Recepti Zdrava hrana

Lovorov list kao lek za kašalj, upotreba za mršavljenje i zdravlje, recept za sirup i čaj

Lovorov list, najčešće je zastupljen u kulinarstvu i to kao veoma aromatičan dodatak koji se upotrebljava u toku pripreme različitih kuvanih jela.

Međutim, lovorov list poseduje i brojna lekovita svojstva, zbog kojih se već decenijama unazad koristi i u narodnoj medicini i to kao sredstvo za lečenje kašlja, kao sredstvo za mršavljenje ili kao sredstvo koje doprinosi lečenju različitih oboljenja koja mogu nastati i razviti se unutar ljudskog organizma.

Kada se lovorov list koristi kao lekovito sredstvo ili kao sredstvo za mršavljenje, koristi se tako što se od njega priprema sirup ili čaj koji se potom konzumira na redovnom, tačnije na svakodnevnom nivou, sve dok za tim postoji potreba.

Nutritivna vrednost lovorovog lista

Svoja brojna lekovita svojstva, lovorov list ispoljava zahvaljujući visokoj koncentraciji nutritivno vrednih elemenata koji su sadržani u njegovom prirodnom sastavu.

Konkretno, ovo su nutritivno vredni elementi koji su sadržani u prirodnom sastavu lovorovog lista:

– Vitamin A,

– Vitamin B,

– Vitamin C,

– Magnezijum,

– Mangan,

– Kalijum,

– Selen,

– Bakar,

– Gvožđe,

– Cink,

– Kalcijum,

– Drugi nutritivno vredni elementi.

Lekovita svojstva lovorovog lista

Brojne i međusobno veoma različite zdravstvene smetnje koje mogu nastati i razviti se u ljudskom organizmu, potpuno uspešno se mogu sanirati ili se bar u značajnoj meri mogu ublažiti uz pomoć upotrebe lovorovog lista.
Kako bi vam u potpunosti postalo jasno na koje sve načine lovorov list ispoljava svoja lekovita svojstva na ljudski organizam, pročitajte redove koji su pred vama:

– Deluje protiv bolova: Lovorov list, predstavlja jedan od veoma efikasnih prirodnih analgetika i kao takav, on u potpunosti uklanja ili bar u značajnojm meri smanjuje intenzitet različitih oblika bolova, kao što su bolovi koji su izazvani reumatskim oboljenjima, bolovi koji su izazvani proširenim venama ili bolovi koji su izazvani sportskim povredama.

– Olakšava funkciju čitavog organizma kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1 ili od dijabetesa tipa 2.

– Smanjuje osetljivost organizma na izloženost stresu.

– Pomaže pri otklanjanju blagih do veoma intenzivnih bolova koji su izazvani migrenom ili glavoboljom.

– Eliminiše osećaj nervne napetosti i nervoze i ujedno podstiče razvoj pozitivnog toka misli i razvoj pozitivnog raspoloženja.

– Doprinosi opuštanju čitavog organizma i na taj način, pozitivno utiče na osobe koje imaju problem sa prisustvom nesanice.

– Doprinosi jačanju, kao i očuvanju funkcije imunološkog sistema i na taj način, jača otpornost organizma na uticaj brojnih vrsta štetnih mikroorganizama, kao što su različite bakterije ili virusi (zbog ovakve sposobnosti delovanja, lovorov list, posebno je preporučljivo koristiti u periodima smenjivanja godišnjih doba kada su zastupljene epidemije gripa i epidemije različitih drugih oblika viroza).

– Stimuliše cirkulaciju krvi unutar organizma i na taj način istovremeno podstiče kvalitetniju prokrvljenost svih vitalnih organa.

– Stimuliše cirkulaciju limfne tečnosti unutar organizma.

– Utiče na brzo i efikasno oslobađanje organizma od viška natrijuma (zbog ovakve sposobnosti delovanja, upotreba lovorovog lista se prevashodno preporučuje osobama koje redovno i u većim količinama konzumiraju so ili slane začine).

– Reguliše učestalost pražnjenja creva i poboljšava crevnu funkciju.

– Doprinosi uspostavljanju normalnog rasta kose, sprečava nastanak ćelavosti i podstiče i ubrzava regeneraciju oštećenih vlasi kose.

