Zdrava hrana

Kukuruzne pahuljice – kalorije, za doručak, upotreba za zdravlje

Medju svim ostalim pahuljicama, koje su sve aktuelnije i predstavljaju zdrav način ishrane, našle su se i kukuruzne pahuljice. Mnogi ih nazivaju kornfleks, mada medju njima ipak postoji odredjena razlika.

Naime, ono što je potrebno da znate, jeste to da su kornfleksi koje možete naći u gotovo svim prodavnicama, daleko lošiji od pravih kukuruznih pahuljica. Zbog čega? Zbog toga što su njima dodati razni šećeri i zasladjivači, radi boljeg ukusa.

Sa druge strane, ukoliko uspete da nabavite prave kukuruzne pahuljice, onda ste na dobitku. I jedino tako…

Svi dobro znamo da unos previše šećera šteti našem organizmu, s toga se slatkiši i svi zasladjeni proizvodi ne preporučuju. Naročito ukoliko ste gojazni, ili bolujete od dijabetesa, i tome slično.

Dakle, ukoliko želite da iskoristite maksimum, budite vredni pa se raspitajte i potražite kukuruzne pahuljice bez ikakvih dodataka. U nastavku teksta pročitajte koje su njihove prednosti za zdravlje i kako da ih upotrebite da biste iskoristili njihov maksimum.

Kukuruzne pahuljice – kalorije i nutritivna vrednost

Kada neko pomene zdravu ishranu i sam zdrav način života, to uglavnom znači da je taj neko spreman da smrša, ili je shvatio da zdravlje na usta ulazi! Nažalost, danas, kada je sve nekako užurbano, pa samim tim i hrana, nemamo vremena da pripremimo zdrav obrok, već jedemo koješta.

Masna i zasladjena hrana, nanosi nam daleko više štete nego koristi. Vremenom, konzumiranjem štetne hrane, logično je da će naš organizam oboleti.

Svako ko želi da neguje svoj organizam, i tako mu izrazi zahvalnost jer mu služi, trebalo bi da se posveti zdravom načinu života, jer na duže staze – dobitak je zagarantovan.

Medju zdravom hranom sigurno ćete naći i kukuruzne pahuljice, a u uvodu smo rekli par značajnih reči o njihovom kvalitetu.

Ukoliko želite da smršate, odnosno da izgubite višak kilograma i otarasite se nagomilanih masnoća koje vam smetaju na raznorazne načine, bitno je da vodite računa o kalorijama. Kada unosite previše kalorija u svoj organizam, stvara se višak masnoće. Isto tako, bitno je unositi sve potrebne minerale, vitamine i vlakna, koja će vam pomoći da vaš organizam ostane zdrav i snažan.

Na 100 grama kukuruzne pahuljice sadrže:

  • 375 kalorija
  • 8 gr proteina (16%)
  • 3.3 gr dijetetskih vlakana (13%)
  • 729 mg natrijuma (30%)
  • 168 mg kalijuma (4%)
  • 160% gvoždja
  • 9% magenzijuma
  • 35% vitamina A
  • 5% vitamina D
  • 90% vitamina B12

loading...

Dakle, kukuruzne pahuljice jesu kalorične, ali to nisu one kalorije koje vam nanose štete, već koristi. Zbog toga i postoji dijeta sa kukuruznim pahuljicama.

Zbog toga što poseduju dovoljnu količinu vitamina i minerala, a ne poseduju masnoće, odnosno holesterol, smatraju se zdravom hranom.

Kukuruzne pahuljice – upotreba za zdravlje

Iz gore priloženog, kako smo već zaključili, kukuruzne pahuljice idealan su obrok. Najbolje bi bilo da ih konzumirate bez ikakvih dodataka, potopljene u malo vode ili zdravog mleka. Možete ih kombinovati i sa jogurtom, ili po izboru. Opet napominjemo da, ukoliko ih koristite za mršavljenje, onda pazite na kombinacije.

Tačnije, pazite na sastojke koje dodajete pahuljicama, jer tako možete povećati broj kalorija. Preporučujemo da ih kombinujete sa svežim ili suvim voćem, za najbolje rezultate.

Dakle, kukuruzne pahuljice jesu odličan izbor za dijetu, a to je iz razloga što daju osećaj sitosti tako da je mala količina sasvim dovoljna da vas fino zasiti. Preporučujemo da ih konzumirate ujutru, za doručak, jer će vam tako dati dovoljno energije za ceo dan. Takodje, od ranog jutra pružićete svom telu veliki broj kalorija i vitamina, tako da se oseća zdravo.

Kukuruzne pahuljice svakako možete jesti i uveče, odnosno za večeru, jer su lagane i neće vas nadimati pred spavanje. Onda kada ste na dijeti i vodite računa o ishrani, posebno je bitno da obratite pažnju na to šta jedete uveče. Tokom kasnih noćnih sati želudac sve sporije vari, tako da je bolje jesti neku laganiju hranu.

Sem za doručak i večeru, pahuljice možete jesti u bilo koje doba dana, onda kada to vama odgovara. Za užinu, a takodje vam mogu zameniti jedan obrok, ako ih pripremite na adekvatan način. Kukuruznim pahuljicama dodajte malo suvog voća po izboru, i eto ga zdrav i jak obrok.

