Zdravlje

Kurje oko – na stopalu, prstu, ruci – simptomi, uzrok i lečenje

Pojava kakva je kurje oko, definiše se kao oblik zadebljanja kože koji je specifičan po tome što se javlja na jednoj ili eventualno na više užih regija i to u obliku koji je okruglast i koji potseća na oko. Na površini kože na kojoj je izraženo prisustvo kurjeg oka, osim zadebljanja kože, primećuje se i prebojenost kože.

Naime, na tom mestu, koža postaje primetno tamnija, beličasta ili žućkasta. Na sredini kurjeg oka, izdvaja se vizuelno uočljiva tačka, koja je posebno osetljiva i koja postaje izuzetno bolna pri uticaju bilo kog oblika pritiska ili uopšteno dodira sa tvrdom površinom.

U ogromnoj većini slučajeva, javlja se kurje oko na tabanu ili kurje oko na prstu noge. Međutim, kurje oko može nastati i na rukama, to jest na ruci i to uglavnom na površini šake. U zavisnosti od konkretne regije na kojoj se javlja, kurje oko se može definisati kao tvrdo ili kao meko.

Više o tome koji su to simptomi kroz koje se manifestuje pojava kurjeg oka, ali i o uzrocima nastanka kurjeg oka, kao i o metodama njegovog lečenja, moći ćete da pročitate u nastavku ovog teksta.

Kurje oko – simptomi

Kao oblik promene koja se može uočiti na površini kože stopala ili na površini kože šaka, kurje oko nastaje i razvija se veoma postepeno, pa se samim tim i simptomi na osnovu kojih se kurje oko može prepoznati razlikuju u početnoj i u poodmakloj fazi razvoja ovog problema.

Naime, na mestu na kojem će doći do formiranja kurjeg oka, najpre se javlja lokalno izraženo crvenilo, koje potseća na posledicu trenutnog delovanja pritiska na površinu kože.

Na mestu na kojem je formirano crvenilo, postepeno počinje da se javlja takođe lokalno izraženo zadebljanje kože, koje ubrzo postaje praćeno lokalnom prebojenošću koja je izražena kroz uočljivo beličastu ili kroz uočljivo žućkastu nijansu.

U ovoj fazi razvoja kurjeg oka, simptomi koji se manifestuju, u ogromnoj meri potsećaju na simptome žulja.

Međutim, ubrzo nakon manifestacije do sada pomenutih simptoma, na sredini kurjeg oka, javlja se jasno uočljiva tačka, koja predstavlja takozvani koren kurjeg oka. Na osnovu uočavanja formiranja korena kurjeg oka, može se doći do jasnog i do nedvosmislenog zaključka da je reč o prisustvu kurjeg oka, a ne o prisustvu žulja.

Ono što je karakteristično za koren kurjeg oka, jeste da on nije izražen samo na površini kože, već da poseduje sklonost prodiranja u dublje slojeve tkiva. Baš zbog takve sklonosti, ovaj deo kurjeg oka se i naziva koren kurjeg oka.

Mesto na koži koje predstavlja početak korena kurjeg oka, a to je centralni deo ove vrste promene na koži, izuzetno je osetljivo na dodir i izuzetno je bolno pri delovanju bilo kog oblika pritiska, bez obzira da li je reč o blagom ili o intenzivnom pritisku.

Zbog pomenute činjenice, prisustvo kurjeg oka je posebno komplikovano ukoliko je izraženo na površini tabana, jer je u tom slučaju, prilikom hodanja, kao i prilikom bilo koje druge vrste oslanjanja na stopala jednostavno nemoguće izbeći stvaranje i delovanje pritiska.

Što je veće i što je duže delovanje pritiska na površinu kurjeg oka, to dolazi do razvoja veće osetljivosti i do razvoja većeg bola. Samim tim, kod osoba kod kojih je izraženo prisustvo kurjeg oka, najčešće nastaje ogroman problem ukoliko su takve osobe prinuđene da dugo stoje ili da dugo hodaju.

