Zdravlje

Grčki jogurt – kalorije, sastav, upotreba u ishrani, recepti i cena

Verovatno ste do sada mnogo puta čuli kako se jogurt preporučuje u ishrani, zbog toga što poseduje dobre bakterije koje pospešuju naše varenje, te održavaju našu crevnu floru zdravom. To je od velike važnosti za naš organizam, jer sve počinje od toga.

Svi dalji procesi u organizmu direktno zavise od varenja hrane koju unosimo, jer se ona razlaže i tako hrani naš organizam. U zavisnosti od toga kako se svari, naš organizam biva dobro nahranjen, ili pak ne.

Dakle, kako biste održali zdravlje vašeg organizma, jogurt se preporučuje u ishrani svakodnevno. Ipak, ni svaki jogurt nije isti, te tako moramo biti oprezni kod odabira. Dosadašnja istraživanja i iskustva pokazala su kako je grčki jogurt verovatno najbolji izbor, te se zbog toga on najčešće preporučuje.

Veoma je hranljiv i sadrži mnoštvo dobrih bakterija, te proteina koji su zaduženi za mnoge procese u organizmu. U tekstu dalje saznajte nešto detaljnije o samom uticaju grčkog jogurta na zdravlje, te kako da ga napravite i iskoristite u ishrani…

Kalorije i sastav grčkog jogurta

Na 150 grama grčki jogurt sadrži:

 • 130 kalorija
 • 8 grama masti (od kojih je 5 grama zasićenih, trans masti ne poseduje)
 • 5 grama ugljenih hidrata
 • 11 grama proteina
 • 20 miligrama holesterola (onog poželjnog)
 • 70 miligrama natrijuma
 • 10% kalcijuma
 • 4% vitamina A

Zaključujemo da je grčki jogurt bogata namirnica, koja našem organizmu u samo 150 grama pruža sasvim dovoljnu količinu proteina, zatim ugljenih hidrata i masti, koji su naša energije te naš pokretač. Proteini su nužni u izgradnji mišića, dok su ugljeni hidrati i masti njihovi pokretači.

Sve masnoće, zatim ugljene hidrate i kalorije koje grčki jogurt poseduje, naš organizam pretvara u snagu, odnosno energiju, te nam tako obezbedjuje dovoljno energije za svakodnevno funkcionisanje. To nisu loše masnoće, već dobre trans masti koje hrane naš organizam, čine naše srce i mozak zdravim.

Ukoliko vežbate i želite da održite snagu, ili samo jednostavno želite da budete jakog imuniteta, grčki jogurt bi trebalo da koristite svaki dan.

Grčki jogurt bogat je i solidnim procentom kalcijuma, te se tako preporučuje za jake i zdrave kosti i zglobove. Vitamin A je takodje veoma bitan kada je u pitanju jak imunitet, te očuvanja čula vida, generalno zdravlje kože.

Pored kalcijuma, grčki jogurt sadrži još i gvoždje i magnezijum, a od vitamina sadrži vitamine grupe B, posebno vitamin B12, koji je takodje važan za izgradnju jakog imuniteta i zdravog organizma.

***Prednost grčkog jogurta jeste ta što ne sadrži laktozu, te tako mogu da ga konzumiraju i osobe koje su intolerantne. Ne izaziva stomačne probleme, već pospešuje dobro varenje i zdravu crevnu floru.

Upotreba u ishrani

Možda se pitate zbog čega je grčki jogurt bolji od drugih, te šta ga to čini zdravijim od ostalih. Odgovor se krije u načinu nastanka grčkog jogurta, odnosno njegove pripreme…

Naime, grčki jogurt je dosta gušći od običnog, a razlog njegove gustine jeste ovčije mleko. Svakako da ne mora nužno da se pravi od ovčijeg, ali je takva vrsta grčkog jogurta najzdravija.

Dobija se tako što najpre pripremi običan jogurt, te se njegovom fermentacijom uz pomoć bakterijske kulture izvlači surutka. Kada se surutka izvuče, ostaje taj gusti sloj koji nazivamo grčki jogurt. Potpuno je prirodan, i dobija se prirodnom fermentacijom, što bi značilo da nema nikakvih štetnih dodataka (šećera, zgnjušivača).

Pokušavajući da prodaju nešto za šta ljudi smatraju da je dobro, pojavili su se lažni proizvodi koji podsećaju na grčki jogurt, ali oni to nažalost nisu. S toga, čitanje deklaracije je nužno, kako biste mogli da procenite da li je to pravi grčki jogurt.

