Recepti

Slatko od groždja – recept kako se pravi

Kada dodje proleće i priroda krene da se budi, pruža nam njene plodove koje bismo najpre trebali da iskoristimo dok su sveži. Možete primetiti da naglašavamo važnost sirove ishrane, odnosno unosa što više svežeg voća i povrća, jer obiluju vitaminima i mineralima, te dobro utiču na naše zdravlje.

Medjutim, onda kada nije sezona, i kada nam biljke nisu tako lako dostupne, unos minerala i vitamina je smanjen. Pokušavamo da ih nadoknadimo na razne načine, a jedan od načina jeste taj da pripremimo zimnicu.

Groždje, kao omiljeno voće mnogima, može da se iskoristi na više načina, a ukusno slatko od groždja je mnogima najdraži proizvod ovog voća.

Nekada, dok je spremanje zimnice bila kućna radinost, i dok su žene uživali u njenoj pripremi, slatko se obavezno služilo gostima. Uz čašu vode ili domaćeg soka… Danas, kada u marketima imamo veliki izbor džemova i sličnih proizvoda, koji su pritom pristupačni, retko ko se odvaži da pravi zimnicu. Slatko su zamenile čokolade i ostali slatkiši.

Ipak, za one sa voljom za domaćim proizvodima, pripremili smo nekoliko recepata za pripremu slatkog od groždja. Prilično je jednostavno i ne oduzima puno vremena, a krajnji rezultat je domaći, zdrav i ukusan proizvod.

Slatko od groždja – osnovni recept

Sastojci koji će vam biti neophodni su:

 • 1 kilogram crnog groždja
 • 1.2 kilograma šećera
 • 300 mililitara vode
 • 1 limun

Način pripreme:

Groždje najpre dobro operite, u nekoliko voda, kako biste skinuli eventualne prljavštine sa kore. Obavezno operite ako kupujete u marketima, jer postoji mogućnost da je groždje tretirano pesticidima. Zbog toga uvek preporučujemo domaće organsko voće, kako za jelo tako i za pripremu zimnice.

Dakle, kada groždje lepo operete, potrebno je da odvojite zrna. To je najteži deo ovog procesa, ali će se isplatiti. Zrna je potrebno ukloniti zato što su gorka, te mogu da daju gorak ukus slatkom, a to nikako ne želimo.

Možete birati ona krupna zrna jer su tada zrna krupnija pa ih je lakše otkloniti, a pojedine sorte čak i nemaju zrna.

Svakako, dok čistite zrna stavite da se voda i šećer ukuvaju. Potrebno je da se napravi gusti sirup, takozvani šerbet, u kojem će se groždje i kuvati. Očišćeno groždje, dakle, spustite u sirup i kuvajte na umerenoj temperaturi.

Povremeno promešajte kako ne bi zagorelo, a nakon nekih 20 minuta proverite kako napreduje. Izvadite kašiku sirupa na tacnu, pa kada se ohladi vidite da li vam odgovara gustina, pa kuvajte dalje ili isključite ringlu.

Limun isecite na kolutove pa dodajte gotovom slatkom. Sklonite sa ringle pa pokrijte čistom, debljom krpom, i ostavite da slatko malo odmori. Dok je još toplo sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zatvorite, sačekajte da se ohladi, pa odložite u frižider ili špajz.

Nakon što otvorite teglu, slatko obavezno držite u frižideru jer će to produžiti rok trajanja. Nema dodatih konzervanasa, pa je tako što hladnija temperatura bolja. Svakako ga nemojte zamrzavati.

loading...

Slatko od groždja sa orasima

Sastojci koji će vam biti neophodni su:

 • 1 kilogram crnog groždja
 • 1 kilogram šećera
 • 150 mililitara vode
 • 1/2 limuna
 • 150 grama oraha

Način pripreme:

Takodje je potrebno da dobro operete groždje, a vodite se onim da je domaće groždje najzdravije te njega uvek preporučujemo. Odaberite krupna zrna jer će vam biti lakše da ih očistite od koštica.

Dok čistite groždje, u odgovarajućoj šerpi pomešajte šećer i vodu i stavite da se ukuvaju. Kada se napravi gusti sirup, nalik medu, dodajte oprano i pčišćeno groždje. Temperaturu podesite umereno, pa kuvajte slatko uz povremeno mešanje.

Tokom kuvanja će se pojaviti pena na vrhu, a vi je skidajte uz pomoć kašike. Nakon nekih 20-30 minuta proverite da li je slatko gotovo. Ako se fino oteže i oseća se njegova gustina, gotovo je. Polovinu limuna isecite na kriške pa dodajte. Orahe očistite, isecite na krupne komade pa takodje dodajte slatkom.