– Deluje kao prirodno antiinflamatorno (protivupalno) sredstvo na kožu koja je sklona razvoju upalnih procesa koji su praćeni pojavom akni ili bubuljica.

– Stimulativno utiče na funkciju svih organa kardiovaskularnog sistema i samim tim, poboljšava funkciju srca i krvnih sudova.

– Doprinosi ubrzavanju metabolizma i na taj način podstiče proces oslobađanja od viška kilograma.

– Može se koristiti kao sredstvo za dezinfekciju vazduha u zatvorenom prostoru, tačnije kao sredstvo za pročišćevanje vazduha od prisustva najrazličitijih oblika štetnih i patogenih vrsta mikroorganizama, kao što su bakterije ili virusi. Ukoliko se koristi u pomenute svrhe, lovorov list je potrebno koristiti u formi raspršivača. Raspršivač od lovorovog lista, priprema se tako što se desetak većih listova lovora stavi u 200 mililitara vrele vode i odstavi da odstoji sve dok se voda ne ohladi. Kada se voda ohladi, potrebno je iz nje izvaditi lovorove listove, sipati je u flašicu koja poseduje pumpicu za raspršivanje i koristiti je kao sredstvo za dezinfekciju vazduha. Osim što eliminiše prisustvo štetnih i patogenih mikroorganizama kao što su bakterije ili virusi, ovako pripremljeno sredstvo može poslužiti i za neutralisanje prisustva alergena u vazduhu.

Lovorov list kao lek za kašalj

U periodu davne prošlosti, kada farmaceutska industrija nije bila značajno razvijena i kada još uvek nisu bili otkriveni, pa samim tim ni proizvedeni i pušteni u upotrebu lekovi za kašalj, jedan od prirodnih lekova koji se koristio za borbu protiv kašlja, bio je lovorov list.

loading...

U prisustvu kašlja, lovorov list kada se upotrebljava deluje tako što u regiji kanala respiratornog sistema eliminiše prisustvo štetnih i patogenih mikroorganizama kao što su različite vrste bakterija ili virusa koji se eventualno mogu naći u regiji respiratornih organa i izazvati nastanak i razvoj simptoma kašlja.

I u situacijama kada simptomi kašlja nisu izazvani prisustvom štetnih i patogenih organizama kao što su različite vrste bakterija i virusa, lovorov list se takođe može upotrebiti kao lek protiv kašlja, jer svojim delovanjem utiče na smirivanje sluznice grla i dušnika koja je nadražena usled čestog kašljanja.

Uz sve navedeno, važno je napomenuti i to da lovorov list olakšava i ubrzava proces iskašljavanja sekreta, odnosno šlajma koji je sadržan u području respiratornog trakta.

Da bi poslužio kao lek protiv kašlja, lovorov list se može upotrebiti na tri načina i to u formi sredstva za inhalaciju, u formi čaja i u formi sirupa.

Lovorov list za inhalaciju

Kako bi ste lovorov list upotrebili u formi sredstva za inhalaciju, sve što je potrebno da uradite, jeste da 3 do 5 lovorovih listova stavite u provrelu vodu i da potom kroz nos i kroz usta udišete isparenje te vode. Kako bi ste najefikasnije udahnuli isprarenje vode, nagnite glavu iznad posude u kojoj se voda nalazi, a preko glave prebacite peškir koji će pomoći da isparenje bude usmereno baš prema vašim disajnim putevima.

Ono na šta pritom treba da obratite pažnju, jeste da vam lice ne bude previše blizu posudi, kako vas isparenje vode ne bi opeklo.

Čaj od lovora – recept

Da bi ste pripremili čaj od lovora, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 3 veća, prethodno osušena lista lovora,

– 250 ml vode,

– 1 ravna kafena kašika prirodnog meda (ukoliko će čaj biti namenjen osobi kod koje je kašalj nastao usled prisustva alergijske reakcije na polen, ovaj sastojak nemojte koristiti),

– 1 supena kašika soka od sveže isceđenog limuna.

Način pripreme i način upotrebe čaja od lovora

Proces pripreme čaja od lovora, potrebno je da započenete tako što ćete 3 veća, prethodno osušena lista lovora temeljno oprati pod mlazom hladne vode, a zatim ih iseckati na što sitnija, to jest što tanja rezanca. Nakon što ste to uradili, iseckane listove lovora prelijte sa 250 ml vode i stavite ih na ringlu da se kuvaju sve dok voda ne provri.

