Recepti

Pašteta od čvaraka – recept kako se pravi

Bez obzira na činjenicu da se već godinama unazad sa raznih strana mogu čuti informacije o štetnosti masne hrane, čvarci se i dalje svrstavaju u red mnogima omiljenih namirnica.

Na sreću osoba koji su ljubitelji čvaraka, sve veći broj istraživanja koje sprovode nutricionisti širom sveta, rezultira zaključkom da ova vrsta namirnice zapravo i nije toliko štetna ukoliko se konzumira u svedenim, to jest u umerenim količinama.

Naime, rezultati sve većeg broja istraživanja pokazuju i dokazuju da masti životinjskog porekla ne ispoljavaju štetan uticaj na ljudsko zdravlje, ukoliko se u organizam ne unose u preteranim količinama.

Čak naprotiv, ukoliko se konzumiraju u količini koja ne prelazi 30% od ukupne količine namirnica koje su uključene u jedan obrok, namirnice koje sadrže masti životinjskog porekla, pa samim tim i čvarci ispoljavaju pozitivan uticaj na ljudski organizam i to tako što se direktno pretvaraju u izvor energije koja je neophodna za normalno obavljanje doslovno svih bioloških funkcija koje se odvijaju unutar organizma.

Kada je u pitanju konzumiranje čvaraka, oni se najčešće konzumiraju u stanju u kakvom se dobijaju kroz proces topljenja svinjske masti.

Međutim, čvarci se takođe mogu upotrebiti i kao sastojak za pripremu određenih vrsta vrlo neobičnih i što je važno naglasiti ukusnih domaćih specijaliteta.

Jedan od takvih specijaliteta koji se mogu pripremiti od čvaraka, jeste pašteta od čvaraka.

U sadržaju teksta koji upravo čitate, pronaći ćete provereno kvalitetan recept po kojem možete pripremiti paštetu od čvaraka.

Pašteta od čvaraka – recept

Za pripremu paštete od čvaraka, potrebni su vam sledeći sastojci:

– Oko 200 do 300 grama čvaraka,

– Tri kisela krastavca,

– Tri tvrdo skuvana jajeta,

– Dva manja čena belog luka

– Jedna manja glavica crnog luka,

– Jedna kafena kašičica majoneza,

– Dve kafene kašičice senfa (potrebno je koristiti blagi senf),

– So (u količini koja odgovara vašem ukusu),

– Biber (takođe u količini koja odgovara vašem ukusu).

loading...

Način pripreme paštete od čvaraka:

Kada ste obezbedili sve prethodno navedene sastojke koji su vam potrebni za pripremu paštete od čvaraka, možete pristupiti pripremi ovog neobičnog i ukusnog specijaliteta.

Najpre, potrebnu količinu čvaraka, stavite u električnu seckalicu ili u blender i usitnite ih što je više moguće.

Zatim, kada su čvarci dobro usitnjeni, u električnu seckalicu ili u blender dodajte i iseckana tvrdo skuvana jaja, iseckani crni luk, iseckani beli luk, so i biber po ukusu i sve to zajedno (uključujući i prethodno već usitnjene čvarke) miksajte sve do ne dobijete homogenu mešavinu u kojoj se ne mogu uočiti krupni delovi bilo kojeg sastojka.

Kada ste dobili homogenu mešavinu, sadržaj mešavine iz električne seckalice ili iz blendera prespite u odgovarajuću posudu.

Nakon toga, u mešavinu dodajte i jednu kafenu kašičicu majoneza i dve kafene kašičice soli i sve još jednom temeljno sjedinite ovog puta mešanjem uz pomoć kašike.

Nakon što ste dobro sjedinili sve sastojke, vaša pašteta od čvaraka je gotova i spremna za konzumiranje.

Pašteta sa čvarcima – kako je poslužiti i konzumirati?

Pre nego što pristupite posluživanju i konzumiranju paštete od čvaraka, kako bi ona imala što bolji i kvalitetniji ukus, predlažemo vam da je prvo ostavite da određeno vreme odstoji u frižideru i da se ohladi.

Ohlađenu paštetu od čvaraka, možete konzumirati kao i bilo koju drugu vrstu paštete, tačnije tako što ćete je mazati na hleb, na slane krekere ili na bruskete.

Pritom, kvalitet i ukus domaće paštete od čvaraka, ne može se uporediti sa kvalitetom, kao ni sa ukusom bilo koje vrste industrijski proizvedene paštete.

Kako bi ste osim u kvalitetnom i u prijatnom ukusu paštete od čvaraka mogli da uživate i u estetskom utisku, ono što možemo da vam preporučimo, jeste da preko svakog komada hleba, slanog krekera ili brusketa koji ste namazali paštetom od čvaraka, pospete malo mlevene paprike i malo seckanog peršuna.

Na taj način, ovaj neobični obrok koji ćete poslužiti svojim ukućanima ili gostima ili koji ćete sami konzumirati, izgledaće lepo i dodatno će dobiti na kvalitetu ukusa.