Osim obaveze dugotrajnog oslanjanja na stopala, osobama kod kojih je izraženo prisustvo kurjeg oka, izuzetno veliki problem predstavlja i nošenje tesne obuće, kao i nošenje tesnih čarapa.

Upravo opisani simptomi kurjeg oka, kroz poseban intenzitet su izraženi ukoliko se kurje oko nalazi na površini tabana. Međutim, ukoliko se kurje oko nalazi na površini prsta noge ili na površini šake, intenzitet simptoma je značajno slabiji jer u te regije, nisu izložene čestom delovanju pritiska.

Za razliku od kurjeg oka koje se javlja na površini tabana, ili na površini šake, a koje se definiše kao tvrdo kurje oko, kurje oko koje se javlja na površini prsta noge, definiše se kao meko kurje oko i to iz razloga što je praćeno znalajno manjim oblikom izraženosti zadebljanja kože, ali i prisustvom veće mekoće okolnog tkiva i prisustvom vlažnosti koja je specifična za regiju prstiju, to jest za regiju između prstiju.

Ono što je takođe bitno napomenuti, a što se odnosi na simptome kurjeg oka, jeste da se oni vremenom pogoršavaju, to jest postaju sve intenzivniji ukoliko se na prisustvo ovog problema ne deluje odgovarajućom terapijom.

Ukoliko dođe do naglašenog zapostavljanja kurjeg oka, na regiji kože na kojoj je ono izraženo, vremenom može doći do nastanka i do razvoja drugih oblika zdravstvenih komplikacija, koje mogu biti definisane kroz prisustvo limfangitisa ili kroz prisustvo flegmone (reč je o upalnim procesima koji zahvataju šire i dublje područje tkiva i koji mogu biti praćeni prisustvom štetnih mikroorganizama, kao što su recimo bakterije).

Kako do nastanka i do razvoja takvih zdravstvenih komplikacija ne bi došlo, po prepoznavanju simptoma kurjeg oka, potrebno je što pre reagovati i podvrgnuti se terapiji, koja ima za cilj da dovede najpre do značajnog smanjenja intenziteta simptoma, a zatim i do potpunog izlečenja kurjeg oka.

Kurje oko – uzroci

Ono što je zajedničko svim brojnim uzrocima nastanka i razvoja kurjeg oka, jeste da su oni povezani sa prisustvom i sa delovanjem pritiska na određenu površinu kože (to može biti površina kože stopala ili površina kože šaka). Što je češće delovanje pritiska i što je intenzitet pritiska veći, to je veći i rizik da će se na površini na koju pritisak deluje formirati kurje oko.

Najčešći uzroci koji dovode do nastanka i do razvoja kurjeg oka su sledeći uzroci:

– Često nošenje tesne obuće,

– Često nošenje anatomski neprilagođene obuće (kao što je obuća sa potpeticama recimo),

– Često nošenje tesnih čarapa ili čarapa koje su proizvedene od sintetičkih materijala (takve čarape smanjeno apsorbuju pokrete stopala i doprinose stvaranju većeg trenja između stopala i obuće),

– Često izlaganje dugotrajnom stajanju,

– Često izlaganje dugotrajnom hodanju,

– Prisustvo ravnih tabana,

– Prisustvo izraženog čuklja ili izraženih čukljeva na jednom ili na oba stopala (u prisustvu ovog uzroka, rizik od nastanka i od razvoja kurjeg oka se posebno povećava ukoliko se tokom hodanja ili tokom stajanja vrši trenje između površine čuklja i površine obuće ili ukoliko se tokom hodanja ili tokom stajanja vrši intenzivan pritisak kojom površina obuće deluje na površinu čuklja),

– Prisustvo bilo kog drugog oblika deformiteta stopala,

– Česta izraženost bilo kog oblika delovanja pritiska na lokalno područje kože stopala ili kože šaka,

– Česta izraženost bilo kog oblika stvaranja trenja koje deluje na lokalno područje kože stopala ili kože šaka,

– Nepravilan hod.