Kada je voda provrela, čaj sklonite sa ringle i poklopite ga, a zatim ga ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji oko 10 minuta.

Nakon tog vremenskog perioda, procedite čaj od lovora i sačekajte da se još malo ohladi kako bi njegova temperatura bila umerena i prilagođena za konzumiranje.

Kada je čaj od lovora dovoljno prohlađen, pristupite završnom koraku njegove pripreme i to tako što ćete u njega dodati 1 ravnu kafenu kašiku prirodnog meda (pod uslovom da kašalj koji imate nije izazvan prisustvom alergijske reakcije na polen) i jednu supenu kašiku soka od sveže isceđenog limuna. Ovako pripremljen čaj od lovora, pijte dok je topao. Pritom, dok pijete čaj od lovora, potrudite se da vam gutljaji budu što učestaliji i što manji kako bi čaj što intenzivnije mogao da klizi niz vaše grlo i da deluje na smirivanje sluznice koja je iritirana zbog prisustva kašlja.

Na isti, gore opisan način, čaj od lovora, potrebno je pripremati i konzumirati tri puta u toku dana, sve dok se sipmtomi kašlja u potpunosti ne izgube i dok samim tim ne zaključite da više ne postoji potreba za upotrebom ovog čaja. Ono što je pritom takođe važno napomenuti, jeste da se smanjenje intenziteta simptoma kašlja, može osetiti i primetiti već nakon prvog dana konzumiranja čaja od lovora. Najpre dolazi do smanjenja osećaja iritacije u području grla i dušnika i do proređenosti suvog kašlja, a zatim dolazi i do uspešnog iskašljavanja sekreta, odnosno šlajma koji je eventualno sadržan u kanalima respiratornog sistema.

Sirup od lovora – recept

Da bi ste pripremili sirup od lovora, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 8 većih, prethodno osušenih listova lovora,

– 250 ml vode,

– 5 do 6 kafenih kašika smeđeg (braon) šećera (Umesto navedene količine smeđeg šećera, možete koristiti i istu količinu prirodnog meda. Međutim, ukoliko su simptomi kašlja uzrokovani alergijskom reakcijom na polen, prirodni med nemojte koristiti, već se odlučite isključivo za smeđi šećer),

– Sok od jednog sveže ceđenog limuna.

Način pripreme i način upotrebe sirupa od lovora

Proces pripreme sirupa od lovora, potrebno je da započnete tako što ćete 250 ml vode staviti na ringlu da provri. Za vreme dok voda ne provri, 8 većih, prethodno osušenih listova lovora temeljno operite pod mlazom hladne vode.

Onda kada voda provri, u nju ubacite oprane listove lovora i kuvajte ih još tačno deset minuta ili par minuta kraće, ali nikako duže jer u tom slučaju, mogli bi se uništiti nutritivno vredni elementi koji su sadržani u prirodnom sastavu lovora.

Kada ste završili proces kuvanja listova lovora, procedite kuvanu mešavinu i njen čvrsti deo, tačnije kuvane listove lovora bacite, a u tečni deo sipajte 5 do 6 kafenih kašika smeđeg (braon) šećera ili istu količinu prirodnog meda i sve to temeljno mešajte sve dok se sadržaj smeđeg šećera ili prirodnog meda potpuno ne istopi.

Ovako pripremljen sirup od lovora, poklopite i ostavite ga na sobnoj temperaturi da se u potpunosti ohladi. Kada se sirup ohladio, još jednom ga temeljno promešajte, a potom ga sipajte u staklenu flašu koju ćete hermetički moći da zatvorite.

Sirup od lovora, konzumirajte tri puta u toku dana i to u količini od po jedne supene kašike. Pre svakog konzumiranja ovog sirupa, sirup temeljno promućkajte, a između konzumiranja, sirup čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenoj ambalaži u frižideru.

Ovu količinu sirupa od lovora, moći ćete da koristite nekoliko dana. Nakon toga, ukoliko procenite da je potrebno, na isti način još jednom možete ponoviti pripremu i upotrebu uvog sirupa.

