Recepti

Slatko od ruža – recept kako se pravi

Osim što su jako mirisne, ružine latice takođe sadrže eterična ulja, šećere, jabučnu kiselinu, tanine i mnoge druge korisne sastojke. Možda niste znali ali latice ruža mogu da se dodaju u mnoga jela, obično u testenine ili u salate.

Ružine latice mogu da daju posebnu boju i aromu jelima. Osim toga, od ružinih latica se mogu praviti marmelada, sirup, rakija, krem i mnoge druge domaće poslastice.

Takođe, jedna od ukusnih domaćih poslastica je svakako i slatko od ruža, odnosno slatko od ružinih latica. Ovo slatko se jako retko kuva, tako da nećete često imati priliku da ga probate. Mnogi i ne znaju za ovo slatko ili ih jednostavno mrzi da ga prave.

Međutim, postupak pravljenja slatkog od ruža je veoma jednostavan i oduzeće vam jako malo vremena.

Za pravljenje slatkog od ruža je potrebno koristiti majske nekalemljene ruže, odnosno ruže koje pripadaju sorti Rosa damascena.

Sada ćete imati priliku da vidite neke od najčešćih recepata za pravljenje slatkog od ruža. Sastojci i postupak su uglavnom isti, a samo je razlika u tome koja količina ruža je u pitanju.

Recept 1

Sastojci:

80-100 g latica ruže

1 kg šećera

Sok od 1 limuna (1 kašičica limuntusa)

2 čaše vode

Način pripreme:

Najpre očistite latice ruže. U šerpi kuvajte kilogram šećera i dve čaše vode i ostavite da to provri. Za to vreme izgnječite latice ruže sa sokom od limuna i sa šakom šećera. Zatim te latice stavite u šećer koji ste stavili da se kuva.

Kuvajte slatko oko 10 minuta, a zatim sklonite šerpu sa šporeta i pokrijte je mokrom krpom, kako bi se slatko prohladilo. Najbolje je da ostavite da tako stoji u toku noći, a sutradan ga prespite u čiste tegle i vežite ih celofanom.

Recept 2

Sastojci:

60 g latica ruže

1 kg šećera

1 l vode

Sok od 1 limuna

Način pripreme:

Da biste napravili ovo slatko, najbolje je da izaberete crvene majske ruže. Što se tiče samog postupka pravljenja slatkog, potrebno je da u šerpu stavite 1 l vode, a kada voda proključa dodajte latice ruže. Kuvajte sve oko 15 minuta i primetićete da je voda u kojoj kuvate latice postala zelena.

Nakon toga dodajte 1 kg šećera i sok od limuna, pa ćete videti da se zelena boja polako pretvara u boju rubina. Kuvajte slatko sve dok ne bude odgovarajuće gustine, ali vodite računa da ga ne prekuvate jer onda bi slatko moglo da se ušećeri.

Kada je slatko kuvano sklonite ga sa šporeta i skinite sa njega penu. Najbolje je da šerpu u kojoj je slatko prekrijete mokrom krpom ili salvetom i da ostavite da tako stoji do ujutru. Sutradan naspite slatko u staklene tegle i čuvajte ih na suvom i hladnom mestu.

Recept 3

Sastojci:

250 g latica ruža

2 kg šećera

Sok od 1 limuna

Način pripreme:

Ovaj postupak pravljenja slatkog od ruža podrazumeva da nekoliko puta prokuvate ružine latice. Najpre operite latice ruža a onda ih procedite i stavite u vrelu vodu na 2 minuta. Kada su dobro proceđene, latice ruža treba pomešati sa sokom od limuna.

U posebnoj šerpi kuvajte sirup od 2 kg šećera i vode i prelijte taj sirup preko latica ruža. Ostavite da tako stoji do ujutru, pa sutradan opet kuvajte sadržaj u šerpi. Kada sve provri skinite penu i ponovo ostavite da stoji jedan dan. Sledećeg dana je potrebno ponovo da prokuvate ovu smesu, kako bi latice ruža postale prozirne. Nakon toga vaše slatko od ruža je gotovo i možete ga nasuti u tegle. Preporučuje se da se staklo sipa u staklene tegle koje ste prethodno zagrejali u rerni.

Recept 4

Sastojci:

300 g latica ruže

1 kg šećera

1 limun isečen na kolutove

Način pripreme:

Prvi korak je da otopite šećer sve dok ne postane žut i da ga zalijete sa 1,5 dl vode. Kuvajte taj sirup, pa u njega ubacite limun koji ste prethodno isekli na kolutiće. Ostavite da sve provri, a onda u tu smesu dodajte i latice ruže.

Opet prokuvajte malo smesu, pa pokrijte šerpu mokrom krpom. Pustite da odstoji sve preko noći, pa sutradan još jednom prokuvajte.

Nakon toga vaše slatko od ruža je gotovo i možete ga nasuti u tegle. Tegle čuvajte na suvom i hladnom mestu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...