Osim navedenih i ujedno najčešće zastupljenih uzroka koji deluju na nastanak i na razvoj kurjeg oka, na nastanak i na razvoj kurjeg oka, u određenoj meri takođe može delovati i neredovna ili nepravilna higijena stopala. Naime, kada se neredovno ili nepravilno obraća pažnja na higijenu stopala, na određenim regijama stopala, kao što su tabani ili površina prstiju, mogu početi da se stvaraju naslage izumrlih ćelija kože koje vremenom dovode do formiranja zadebljanja kože. U regijama na kojima je izraženo zadebljanje kože, može doći do pojave, odnosno do nastanka i do razvoja kurjeg oka.

Ono što smo izostavili da napomenemo, a što je takođe važno da znate, jeste da se na površini kože stopala ili na površini kože šaka, istovremeno mogu javiti i dva ili tri (ponekad i više) kurja oka.

Kako ukloniti kurje oko – metode lečenja

Postoje brojne terapijske metode koje se mogu sprovesti u cilju lečenja kurjeg oka. Neke od tih terapijskih metoda, podrazumevaju upotrebu konvencionalnih preparata kakvi su dostupni u formi flastera, krema ili masti, dok se neke od terapijskih metoda odnose na upotrebu različitih, takođe izuzetno efikasnih prirodnih preparata.

loading...

U nastavku teksta, otkrićemo vam koji su najefikasniji konvencionalni preparati za lečenje kurjeg oka, a koji su najefikasniji prirodni preparati za lečenje kurjeg oka.

Flasteri za kurje oko

Na tržištu, mogu se pronaći i kupiti različiti flasteri za kurje oko. Većina od tih flastera, proizvedena je tako da u sebi sadrži visoku koncentraciju salicilne kiseline koja nakon što posredstvom upotrebe flastera dođe u dodir sa površinom kurjeg oka počinje da ispoljava izuzetno efikasno delovanje koje za samo nekoliko dana od početka upotrebe flastera dovodi do potpunog izlečenja kurjeg oka.

Osim niske i svima prilagođene cene koja se kreće u rasponu od svega 100 dinara do nekoliko stotina dinara, a koja zavisi od proizvođača flastera, kao i od broja flastera koji su sadržani u pakovanju, jedna od bitnih i može se reći glavnih osobina koje odlikuju flastere za kurje oko jeste izuzetno izražena efikasnost delovanja.

Proizvod kakav je flaster za kurje oko, upotrebljava se tako što se flaster zalepi direktno na površinu kože na kojoj je izraženo prisustvo kurjeg oka. Pre nego što se flaster zalepi, potrebno je da površina kože bude savršeno čista i suva. Odmah po nanošenju flastera, počinje dejstvo sastojaka koji su sadržani u njemu i počinje proces smanjenja intenziteta simptoma koji su karakteristični za prisustvo kurjeg oka.

Naime, odmah nakon što je naneo flaster na površinu kurjeg oka, pacijent počinje da oseća veću otpornost na delovanje pritiska ili na delovanje trenja i počinje slobodnije i bezbolnije da vrši pokrete stopala ili pokrete šake (u zavisnosti od toga gde je kurje oko formirano).

Već nakon nekoliko dana (najčešće nakon samo četiri dana) od početka upotrebe flastera, površina kože na kojoj je izraženo zadebljanje, postaje toliko omekšana da je kurje oko spremno za bezbedno i lako odstranjivanje.

Odstranjivanje kurjeg oka, nakon delovanja flastera, vrši se tako što se sa stopala ili sa šake prvo skine flaster, a zatim se stopalo ili šaka najpre potopi u toplu vodu u kojoj je rastvorena mala količina soli, a zatim i izloži postupku uklanja kurjeg oka. Sam čin uklanjanja kurjeg oka, najbolje je sprovesti savršeno čistim rukama i bez upotrebe grubih i oštrih predmeta kakvi su skalpel, makazice i slično. Nakon što ste uspešno uklonili kurje oko, tretiranu regiju namažite nekom od krema koje su namenjene za negu kože stopala.