Osim u cilju saniranja simptoma kašlja, sirup od lovora vam može poslužiti i kao izuzetno efikasno sredstvo za poboljšanje imuniteta i celokupne otpornosti organizma, ali i kao izuzetno efikasno sredstvo za saniranje svih gore navedenih i opisanih oblika zdravstvenih smetnji, na koje lovorov list deluje lekovito.

Lovorov list – upotreba za mršavljenje

Osim za pripremu čaja ili sirupa, lovorov list možete upotrebiti i za pripremu preparata koji će vam pomoći da se brzo i lako oslobodite viška kilograma i to na potpuno prirodan i po zdravlje čitavog organizma bezbedan način.

Da bi ste koristeći lovorov list napravili preparat za mršavljenje, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 3 veća, prethodno osušena lista lovora,

– 800 ml vode,

– 1 supena kašika zelenog čaja (ravna kašika),

– 1 štapić cimeta.

Način pripreme i način upotrebe preparata

Proces pripreme preparata za mršavljenje na bazi lovorovog lista, potrebno je da započnete tako što ćete 800 ml vode staviti na ringlu da provri. Za vreme dok se voda kuva, pod mlazom hladne vode temeljno operite 3 veća, prethodno osušena lista lovora. Onda kada je voda provrela, pomerite je sa ringle i u nju ubacite listove lovora, 1 ravnu supenu kašiku zelenog čaja i 1 štapić cimeta. Nakon što ste to obavili, mešavinu poklopite i ostavite je da odstoji ukupno 15 minuta na sobnoj temperaturi. Kada prođe 15 minuta, pred vama su samo još dva koraka koja vas dele od preparata za mršavljenje koji je spreman za upotrebu.

Naime, nakon što je odstajala 15 minuta na sobnoj temperaturi, mešavinu procedite i zatim je podelite na tri jednake količine.

Prvu količinu ovog prirodnog preparata za mršavljenje popijte pre doručka, drugu količinu popijte posle doručka i preostalu, treću količinu popijte posle večere, odnosno pre nego što odete na spavanje.

Ovu vrstu preparata za mršavljenje, potrebno je da uvek pripremate ujutru, tačnije pre doručka, kako bi upravo tada, mogli i da popijete prvu, sveže pripremljenu dozu. U toku drugog i trećeg konzumiranja ovog preparata u toku dana, preparat nemojte zagrevati, već ga popijte nakon što je stajao na sobnoj temperaturi.

Prve rezultate konzumiranja preparata za mršavljenje na bazi lovora, možete očekivati nakon 7 dana njegove redovne upotrebe. Naime, već nakon 7 dana, primetićete da su masne naslage koje su izražene na vašem telu počele da se tope i da su obim vašeg struka, obim vaše zadnjice i obim vaših butina primetno manji.

Ukoliko želite, tačnije ukoliko procenite da za tim ima potrebe, ovaj preparat možete konzumirati i duže od 7 dana i to bez straha da bi ste na taj način mogli na bilo koji način ugroziti svoje zdravlje. U cilju pospešivanja efikasnosti delovanja ovog preparata, kada to poželite, u njega možete dodati i malo soka od sveže isceđenog limuna, jer pomenuti sastojak, takođe na prirodan i na zdrav način doprinosi topljenju masnih naslaga. Jedino što ne smete učiniti, kako ne bi ste neutralisali efikasnost delovanja ovog preparata, jeste da u njega dodate šećer ili bilo koju drugu vrstu zaslađivača.

Nešto što takođe želimo da napomenemo, jeste da lovorov list u sušenoj formi treba koristiti kao sredstvo za pripremu lekovitih preparata, samo onda kada se na njegovoj površini ne može uočiti žuta ili braon boja. Dakle, činjenica da je lovorov list u sušenoj formi izgubio nutritivno vredne elemente, a samim tim i sposobnost lekovitog delovanja na ljudski organizam, ogleda se kroz pojavu žute ili braon boje na njegovoj površini.

Sve dok je lovorov list u sušenoj formi zelen, to znači da je i lekovit i da poseduje nutritivno vredne elemente u svom prirodnom sastavu.

Kako bi lovorovi listovi u sušenoj formi što duže sačuvali svoja prirodno efikasna lekovita svojstva, potrebno je čuvati ih na mestu do kojeg ne može dopreti vlaga niti jaka (direktna) sunčeva svetlost.

Sponzorisano:

loading...
Loading...