Uzgajanje

Hokaido tikva, bundeva – uzgoj, lekovitost, upotreba i recepti

Hokaido tikva ili “Cucurbita maxima” kako se na latinskom naziva, u narodu je takođe poznata i pod nazivom japanska tikva.

Ova vrsta tikve, pripada porodici bundeva, a ono što je čini karakterističnom jeste na prvom mestu njen raskošan izgled koji se može opisati po narandzastoj do vatreno crvenoj boji.

Pored raskošnog izgleda, hokaido tikvu karakteriše i veoma kvalitetan i većini dopadljiv ukus koji se može opisati kao blag i prijatan i koji najbliže opisano asocira na ukus pečenog kestena.

Međutim, navedene osobine hokaido tikve, nisu jedine zbog kojih je ona već odavno cenjena na svetskom tržištu i zbog kojih sve više postaje cenjena i na domaćem tržištu.

Naime, osim raskošnog izgleda i prijatnog ukusa, hokaido tikva poseduje i čitav niz lekovitih osobina zahvaljujući kojima kada se konzumira deluje blagotvorno na ljudski organizam.

O kojim konkretno lekovitim osobinama i načinima blagotvornog delovanja je reč, ali i o tome na koji način se ova vrsta tikve uzgaja i na koji način se može koristiti u ljudskoj ishrani, moći ćete da saznate kroz sadržaj teksta koji je pred vama.

Hokaido tikva – način uzgoja

Hokaido tikva, sadi se iz semena koje je već nekoliko godina unazad lako dostupno na našem tržištu i koje se može pronaći i kupiti u poljoprivrednim apotekama, u prodavnicama sadnog materijala, ali i putem interneta.

Onda kada se obezbedi seme ove vrste tikve, postupak njegovog sađenja treba obaviti na sledeći način:

Seme hokaido tikve, najbolje je saditi u proleće, a prema savetu brojnih iskusnih uzgajivača ove vrste bundeve, najbolje je da se ono ne sadi direktno u zemlju, već da se najpre posadi u saksije ili u sanduke (kutije) napunjene zemljom i da se tek nakon što formira izdanke presadi direktno u zemlju. Prilikom sađenja semena hokaido tikve u saksije ili u sanduke napunjene zemljom, semenke treba postavljati na oko 3 do 5 centimetara ispod površine zemlje i nakon što prođe oko mesec dana, treba ih presaditi direktno u zemlju, tačnije u zemlju na otvorenom.

Prilikom presađivanja hokaido tikve, formirane rasade treba postavljati na oko metar udaljenosti i njihov koren treba da bude takođe na oko 3 do 5 centimetara ispod površine zemlje.

Razlog zbog kojeg je potrebno obezbediti navedeni razmak između rasada, ogleda se u tome što hokaido tikva u toku rasta i razvoja napreduje tako da formira stabljike i listove koji su skloni širenju i koji samim tim zahtevaju određen prostor.

loading...

Hokaido tikva, raste i razvija se izrazito brzo i od trenutka njene sadnje, do trenutka berbe, treba da prođe od 90 do 120 dana (dakle tri do četiri meseca). Plodovi hokaido tikve, postižu težinu koja se može kretati od 1 do 4 kilograma, a činjenica da su oni zreli i spremni za berbu, može se prepoznati veoma lako i to na osnovu boje njihove kore.

Naime, kada su plodovi hokaido tikve zreli i spremni za berbu, njihova kora postaje glatka i dobija narandzastu do vatreno crvenu boju.

Prilikom berbe plodova hokaido tikve, treba obratiti pažnju na to da se svaki pojedinačni plod ubere tako da na njemu ostane deo stabljike.

Razlog za prisustvo takve preporuke, ogleda se u tome što na taj način plodovi duže mogu ostati sveži i samim tim upotrebljivi.

Ono što je takođe neophodno istaći, a vezano je za način sadnje i uopšteno za proces uzgoja hokaido tikve, jeste da ona da bi mogla da napreduje i da postigne formiranje kvalitetnih plodova, zahteva dobru osunčanost i snabdevenost vlagom. Iz tog razloga, hokaido tikvu uvek treba saditi na mestima koja su izložena direktnom delovanju sunčeve svetlosti.

Što se tiče navodnjavanja u cilju obezbeđivanja optimalne snabdevenosti hokaido tikve vlagom, hokaido tikvu treba često navodnjavati i to svaki put kada primetite da je površina zemlje iz koje ova vrsta tikve raste suva. Pritom, postupku navodnjavanja hokaido tikve, treba pristupati isključivo uveče ili rano ujutru, kada nije izraženo jako delovanje sunčeve svetlosti.