Čak i to ume da prevari, što nas dovodi do toga da grčki jogurt sami pripremimo kod kuće. Ako niste vešti u tome te niste sigurni da li biste uradili pravu stvar (najpre preporučujemo da ipak probate) vi potražite kvalitetan grčki jogurt, raspitajte se kod proizvodjača i prodavaca koji su pouzdani.

Ako ste voljni da sami pripremite grčki jogurt, ne brinite, proces ionako nije naporan. Potrebno je samo malo čekanja da se grčki jogurt, prosto rečeno, sam napravi.

Tako dobijen grčki jogurt zaista je zdrav, i možete ga koristiti baš kao i kupovni. Nemojte brinuti o kvalitetu, jer znate šta ste uradili, te da niste dodali ništa što je štetno i što bi uticalo na kvalitet. Čist grčki jogurt koji možete iskoristiti na razne načine.

Možete ga mešati sa raznim pahuljicama, semenkama i voćem, te tako dobiti zdravu kašu. Možete od njega pripremiti zdrav sladoled, te dodati i u napitke poput raznih voćnih šejkova, ali i onih od povrća. Ili, jednostavno ga poslužite kao prilog uz glavno jelo, te tako pospešite dobro varenje obroka.

Na vama je izbor, ali, hajde da prvo pripremimo grčki jogurt, a onda saznamo i poneki recept kako da ga iskoristimo na najbolji način…

loading...

Priprema grčkog jogurta

Grčki jogurt možete pripremiti na više načina, opet u zavisnosti od toga šta vama najviše odogovara, a mi smo pripremili dva recepta za jednostavnu pripremu koja garantuje dobitak. Kako smo pomenuli, nije neophodno puno vremena niti znanja, sve što je potrebno jeste da ispratite lagani recept. Rezultat će vam se sigurno dopasti…

Recept 1

Neophodni sastojci za pripremu:

 • 1l punomasnog jogurta
 • Posuda od najmanje 1 litar
 • Cediljka
 • 1 veće parče gaze
 • Komad providne folije

Postupak pripreme jogurta:

Kada kažemo punomasni jogurt, mislimo na onaj koji ima najmanje 3.2% mlečne masti. Takav jogurt je kvalitetniji, te će on najbolje poslužiti za pripremu kvalitetnog grčkog jogurta… To je zapravo sve što vam treba, pored potrebnog pribora, da biste dobili zdrav i ukusni grčki jogurt.

E ovako… Najpre je potrebno da nabavite odgovarajuću posudu, a potrebno je da ona bude malo šira, srednje duboka. Preko te posude postavite cediljku, onu metalnu, sa što sitnijim rupicama. Preko te cediljke postavite gazu, koja mora da bude gusta.

Možete iskoristiti pamučnu pelenu, ona će u tu svrhu najbolje poslužiti, jer je gušća od gaze. Ako nemate, možete gazu da presavijete na pola, ili na više delova, tako da bude sa što užim rupicama takodje.

Sada je potrebno samo da sipate jogurt u gazu, te da sve to uvijete providnom folijom. Pazite da folija ne dodiruje jogurt, već je lepo zategnite kako bi bila čvrsta tokom čitavog procesa.

Taj proces dobijanja grčkog jogurta trebao bi da traje do 10 sati, ukoliko ste sve lepo uradili. Dakle, sada tu posudu sa jogurtom odložite u friz i držite je unutra od 8-10 sati, pa nakon tog vremena proverite kako stvari napreduju.

Trebalo bi da se u gazi stvorila smesa dosta gušća od jogurta, što predstavlja grčki jogurt. Gazu polako podignite sa posude, te tu smesu koja je ostala na njoj preručite u staklenu tegli ili flašu i lepo zatvorite. Odložite u friz i to je to… *Onu smesa koja se iscedila i ostala u posudi, bacite.

Recept 2

Neophodni sastojci za pripremu:

 • 2 čaše punomasnog mleka
 • 3 kašike punomasnog jogurta
 • Tegla od litar
 • 1 čista krpa
 • Posuda od litar
 • Parče guste gaze
 • Cediljka

Postupak pripreme jogurta:

Nešto komplikvaniji proces, ali takodje jedan od zdravijih načina da dobijete grčki jogurt. Ovog puta vi pripremate i sam jogurt, a onda i grčki jogurt. Dakle, počinjete od odabira mleka, te se tako potrudite da najpre ono bude najkvalitetnije.

Pomenuli smo da se priprema od ovčijeg, ali možete iskoristiti i kozije. Kravlje ne preporučujemo.

Sada je potrebno da odabrano mleko sipate u šerpu i stavite da se smlači na umerenoj temperaturi. Nikako ne sme da proključa, već samo da se zagreje do maksimum 80 stepeni. Znamo da je to teško izmeriti, ali čim počne da se hvata blaga penica ili da se onako skuplja masnoća na vrhu, sklonite mleko sa ringle.

