Zdravlje

Žute beonjače kod beba, dece i odraslih – uzrok, na šta ukazuju, lečenje

Žute beonjače kod beba, deca i odraslih mogu biti posledica različitih oboljenja, a lekari u tom slučaju najčešće sumnjaju na Hepatitis B odnosno žuticu u zavisnosti da li je to jedini simptom i kako je ispoljen i kakve su ostale tegobe ako ih ima.

Žute beonjače takođe mogu ukazivati na bolesti jetre ili žučne kese što se utvrđuje ultrazvučnim i drugim dijagnostičkim pregledima poput skenera kao i analizom krvne slike.

Nakon dobijenih rezultata i utvrđivanja koje je oboljenje u pitanju pristupa se lečenju.

U nekim slučajevima žute beonjače zajedno sa žutilom lica javljaju se kod uznapredovalih oboljenja jetre kao što je ciroza ili rak ili žučne kese – kamen u žučnoj kesi, tumor i drugo.

Zato je neophodno redovno se kontrolisati i raditi osnovne analize krvne slike bar jednom godišnje, ali i pratiti i druge simptome i opšte stanje organizma.

Ukoliko je prisutan osećaj slabosti, malaksalosti, bezvoljnosti, gubitak apetita treba da se obratite lekaru blagovremeno,

Uzrok nastanka žutih beonjača

Povišeni bilirubini kao znak za uzbunu

Žute boja beonjača prouzrokovana je akumuliranjem bilirubina – pigmenta žučne kese, koji su nus produkt crvenih krvnih zrnaca – eritrocita koje jetra ne može da obradi jer su stari.

Bilirubini sa stvaraju prilikom razgradnje hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, a u krvi dolazi do njihovog nagomilavanja kada je jetra oštećena, zatim kada su žučni kanali zapušeni ili kada je povećano uništavanje eritrocita.

Normalna količina bilirubina u krvi iznosi od 3 do 30 mikromola po litru, a ukoliko je njihova vrednost slabo povišena uglavnom je u pitanju oslabljena funkcija jetre dok veće vrednosti ukazuju na lečenje određenim vrstama lekova kao što su lekovi protiv zapaljenskih procesa u organizmu i drugi: Uzrok povišenih biliribuina mogu biti kamen u žučnoj kesi, neke virusne infekcije, Hepatitis A i B kao i hroničan premor i nenaspavanost dok niže vrednosti ispod normalne granice nisu značajne za uspostavljanje dijagnoze.

Uloga jetre i njeno oštećenje kao uzrok žutih beonjača

Jetra ili na latisnkom hepar je najveća žlezda u našem organizmu koja ima višestruku funkciju u metabolizmu kao i u anaboličkim i kataboličkim procesima. Ona učestvuje u razgradnji proteina, ugljenih hidrata i lipida i azotnih supstanci.

loading...

Jetra obavlja u funkciju detoksikacije organizma, stvara krvne belančevine i žuč koji je bitan za rad probavnog trakta. U jetri se skladišti oko pola litra krvi, a ova meka žlezda u sebe može primiti i do jednog litra. U njoj se takođe skladište razni vitamin i gvožđe.

Shodno svim njenim funkcijama i karakteristikama ukoliko je funkcija jetre oštećenja pa samim tim ona ne razgrađuje i ne stvara materije kako treba to može prouzrokovati pojavu žutila beonjača i kože u zavisnosti od stepena i dugotrajnosti oštećenja i oboljenja koje je zahvatilo.

Pošto je rad žučne kese usko povezaa i isprepletan sa funkcionisanjem jetre kod pojave žutih beonjača i kože prvo se radi analize krvne slike kako bi se utvrdilo da li su bilirubini povišeni i u kojoj meri, a potom i drugi pregledi u skladu sa kliničkom slikom.

Oslabljena funkcija žučne kese i njen uticaj na pojavu žutih beonjača i lečenje

U žučnoj kesi se skladišti žuč – sok za varenje koji apsorbuje masti i koji je u njoj do tri, četiri puta gušći nego u jetri koja ga proizvodi. Pored rastvaranja masne hrane u procesu varenja žučni sok pospešuje i lučenje bilirubina, govžđa, holesterola i bakra.

Najčešća oboljenja žučne kese su kalkuloza odnosno stvaranje kamena u žučnoj kesi koje je posledica lošeg funkcionisanja mehanizma pražnjenja kao i nedovoljnog pražnjenja ovog organa kao i hemijskpg disbalansa u njoj zbog čega je neophodno radi prevencije strogo povesti računa o ishrani i izbaciti masnu, kaloričnu i začinjenu hranu i piti više tečnosti.