Plodnost zemljišta, takođe utiče na efikasnost razvoja hokaido tikve i na efikasnost formiranja njenih plodova.

Hokaido tikva – sastav i lekovite osobine

U sastav hokaido tikve, uključene su različite vrste nutritivnih elemenata zahvaljujući kojima ova namirnica ispoljava niz lekovitih i blagotvornih delovanja na ljudski organizam.

Konkretno u sadržaju hokaido tikve čija količina se može izmeriti sa jednom šoljom, sadržano je oko 80 kalorija, oko 1,8 grama biljnih proteina, oko 18 grama biljnih ugljenih hidrata, oko 5,7 grama biljnih vlakana, oko 0,6 grama biljnih masti, oko 28 miligrama kalcijuma, nešto manje od 900 miligrama kalijuma i značajne količine vitamina A i provitamina A beta karotena.

Zbog prisustva navedenih nutritivnih elemenata u sastavu hokaido tikve, njeno konzumiranje na sledeće načine ispoljava lekovita i blagotvorna delovanja na ljudski organizam:

– Stimuliše i olakšava funkciju želuca,

– Stimuliše i olakšava funkciju creva (dovodi u ravnotežu ritam pražnjenja creva i podstiče oslobađanje creva od eventualno izraženog prisustva parazita. Zbog takve osobine, tačnije zbog takvog načina delovanja, hokaido tikva se može upotrebljavati u ljudskoj, ali i u životinjskoj ishrani),

– Stimuliše i olakšava funkciju bubrega,

– Stimuliše i olakšava funkciju pankreasa (zbog ove osobine, tačnije zbog ovog načina delovanja konzumiranje hokaido tikve se posebno preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1 i od dijabetesa tipa 2),

– Stimuliše i olakšava funkciju prostate,

– Stimuliše i olakšava funkciju slezine,

– Stimuliše i olakšava funkciju srčanog mišića.

Hokaido tikva – upotreba i recepti

Da bi ste mogli da pristupite njenoj upotrebi, tačnije da bi ste mogli da je uvrstite u red namirnica koje konzumirate, hokaido tikvu najpre treba da očistite od semenki i od vlakana koja su sadržana u njenoj unutrašnjosti.

Čišćenje hokaido tikve od semenki i od vlakana, obavlja se veoma jednostavno i to tako što se sveža (termički neobrađena) hokaido tikva najpre preseče na pola (uzdužno ili poprečno), a zatim se uz pomoć upotrebe kašike sastružu semenke i vlakna koja su sadržana u njenom jezgru. Tako uklonjene semenke, možete osušiti i sačivati ih za narednu sadnju ove vrste tikve.

Kada ste unutrašnjost hokaido tikve očistili od semenki i od vlakana koje vezuju semenke, hokaido tikvu najpre operite pod mlazom vode, a zatim je pripremite za konzumiranje na način koji vam najviše odgovara.

Načini na koje hokaido tikvu možete pripremiti su brojni i mogu se odnositi na postupak barenja, na postupak pečenja, na postupak grilovanja ili na postupak pripremanja određenih nešto “složenijih” jela od hokaido tikve.

Konkretno, od hokaido tikve, može se pripremiti jako ukusna supa, prilog jelima od mesa, kao i pita.

Takođe, od hokaido tikve se može pripremati i dzem.

U nastavku teksta, sa vama ćemo podeliti nekoliko provereno dobrih recepata po kojima možete pristupiti pripremi jela od hokaido tikve.

Hokaido tikva punjena piletinom i povrćem

Za pripremu ove vrste specijaliteta, potrebno vam je:

– Šest manjih hokaido tikvi,

– Pola kilograma pilećeg belog mesa,

– Dve crvene paprike,

– Jedna glavica crnog luka,

– Kačkavalj (oko 100 grama),

– Začin C (ili Vegeta),

– Ulje,

– So,

– Biber,

– Majčina dušica (mlevena).

Način pripreme jela:

Hokaido tikve, najpre operite, presecite ih poprečno iznad polovine, na način koji smo već opisali, očistite ih od semenki i od vlakana i presecite im dno, ali ne tako da postanu otvorene sa donje strane, već tako da samo mogu da stoje uspravno.