Sačekajte da se prohladi, da biste shvatili koliko je potrebno da se prohladi, reći ćemo 40 stepeni. Dakle, da ostane toplo ali da ne bude baš mlako (uh ala je teško ovo).

Kada se mleko ohladi do odgovarajuće toplote, sipajte ga u teglu te odmah dodajte jogurt. Promešajte lepo da se sjedine, a onda tegli prekrijte čistom, najbolje pamučnom krpom. Tako prekrivenu teglu ostavite da odstoji do 10 sati, na nekom toplijem mestu, tipa pored prozora ili u blizini peći, radijatora.

Nakon tog vremena potrebno je da smesu procedite kao u prethodnom slučaju. Dakle, najpre stavite odgovarajuću posudu, preko nje gusti cediljku, a preko cediljke gustu gazu. U gazu sipajte dobijenu smesu, odnosno jogurt, prekrijte folijom i odložite u friz.

Neka smesa sada odstoji do 6 sati u frizu, to će biti sasvim dovoljno da se napravi grčki jogurt. Pa tako, posle tih šest sati, polako podignite gazu pa tu smesu koja se zadržala na njoj sipajte u odgovarajuću teglicu, flašu ili svejedno.

Držite grčki jogurt uvek u frizu, jer će to sačuvati njegovu vrednost i neće se pokvariti. *Potrebno je praviti manje količine, jer pravi grčki jogurt ne može dugo da stoji, zbog toga što nema nikakve dodatke koji produžuju rok trajanja.

Navedene količine su dovoljne za dve osobe i jedan obrok, odnosno za jednu osobu i dva obroka.

Recepti

E, došli su na red i recepti, uz pomoć koji ćete moći da pripremite zdrav i ukusan obrok sa grčkim jogurtom. Kako smo već pisali u uvodu, možete ga iskoristiti na razne načine, a mi smo se potrudili da ispišemo recepte za zdrave, nutritivno bogate obroke.

Verujemo da će vam poslužiti, te da ćete očuvati vaše zdravlje, pritom sebi pružiti harmoniju lepih ukusa.

Grčki jogurt sa medom

Neophodni sastojci:

 • 400 grama grčkog jogurta
 • 2 kašike meda
 • 1 šaka oraha

Postupak pripreme:

Potrebno je samo da pomešate jogurt sa medom, dobro, tako da se fino sjedine. Orahe isecite na sitno, ili sameljite, a onda dodajte mešavini pa takodje sve dobro promešajte.

Orahe možete promešati sa jogurtom i medom, a možete ih dodati odozgo radi dekoracije. *Umesto oraha iskoristite badem, lešnik, pistaće…

Ovsena kaša sa grčkim jogurtom

Neophodni sastojci:

 • 3 kašike ovsenih pahuljica
 • 200 grama grčkog jogurta
 • 1 kašika meda (stevije, agave sirupa)
 • 1 banana
 • 1 kašičica chia semenki

Postupak pripreme:

U činijici pomešajte najpre ovsene pahuljice sa grčkim jogurtom, pa ostavite da nabubre nekoliko minuta. Ako volite mekane, onda možete ostaviti i do sat vremena, ako volite umereno mekane, onda do 20 minuta. *Odmah, sa ovsenim, dodajte i chia semenke ukoliko želite, jer je potrebno da i one nabubre.

Nakon toga dodajte kašiku zasladjivača po izboru i izgnječenu bananu. Sve dobro promešajte, i eto sjajne, najzdravije kaše.

Tzatziki

Potrebni sastojci:

 • 400 grama grčkog jogurta
 • 1 glavica belog luka
 • 1 krastavac
 • Morske soli po ukusu

Postupak pripreme:

Jednostavan, veoma ukusan namaz možete dobiti i uz pomoć grčkog jogurta, i to daleko zdravijeg i lepšeg ukusa.

Potrebno je da izgnječite beli luk, a krastavac izrendate na krupno rende. Pomešajte ih sa jogurtom, i dodajte po ukusu soli. Sve dobro izmešajte i eto sjajnog namaza, koji možete koristiti uz sve vrste mesa, ribu, ali i kao preliv za salate.

Cena grčkog jogurta

Svakako varira od proizvodjača do proizvodjača, ali i od same prodavnice u kojoj kupujete. Opet navodimo da je potrebno voditi računa o kvalitetu, te birajte proverene proizvode, odnosno provereni grčki jogurt.

Cene se kreću oko 100 dinara, a gramaža zavisi od proizvodjača, pa to svakako morate proveriti direktno u prodavnici u kojoj kupujete. Svakako, nije preteran skup i gotovo svako može da priušti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...