Flasteri za kurje oko, u većini slučajeva su vodootporni, tako da ih nakon nanošenja, nije potrebno skidati prilikom tuširanja.

Učestalost potrebe za menjanjem flastera za kurje oko, zavisi od proizvođača. Konkretnije, neke vrste flastera, potrebno je menjati svakodnevno, dok je neke druge vrste flastera potrebno menjati svaki drugi dan.

Ono što je jako važno napomenuti, jeste da zbog činjenice da sadrže visoku koncentraciju salicilne kiseline, flasteri za kurje oko nisu prilagođeni osobama koje boluju od dijabetesa, kao ni osobama koje su alergične na aspirin.

Takođe, flastere za kurje oko, nije poželjno upotrebljavati u periodu trudnoće, kao ni u periodu dojenja, ukoliko se unapred niste konsultovali sa lekarom ili sa farmaceutom.

Čuvarkuća za kurje oko

Biljka čuvarkuća, tačnije gelasti sadržaj njenih listova, smatra se jednim od najefikasnijih prirodnih preparata koji se mogu upotrebiti u cilju lečenja kurjeg oka.

Način upotrebe čuvarkuće je jednostavan. Sve što je potrebno, jeste svakodnevno i to više puta dnevno, nanositi gel iz listova ove biljke direktno na površinu kurjeg oka i ostavljati da deluje sve dok se ne osuši.

Ono što se prema iskustvima brojnih osoba koje su bile u prilici da upotrebe ovaj prirodni preparat pokazalo kao posebno efikasno, jeste korišćenje čuvarkuće u toku noći. Naime, uveče pre nego što odete na spavanje, na površinu čistog vatenog tufera, nanesite veću količinu gela iz listova čuvarkuće, a zatim taj tufer prislonite direktno na površinu kurjeg oka i obujte pamučnu čarapu. Ujutru, kada skinete tufer, primetićete da vam je koža mekša i da je intenzitet simptoma kurjeg oka smanjen.

Propolis za kurje oko

Da bi ste u cilju lečenja kurjeg oka upotrebili propolis, potrebno je da uradite sledeće:

Sedam dana uzastopno, jednom dnevno uzmite po komadić prirodnog (neprerađenog) propolisa i umereno ga zagrejte, a zatim ga stavite direktno na površinu kurjeg oka. Kada ste to uradili, kako bi propolis ostao na površini kurjeg oka i kako bi mogao da ispolji svoje lekovito delovanje, pričvrstite ga zavojem. Zatim, sačekajte da prođe nekoliko sati pre nego što sklonite propolis sa mesta koje na ovaj način tretirate.

Nakon sedam dana primene ove izuzetno efikasne terapije, uverićete se da je prisustvo kurjeg oka u potpunosti nestalo.

Mešavina aspirina i alkohola kao lek za kurje oko

U sadržaju aspirina, baš kao i u sadržaju gore pomenutih i opisanih flastera za kurje oko, nalazi se izuzetno velika koncentracija salicilne kiseline čije se delovanje na proces lečenja kurjeg oka pokazalo kao efikasno. Samim tim, jasno je da se i aspirin može upotrebiti u lečenju kurjeg oka.

U ovom slučaju, aspirin je potrebno upotrebiti tako što ćete ga u količini od deset tableta, izmrviti što sitnije i pomešati sa 250 mililitara alkohola koji možete kupiti u apotekama (kao zamenu za alkohol, možete koristiti i istu količinu kvalitetne domaće rakije, komovice).

Nakon što ste izmešali upravo pomenute sastojke, dobijenu mešavinu koristite svakodnevno, dva puta dnevno i to ujutru i uveče u periodu od ukupno sedam dana. Korišćenje ove mešavine, treba da se sprovodi tako što će se njen sadržaj u količini od svega 15 do 20 kapi najpre naneti na vateni tufer, a zatim posredstvom upotrebe tufera prisloniti direktno na površinu kurjeg oka.