Zatim, pomešajte tri supene kašike ulja, dve ravne kafene kašike vegete i prstohvat mlevene majčine dušice. Tom mešavinom, unutrašnjost svake hokaido tikve pojedinačno temeljno namažite. Kada ste to uradili, tako namazane hokaido tikve, složite u pleh ili u vatrostalnu posudu i ostavite ih po strani da odstoje 30 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se marinirale.

Za to vreme, uzmite pileće belo meso, izlupajte ga da omekša i iseckajte ga na sitne komade (dimenzija od prilike 2×2 centimetara). Zatim, najpre propržite prethodno sitno iseckan crni luk, pa u propržen crni luk dodajte i sitno iseckane crvene paprike i sve to zajedno pržite još oko 2-3 minuta. Nakon toga, u tiganj dodajte pola litra vode, iseckano pileće belo meso, malo soli i malo bibera (po ukusu). Sve to zajedno, dinstajte oko pola sata uz povremeno mešanje.

Kada su sastojci dobro izdinstani, tim sadržajem napunite hokaido tikve u koje ste dodali po jednu kašiku ulja i po dve kašike vode.

Sve to, stavite u prethodno zagrejanu rernu i pecite dok se ne zapeče, to jest dok ne formira pokoricu po vrhu. Kada je jelo zapečeno, izvadite ga iz rerne i preko njega narendajte kačkavalj, a zatim ga vratite na još par minuta u rernu, kako bi se kačkavalj istopio.

Ovako pripremljeno jelo, poslužite dok je toplo.

Supa od hokaido tikve

Za pripremu supe od hokaido tikve, potrebno vam je:

– Jedna hokaido tikva srednje veličine,

– Maslinovo ulje,

– Kisela pavlaka,

– Bosiljak (mleveni)

– Sok od sveže ceđenog limuna,

– So

Način pripreme jela:

Hokaido tikvu najpre temeljno operite, presecite je na pola i očistite je od semenki, od vlakana i od peteljke. Zatim, hokaido tikvu isecite na što sitnije komade i tako iseckanu je propržite na maslinovom ulju. Kada je hokaido tikva propržena, u posudu u kojoj ste je propržavali (potrebno je da bude malo dublja posuda, najbolje šerpa) sipajte odgovarajuću količinu vode i so po želji i to kuvajte sve dok hokaido tikva ne postane dovoljno skuvana i mekana.

Tako skuvanu hokaido tikvu izmiksajte u blenderu sa sadržajem vode u kojoj je kuvana u količini koja je potrebna da postignete željenu gustinu.

Kada ste izmiksali hokaido tikvu, dobijeni sadržaj podelite na porcije i svakoj porciji dodajte po malo kisele pavlake, po malo mlevenog bosiljka i po malo soka od sveže ceđenog limuna.

Hokaido tikva kao dodatak jelima od mesa

Od hokaido tikve, takođe možete pripremiti savršen dodatak koji je prilagođen za konzumiranje uz jela od mesa.

Postupak pripremanja takvog dodatka je jednostavan i podrazumeva sledeće:

Uzmite jednu manju hokaido tikvu, operite je, presecite je na pola i očistite je od semenki, od vlakana i od peteljke.

Zatim, tako očišćenu hokaido tikvu iseckajte na tanke štapiće (kao pomfrit) ili na kockice i propržite je na maslinovom ulju ili na maslacu, a zatim je po ukusu posolite i kao dodatak je servirajte uz jela od mesa.

Upotreba hokaido semenki

Semenke koje se nalaze u jezgru hokaido tikve, kao što smo već i naveli možete osušiti i možete ih sačuvati za sadnju u toku proleća. Međutim, ove semenke možete upotrebiti i za konzumiranje i to tako što ćete ih ispeći.

Proces pečenja hokaido semenki, obavlja se na sledeći način:

Sveže izvađene semenke iz hokaido tikve se najpre operu, kako bi se sa njih uklonili tragovi vlakana hokaido tikve.

Zatim, tako oprane semenke se ocede od vode i sipaju se u pleh. Nakon toga, uzme se odgovarajuća količina soli (koja zavisi od količine semenki, ali i od ukusa) i rastvori se u 4 do 5 supenih kašika vode. Tom mešavinom soli i vode, preliju se semenke u plehu, a zatim se one i temeljno promešaju.

Nakon toga, pleh se ubaci u rernu i semenke se peku uz povremeno mešanje sve dok ne dobiju bledo rumenu boju i dok ne postanu krckave.

Ispečene semenke se ohlade i grickaju se kao i sve druge vrste semenki.

Sponzorisano:

loading...
Loading...