kakao prah. Zahvaljujući njegovom sastavu i svakodnevnom konzumiranju, učinićete da vaše mentalne sposobnosti budu na zavidnom nivou.

Doprinosi izgradnji mišićnih tkiva – Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, kakao prah obezbeđuje eneragiju i značajno utiče na izgradnju mišićnih tkiva. Često se preporučuje sportistima, zbog sadržaja ugljenih hidrata i mineral koji se nalaze u istom. Naporni treninzi iscrpljuju mišiće osoba koje su sportisti, pa shodno tome toplo im se preporučuje konzumiranje kakao praha, kako bi svoje mišiće brže oporavili.

Deluje opuštajuće na naš organizam – Živimo život prepun obaveza, pa shodno tome usled nedostatka vremena često smo napeti i razdražljivi. Ako tragate za napitkom koji će na prirodan način stimulisati vaše nerve i učiniti da se osećate opuštenije, počnite sa konzumiranjem kakao napitka. Utvrđeno je da isti u kombinaciji sa mlekom opušta vaše telo. Poželjno je da se kakao napitak konzumira pred spavanje, jer ćete lakše utonuti u miran i bezbrižan san.

Otklanja simptome depresije – Depresija predstavlja jedno od najstarijih stanja koja su uočena u medicini. Osećaj tuge, deprimiranosti , samoće, povlačenja u sebe i svoj svet čine simptome koji su karakteristični za pomenuto stanje.

Depresija se često meša sa postojanjem osećaja tuge, iako se ta dva pojma ne poistovećuju. Ukoliko se osećaj tuge javi bez značajnog razloga i ometa vam svakodnevne aktivnosti tako što se povlačite u svoj svet, postoji velika mogućnost da patite od depresije.

Osobama koje imaju pomenuti problem, preporučuje se konzumiranje kakao napitka iz razloga što isti podstiče lučenje hormona sreće. Sastav kakao praha učiniće čudo za vaš nervni sistem, pa shodno tome simptomi depresije će postepeno nestati.

Deluje pozitivno na vašu kožu – Kakao je često deo kozmetičkih proizvoda. Zahvaljujući svom sastavu, veoma pozitivno deluje na našu kožu jer je obnavlja i čini nežnijom i lepšom na dodir.

Obzirom da smo vam naveli koje sve pogodnosti kakao pruža našem organizmu, navešćemo vam i u kojim slučajevima, nažalost, nije preporučljivo konzumirati kakao prah.

Kakao prah nije preporučljivo da konzumiraju deca koja su mlađa od tri godine. Razlog tome je postojanje masti u velikoj količini koja se nalazi u kakau pa samim tim bi konzumiranje bilo teško za dečiji organizam. Drugi razlog su alergije, kojima su deca podležna.

Osobe koje imaju problem sa hemoroidima ne bi trebalo da koriste kakao, zato što kakao sadrži tanin a on loše utiče na njih.

Osobe koje imaju ciste u dojci takođe ne bi trebalo da konzumiraju kakao napitak zbog njegovih supstanci koji podstiču njihov rast.

Takođe, kakao napitak ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje su alergične na kofein, zato što isti sadrži pomenuti sastojak. Navodi se da je potrebno popiti pet šolja kakao napitka da biste u svoj organizam uneli količinu kofeina koja se nalazi u jednoj šoljici kafe.

Sponzorisano:

loading...
Loading...