Gore navedene količine sastojaka koji su potrebni za pripremu paštete od čvaraka, dovoljni su da se dobije količina paštete od čvaraka koja odgovara potrebama četiri osobe.

Zato, ukoliko želite da veći broj ljudi poslužite paštetom od čvaraka, količine potrebnih sastojaka možete duplirati ili ih srazmerno tri puta uvećati.

Ukoliko vam nakon konzumiranja paštete od čvaraka, ostane određena količina ovog domaćeg proizvoda, do narednog konzumiranja, tu količinu čuvajte u frižideru i to isključivo u posudi koju je hermetički zatvorena, kako bi ste očuvali svežinu paštete od čvaraka.

Kako da sami napravite čvarke koji su vam potrebni za pripremu paštete od čvaraka?

Kako bi ste pripremili paštetu od čvaraka čiji je ukus što kvalitetniji, preporučljivo je da za njenu pripremu koristite domaće čvarke.

Ukoliko niste u prilici da na tržištu pronađete i da kupite kvalitetne domaće čvarke, takve čvarke možete pripremiti i sami i to tako što ćete najpre kupiti svežu svinjsku slaninu, to jest svinjsko salo.

Zatim, svežu svinjsku slaninu, to jest svinjsko salo najpre odvojte od kože i iseckajte na jednake komade (dimenzija od prilike 2×2 centimetara). Tako iseckane komade sveže svinjske slanine stavite u dublju šerpu, a zatim i na ringlu koja je uključena na srednji stepen zagrevanja.

Komadi sveže svinjske slanine, počeće da se tope i dok se budu topili, vi ih povremeno mešajte drvenom varjačom.

Kroz takav proces topljenja sveže svinjske slanine, dobićete dva domaća proizvoda i to kvalitetnu domaću svinjsku mast i kvalitetne domaće čvarke.

Ukoliko prvi put na ovaj način pristupate pripremi čvaraka, od koristi će vam biti da znate i to da trenutak u kojem je topljenje sveže svinjske slanine gotovo, možete prepoznati upravo po boji i po izgledu komada koji se tope.

Naime, kada komadi sveže slanine koji se tope postanu učvareni i kada dobiju boju čvaraka to je svetlo braon boja) to znači da je proces topljenja sveže svinjske slanine gotov i da su ujedno i domaći čvarci gotovi.

Kada su domaći čvarci gotovi, kako bi bili spremni za dalju upotrebu, odnosno za konzumiranje ili za pripremu paštete od čvaraka, potrebno je da ih najpre odvojite od sadržaja svinjske masti. Proces odvajanja čvaraka od svinjske masti, treba da obavite tako što ćete prvo pažljivo procediti svinjsku mast, a zatim i pritiskati čvarke koji ostanu u cediljki, kako bi ste iz njih oslobodili što veću količinu zadržane masti.

Prilikom proceđivanja svinjske masti, obavezno budite maksimalno pažljivi i obavezno vodite računa o tome da vas sadržaj masti ne poprska. Naime, kada je još uvek u tečnom stanju, svinjska mast je izuzetno vrela i ukoliko dođe u dodir sa površinom kože, može stvoriti opekotine.

Količinu proceđene svinjske masti, ostavite po strani da se ohladi i da se stegne prvo na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru, a isceđene čvarke, sipajte u posudu u kojoj će stajati i iz koje ćete ih dalje upotrebljavati. Kada ste sveže pripremljene i isceđene čvarke sipali u odgovarajuću posudu, dok su još topli posolite ih po ukusu, dobro ih promešajte kako bi se ukupna količina soli kojom ste ih posolili ravnomerno rasporedila i ostavite ih da se ohlade prvo na sobnoj temperaturi, a onda i u frižideru.

Kada se čvarci ohlade, možete ih upotrebiti za pripremu paštete od čvaraka.

Ukoliko iz bilo kog razloga niste u prilici da kupite niti da sami pripremite domaće čvarke i ukoliko ste samim tim kako bi ste mogli da napravite paštetu od čvaraka prinuđeni da kupite industrijski proizvedene čvarke, obavezno obratite pažnju na odabir takvih čvaraka.

Konkretno, da bi čvarci mogli da se upotrebe za pripremu kvalitetne paštete od čvaraka, oni ne smeju biti prženi sa sve kože.

Čvarci sa kožom su izuzetno tvrdi i kao takvi ne mogu da se usitne onoliko koliko je potrebno, niti mogu da se upotrebe za pripremu ukusne i kvalitetne paštete od čvaraka.

Takođe, ukoliko kupujete industrijski proizvedene čvarke, pre nego što ih upotrebite za pripremu paštete od čvaraka, proverite da li su užegli.

Užegle čvarke, prepoznaćete po neprijatnom mirisu i takvi čvarci, nikako vam ne mogu poslužiti za pripremu kvalitetne i ukusne paštete od čvaraka.

Sponzorisano:

loading...
Loading...