Potom, potrebno je da se zavojem pričvrsti tufer, kako bi sadržaj mešavine aspirina i alkohola bio u kontaktu sa površinom kurjeg oka u toku delovanja koje treba da traje sve dok ne osetite da je tufer suv, tačnije da su sastojci koji su se na njemu nalazili isparili.

Crni luk i jabukovo sirće kao lek za kurje oko

Još jedan od veoma efikasnih načina da na potpuno prirodan način postignete potpuno saniranje prisustva kurjeg oka, jeste da upotrebite crni luk i jabukovo sirće, a evo i kako:

Svake večeri uzastopno, u periodu od ukupno 5 do 7 dana, uzmite po jednu očišćenu glavicu crnog luka i presecite je na pola. Zatim, jednu polovinu glavice crnog luka, stavite u odgovarajuću posudu i prelijte je jabukovim sirćetom.

Prilikom prelivanja jabukovim sirćetom, potrebno je da polovina glavice crnog luka bude okrenuta na gore stranom na kojoj je presečena i da količina jabukovog sirćeta bude tolika da prekrije površinu crnog luka. Kada ste obavili opisani proces, sačekajte da prođe četiri sata (za to vreme će crni luk upiti jabukovo sirće), a zatim crni luk izvadite iz posude, prislonite ga i pričvrstite ga zavojem direktno za površinu kurjeg oka, obujte čarapu i tako prenoćite.

Ujutru, skinite crni luk sa površine kože i operite stopala u toploj vodi u kojoj ste rastvorili mirišljavu kupku.

Smokva kao lek za kurje oko

Da bi ste upotrebili smokvu u cilju lečenja kurjeg oka, potrebno je da smokva pre svega bude sveža, a ne suva. Kada ste obezbedili pristup svežim smokvama, uradite sledeće:

Svake večeri, pre nego što odete na spavanje i to u kontinuitetu od ukupno 7 dana, uzmite po jednu polovinu sveže smokve, nanesite je na površinu kurjeg oka i pričvrstite je zavojem. Tako prenoćite i ujutru nakon što skinete smokvu sa površine stopala, stopala operite u toploj vodi u kojoj ste rastvorili mirišljavu kupku.

Krompir kao lek za kurje oko

Ukoliko želite da upotrebite krompir u cilju lečenja kurjeg oka, uradite sledeće:

Svake večeri uzastupno, u kontinuitetu od 7 dana, pre nego što odete na spavanje, izrendajte jedan manji sveži krompir, a zatim taj sadržaj nanesite direktno na površinu kurjeg oka i preko toga obmotajte nekoliko slojeva zavoja kako bi sadržaj rendanog krompira ostao fiksiran za površinu kurjeg oka sve do jutra. Ujutru, uradite isto kao i u slučaju delovanja smokve ili u slučaju delovanja crnog luka i jabukovog sirćeta. Dakle, operite stopala u toploj vodi u kojoj ste rastvorili mirišljavu kupku.

Ono što je izuzetno važno naglasiti, jeste da je bez obzira na to koju terapijsku metodu izaberete u cilju lečenja kurjeg oka, potrebno da se u toku lečenja pridržavate određenih saveta. Naime, u toku lečenja kurjeg oka, obavezno obratite više pažnje na higijenu stopala, izbegavajte nošenje čarapa koje su tesne ili proizvedene od sintetičkih materijala i izbegavajte nošenje tesne i anatomski neprilagođene obuće.

Takođe, u periodu lečenja kurjeg oka, trudite se da vam stopala što ređe budu u bilo kakvoj obući i nosite što češće možete samo komotne pamučne čarape. Cilj nošenja komotnih pamučnih čarapa, jeste da spreče direktan kontakt površine kurjeg oka sa tvrdom podlogom po kojoj gazite, ali i da spreče dolazak eventualno prisutnih štetnih mikroorganizama do površine kurjeg oka.

Sponzorisano:

loading...
Loading...