U suprotnom kada se kamenje stvori lečenje je dosta dugotrajno i komplikovano i na kraju se i pored upotrebe čajeva u te svrhe i određenih lekova na kraju završava hirurškom intervencijom odstranjivanja kamenja iz žučne kese.

Presavijena žučna kesa kao što sama reč kaže ukazuje na položaj žučne kese koja se na određenom mestu presavila što može izazvati osetljivost abdominalne regije, mučninu, povraćanje mada tegobe mogu biti i gotovo neosetne.

Do presavijanja žučne kese dolazi i zbog preteranog konzumiranja masne, jake i začinjene hrane koja podstiče nadimanje i remeti probavne i metaboličke procese, a uzrok može biti i fizičko naprezanje prilikom stalnih treninga ili napornih fizičkih poslova.

Oboljenja koja prouzrokuju pojavu žutih beonjača

Najčešći uzročnici pojave žutila u beonjačama su Hepatitis A i B, kamen u žučnoj kesi, ali i disfunkcija jetre od manje opasnih oboljenja do njene ciroze i tumora.

Bitno je napomenuti da  istovremeno sa žutim beonjačama lice i telo takođe dobijaju žutu boju, ali ukoliko je samo koža žuta dok su beonjače bele onda se najverovatnije radi i preteranoj konzumaciji beta karotena u ishrani koga dosta ima u šargarepi.

Žutica kod beba i odraslih kao uzrok žutih beonjača i lečenje

Žutica  je akutno zapaljenje jetre koje se najpre ispoljava žutom bojom kože i beonjača po čemu je i dobila naziv. Nastaje kao posledica zaraze RNK virusom Hepatitisa A koje se vrlo lako prenosi zbog čega se zove i bolest prljavih ruku jer se prenosi oralno fekalnim putem zbog čega je redovna higijena i pranje ruku pre i posle svakog jela vid prevencije posebno kod dece koja stavljaju prljave ruke u usta ili ih ne peru pre obroka.

Prvobitni simptomi žutice su povišena telesna temperatura, mučnina, povraćanje što je propraćeno sa bolovima u zglobovima i mišićima. Nakon toga temperature se smanjuje, urin dobija tamnu boju, stolica svetliju, a koža lica i tela i beonjače žutu što je jasan znak da se jetra uvećala. Inkubacija virusa Hepatitisa A optimalno traje 28 dana odnosno od 10 do 50 dana što znači da zaražena osoba tada nema simptome.

Žutica ne prelazi u hronično oboljenje i kod nje se ne sprovode posebni tretmani lečenja. Naime, pored snižavanja temperature antipireticima preporučuje se mirovanje i dijetalna ishrana kako bi povratila elektrolitska ravnoteža organizma, a u izuzetnim slučajevima osobama koje mnogo povraćaju i imaju konstantnu mučninu daje se infuzija glukoze.

Lečenje žutice kod beba

Žutica kod novorođenčadi uglavnom je prouzrokovana neodovoljno razvijenom funkcijim jetre koja nije u stanju da razgradi dospelu preveliku količinu bilirubina u krvi koja je nastala usled viška eritrocita, koje bebe imaju zbog gušće krvi, i koji se shodno tome pretvaraju u žuti, a ne crveni pigment.

Kod većine beba u prvih nekoliko dana koža postaje žuta i to je fiziološka žutica što je normalna pojava dok je patološka prouzrokovana zarazom virusom sa Hepatitisom A. Kod fiziološke žutice savetuje se dojenje koje smanjuje količinu bilirubina koji izazivaju žutu boju.

Hepatitis B kao uzrok žutih beonjača

Hepatitis B spada u polne prenosive bolesti, a može se dobiti u transvenozno putem zaražene igle. Bebama se daju vakcine protiv ovog virusa tako da uglavnom nema opasnosti od zaraze, ali ukoliko dođe do toga radi se o akutnoj upali koja vremenom može preći u hroničnu.

Simptomi akutne upale su gotovo identični kao kod žutice, a kod hronične može doći do ciroze jetre. Akutna upala takođe se leči slično kao i žutice odnosno mirovanje, unos dosta tečnosti zbog dehidratacije uz uzimanje odgovarajućih lekova koje je doktor prepisao.

Sponzorisano:

loading...
Loading...