Zbog toga što sadrže dosta proteina, preporučuju se osobama koje žele da dovedu svoju liniju do savršenstva. Odnosno, onim osobama koje žele da imaju izražene mišiće. Proteini su ključni kada je u pitanju izgradnja mišićnog sistema, a jedna porcija kukuruznih pahuljica nakon treninga pomoći će vam u toj nameri.

Takodje, zbog sasvim pristojne količine kalijuma i dijetetskih vlakana, redovna upotreba kukuruzih pahuljica, pomoći će vam da se oslobodite viška toksina. Zapravo, namirnice bogate vlaknima pomažu nam da ispraznimo naša creva, tako što pospešuju varenje i smiruju naš želudac. To znači brz metabolizam, odnosno stomak bez nadutosti. Kalijum će vam pružiti osećaj sitosti i snage – ima li boljeg spoja?

Kukuruzne pahuljice imaju visok procenat minerala gvoždja, što znači da se najčešće preporučuju anemičnim osobama. Gvoždje je jedan od najbitnijih minerala, jer je zadužen za prenos kiseonika kroz naš organizam. Onda kada je gvoždje u manjku, naš organizam postaje trom. To je zbog toga što organi nisu snabdeveni dovoljnim količinama kiseonika, pa je njihova funkcija oslabljena.

Redovna upotreba ovih pahuljica, pomoći će vam da popravite vašu krvnu sliku, i da povratite izgubljenu energiju!

Magenzijum je takodje jedan od bitnijih minerala, jer čuva naše srce. U kukuruznim pahuljicama ga ima sasvim dovoljno, što znači da se one preporučuju i kardiovaskularnim bolesnicima.

Što se tiče vitamina, pahuljice poseduju Vitamin D, A i B12.

Zbog toga se preporučuju osobama koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla, i koje vitamin B12 ne uzimaju putem mesa. Kukuruzne pahuljice su sasvim pristojna zamena.

Vitamin A zadužen je za očuvanje našeg vida, ali i za zdravu kožu.

Vitamin D, o kojem se veoma malo govori, a veoma je značajan za naše zdravlje. Naime, ovaj vitamin naše telo samo proizvodi kada je izloženo suncu, pa otuda i njegov nadimak “sunčev vitamin”. Osim u suncu, vitamin D se nalazi u retko kojim namirnicama. Kukuruzne pahuljice su jedne od njih. On je itekako pogodan za čitav naš organizam, odnosno za očuvanje energije i zdravlja.

Kukuruzne pahuljice – dijeta

Još jednom ćemo napomenuti da je veoma bitno pronaći zdrave kukuruzne pahuljice, koje su čiste, odnosno bez ikakvih štetnih dodataka. Tek onda vam one mogu pomoći u nameri da smršate i obnovite svoje zdravlje.

Ukoliko konzumirate pahuljice kojima su dodati zasladjivači, normalno je da nećete smršati, već ćete izazvati kontra-efekat, a to sigurno ne želite. Jednako je važno da ne unosite preveliku količinu kukuruznih pahuljica, jer i to takodje može izazvati kontra-efekat.

Dakle, mera je ključ dobrog zdravlja. Čak i najkorisnije namirnice na svetu imaju ograničenje, odnosno, ne može ih pojesti na tone i tako smršati.

Sve što je potrebno jeste da više zdravih namirnica kombinujete, i tako napravite vaš idealan jelovnik. Laž je da svima pomaže jedna dijeta, jer je svačiji organizam drugačiji, i shodno tome, najbolje bi bilo da najpre istražite svoj organizam.

Isprobajte razne namirnice i pratite kako će da reaguje, a onda se zadržite na onima za koje znate da vam ne stvaraju nadutost, ne osećate se iscrpljeno nakon konzumiranja, već nakon obroka dobijete osećaj sitosti i snage.

Za dijetu sa kukurznim pahuljicama nije potrebna neka posebna nauka, jednostavno je. Kako smo već pomenuli u tekstu, potrebno je da svako jutro ili veče pojedete jednu porciju pahuljica, koje će vas fino zasititi, a pritom u vaš organizam nećete uneti puno kalorija, masnoća i ostalo.

Vremenom, što je vaša ishrana bolja, to ćete se osećati zdravije i izgledaćete bolje.

Kukuruzne pahuljice – za bebe

Pahuljice od kukuruza možete davati i vašoj dečici, samo je bitno da ona budu starija od 8 meseci. Bebe koje imaju manje od 8 meseci na posebnom su režimu ishrane, a o tome možete pročitati nešto više na našem sajtu.

Onda kada počnete vašoj bebi da uvodite čvrstu hranu, slobodno joj možete dati kukuruzne pahuljice.

Kukuruzne pahuljice sa bananom – 3 kašike kukuruznih pahuljica pomešajte sa 150 mililitara majčinog mleka ili adaptiranog mleka. Bananu izgnječite pa dodajte pahuljicama i lepo izmešajte. Sačekajte da one malo omeknu a onda nahranite vašu bebu.

U zavisnosti od potreba i želja, kukuruzne pahuljice postoje u raznim varijantama, a možete nabaviti i kukuruzne pahuljice bez glutena, koje su odličan izbor za sve osobe i dečicu koja su intolerantna na gluten.

Sponzorisano:

loading...
Loading...