Sklonite ga sa ringle potom, prekrijte čistom krpom, pa ostavite da se malo prohladi. Nakon toga sipajte u čiste tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi na dnevnoj temperaturi. Kada se ohladi odložite u špajz ili u frižider. Jednom otvorenu teglu držite u frižider kako se ne bi pokvarilo.

Slatko od belog groždja

Sastojci koji će vam biti neophodni su:

 • 1 kilogram belog groždja
 • 1 kilogram šećera
 • 200 mililitara vode
 • 1 limuna

Način pripreme:

Razlike u pripremi nema, ali ima u izgledu slatkog. Slatko od belog groždja je nežnije boje, i veoma je lepo.

Takodje odaberite zdravo i dobro groždje, operite ga u nekoliko voda pa očistite od koštica ukolika ih ima.

Pre nego što krenete sa pripremom groždja, stavite šećer i vodu da se ušpinuju, tako da kada sirup bude gotov, ubacite spremno groždje. Dakle, kada sirup bude gustine nalik medu, dodajte očišćeno groždje, promešajte pa ostavite da se kuva.

Povremeno promešajte, i redovno skidajte penu sa vrha, koja će se stvarati tokom kuvanja. Kuvajte na minimalnoj ili srednjoj temperaturi, kako ne bi zagorelo.

Nakon pola sata proverite kašikom gustinu slatkog, pa odlučite da li želite da ga kuvate još malo, ili je gustina odgovarajuća. Svakako pazite da ne prekuvate, jer tada slatko postaje mnogo gusto i nije za upotrebu. Smatramo da je potrebno najviše 40 minuta da se slatko fino ukuva.

Nakon tog vremena dodajte limun isečen na kolutove, pa slatko sklonite sa ringle. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo ohladi.

Za to vreme sterilišite tegle, pa sipajte toplo slatko u njih, i dobro zatvorite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda odložite na tamnije i hladno mesto. Preporučujemo frižider, jer ćete tako najbolje produžiti rok trajanja.

Saveti

Već smo napomenuli da je izbor groždja od važnosti, jer, ukoliko izaberete zdravo i dobro groždje, takvo će i slatko biti. Na pijaci možete kupiti groždje od ljudi koji ga uzgajaju organski, a svakako možete naći i u raznim marketima. Ukoliko imate svoje, imate veliku prednost.

Groždje krupnog zrna obično je sa manje koštica, pa će vam tako posao oko čišćenja biti olakšan. Ipak, bitno je i da to groždje bude slasno, pa pazite prilikom izbora.

Koštice obavezno uklonite, jer nikako ne želite da slatko bude gorkog ukusa. Onda bi se zvalo gorko :). To je generalno sav posao, posle se slatko samo skuva. Na vama ostaje samo da ga sipate u sterilisane tegle.

To je takodje veoma bitno, a sterilizacija tegli se radi veoma jednostavno. Potrebno je samo da tegle dobro operete, a onda ubacite u zagrejanu rernu na 100 stepeni da se osuše. Kada se osuše spremne su. Pazite samo da ne popucaju, a to ćete izbeći tako što nećete povećavati temperaturu.

Osim dobro sterilisanih tegli, rok trajanja će produžiti i čuvanje na tamnom i hladnijem mestu. Najbolje frižideru, ali će i podrum ili špajz poslužiti. Kada otvorite teglu, u nju ulazi vazduh i tako može doći do budji, ukoliko teglu držite na nešto toplijem mestu. Tako, jednom otvorenu teglu, držite uvek u frižideru. Zašto rizikovati.

Što se tiče količine šećera, proizvoljno je, ali preporučujemo da ispratite recepte za najbolji ukus.

Srazmerno tome za koliko osoba pravite slatko, povećajte količinu sastojaka, ali takodje srazmerno. Umesto oraha, u slatko možete dodati bademe ili lešnike, a potpuno je svejedno da li pravite sa belim ili crnim groždjem, ukus je jednak. Tu je samo stvar vašeg izbora.

I to bi bilo to, kao što možete zaključiti priprema nije naporna, a pritom dobijate ukusno slatko koje možete iskoristiti po potrebi.

Možete ga poslužiti iznenadnim gostima ako niste stigli da pripremite neki kolač. Takodje, slatko možete jesti za doručak, ali i kao poslasticu. Možete ga iskoristiti za pripremu pojednih kolača, kao glazuru ili kao preliv sladoledu, i slično. Sve je stvar mašte, a uz slatko od groždja  neće vam ponestati.

Sponzorisano:

loading...
Loading...